Zachránit Kozí zahradu v Brně-Komíně 642 podpisů

Zachránit Kozí zahradu v Brně-Komíně

Kozí zahrada v Brně-Komíně leží na okraji města a sousedí ze dvou stran s ornou půdou. Majitelka chová kozy jako koníček, ale jsou velkým přínosem pro široké okolí. Městské děti i dospělí se mohou kdykoliv bavit pozorováním kozího stáda, kde jsou zastoupena v přirozeném poměru obě pohlaví a nejsou oddělována kůzlata od matek, protože se tím omezí stres a agresivita koz. Užívají se zde metody, které minimálně narušují harmonii vztahů ve stádě. Místo je i inspirací pro fotografy a podkladem pro studium v oboru welfare na veterinární fakultě, základem pro první seznámení dětí mateřských škol s hospodářskými zvířaty. Zároveň je zde možno nakoupit čerstvě nadojené kozí mléko, jež je velmi prospěšnou součástí jídelníčku dětí i dospělých, a v některých případech jej kravským mlékem nahradit nelze.

Kozí zahrada má velké množství příznivců a přátel, bohužel jsou i ti, kteří si přejí její odstranění a tomu věnují velké úsilí. Množství podnětů, které tito lidé zasílají na různé instituce, samozřejmě zatěžuje jak chovatelku z Kozí zahrady, tak i úředníky a stát, protože hradí mzdy kontrolujících úředníků, cestovné, poštovné apod., přičemž chov koz na Kozí zahradě se řídí veterinárním i plemenářským zákonem a dalšími.

Nedávno však byl dřevěný přístřešek, který kozy obývají, na podnětný dopis občana posouzen jako nepovolená stavba a měl by být odstraněn. Stavba je velmi jednoduchá, pouze ochrana koz proti nečasu, protože kozy jsou velmi otužilá zvířata. Odstranění by nebylo složité, ale znamenalo by, že celé kozí stádo musí být rozprodáno nebo odstěhováno mimo Brno. Úředníci ze stavebního úřadu nemají námitky proti chovu zvířat na zahradách a v zemědělských oblastech na území města Brna, ale proti stavbám, která jsou chovatelským zařízením nutným pro tento chov. Odstranění stavby chovatelského zařízení by znamenalo,

že v Brně zmizí další místo, které je zajímavé pro děti z okolí i turisty,

že studenti veterinární fakulty a zemědělské univerzity budou cestovat kvůli vzorkům mléka a studijním pozorováním na venkov,

že nemocní lidé, kterým nepasterované kozí mléko mléko prospívá, přijdou o možnost si jej koupit, protože supermarkety jej neprodávají,

že matky malých dětí, pro které je někdy čerstvé kozí mléko nenahraditelné, jej také budou obtížně shánět, protože na trhu jsou jen trvanlivá nebo pasterovaná mléka,

že procházející se obyvatelé a návštěvníci Komína už nepotkají v okolí pasoucí se stádo koz, které je zdejší raritou,

že už kozy nebudou pomáhat s vypasením soukromých zahrad, kde zahrádkáři nemohou trávu sekat, ani už nepomůžou s likvidací trávy na chráněných stepních místech, kde se vyskytuje vzácná květena.

Likvidace Kozí zahrady cestou odstranění přístřešků pro kozy by byla velkou ztrátou nejen pro Komín, Medlánky, Bystrc, Žabovřesky a okolí, ale i pro další městské části a také ztrátou pro chovatele z jiných částí republiky, protože Kozí zahrada usiluje o nový směr v chovu koz, při němž je velký důraz kladen na pohodu zvířat a tím i kvalitní produkt.

My, níže podepsaní, žádáme, aby úředníci jednali o Kozí zahradě s vědomím toho, co je výše uvedeno, a nalezli cestu, která zajistí další existenci Kozí zahrady v Brně-Komíně.

