Magazine
Poslanci odsoudili tisíce míst pro děti k zániku

Author: Petr Vávra | Uploaded: 25.09.2014
Share it with your friends

Sněmovna o čtyři hlasy přehlasovala Senát a schválila zákon o dětských skupinách v původním znění likvidujícím lesní školky. Všichni, kdo dosud pravidelně pečují o malé děti, se musí do roka povinně přizpůsobit parametrům zákona, jinak jim hrozí sankce a zákaz provozu. Přizpůsobit se zákonu však pro stovky organizací není možné. Poslanci tak odhlasovali zrušení tisíců existujících míst pro děti. Hlasy 14.000 občanů zákonodárci ignorovali.

Poslanci o chybách věděli

„Poslanci ve svých projevech často zmiňovali, že zákon má mnoho chyb. Přesto jej nakonec schválili. Této logice nerozumím. Naši zákonodárci vědomě schvalují špatný zákon, to je děsivé,“ hrozí se Tereza Valkounová, která za Asociaci lesních MŠ podporovala změnu zákona. „Ve sněmovně jsme dnes od zastánců povinné registrace slyšeli jen samé sliby, žádné reálné řešení. Asociace má za sebou čtyři roky vyjednávání, a dobře proto víme, že řešení opravdu není snadné. V tuto chvíli kromě slibů nemáme žádnou záruku. Takže je téměř jisté, že tisíce zavedených míst zaniknou,“ dodává Valkounová.

Zákon potopili poslanci KSČM, ANO a ODS

Nejvíce rukou proti kompromisnímu senátnímu návrhu zvedli komunisté. Ti zároveň hlasovali i proti přijetí sněmovní verze zákona. Jejich krok tak paradoxně nejvíce přispěl k tomu, že zákon byl schválen v té nejproblematičtější podobě. Dalšími hlasitými i početnými odpůrci zákona bylo ANO. Strana, která jinde podporuje liberální prostředí, nečekaně hlasovala proti volitelné registraci. Podobně ODS, která byla při projednávání nejvíce slyšet s názorem, že celý zákon zbytečně komplikuje rodičům situaci, nakonec výrazně napomohla tomu, že byla přijata jeho přísnější verze s povinnou registrací pro všechny. Naopak strany podporující mírnější senátní verzi jako TOP 09 a KDU-ČSL svůj příslib splnily. Bohužel to však nestačilo.

Za změnu zákona se postavilo dosud téměř 14000 lidí formou e-petice.cz. Petice s více než 10000 podpisy byla poslancům odevzdána začátkem září. Ani v tomto hojném počtu poslanci, na rozdíl od Senátu, veřejnost nerespektovali. „Jsme hluboce zklamáni, protože dopad tohoto rozhodnutí bude skutečně devastující. Pár vyvolených dosáhne na slibované evropské dotace a stovky drobných rodinných iniciativ zmizí. Nechápu, jak toto mohou poslanci rodičům prezentovat jako pomocné řešení,“ uzavírá výsledek Valkounová.

Share it with your friends and acquaintances

Comments | 4

09. 10. 2014 | Leopold Marek | Praha
Aktualitka:

30. 09. 2014 | Kamil Podroužek | Lovosice
V posílení smrtelným úrazem nevěř. Budeš rád, pokud nás to nezmrzačí. (Což je od začátku jasným cílem tohoto zákonodárného útoku na občanskou svobodu). Ale jasné je, že to nevzdáme. Já navrhuji ten zákon prostě nerespektovat. Není to náš zákon, je to jejich zákon. Já osobně se jím vázán necítím. Aby se pár rodičů domluvilo na krátkodobé výměnné péči, k tomu nepotřebujeme posvěcení žádné vrchnosti, ani paragraf. Zavřou nás za to (viz proces se Smetanou)? Odeberou nám děti na převýchovu? Ať to udělají, aspoň bude vidět, s kým máme tu čest.
28. 09. 2014 | Roman Rákosník | Sedmihorky
Myslím, že zdrcení není na místě. Při pohledu na politickou reprezentaci od prezidenta dolů se to spíše dalo očekávat. Oni za to ani nemůžou, jsou prostě takoví, jaká je většina, co je volí. Mají zkrátka úplně jiné starosti, než je poskytování svoboby někomu jinému....
Lesní školství přejde do undergroundu, kam ostatně při pohledu na směřování naší civilizace patří.
Možná to ještě zvrátí jejich prezident, který tak rád objímá stromy na Vysočině.....
V každém případě : co tě nezabije, to tě posílí.
(PS: taky provozujem LŠ)
25. 09. 2014 | Blanka Jarošová | Kamenice
Nechápu...a na rovinu jsem poměrně zdrcená. Jen mi to dokresluje úroveň celého politického systému. O co tady sakra jde??