Petice proti množírnám psů 14981 signatures

Petice proti množírnám psů

Důrazně žádáme o legislativní změnu, která by zamezila, aby v České republice trpěly tisíce zvířat v množírnách ve kterých se ze psů stává pouhé zboží.

Nejcharakterističtějším znakem těchto prostorů jsou otřesné podmínky, zvířata žijí většinou v těsných klecích, nemají žádný pohyb, pořádnou stravu a v některých případech jsou nechávány v nevytápěných prostorech i v zimě, protože jejich zdraví a spokojenost jsou tím posledním, o co obchodníkům s takto chovanými psy jde.

Feny žijí jen proto, aby rodily a jakmile toho již nejsou schopny, jsou nemilosrdně utráceny. Štěňata jsou odebírána od psů v nejútlejším věku, díky čemuž dochází k jejich častému úmrtí, neboť ještě nejsou schopny samostatného přežití. I v případě, že jsou se štěňata dostatečně životaschopná a přežijí, provází je od mládí zdravotní a psychické problémy, které zcela korespondují s hrůznými podmínkami, ve kterých jsou psi vychováváni. Nejedná se pouze o růstové problémy, díky absolutnímu nedostatku socializace nejsou psi zvyklí nejen na lidi, ale ani na ostatní psy či jiná zvířata, v extrémních případech dokonce ani na denní světlo.

„V množírnách zvířata žijí ve vlastních výkalech na malém prostoru jako ve vězení, nemají dostatek krmení ani vody. Ta, která mají více štěstí, jsou určena na prodej, pokud přežijí transport narvaná do malých přepravek na ovoce a zeleninu bez vody a krmení, na místo určení," říká veterinářka Martina Načeradská.

Problém je zcela nevhodně řešený legislativě, po právní stránce se jedná pouze o obecné formulace, které není sebemenší problém obejít, veterinární zpráva poté nemá právo na kontrolu bez předchozího oznámení, což dává množitelům dostatek času vše na oko zakrýt či uvést do vyhovující stavu, který samozřejmě trvá jen po dobu nezbytně nutnou. Navíc veterinární zpráva operuje vždy v daném regionu, není tedy pro množitele nic jednoduššího, než problematickou množírnu přesunout do jiného kraje.

Vše je podpořeno stále častějším prodejem přes internet, neboť dochází k takřka minimální kontrole před nákupem.

Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská doufá ve změnu legislativy za dva roky, což nám přijde jako zcela neadekvátně dlouhá doba. Apelujeme proto na ministerstvo zemědělství a spravedlnosti, aby neprodleně zakročily.

Author: Petra Kociánová | 14981 signatures

Petice za práva dětí vyrůstajících v duhových rodinách 3976 signatures remaining 16024

Petice za práva dětí vyrůstajících v duhových rodinách

O co vlastně jde? Jeden příklad za všechny: Veronika a Kateřina spolu vychovávají šestiletého syna Sebastiana, pětiletou dceru Julii a v současné době čeká Veronika další dceru Lucinku. Veronika a Kateřina jsou spolu přes 13 let, v registrovaném partnerství spolu žijí už skoro 7 let. Braly jako správné a důležité, aby se jejich první potomek narodil do legitimního milujícího se svazku. Od začátku chtěly rodinu, věřily v rodinné štěstí a přes mnohé nesnáze si rodinu vybudovaly. Jediné, co nemají, je právní jistota. Jsou navenek sice rodina – podle platného právního řádu ČR jsou však pouze dvě ženy a dvě biologické matky žijící ve společné domácnosti. Každá z nich má strach, co kdyby se té druhé něco stalo – kdo by se postaral o nebiologické děti, které ve svazku vyrůstají? Ostatní s oblibou tvrdí, že soud by byl rozumný... Mohou se na to Veronika s Kateřinou spolehnout? Pokud nebudou pro stát rodina, budou stále jen 2 + 2, brzy 2 + 3 a ne 4 (brzy 5).
Co má novela změnit? Od září 2014 leží v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR návrh novely zákona o registrovaném partnerství, který umožní sociální/mu (nebiologické/mu) otci či matce žijícím v registrovaném partnerství tzv. přiosvojit dítě svého protějšku a stát se tak právoplatným rodičem se všemi právy i povinnostmi. Pokud bude novela schválena, přestane v České republice žít přes 900 dětí v právní nejistotě a bez sociálních jistot (zastupování u lékaře, ve škole, sirotčí důchod, dědění v první linii atd.), které mají ostatní děti vyrůstající v heterosexuálních rodinách. Rodiče stejného pohlaví pak také získají v tomto ohledu rovnocenné postavení před zákonem. Více k tématu najdete na www.stejnarodina.cz nebo na fb profilu www.facebook.com/stejnarodina/?fref=ts
Co pro změnu novely mohu udělat? Svým podpisem vyjadřuji požadavek, aby poslanci a poslankyně PČR v co nejkratší době tento návrh projednali.

Author: Petr Laně | 3976 signatures

Petice proti zničení údolí Zdobnice přehradou Pěčín 767 signatures

Petice proti zničení údolí Zdobnice přehradou Pěčín

Hlavním cílem této petice je vyjádření nesouhlasu s další přípravou nebo snad samotnou realizací vodního díla Pěčín na řece Zdobnici v první zóně CHKO Orlické hory a Evropsky významné lokalitě CZ0520604 - Zdobnice – Říčka a podnět k vyřazení lokality z Generelu území chráněných pro akumulaci povrchových vod.

Proto my, níže podepsaní:
nesouhlasíme s další přípravou a výstavbou vodní nádrže Zdobnice, Pěčín na řece Zdobnici
vyzýváme Vládu ČR, Ministerstvo zemědělství a Povodí Labe, aby zastavily projekční práce a jinou přípravu vodního díla Pěčín
• vyzýváme Vládu ČR, aby ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem zemědělství vyřadila lokalitu Pěčín z Generelu území chráněných pro akumulaci povrchových vod

vyzýváme příslušné instituce, aby v boji se suchem a povodněmi začaly připravovat a hlavně realizovat přírodě blízká opatření (např. revitalizace toků, obnova mokřadů, péče o zemědělskou půdu) a k přírodě citlivá technická opatření (např. podpora vodovodní infrastruktury)

Důvody našeho nesouhlasu:
a) realizace vodní nádrže Pěčín by představovala devastaci přírodně cenného území národního a evropského významu. Dané území je natolik cenné, že by mělo být jednoznačně předem vyloučeno z úvah o stavbě přehrady.
b) příslušné instituce zcela ignorují jiné technické alternativy, které respektují ochranu přírody a krajiny, a neověřily ani přírodě blízká opatření, která podpoří zadržování vody v krajině a zlepšení stavu vodních zdrojů. Před uvažováním nad stavbou přehrad by měla být zrealizována všechna možná přírodně citlivá opatření.
c) nesmyslnost stavby vodní nádrže pro pitnou vodu dokonce odmítají sami vodohospodáři, kteří spravují zdroje pitné vody (např. sdružení SOVAK – vyzvalo k podpoře investic do infrastruktury vodovodů, které umožní přečerpávat vodu mezi různými zdroji pitné vody a zlepšit tak odolnost území proti suchu a případnému výpadku jednotlivých zdrojů).

Více na http://stoppecin.cz/
Facebook: Přehradu v Pěčíně nechceme!
www.facebook.com/groups/1097807136917724

Author: Martin Hanousek | 767 signatures

Chceme náměstí, ne nádraží! 194 signatures

Chceme náměstí, ne nádraží!

Na základě zpráv o uvažované výstavbě "Integrovaného dopravního terminálu" ve Varšavské a Horově ulici v Karlových Varech (tedy výstavbě centrálního nádraží pro MHD, dálkové autobusy i železnici), parkovacích domů v okolí, čtyřproudového Chebského mostu a dvoúrovňových křižovatek na obou jeho stranách, vyjadřujeme jako občané města Karlovy Vary svůj zásadní nesouhlas s tímto záměrem.

Žádáme námi zvolené představitele Města Karlovy Vary, aby zcela upustili od záměru vybudování nádražního centra v tomto prostoru. Dlouhá léta jsme žili v přesvědčení, že zde jednou vznikne tolik žádané náměstí, které by spojovalo nejen obchodní čtvrť se čtvrtí lázeňskou, ale přispělo i k vytvoření místa setkávání všech Karlovaráků.

Naše město je v současnosti rozděleno průtahem a areálem Dolního nádraží na nesourodé čtvrti a vznikne-li další překážka v pěší a cyklistické komunikaci v podobě nádražní budovy, budou se rozdíly a izolace dále prohlubovat. Doprava automobily a autobusy je jistě důležitá, ale lze ji vyřešit jinde a daleko lépe.

Žádáme Vás, jako své volené zástupce, abyste vzali v potaz opravdové zájmy tohoto města a prostor mezi Ohří, Tržnicí a Becherovkou využili jako základ "města pro lidi".

Kontaktní podpisové místo "papírové petice" Kavárna Piccolo, TGM 36, Karlovy Vary

Author: Filip Harzer | 194 signatures

Petice proti registračním pokladnám/EET 4646 signatures

Petice proti registračním pokladnám/EET

Petice proti registračním pokladnám

My, kteří máme rádi svobodu, odmítáme orwellovské registrování všeho, co si kupujeme.

My, kteří máme rádi svobodu, odmítáme registrační pokladny, které budou okamžitě odesílat on-line informaci, co, kde a za kolik jsme si koupili.

My, kteří máme rádi svobodu, jsme proto proti likvidaci malých živnostníků, kteří už dnes těžko bojují o přežití. Registrační pokladny podnikatelům zasadí další ránu, protože se jim zvýší náklady. Řada živnostníků zkrachuje a dojde tak k omezení služeb, které budou dále nabízet jen velké korporace.

My, kteří máme rádi svobodu, se chceme věnovat tomu, co nás baví. Mnozí z nás tak prodávají zboží třeba jen za 5 korun. Je absolutně nesmyslné tisknout pro takový nákup účtenku a řešit další nesmyslné papírování, které je s tím spojené.

My, kteří máme rádi svobodu, si vážíme 25 let bez cenzury. Plíživě se ale do našich životů vkrádá nové omezení: šikana státu prostřednictvím registračních pokladen, které živnostníkům znemožní fungování, zatíží je obrovským papírováním a dalšími náklady, které budou neúnosné.

Nechceme strašit, chceme pouze upozornit na negativní dopad experimentů vlády s registračními pokladnami, s nimiž nesouhlasíme a jsme zásadně proti nim. Využili jsme jediný prostor, který máme, náš web a naše výlohy.

Jsme si vědomi nebezpečí, které nám bezprostředně hrozí ze strany státní moci. Stačí připomenout příběhy živnostníků, kteří se postavili establishmentu, a následně byly jejich provozovny kontrolovány. Co činíme, činíme při tomto vědomí. Hrdě budeme čelit kontrolám, šikaně úřadů. Jinak nemůžeme!

Nenechávejte nás v tomto boji samotné a podpořte zdravý rozum podpisem této petice!

Děkujeme!

Za iniciativu

Jakub Cortés

www.neregistruj.cz

Author: Jakub Cortés | 4646 signatures

Petice za záchranu historického panoramatu Olomouce 3529 signatures remaining 6471

Petice za záchranu historického panoramatu Olomouce

PETICE ZA ZÁCHRANU HISTORICKÉHO PANORAMATU OLOMOUCE

V srpnu roku 2008 vyjádřila Rada města Olomouce podporu záměru investora, Office park Šantovka, vystavět v těsné blízkosti historického jádra Olomouce osmnáctipodlažní výškovou budovu. Dnes má mít plánovaný věžák Šantovka Tower celkem 23 podlaží s 90 byty a měl by vyrůst pouhých 890 metrů od budovy radnice. Svou výškou 78 metrů by se společně s radnicí stal po katedrále sv. Václava druhou nejvyšší stavbou ve městě.

Dnes, po osmi letech složitého vývoje s bezpočtem rozsudků, rozhodnutí, stížností a odvolání spěje kauza do nebezpečného finále. Vinou špatně fungující státní památkové péče, která návrh výškové budovy řádně neposoudila a v důsledku neochoty vedení města chránit nenahraditelné kulturně historické hodnoty Olomouce má investor reálnou možnost získat pro stavbu Šantovka Tower územní rozhodnutí. Přesto ještě není pozdě.

1. Vyzýváme proto politické představitele statutárního města Olomouce, aby se zasadili za ochranu městské památkové rezervace. Vyzýváme Radu města Olomouce, aby pro dotčenou lokalitu v souladu s doporučením Nejvyššího správního soudu vydala dočasnou stavební uzávěru.

2. Apelujeme na zástupce magistrátní a krajské státní správy, aby respektovali veřejný zájem a zajistili objektivní a odborné posouzení záměru Šantovka Tower.

3. Obracíme se na nejvyšší orgány a představitele ČR, aby se svou prestiží a autoritou postavili za ochranu historického jádra Olomouce a jeho jedinečného panoramatu, které se vyvíjelo kontinuálně po celé tisíciletí.

Olomouc, druhá nejvýznamnější památková rezervace ČR, se pyšní téměř třemi stovkami kulturních památek a řadou národních kulturních památek v čele s románským biskupským palácem, kostelem sv. Mořice, souborem barokních kašen a sloupů či klášterem Hradisko. Díky kulturní památce UNESCO, sloupu Nejsvětější Trojice, je význam Olomouce, barokní perly Moravy, celosvětový. Naše společná odpovědnost za její budoucí podobu je proto obrovská a zavazující.

Za petiční výbor:

Ing. Arch. David Helcel, oprávněný zástupce petičního výboru – iniciativa Občané proti Šantovka Tower, Dolní náměstí 58/30, 779 00 Olomouc

Prof. Phdr. Pavel Zatloukal, Filozofická fakulta Ostravské univerzity v Ostravě, Reální 1476/5, 701 03 Ostrava

Prof. PhDr. Rostislav Švácha - Za krásnou Olomouc, z.s., Kosinova 874/7, 779 00 Olomouc, IČO 22689931

Pavel Přemysl Ries - Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR, z.s., Karolíny Světlé 1019/5, 110 00 Praha 1, IČO 04 708 911

My, níže podepsaní občané, souhlasíme s textem „Petice za záchranu historického panoramatu Olomouce“ ze dne 6. září 2016.

Petici adresujeme:

°prezidentovi ČR – Miloši Zemanovi,

°předsedovi Vlády ČR – Bohuslavu Sobotkovi,

°předsedovi Poslanecké sněmovny PČR – Janu Hamáčkovi,

°předsedovi Senátu PČR – Milanu Štěchovi,

°ministrovi kultury ČR – Danielu Hermanovi,

°hejtmanovi Olomouckého kraje - Jiřímu Rozbořilovi,

°primátorovi statutárního města Olomouce – Antonínu Staňkovi.

Author: David Helcel | 3529 signatures

Petice proti "pamlskové" vyhlášce 2956 signatures

Petice proti "pamlskové" vyhlášce

Vážená paní ministryně školství, mládeže a tělovýchovy
Kateřina Valachová

Vážený pan ministr zdravotnictví
Miloslav Ludvík

Petice proti „pamlskové“ vyhlášce
(Vyhláška č. 282/2016 Sb., o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních)

Vážená paní ministryně, vážený pane ministře,

Obracíme se na Vás v následující věci.

Současný stav:
- ve školách mají děti možnost občerstvení ve školních bufetech či automatech a stravují se ve školních jídelnách;
- tyto možnosti občerstvení jsou s důrazem na zdravou a vyváženou stravu (např. obložené pečivo, jogurty s musli, vhodné drobné teplé občerstvení, ovoce, zelenina atd...). Nemohou ale vyhovět nesmyslně přísné „pamlskové“ vyhlášce;
- děti občerstvení v těchto zařízeních využívají a nemusejí kupovat svačiny v nekontrolovaných obchodech mimo školu;

Co přináší „pamlsková“ vyhláška:
- Omezení sortimentu ve školních bufetech a automatech nesmyslně do té míry, že od 1.1.2017 dojde mnohde k jejich zániku;
- Pamlsková vyhláška tak vyžene děti do obchodů a zařízení mimo školu, často do rychlých občerstvení typu McDonald´s;
- Školní jídelny se „pamlskovou“ vyhláškou řídit nemusí, ač se v nich stravuje naprostá většina dětí, a to denně (tam tedy mohou jíst nezdravě ???);
- nerovný přístup, kdy žák deváté třídy si nesmí koupit to, co žák 1. ročníku SŠ může (na výživě žáků SŠ nám snad záleží méně?);
- není to poněkud nekoncepční, plné protichůdných řešení?

Vážená paní ministryně, vážený pane ministře, s cílem zabránit zrušení školních bufetů, kde si naše děti mohou koupit rozhodně zdravější potraviny, než za branami školy, Vám předkládáme tuto petici za zrušení „pamlskové“ vyhlášky.

Dovolte ještě krátké zdůvodnění. Cílem této petice je podpora zdravých školních bufetů a prodeje potravinářského zboží na půdě škol a školských zařízení. Bohužel od září 2016 vstoupila v platnost vyhláška č. 282/2016 Sb., která striktními, až nesmyslnými limity obsahu soli, tuků a cukrů omezila sortiment možného prodeje občerstvení ve školách na minimum a ve svém důsledku je pro bufetový prodej ve školách likvidační.

Jsme pro zdravé a vyvážené stravování našich dětí, nicméně zákaz prodeje většiny běžně prodávaného zboží nedovoluje nyní dětem ve školním bufetu ani zakoupení mnoha druhů obyčejného pečiva, sýrů či jogurtů.
Na druhé straně se pozastavujeme nad tím, že stejně přísná pravidla neplatí pro jiné prodejce a ani pro školní jídelny. Kde je tedy smysl tohoto nařízení?
Myslíme si, že je určitě mnohem přínosnější děti i rodiče ve smyslu zdravého stravování stále vzdělávat, ukazovat dobré i špatné příklady a jejich důsledky, než nekoncepčně likvidovat i dobře fungující služby občerstvení ve školách. Pokud tuto službu chcete centrálně regulovat a nechcete se spolehnout jen na ředitele škol, kteří jistě mají na zdravé výživě dětí také zájem, učiňte tak, ale s rozumem, aby se ve školních bufetech jedlo zdravě, ale na druhou stranu, aby se jednalo o bufety fungující, kam budou děti rády chodit.
Je určitě možné pochopit zákaz konkrétních nezdravých potravin na půdě školy, jako jsou smažené chipsy, přeslazené limonády či kofeinové nápoje. A to v automatech, bufetech i jídelnách. Proti tomu lze jen těžko něco namítat.
Pokud však v sortimentu jednoho prodejního kanálu potravin - školního bufetu, zůstanou jako k prodeji vhodné téměř jen čistá voda, papírové kapesníky a ovoce či zelenina, tak je zřejmé, že výsledek je špatný. Takový "podnik" se nemůže uživit a brzy zavře. Děti nebudou mít možnost koupit si k svačině vůbec nic, anebo si jídlo bez jakéhokoli omezení koupí v okolí školy. To bylo cílem vyhlášky?

Vážená paní ministryně, vážený pane ministře, žádáme Vás o zrušení, nebo alespoň zmírnění vyhlášky ve smyslu výše uvedeného.

V Praze dne 9.12.2016

Členové petičního výboru:
 Ing. Martina Bedrnová, bytem Praha 5, Pod Děvínem 35
 Mgr. Zora Hájková, bytem Praha 6, Dejvická 2
 Lukáš Tesárek, bytem Praha 10, V Korytech2894/6
 všichni zastoupení Ing. Martinou Bedrnovou

Author: Martina Bedrnová | 2956 signatures

Select your region

Vítáte úplný zákaz kouření v restauracích?