Autor: Marija Petkovska | 642 podpisů

Petice na podporu přípravy a realizace dálnice D43 (Brno–Moravská Třebová) a Zásad územního rozvoje 707 podpisů

My, níže podepsaní občané ČR vyzýváme předsedu a členy Vlády ČR, členy Parlamentu ČR, hejtmana a zastupitele Jihomoravského kraje, aby se plnou vahou svých kompetencí zasadili o co nejintenzivnější a co nejrychlejší přípravu a realizaci dálnice D43 (Brno – Moravská Třebová). Tato komunikace a její potřebnost je v úvahách Ministerstva dopravy ČR již více jak 15 let a její realizace se stále a neúnosně prodlužuje. Stávající silnice I/43 (Brno – Svitavy) je již dlouhou dobu kapacitně přetížená a tím i dopravně nebezpečná. Na komunikaci I/43 stále častěji umírají lidé při dopravních nehodách.
Pokud je pro veřejnoprávní schválení dálnice D43 a celkový rozvoj Jihomoravského kraje, jako jeden z podstatných a nezbytných dokumentů, zapotřebí schválení Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje, žádáme zastupitele Jihomoravského kraje o jejich schválení v co nejkratším termínu. Jihomoravský kraj je posledním krajem v ČR, který, přes snahu minulých Zastupitelstev Jihomoravského kraje, nemá Zásady územního rozvoje schváleny a nemůže se řádně rozvíjet. Zároveň odsuzujeme účelové, neopodstatněné, popř. nepravdivé snahy v nejrůznějších podobách od kohokoliv, kdo aktivně a vědomě usiluje o další komplikace, neschválení nebo zrušení uvedených Zásad.
Petiční výbor ve složení:
1. Ing. Jaromíra Vítková, 680 01, Boskovice, Dukelská 32a
2. Ing. Tomáš Kožoušek, 679 37, Borotín u Boskovic 90
3. Tomáš Janda, 530 02, Pardubice, Anenská 1296

Autor: Jaromíra Vítková | 707 podpisů

Petice za možnost pacientů legálně si připlácet za zdravotní péči 20 podpisů chybí 4980

Petice za možnost pacientů legálně si připlácet za zdravotní péči

Pokud jde o zdravotní péči (zejména tu kvalitní, špičkovou, jakou mají možnost dostávat pacienti také v ČR), nikdy nemůže být všechno a pro všechny zcela zdarma, takový systém není ufinancovatelný nikde na světě,  leda v krajině zvané UTOPIE.

Tento fakt, dle mých zkušeností, už pochopila většina našich občanů , mnoho našich politiků, dokonce to chápou a oficiálně deklarují už i ředitelé všech Zdravotních pojišťoven vč.ředitele VZP, a to je co říct.

Všechny problémy našeho zdravotnictví se odvíjí hlavně od neustálého nedostatku financí, ať se bavíme o jakémkoliv problému , prakticky vždy nakonec dojdeme k tomu, že za ním stojí nedostatek financí v systému. Ten je však trvalý již 25 let,  jelikož u nás jde na financování zdravotnictví cca  7 % HDP a ve vyspělých zemích 11-12%,  z čeho ovšem  3-4 % procenta tvoří soukromé zdroje (to jest přímé platby pacientů anebo platby formou komerčního připojištení).

Spoluúčast  pacienta je u nás jedna z nejnižších na světě a vzhledem k vysoké kvalitě zdravotní péče jde u nás o naprostý unikát, který však pochopitelně není "zadarmo". Vzniklý nepoměr vysoká kvalita péče vs. nízké příjmy v % HDP na zdravotnictví  je kompenzován  zejména nízkými platy sester a lékařů vč. všech následých důsledků z toho plynoucích ( nedostatek sester, odchody lékařů do zahraničí) a projevuje se také permanentním stěžováním všech účastníků systému na jeho trvalé podfinancování .

Tato petice, která by se dala nazvat i jako "Petice za vícezdrojové financování zdravotnictví" si tedy dává za úkol iniciovat změnu tohoto, ze světového hlediska, naprostého unikátu , který máme uveden v zákoně 48/1997 a který neumožňuje pacientovi legálně si připlácet za zdravotní péči hrazenou ze zdravotního pojištění, čímž dochází k deformaci ekonomického prostředí celého zdravotnického systému.

Konkrétně jde o část 4, § 11, písmeno d)  "Pojištěnec má právo na poskytnutí hrazených služeb v rozsahu a za podmínek stanovených tímto zákonem, přičemž poskytovatel nesmí za tyto hrazené služby přijmout od pojištěnce žádnou úhradu."

