Petice o zákazu/omezení užívání zábavní pyrotechniky širokou veřejností. 363 podpisů

Petice o zákazu/omezení užívání zábavní pyrotechniky širokou veřejností.

dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod

a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním

My, níže podepsaní obyvatelé České republiky, prostřednictvím této petice žádáme Vládu České republiky o zákazu/omezení užívání zábavní pyrotechniky širokou veřejností.

Důvody pro podání této petice:

* strach zvířat nejen domácích, ale také divokých (lesní zvěř,ptactvo,aj.)

* nebezpečí způsobené používáním této pyrotechniky nejen neproškolenými dospělými osobami, ale také dětmi (běžně k vidění 12-13 letí chlapci), navíc lidé užívají tuto pyrotechniku, i za snížené viditelnosti (například Silvestr 2016 na Kladně)

* týrání zvířat, způsobené ,,zábavou“ adolescentů, která spočívá v házení tzv, petard pod nohy psům (jsou případy podobného chování i proti jiným lidem)

* obtěžující hluk, nejen o silvestrovské noci, ale v mnoha městech již od konce listopadu

* nepořádek, který z podobných akcí zůstává

* v neposlední řadě hrozba teroristických útoků

Navrhovaná řešení:

1) nejlépe úplný zákaz prodeje a užívání zábavní pyrotechniky neproškolenou veřejností (povolit ohňostroje pouze profesionálním firmám) podobné opatření zavedla např. Bratislava

2) vymezení určitých prostor pro odpalování zábavní pyrotechniky laickou veřejností za zvýšeného dozoru policie, hasičů a případného profesionálně proškoleného člověka

3) Důsledná kontrola prodeje zábavní pyrotechniky osobám mladším 18let

4) Vymezení doby užívání zábavní pyrotechniky a sankční a jiné postihy při jejím porušení (např. 31.12. od 21:00 do 1.1. 2:00 hod)

Předem děkujeme.

S pozdravem

Weberová Nikola

Za sepsání petice odpovídá:

Weberová Nikola, Purkyňova ulice 906,Kladno,27201

Autor: Nikola Weberová | 363 podpisů

Petice za záchranu historického panoramatu Olomouce 3286 podpisů chybí 6714

Petice za záchranu historického panoramatu Olomouce

PETICE ZA ZÁCHRANU HISTORICKÉHO PANORAMATU OLOMOUCE

V srpnu roku 2008 vyjádřila Rada města Olomouce podporu záměru investora, Office park Šantovka, vystavět v těsné blízkosti historického jádra Olomouce osmnáctipodlažní výškovou budovu. Dnes má mít plánovaný věžák Šantovka Tower celkem 23 podlaží s 90 byty a měl by vyrůst pouhých 890 metrů od budovy radnice. Svou výškou 78 metrů by se společně s radnicí stal po katedrále sv. Václava druhou nejvyšší stavbou ve městě.

Dnes, po osmi letech složitého vývoje s bezpočtem rozsudků, rozhodnutí, stížností a odvolání spěje kauza do nebezpečného finále. Vinou špatně fungující státní památkové péče, která návrh výškové budovy řádně neposoudila a v důsledku neochoty vedení města chránit nenahraditelné kulturně historické hodnoty Olomouce má investor reálnou možnost získat pro stavbu Šantovka Tower územní rozhodnutí. Přesto ještě není pozdě.

1. Vyzýváme proto politické představitele statutárního města Olomouce, aby se zasadili za ochranu městské památkové rezervace. Vyzýváme Radu města Olomouce, aby pro dotčenou lokalitu v souladu s doporučením Nejvyššího správního soudu vydala dočasnou stavební uzávěru.

2. Apelujeme na zástupce magistrátní a krajské státní správy, aby respektovali veřejný zájem a zajistili objektivní a odborné posouzení záměru Šantovka Tower.

3. Obracíme se na nejvyšší orgány a představitele ČR, aby se svou prestiží a autoritou postavili za ochranu historického jádra Olomouce a jeho jedinečného panoramatu, které se vyvíjelo kontinuálně po celé tisíciletí.

Olomouc, druhá nejvýznamnější památková rezervace ČR, se pyšní téměř třemi stovkami kulturních památek a řadou národních kulturních památek v čele s románským biskupským palácem, kostelem sv. Mořice, souborem barokních kašen a sloupů či klášterem Hradisko. Díky kulturní památce UNESCO, sloupu Nejsvětější Trojice, je význam Olomouce, barokní perly Moravy, celosvětový. Naše společná odpovědnost za její budoucí podobu je proto obrovská a zavazující.

Za petiční výbor:

Ing. Arch. David Helcel, oprávněný zástupce petičního výboru – iniciativa Občané proti Šantovka Tower, Dolní náměstí 58/30, 779 00 Olomouc

Prof. Phdr. Pavel Zatloukal, Filozofická fakulta Ostravské univerzity v Ostravě, Reální 1476/5, 701 03 Ostrava

Prof. PhDr. Rostislav Švácha - Za krásnou Olomouc, z.s., Kosinova 874/7, 779 00 Olomouc, IČO 22689931

Pavel Přemysl Ries - Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR, z.s., Karolíny Světlé 1019/5, 110 00 Praha 1, IČO 04 708 911

My, níže podepsaní občané, souhlasíme s textem „Petice za záchranu historického panoramatu Olomouce“ ze dne 6. září 2016.

Petici adresujeme:

°prezidentovi ČR – Miloši Zemanovi,

°předsedovi Vlády ČR – Bohuslavu Sobotkovi,

°předsedovi Poslanecké sněmovny PČR – Janu Hamáčkovi,

°předsedovi Senátu PČR – Milanu Štěchovi,

°ministrovi kultury ČR – Danielu Hermanovi,

°hejtmanovi Olomouckého kraje - Jiřímu Rozbořilovi,

°primátorovi statutárního města Olomouce – Antonínu Staňkovi.

Autor: David Helcel | 3286 podpisů

Petice proti registračním pokladnám/EET 4541 podpisů

Petice proti registračním pokladnám/EET

Petice proti registračním pokladnám

My, kteří máme rádi svobodu, odmítáme orwellovské registrování všeho, co si kupujeme.

My, kteří máme rádi svobodu, odmítáme registrační pokladny, které budou okamžitě odesílat on-line informaci, co, kde a za kolik jsme si koupili.

My, kteří máme rádi svobodu, jsme proto proti likvidaci malých živnostníků, kteří už dnes těžko bojují o přežití. Registrační pokladny podnikatelům zasadí další ránu, protože se jim zvýší náklady. Řada živnostníků zkrachuje a dojde tak k omezení služeb, které budou dále nabízet jen velké korporace.

My, kteří máme rádi svobodu, se chceme věnovat tomu, co nás baví. Mnozí z nás tak prodávají zboží třeba jen za 5 korun. Je absolutně nesmyslné tisknout pro takový nákup účtenku a řešit další nesmyslné papírování, které je s tím spojené.

My, kteří máme rádi svobodu, si vážíme 25 let bez cenzury. Plíživě se ale do našich životů vkrádá nové omezení: šikana státu prostřednictvím registračních pokladen, které živnostníkům znemožní fungování, zatíží je obrovským papírováním a dalšími náklady, které budou neúnosné.

Nechceme strašit, chceme pouze upozornit na negativní dopad experimentů vlády s registračními pokladnami, s nimiž nesouhlasíme a jsme zásadně proti nim. Využili jsme jediný prostor, který máme, náš web a naše výlohy.

Jsme si vědomi nebezpečí, které nám bezprostředně hrozí ze strany státní moci. Stačí připomenout příběhy živnostníků, kteří se postavili establishmentu, a následně byly jejich provozovny kontrolovány. Co činíme, činíme při tomto vědomí. Hrdě budeme čelit kontrolám, šikaně úřadů. Jinak nemůžeme!

Nenechávejte nás v tomto boji samotné a podpořte zdravý rozum podpisem této petice!

Děkujeme!

Za iniciativu

Jakub Cortés

www.neregistruj.cz

Autor: Jakub Cortés | 4541 podpisů

Kde je Maxipes Fík?! 73 podpisů

Kde je Maxipes Fík?!

Cílem petice je apelovat na Ministerstvo kultury České republiky, aby zajistilo dosud neexistující soupis filmů a filmových loutek, uložených v archivu akciové společnosti Krátký film Praha.

Podrobné informace o následcích privatizace Krátkého filmu najdete v kritickém pořadu Artyčok TV

V archivu akciové společnosti Krátký film Praha se nachází přibližně padesát tisíc položek. Jsou to nejen kamerové negativy a filmové kopie, ale také unikátní autorské loutky z českých animovaných filmů, které vznikly v době státního monopolu v letech 1946 až 1990. Patří k nim práce významných a světově uznávaných tvůrců, například Jiřího Trnky, Hermíny Týrlové nebo Karla Zemana. V současné době je nemožné o tuto část našeho filmového dědictví náležitě pečovat. Protože v průběhu privatizace nevznikl soupis majetku společnosti, není dodnes jasné, jak rozsáhlý fond soukromý vlastník Krátkého filmu Praha spravuje. Stejně tak není známo, v jakém stavu se filmový archiv a sbírka loutek nachází.

