Vyslyšet vs. nevyslyšet plk. Šlachtu?

Author: Jindřiška Pavlová | Uploaded: 08.07.2016
Share it with your friends

Dne 23.6.2016 bylo rozhodnuto o zřízení vyšetřovací komise PSP ČR schůzí bezpečnostního výboru. Jak se hlasovalo? Čtěte ZDE:

Vyslyšet plk. Šlachtu: poslanci ANO, KDU-ČSL, KSČM, Úsvit
Nevyslyšet plk. Šlachtu: poslanci TOP 09, ODS, za mlčení poslanců ČSSD a KSČM

Čím se vlastně zabývá výbor pro bezpečnost poslanecké sněmovny parlamentu České republiky? Všemi segmenty vnitřní a vnější bezpečnosti státu. Má tři podvýbory, jedním z nich je podvýbor pro Policii České republiky, obecní policie a soukromé bezpečnostní služby.
Návrhem programu schůze ze dne 23. 6. 2016 bylo vystoupení policistů ÚOOZ a vrchního státního zástupce v Olomouci v souvislosti s jejich vyjádřením do médií a tisku.

Členové výboru a hlasování:
15 členů BV hlasovalo pro návrh programu takto:
Pro 7: Schwarz (ANO), Chalupa (ANO), Válková (ANO), Janulík (ANO), Zahradníček (KSČM), Lang (Úsvit), Gabal (KDU-ČSL).

Proti 3: Korte (TOP 09), Bezecný (TOP 09), Černochová (ODS).
zdrželi se 5: Váňa (ČSSD), Dolejš (ČSSD), Huml (ČSSD), Klučka (ČSSD), Bebarová-Rujbrová (KSČM).

Argumenty poslanců:
1/ Poslanec Korte (Top 09): Vadí mu, že výbor byl svolán bez vědomí předsedy Váni (ČSSD). "Něco takového se mezi slušnými lidmi nedělá." Policisté z ÚOOZ podle poslance porušili všechna pravidla, protože v médiích osočují své nadřízené. Říká, že neví, co má od vystoupení Šlachty a spol. očekávat. "Jestliže nějaký pochůzkář bude nespokojený se svým nadřízeným, budeme hned svolávat výbor?" Korte tvrdí, že pro poslance má být partnerem jen policejní prezident nebo ministr vnitra a podivuje se: "Jak to, že zde nejsou? Proč nebyli pozváni? Proč nemají možnost se k pomluvám vyjádřit?" Stejnou připomínku uvádí také poslankyně Černochová (ODS).

2/ Poslankyně Bebarová-Rujbrová (KSČM) se bojí, k čemu se na tomto jednání dospěje a navrhuje zřídit vyšetřovací komisi. Ta podle ní vyšetří pozadí Šlachtova odchodu od policie a co je skutečným důvodem reorganizace policie.

3/ Poslanec Gabal (KDU - ČSL) připomíná, že na minulém jednání výboru nedokázal policejní prezident vysvětlit, proč se vlastně pustil do slučování protikorupční policie a Šlachtovy protimafiánské jednotky. To bylo důvodem, proč rozzlobený Šlachta ohlásil odchod do civilu - tvrdí, že o slučování nevěděl a že je jen záminkou, aby se ho vedení policie zbavilo. Stejně tak o plánu nevěděl ani nejvyšší státní zástupce Zeman. Přitom ke sloučení mělo dojít už od 1. 7. 2016. Nakonec se vedení policie po nevoli koaličních ANO a KDU-ČSL ustanovilo na 1. 8. 2016. "Nechápu návrh na vytvoření parlamentní vyšetřovací komise. Ono je tady co vyšetřovat? " ptá se poslanec KDU-ČSL Gabal na návrh na utvoření komise, který nakonec jako jediný bezpečnostním výborem prošel.

Pojďme to rozebrat:
1/ Pan Šlachta není v lehké situaci. Jeho útvar podezírá svého nejvyššího nadřízeného – policejního prezidenta - z úniku informací. Kdo vyšetří policejního prezidenta? Standardní je obrátit se na GIBS, podléhající ministerstvu vnitra. GIBS ale podle ÚOOZ (a tvrdí to mimochodem i státní zástupci) věřit nelze, protože je to komise zametací a on chce mluvit o možném zapojení svého nadřízeného (mimochodem jmenovaného ministrem vnitra) do organizovaného zločinu. Přirozené by bylo jít se svěřit s podezřením nadřízenému. Ten je ale právě podezřelý.. Tak jít za nadřízeným toho nadřízeného - no jo, ale když ten policejního prezidenta zvolil do úřadu a moc se mu „politicky“ nehodí, že je policejní prezident podezřelý.. A GIBS, která k tomu šetření slouží, ta zametá, jak jsme řekli.. Kdo dovyšetří to podezření na policejního prezidenta, na kterém pracuje zřejmě právě ÚOOZ? GIBS? No promiňte.. ta někdy něco dobrého vyšetřila? Aha, už vím - nový šéf ÚOOZ, který přišel velmi rychle po Šlachtově odchodu z ÚOKFK (ano, to je ten útvar, o němž se tvrdí, že je zkorumpovaný a má potíže s únikem informací)..

