Meningokoková meningitida

Meningokoková meningitida

Autor: Lucie Vítková | vloženo: 23.04.2016 | 296 podpisů
Sdílejte s přáteli

Chceme vakcínu Bexsero bez doplatků proti meningokoku tybu B všem dětem. Umožněte i sociálně slabším chránit své děti.

Meningokok zabíjí rychle a zákeřně. Smrt je zbytečná, protože existuje očkování!

Meningokok zabíjí již po 24 hodinách od nákazy. Nejohroženější skupinou jsou děti do čtyř let věku a adolescenti. Pokud není vyhledána odborná pomoc během několika hodin, důsledky mohou být celoživotní až fatální. Stále více rodičů však své děti neočkuje. Klesá proto očkovanost, roste nemocnost. Cílem Světového dne meningitid, který připadl na 24. duben, je zvýšit povědomí široké veřejnosti o závažnosti tohoto onemocnění a informovat o možnostech prevence.

Ročně zemře na světě více než 1,2 milionu lidí na meningitidu. Jde o závažné onemocnění, při kterém dochází k zánětu měkkých plen mozkových. Původci mohou být bakterie, viry, vzácněji může jít i o parazitární infekci. Nejzávažnější formy meningitid představují bakteriální infekce, na něž umírá celosvětově 120 tisíc lidí. Právě mezi ně patří invazivní meningokokové onemocnění (IMO), které se řadí k nejrychleji probíhajícím onemocněním infekčního původu vůbec. Klíčovou podmínkou pro uzdravení pacienta je včasná diagnóza a okamžité zahájení léčby pomocí antibiotik.

Za posledních šest let bylo v Česku zaznamenáno 382 případů IMO, z čehož bylo 161 dětí do pěti let věku. I přes odborný lékařský zákrok podlehne meningokokovému onemocnění 10 % nakažených. U těch, kteří nemoc překonali, může zanechat trvalé následky v podobě amputace prstů a celých končetin, ztráty sluchu, mentální retardace a dalších komplikací. Meningokokové onemocnění může postihnout kohokoli, nejvíce ohroženy jsou ale malé děti a dospívající. Téměř každý pátý, který nemoc přežije, trpí trvalými následky.

Noční můra pediatrů

Invazivní meningokokové onemocnění je způsobeno bakterií Neisseria meninigitidis. K přenosu může dojít velice snadno, a to kapénkovou infekcí z jedné osoby na druhou, podobně jako je tomu například u chřipky.  Meningokok je velice agresivní a nebezpečný již v prvních fázích. V průběhu prvních hodin dítě upadá do bezvědomí, proto je potřeba vědět, o jaké onemocnění může jít. Invazivní meningokoková onemocnění jsou pro pediatry noční můrou. Počáteční symptomy bývají obdobné jako u jiných virových infekcí, což právě v případě této nemoci, kdy je třeba zahájit léčbu během prvních hodin, situaci ještě ztěžuje.

Nejčastějším zdrojem nákazy u dětí je rodinný příslušník, který je bezpříznakovým nosičem bakterie. Často se jedná o jednoho z rodičů či prarodičů.  U starších dětí či adolescentů je rizikovým prostředím větší kolektiv, například diskotéky. Nemoc se šíří kýcháním, kašlem, líbáním, používáním stejných předmětů. Zákeřnost spočívá v tom, že nákaza se šíří od zdravého člověka. Přitom 10 % populace může nosit bakterii způsobující toto onemocnění v nose nebo krku a přímý kontakt s přenašečem zvyšuje riziko přenosu bakterie až osmisetnásobně.

Většina případů meningokokových onemocnění se projeví bez varování u dosud zcela zdravých lidí. Přenos této nemoci je často spojován se změnou životního stylu, kdy je nakažený vystaven novým situacím a dlouhodobějšímu kontaktu s novými lidmi.