Dokud nebude inventarizace archivu Krátkého filmu Praha provedena, nebude možné zodpovědně posoudit, které filmy a filmové loutky potřebují odbornou péči.

Vyzýváme proto Ministerstvo kultury České republiky, k jehož povinnostem náleží starost o naše národní kulturní dědictví, aby podniklo potřebné kroky k úpravě legislativy, která by umožnila provedení soupisu archivních materiálů v akciové společnosti Krátký film Praha.

Autor: Pavel Ryška | 73 podpisů

"Hádej fotbalistu" bez quamika 1 podpis chybí 9

"Hádej fotbalistu" bez quamika

uživatel quamik dělá hádanky do soutěže "Hádej fotbalistu" na fmseries.cz

Soutěž  má poslední dobou mizernou úroveň z těchto důvodů

1) nápovědy jsou příliš obecné, často tam pasuje více hráčů

2) nápovědy jsou často zavádějící

3) hráči jdou téměř vždy najít doslovným napsáním nápověd (často je to jejich přezdívka) do googlu, hádající vůbec nemusí využít své fotbalové nebo jiné znalosti

4) hráči jsou často absolutně neznamí, neboli "jak dobře umím pracovat s googlem?" hráči

Typický způsob, kterým quamik dělá nápovědy je, že ho napadne jméno hráče (dost často totální no-namer), jde na wikipedii a použije tři náhodné fakty (často je jedním z nich přezdívka), které nikdo nezná (i pokud se jedná o relativně známého hráče).

Tohle typicky vede na google challenge! nebo na příliš "umělou" interpretaci nápověd (tento hráč sdílí příjmení s hudebníkem jehož 12.písnička z 3.alba v jazyce x znamená y což je jiná nápověda, nebo tento hráč hrál jednu sezónu v týmu mimojiné s hráčem na nějž odkazuje druhá nápověda)

poznámka: toto lze použít na max. jednu upřesnujicí nápovědu, zajištující jednoznačnost (dobrý příklad je Zoltán Gera a pepsi ze 13.kola - konstruktivní kritika, tohle kolo se povedlo)

"Trik" kterým dělá tuto soutěž těžší je, že třeba použije obrázek z nějakého filmu, ale ten film nemá s nápovědou nic společného. Na tomhle není z principu nic špatného, ale je zde velké riziko, v quamikově případě téměř jistota, nejednoznačnosti.

Co chceme?

odstranit a nahradit quamika

NEBO

Jasné a nezávadějící nápovědy vedoucí logickou dedukcí, ideálně za použití znalostí fotbalových, ale i jiných (zeměpisných, popkulturních) reálií, k JEDNOMU KONKRÉTNÍMU HRÁČI.

Chceme fotbalisty, které běžný hráč Football Manageru zná!!! pokud možno současné!

Příklady kvalitních hádanek

Alexandre Lacazette (viz 3. kolo soutěže)

-chytrá hádanka vedoucí logickou úvahou (nedá se vygooglit) na příjmení známého fotbalisty, úroven je poměrně obtížná, protože se nápovědy snaží nabudit dojem že hráč působí/působil v klubu LA Galaxy

Odpověď Keane je špatná, jelikož úvaha kazeta = hudba = hudební skupina/zpěvák + LA Galaxy vede na více hráčů (nejednoznačnost)

Pokud nápovědy nevedou přímo na hráčovo jméno mohli by vypadat například takhle

fotka Emmetta, holicí strojek značky Philips (nebo prostě logo firmy), brankářské rukavice

textová nápověda by mohla být "hrdina týmu, který zklamal" nebo "jeho tým potupně vyhořel, on však byl za hrdinu"

odpověd nemůže být nikdo jiný než Przemysław Tytoń

-pro všechny hráče Football Managera dobře známý hráč. Emmett = Radim POLÁK, Philips Sport Vereniging = PSV EINDHOVEN, klub s kterým si každý tohoto hráče spojí, a samozřejmě  BRANKÁŘské rukavice

Nekvalitní hádanky jsou kombinace toho co jsem psal nahoře, nejen má trpělivost přetekla posledními dvěma koly.

Autor: kokot kokotovych | 1 podpis

Vítáte úplný zákaz kouření v restauracích?