Vypuštění tohoto nesmyslného odstavce z uvedeného zákona umožní vymezení standardní  péče ,která bude tak jako je nyní, hrazena z veřejného zdravotního pojištění a zejména zavedení nadstandardů, které si bude hradit  pacient přímo anebo  ze svého komerčního připojištění. Dojde k narovnání obchodních vztahů mezi plátci a poskytovateli, dojde také k lepší regulaci systému ze strany pacienta , kterého v součané době vůbec nezajímáí kolik jeho léčba, vyšetření a léky, stojí.

Autor: Igor Motíl | 20 podpisů

PETICE  NECHCEME V PARKU NA ULICI KROKOVA PLÁNOVANÝ OPLOCENÝ PSÍ VÝBĚH S AGILITY HŘIŠTĚM 1 podpis

PETICE NECHCEME V PARKU NA ULICI KROKOVA PLÁNOVANÝ OPLOCENÝ PSÍ VÝBĚH S AGILITY HŘIŠTĚM

My, níže podepsaní občané Brna, prostřednictvím této petice žádáme Úřad městské části Brno-Židenice o výběr jiné lokality pro záměr vybudování navrhovaného agility hřiště.

Důrazně se ohrazujeme proti záměru vybudovat psí výběh s agility hřištěm v parku na ulici Krokova v Brně. Plánovaný výběh je nešťastně situován do míst v bezprostřední blízkosti rodinných domů, obdobné výběhy jsou obvykle budovány s ohledem na hluk, který přinášejí, do míst vzdálenějších bytovým a rodinným domům.

Záměr vybudovat psí výběh nebyl s vlastníky rodinných domů, nacházejících se v bezprostřední blízkosti jeho plánované polohy, komunikován, jejich drtivá většina o tomto záměru ani nevěděla. Je nepřijatelné, aby se psí výběh budoval pouhých několik metrů od souvislé řadové zástavby rodinných domů. Ve svém dopise zástupci Úřadu městské části Brno-Židenice uvádí, že byl záměr komunikován „neformálně bez písemného záznamu“. Nikdo z oslovených vlastníků nemovitostí bezprostředně sousedících s pozemkem, na kterém je psí výběh plánován, tedy obyvatelé bytových a rodinných domů na ulici Krokova, zástupci Úřadu městské části podle jejich slov osloven nebyl. V případě tak výrazného zásahu do lokality je nepřijatelné, aby tento zásah nebyl s obyvateli, jejichž rodinné domy se nachází v těsné blízkosti prostoru plánovaného výběhu, komunikován.

Vyzýváme Úřad městské části Brno-Židenice, aby svoje záměry přehodnotil a komunikoval je s těmi, kterých se týkají nejvíce, v tomto případě to nejsou majitelé psů z Židenic a okolí, kterým může psí výběh přinést atrakci, ale obyvatelé rodinných a bytových domů vzdálených pouhých několik metrů od plánovaného oplocení zamýšleného psího výběhu, jimž Váš povážlivě prosazovaný projekt může značně uškodit. Jedná se pro nás v okolí bydlící o jedinou plochu zeleně v okruhu cca 700m a tato plocha by měla být řešena co nejkomplexněji s ohledem na všechny potenciální uživatele a obyvatele z okolí (majitele psů, rodiny s dětmi, mládež,..). Ne jen s ohledem na jednu úzce specifikovanou skupinu uživatelů cvičící agility.

Adresát: Úřad městské části Brno-Židenice, Gajdošova 4392/7, 615 00 Brno-Židenice

Datum zveřejnění petice: 26.7. 2016

Petiční výbor:

Mgr. Alice Kopečná, Krokova 619/58, 615 00 Brno-Židenice-Zábrdovice

Příloha: územní souhlas

Petiční arch k petici:

Zmocněnec petičního výboru (Kontaktní adresa pro zasílání petic a informace):

Mgr. Alice Kopečná, Krokova 619/58, 615 00 Brno-Židenice-Zábrdovice, email: Alicekopecna@seznam.cz

Autor: Alice Kopečná | 1 podpis

„NE“ umístění obytných buněk pro lidi bez domova na ulici Legionářů v Hodoníně! 2 podpisy chybí 198

„NE“ umístění obytných buněk pro lidi bez domova na ulici Legionářů v Hodoníně!