Poslanec Korte označil svolání výboru v nepřítomnosti předsedy za podlost. Svolat schůzku naléhavě v době, kdy je předseda na služební cestě. Není to však s ohledem na závažnost věci, jde o podezřelého policejního prezidenta, chápete? - více naléhavé než podlé?
Další výhrada Korteho směřovala k „nedostatečnému významu“ plk. Šlachty k jeho účasti na jednání bezpečnostního výboru. Tento „pochůzkář“, ale potírá v České republice organizovaný zločin a dělá to zatraceně dobře. Není organizovaný zločin bezpečnostní hrozbou pro Českou republiku? Nemá se bezpečnostní výbor PSP ČR ze své podstaty zabývat vším, co ohrožuje bezpečnost země? A neohrožuje náhodou i podezřelý policejní prezident (ať už je podezření důvodné nebo není) bezpečnost České republiky? Není to tedy alespoň důvod ke ctěnému zasednutí bezpečnostního výboru? Proč to nikdo nechce slyšet? Nikdo ještě pořádně neví co, ale většina poslanců BV to raději slyšet nechce. Jak může takový hluchý bezpečnostní výbor zajišťovat bezpečnost České republiky? Jakoby se pan Korte a všichni, kdo slyšení odmítli, báli naslouchat. Raději NIC slyšet NECHTĚJÍ. To je mi hrdinství. Cožpak poslanci zapomněli, že tento bezpečnostní výbor má přívlastek ČESKÉ REPUBLIKY? Nepatří poslancům, senátorům, ministrům, policejním prezidentům a prezidentům! Oni poslanci ještě nevědí, o čem se bude jednat, ale chtějí u toho za každou cenu policejního prezidenta. A když tam není, raději se nebude mluvit o ničem. Jak statečný, statečný toť orgán, mající na zřeteli jedině zájem občanův... Raději NIC slyšet nechtějí - v tom je vzácná shoda napříč TOP 09, ODS, ČSSD - všimli jste si toho? Za mlčení komunistky Bebarové-Rujbrové, jejíž návrh spočívá ve zřízení vyšetřovací komise.

2/ Promiňte, ale my budeme vyšetřovací komisí „zjišťovat pozadí Šlachtova odchodu od policie a co je skutečným důvodem reorganizace policie“ za současného probíhání reorganizace? Proč reorganizaci také komunistka Bebarová-Rujbrová nepožaduje současně zastavit? Co když komise nějakou náhodou (no spíš asi omylem) vyšetří, že skutečným důvodem reorganizace je politická objednávka odchodu plk. Šlachty? Nebude už ale v té době ÚOOZ rozložen odchodem znechucených vyšetřovatelů a prolezlý uniklými informacemi, jež zmaří probíhající vyšetřování? Toto nevidí komunistka Bebarová-Rujbrová jako bezpečnostní hrozbu? Jí a všem, kdo pro toto řešení hlasovali, připadá být větší bezpečnostní hrozbou to, co se členové mohou dozvědět od šéfa vyšetřovatelů organizovaného zločinu? Snad kvůli volbám? Cožpak jsou volby bezpečnostní hrozbou státu a ne organizovaný zločin v policejním prezidiu? Uklidnilo Vás to jako občana České republiky?

Připomenu, že jediný návrh nakonec bez větších potíží prošel bezpečnostním výborem, a to zřídit vyšetřovací komisi uvnitř poslanecké sněmovny. Jediný návrh, s nímž nemá potíže většina zúčastněných, odmítajících vyslyšení plk. Šlachty. Kdo vytvoří tuto komisi? Asi členové politických stran, možná někdo politickou stranou jmenovaný? Nedostane se tak strana k důležitým a zajímavým informacím, které ale současně nikomu neuškodí, neboť kdy jste kdo slyšel o nějakém kloudném závěru vyšetřovací komise? Komise bude vyšetřovat dlouho a on volič časem zapomene, neboť plk. Šlachta skončí ke 30. 6. 2016..

3/ V tomto kontextu díky Bohu a voliči, který volil poslance Gabala (KDU-ČSL), Schwarze (ANO), Chalupu (ANO), Válkovou (ANO), Janulíka (ANO), Zahradníčka (KSČM), Langa (Úsvit). Snad má Česká republika díky nim ještě nějakou naději a poslance se zdravým rozumem!
A co my na to, Češi!? Necháme si to líbit?
Podepište petici na podporu plk. Roberta Šlachty, řekněme jim společně, že TAKHLE TO V ČESKÉ REPUBLICE DĚLAT UŽ NECHCEME!

www.e-petice.cz/slachta

Share it with your friends and acquaintances

Comments | 2

30. 12. 2016 | Helena Staňková | Hradec Králové 9
Je to už od začátku fraška.Jak může být jmenován předsedou komise člen ODS a ještě k tomu kdo.Pan Blažek bude vše zlehčovat a výsledek nikdy nebude znám. Je to kokta a nic neříkající 0.Je jasné, že to byl úmysl, postavit do čela tu rybu, která smrdí od hlavy.
+0 | -0
doporučit +
12. 08. 2016 | Jarmila Kosíková | Brno
Šlachta, ač plukovník, byl hlavně policajt. A každý, kdo je ve státní službě by neměl v mediích vyjadřovat své názory. Kdyby to bylo za Masaryka byl by okamžitě vyhozena ne dosazen bez patřičného vzdělání opět na vedoucí místo. Vím o čem mluvím, můj děda byl kriminální komisař až do doby, než musel po roce 1948 do předčasného důchodu.
+0 | -0
doporučit +

About author

Jindřiška Pavlová

Articles: 1
Petition: 2

Vyslyšet vs. nevyslyšet plk. Šlachtu?

Rating:

uloženo!