Každá maminka zná své dítě a pozná, když je mrzuté, neklidné a plačtivé, když pak stoupne horečka a dítě začne zvracet, nebo je světloplaché, měla by okamžitě vyhledat lékaře. Například na rozdíl od dítěte s běžnou střevní virózou dítě s meningitidou nekomunikuje, lehá si, je unavené. Dalším varujícím příznakem je vyrážka či změny na kůži v podobě malých podlitin. Zde je nejvyšší čas vyhledat odbornou lékařskou pomoc. Již po 15 hodinách dochází ke zmatenosti, záchvatům a bezvědomí. Velmi důležité je sledovat celkový stav dítěte a rychle jednat. Cílem není vystrašit rodiče, ani to, aby při každém škrábání v krku vezli dítě na kliniku. Cílem je zvýšit informovanost. Vážná situace vzniká tam, kde maminka uloží zdravé dítě ke spánku a to během spánku onemocní.  Ztracený čas, kdy mohla být včas zahájena léčba, pak mívá smutné následky.  Tohoto onemocnění sice není mnoho, ale polovina případů končí špatně. Jedinou možností prevence je očkování.

Očkování není v módě

Ten, kdo vidí zemřít dítě na meningitidu, nebo třeba na černý kašel, nemůže být odpůrcem očkování. Rodiče musí zvážit všechna pro a proti.

V současné době probíhá antivakcinační kampaň napříč celým světem. Je to v módě. Dříve maminky vyhledávaly očkování a platily za ně, dnes to mají hrazené, přesto pod vlivem antivakcinačních kampaní často dítě očkovat nedají. Oočkování se stalo obětí svého úspěchu. Lidé napříč státy zapomněli, co infekční onemocnění přinášejí za riziko, dnes naopak hledají riziko vakcinace. Nikdo neříká, že očkování je stoprocentně účinné a bez rizik. Jednoznačně ale převažuje profit vakcinace proti hrozbě onemocnění jako takovému. Od roku 2013 u nás klesá očkovanost a roste nemocnost. Jak se lékaři shodují, infekční nemoci jsou tady s námi, a pokud existuje obrana, je dobré ji využívat.

V Česku se nejčastěji setkáváme s meningokokem typu B a C. V roce 2014 se u nás nakazilo meningokokovým onemocněním 42 lidí, z toho 17 dětí do věku 5 let. Momentálně je 75 % onemocnění typu B, ale vyskytují se i typy C, Y a W, kterých je sice méně, ale s větším rizikem úmrtí. Ačkoli ani po 30 letech vývoje meningokokové vakcíny stále ještě neexistuje obrana proti všem typům (celosvětově existují ještě 3 skupiny, proti nimž očkování není), na všechny typy vyskytující se v Česku, vakcíny existují. Kromě tetravalentní vakcíny proti séroskupinám  A, C,W-135 a Y je od roku 2014 na trhu i očkovací sérum proti meningokoku typu B. Jde o doporučené nehrazené očkování.

Tetravakcína stojí  1 500 – 1 700 Kč za dávku, přičemž nutné jsou dvě vakcíny. Očkování proti meningokoku typu B je složitější, u dětí do prvního roku věku se očkují 3 dávky po 1 – 2 měsících, čtvrtá dávka pak po roce věku. U starších dětí a u dospělých jde o dvě vakcinace. Jedna dávka přijde na 3 000 Kč tzn. celkem 12 000 Kč.

Jak se odborníci shodují, vakcinace proti meningokoku je důležitá nejen pro děti, ale i pro dospělé. Ti, nejenže neonemocní, ale nestanou se ani možnými nositeli tohoto zákeřného onemocnění.

Komu bude petice předána: Ministerstvo zdravotnictví

Podpis pod petici je nutné potvrdit v následně doručeném mailu.

Sdílejte s přáteli a známými

Vzkazy

Diskuze byla z důvodů většího množství nevhodných příspěvků zastavena.

Podepsat tuto petici

Podpisy | 296 (+18 nepotvrzených)

Podpisový arch v PDF
  • Zdenka Filipová | