Magistrát právě rozhoduje: Déčko se začne stavět letos, nebo možná vůbec

Autor: Martin Kuruc | vloženo: 22.01.2015
Sdílejte s přáteli

Současný rozpočet hl.m.Prahy jasně ukazuje, že ani v letošním roce nebude možné zahájit všechny projekty, které politici jednotlivých stran a hnutí ve volbách Pražanům slíbili. Právě v těchto dnech se proto na Magistrátu rozhoduje, které z projektů budou skutečně realizovány a které budou opět odloženy nebo úplně zrušeny. Nechceme, aby bylo Déčko znovu předběhnuto jiným projektem, a to tím spíš, že letos je pravděpodobně poslední možnost, jak ke spolufinancování využít dotací Evropské unie. Bez možnosti využití těchto dotací se přitom schopnost města financovat projekt výstavby Déčka přesouvá do říše snů, a to minimálně na dalších deset až patnáct let.

V dnešní době bohužel stále více platí, že největší šanci na prosazení mají zpravidla takové projekty, jejichž zastánci se ozývají nejhlasitěji a nikoliv projekty, které jsou opravdu nejpotřebnější.  I to je ostatně jeden z důvodů, proč  Déčko ani po 20 letech slibů dosud nestojí.

Sesbíráním alespoň 10.000 podpisů do konce února letošního roku chceme ukázat, že se jedná o problém, který velká část Pražanů (voličů) vnímá jako zásadní a urgentní. Chceme, aby se tak tento projekt stal atraktivním tématem také pro média. Následná mediální publicita může výrazně pomoci prosadit výstavbu Déčka mezi projekty, které se v letošním roce opravdu začnou realizovat.

Jsme si samozřejmě vědomi toho, že pouhou peticí výstavbu Déčka  neurychlíme. Petice je ale důležitým začátkem našeho boje a my věříme, že ho tentokrát spolu s Vámi můžeme vyhrát!

Děkujeme moc za dosavadní podporu, kterou nám vyjadřujete.

foto: novinky.cz

Sdílejte s přáteli a známými

Komentáře | 5

01. 01. 2016 | Karel Komárek | Plzeň
V Praze, 1. 1. 2016

Dobrý den,
Praha 4 nutně potřebuje metro D než však vznikne bude se psát už možná rok 2021. Proto jsem na ROPID zasílal návrh pro zavedení metrobusu v trase PÍSNICE - Sídliště Písnice - Jirčanská - Přírodní - Tempo - Sídliště Krč - Zálesí - Nemocnice Krč - Nádraží Krč - Na Strži - Sídliště Pankrác - Pankrác (C) - Jezerka - Náměstí Bratří Synků - Bruselská - I.P. Pavlova (C) - Náměstí Míru (A) - Římská - Muzeum (A/C) - Hlavní nádraží (C) - Pernerova - Florenc (B/C) - Národní Republiky (B) - Dlouhá třída - Strossmayerovo náměstí - Letenské náměstí - Sparta - Hradčanská (A) - Kafkova - DEJVICKÁ (A) ROPID si to samozřejmě odůvodnil, že autobus nepojede v místech kde jezdí tramvaje, zapoměl však, že takovéto spojení je žádané a bez metra D a tramvajové tratě jej jinak zajistit nelze. Nechápu jak je pak možné mít linky 135, 193, 207 v podobné trase. Navíc ROPID chtěl linku 118 do Dejvic toto by bylo náhradní řešení. Linka by měla mít číslo 182.

S pozdravem
Komárek
10. 04. 2015 | Alexandr Stolpovskych | Praha
Doporučuji všem zastáncům metra D se projet novými stanicemi linky A, vystoupit si a porozhlédnout se. Zásahy do tamního prostředí jsou všechny až na Motol naprosto bizarní, zpracování samotných stanic je naprosto k zblití, co se týká účelovosti, to je taky dobrý průšvih. Bořislavka nezastřešené vchody do metra, Velesalvín bez eskalátorů, Petřiny betonová kapsle uvnitř, betonový nesmyslný kvádr větší než obchodní dům vedle venku, ... Vážně chcete takto odfláknuté metro, které dost kulhalo už při prvotních návrzích? Lidi neblbněte!
Budu rád, když mě někdo podpoří a pomůže mi při sepsání nové petice pro přehodnocení prvotních návrhů metra trasy D. Pište mi na e-mail stolpovskykh.o@gmail.com
24. 02. 2015 | Marek Šikola | Praha
Mohl bych se zeptat co se bude dít pokud se těch 10 000 podpisů nesežene? V současnosti je jich pod peticí okolo 1000, a proto pochybuji, že se těch 10 000 podpisů podaří do konce února sehnat.
20. 02. 2015 | Jiří Artaj | Praha
Až bude jednou trasa D hotová, tak pro změnu zkolabuje Thomajerova nemocnice, a ta bude potřebovat rekonstrukci.
Zatím stávající dopravní obslužnost - jako regulace pacientů... :-)
22. 01. 2015 | Petra Karpíšková | Praha 4
Jdu do toho a držím palce! Doprava je tu vážně hrozná a navíc se to pořád zhoršuje.

O autorovi

Martin Kuruc