Petice proti zničení údolí Zdobnice přehradou Pěčín 832 podpisů

Petice proti zničení údolí Zdobnice přehradou Pěčín

Hlavním cílem této petice je vyjádření nesouhlasu s další přípravou nebo snad samotnou realizací vodního díla Pěčín na řece Zdobnici v první zóně CHKO Orlické hory a Evropsky významné lokalitě CZ0520604 - Zdobnice – Říčka a podnět k vyřazení lokality z Generelu území chráněných pro akumulaci povrchových vod.

Proto my, níže podepsaní:
nesouhlasíme s další přípravou a výstavbou vodní nádrže Zdobnice, Pěčín na řece Zdobnici
vyzýváme Vládu ČR, Ministerstvo zemědělství a Povodí Labe, aby zastavily projekční práce a jinou přípravu vodního díla Pěčín
• vyzýváme Vládu ČR, aby ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem zemědělství vyřadila lokalitu Pěčín z Generelu území chráněných pro akumulaci povrchových vod

vyzýváme příslušné instituce, aby v boji se suchem a povodněmi začaly připravovat a hlavně realizovat přírodě blízká opatření (např. revitalizace toků, obnova mokřadů, péče o zemědělskou půdu) a k přírodě citlivá technická opatření (např. podpora vodovodní infrastruktury)

Důvody našeho nesouhlasu:
a) realizace vodní nádrže Pěčín by představovala devastaci přírodně cenného území národního a evropského významu. Dané území je natolik cenné, že by mělo být jednoznačně předem vyloučeno z úvah o stavbě přehrady.
b) příslušné instituce zcela ignorují jiné technické alternativy, které respektují ochranu přírody a krajiny, a neověřily ani přírodě blízká opatření, která podpoří zadržování vody v krajině a zlepšení stavu vodních zdrojů. Před uvažováním nad stavbou přehrad by měla být zrealizována všechna možná přírodně citlivá opatření.
c) nesmyslnost stavby vodní nádrže pro pitnou vodu dokonce odmítají sami vodohospodáři, kteří spravují zdroje pitné vody (např. sdružení SOVAK – vyzvalo k podpoře investic do infrastruktury vodovodů, které umožní přečerpávat vodu mezi různými zdroji pitné vody a zlepšit tak odolnost území proti suchu a případnému výpadku jednotlivých zdrojů).

Více na http://stoppecin.cz/
Facebook: Přehradu v Pěčíně nechceme!
www.facebook.com/groups/1097807136917724

Autor: Martin Hanousek | 832 podpisů

Petice za zachování vzrostlých stromů v Lovosicích 20 podpisů

Petice za zachování vzrostlých stromů v Lovosicích

Požadujeme, aby město Lovosice přestalo kácet v našich ulicích stromy, jejichž zdravotní stav přímo neohrožuje okolní obyvatele. Výslovně žádáme o zachování kvalitního životního prostředí, jež je bez vzrostlých stromů u našich obydlí naprosto nemyslitelné. Stromy, které denně míjíme a schováváme se v jejich stínu, považujeme za nedílnou součást našeho života.

Chceme, aby město Lovosice změnilo svoji politiku ohledně zeleně a okamžitě přestalo s odstraňováním stromů, které nejsou hrozbou. Nadměrné kácení lze považovat za poškozování svěřeného majetku v okamžitý prospěch ze zisku za dřevo. Ve většině případů je na pokácených a poházených stromech vidět, že mají především kvalitní dřevo, a naopak minimum hniloby, pokud vůbec.

Mnohé stromy jsou pokáceny až v době, kdy se vzpamatovaly po neuváženém ořezávání natolik, že je pohledem nešlo rozeznat od jiných, které prořez přečkaly bez újmy (viz 28.října, Žižkova). To dokazuje, že byly dostatečně vitální.

Ohrazujeme se proti běžným argumentům současného odboru životního prostředí Lovosice. Že jsou mnohé druhy stromů "nepůvodní" - to není vůbec relevantní, protože původní jsou jenom nálety a dřeviny hospodářsky či esteticky bezvýznamné. Dále že je lepší kácet celé aleje, aby vyšší stromy esteticky nerušily - strom není nikdy rušivým prvkem. Také že nové stromy rychle nahradí ty staré - i rychlerostoucí dřeviny nedosáhnou původních rozměrů ani za dvě dekády. Termín "snížená vitalita" nesmí být prezentován jako rovný výrazu "nevyhovující pro provozní bezpečnost".

Není ospravedlnitelné kácet např. užitečné hrušně a současně plánovat vysazovat náletové akáty. Nelze brát javory v jedné ulici jako nežádoucí a chtít další vysadit v jiné. To je nezodpovědná hra na úkor naší existence.

My, občané Lovosic, přicházíme o součást svého domova kvůli lhostejné likvidaci majetku města, ke kterému ale mají morální vazbu ti, kterým mizí před očima. Nemůžeme přijmout fakt, že v dříve zeleném městě je stále více vidět holé fasády, ptáci mohou sedat leda na vedení, netopýři musí hnízdit na panelácích, a bodavý hmyz se místo dutin v kmenech schovává do děr pod okny bytů, čímž ztrpčuje léto bez trocha stínu.

Tohle se v jiných městech neděje. Změňte to!

Autor: Vít Patrák | 20 podpisů

Petice pro zákaz používání glyfosátu v ČR 556 podpisů chybí 19444

Petice pro zákaz používání glyfosátu v ČR

Milí obyvatelé této krásné planety,

pojďme se spojit a zastavit  jedování polí, našeho jídla a následně i nás.

Máme jedinečnou šanci zastavit krátkozraké a účelové rozhodování ministra zemědělství v souvislosti používání glyfosátu.

Pojďme tomu říct NE !!!!! STOP JEDOVÁNÍ PŮDY!

Koncem června skončí licence jednomu z nejpoužívanějších herbicidů - glyfosátu. Do té doby musí Evropská komise a jednotlivé členské státy rozhodnout o jeho další budoucnosti.

Proti obnovení licence se postavily některé země, například Francie, Nizozemí, Švédko nebo Dánsko; naopak Česká republika zatím podporuje schválit jeho použití na celých příštích patnáct let !!!!!!!

Pár dat:

- V České republice bylo za rok 2011 oficiálně spotřebováno více než 962 tun glyfosátu..

- Glyfosát nelze používat k potlačování plevelů mezi plodinami, pokud ovšem vůči němu nezískaly odolnost genetickou modifikací (GM). Herbicid by spolu s plevely zničil i sklizeň. Právě masové nasazení glyfosátu je klíčovým motivem pro pěstování geneticky modifikovaných plodin

- Glyfosát byl přitom zařazen na seznam pravděpodobných karcinogenů a podle vědeckých studií vykazuje i další nebezpečné vlastnosti pro lidské zdraví.

- Existují také důkazy, že glyfosát může narušovat lidský hormonální systém, což může způsobovat nevratné dopady v některých životních stadiích, například v těhotenství...

Veškeré informace o jeho účincích na lidské zdraví naleznete na stránkách hnutí Duha, které apeluje na ministra, aby hlasoval pro zákaz.

Za společenství

Nebe na Zemi

Isabella Cavallini

Autor: Isabella Cavallini Za společenství Nebe na Zemi | 556 podpisů

Vítáte úplný zákaz kouření v restauracích?