~~                                           Petice
Dle čl. 18Listiny práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. O právu petičním v platném znění

„NE“ umístění obytných buněk pro lidi bez domova na ulici Legionářů v Hodoníně!

My, níže podepsaní občané,  nesouhlasíme s umístěním obytných buněk pro lidi bez domova na ulici Legionářů v Hodoníně.  Tato rekreační lokalita je velmi často navštěvována občany města Hodonín, lázeňskými hosty i návštěvníky z okolních vesnic a měst. Jsme přesvědčeni, že daná lokalita není vhodná pro sociální službu tohoto druhu. Dle našeho názoru, by nebylo vhodné v příměstské rekreační oblasti umístit stavbu narušující koncept turistické a rekreační oblasti.  Dále se domníváme, že obyvatelé zmíněných buněk by s velkou pravděpodobností byli příčinou obecného nepořádku a neklidu v této, pro město Hodonín, více méně jediné a prestižní odpočinkové zóně. Jako návštěvníci a obyvatelé lokality, cítíme obavy z možných krádeží, výtržností, nepořádku. Myslíme si, že bychom se zde v budoucnu necítili bezpečně!
Děkujeme

Za petiční výbor:   Bc. Ria Otrubová, bytem Legionářů 38 F, Hodonín, tel 724 00 24 80, email: Ria.O@seznam.cz – zástupce petičního výboru

Petiční výbor: Martina Valová, Slunečná 22, Hodonín
                          Romana Humpolíková, Rubanice  8 , Hodonín
                          Mgr. Andrea Pospíšilová, Rubanice 2, Hodonín
                          Petr Ivičič, Rubanice 18, Hodonín

Autor: Ria Otrubová | 2 podpisy

Petice proti výstavbě Kauflandu v Bystrci při ulici Páteřní 266 podpisů

Petice proti výstavbě Kauflandu v Bystrci při ulici Páteřní

Zásadně nesouhlasíme s výstavbou nového obchodního centra Kaufland při ulici Páteřní v Brně-Bystrci. Nové obchodní centrum je navrženo v těsné blízkosti stávajícího centra a jeho zpřístupnění má být provedeno pomocí komunikace, která je již v současné době výrazně přetížená.

Postavení obchodního centra Kaufland by vedlo k výraznému zhoršení dopravní situace, která je již v současné době velmi problematická (zácpy apod.) a navíc vzhledem k poloze Bystrce obtížně řešitelná.

Dalším důsledkem je velmi pravděpodobná likvidace stávajících obchodů, které se nacházejí v těsné blízkosti. Obchodní centrum Max není ani v současné době plně využito, a tudíž není absolutně žádná nutnost stavět další obchodní objekt. Výstavba nového obchodního centra by vedla nejen ke zničení menších obchodů v okolí, ale současně by se opuštěná stavba obchodního centra Max stala velmi problematickou a nebezpečnou oblastí. To by výrazně zhoršilo bezpečnost této části sídliště, kudy navíc prochází hlavní trasa ze zastávky MHD.

Stavbou by došlo k zastavění poslední velké zelené plochy v okolí, která je v současnosti hojně využívána obyvateli sídliště (venčení psů, hry dětí, plocha pro cirkus apod.).

Zcela jistě by došlo ke zhoršení kvality životního prostředí, která je hlavní předností této městské části. Jednalo by se o mimořádnou hlukovou, prachovou, vibrační i světelnou zátěž a také o zatížení ovzduší exhalacemi. Toto je obzvláště tíživé, neboť se pozemek nachází v těsné blízkosti obytné zástavby.

V městské části Bystrc je absolutní dostatek nákupních možností. Nacházejí se tu - z velkých obchodních center: 3x Albert, 2x Penny Market, 1x Lidl, 1x Billa a další (Kik, Uni Hobby, Jysk, Okay elektrospotřebiče atd.) a množství menších obchodů. Z výčtu je patrné, že není potřeba vytvářet další nákupní příležitosti.

Stavba obchodního centra Kaufland by obyvatelům nejen Bystrce, ale ani jiných částí Brna nepřinesla žádné nové hodnoty, pouze množství potíží a další zábor půdy, kterou je možno využít smysluplněji.

Autor: Kristýna Potůčková | 266 podpisů

Petice za provedení zásadních změn ve fungování ZŠ nám. Svornosti Brno 13 podpisů

Petice za provedení zásadních změn ve fungování ZŠ nám. Svornosti Brno

My, rodiče dětí navštěvujících ZŠ nám. Svornosti Brno touto peticí vyjadřujeme naše dlouhotrvající rozhořčení nad způsobem fungování této školy.

Vadí nám zejména:

Nepřijatelné chování učitelů k šestiletým dětem, jako je řvaní, vysypávání aktovek na podlahu, vyhazování neuklizených přezůvek do odpadkových košů, shazování věcí z lavice na podlahu, vyhrožování propadnutím.

Masivní udělování poznámek bez bližšího vysvětlení. Dítě do poslední chvíle netuší zda dostane razítko nebo poznámku, není schopno odhadnout, co je správné.

Agresivní, hulvátský a arogantní způsob jakým komunikují učitelé s rodiči malých dětí. Zejména jedna ranní dozorkyně (jméno bude zjištěno dodatečně)

Velká část výuky je spotřebována na vyšetřování toho, kdo byl o přestávce na chodbě, neprobrané učivo je doháněno domacími úkoly. Učitelé alibisticky prohlašují, že ve škole se dítě číst a psát nenaučí, že se to musí naučit doma.

Naše děti přestaly mít rády školu. Bojí se tam chodit a jsou vystresované. I my rodiče máme strach ze školy a se závistí posloucháme jiné rodiče, mající děti na jiných školách.

Na WC nejsou úmyslně toaletní papíry ani mýdla. Tyto věci jsou umístěny ve třídě, kde jsou po vyučování zamčeny. Toto má negativní dopad na hygiencké návyky dětí. Jestli je důvod finanční, pak žádáme abychom směli na vlastní náklad vybavit toality papírem a mýdlem.

Hlavní vchod do školy, vedoucí přímo z náměstí je úmyslně uzavřen a nepoužívá se. Namísto toho je potřeba používat zadní vchody. Přístup k těmto zadním vchodům je zkomplikován stavebními pracemi (lešení). Žádáme, aby byl z bezpečnostních důvodů, umožněn přístup hlavním vchodem alespoň dokud neskončí stavební práce.

Žádáme aby byla provedena dlouhodobá inspekce průběhu výuky zejména v prvních ročnících. Dále požadujeme, aby byla mezi rodiči provedena anketa potvrzující pravdivost tvrzení uvedených v této petici.

Při shledání závažných chyb prokazujících nekompetentnost vedení a některých učitelů požadujeme výměnu vedení školy, okamžité ukončení pracovního poměru s učiteli, kteří před zraky šestiletého dítětě křičí na rodiče "Vypadněte krucinál ven, loučt s děckem se můžete venku!". Nechceme vidět plakat malé dítě, protože paní učitelka křičí na jeho maminku, nechceme vidět jak dozorce vytlačí nohou ze dveří dvouletého sourozence loučícího se se svým bratrem prvňáčkem. Nechceme a nemusíme si tohle nechat líbit a budeme bojovat za změnu. Máme právo na to, aby naše děti, o které se staráme, a chceme pro ně to nejlepší, chodily do školy rády. Máme právo na to, aby štěstí našich dětí neskončilo v první tříde Základní školy náměstí Svornosti Brno. Chceme být pro školu partner a ne obtížný hmyz. Chceme aspoň průměrnou školu s průměrnými učiteli. Nezasloužíme si mít děti v nejhorší škole v Brně.

Pan ředitel v Žabovřeském zpravodaji před rokem psal, že to, co se říká o ZŠ náměstí Svornosti je pomluva. My jsme mu uvěřili, byla to chyba.

Žádáme školní inspekci, žádáme naše volené zastupitele aby sjednali nápravu a vyřešili tento ostudný stav.

S úctou rozhořčení rodiče, prarodiče, sourozenci.

Jména, těch co podepíší tuto petici NEBUDOU zveřejněna! Nebojte se podepsat, jde o vaše dítě, které vám věří, že mu pomůžete.

Autor: Martin Kubiš | 13 podpisů

Jihomoravský x celá ČR

Vítáte úplný zákaz kouření v restauracích?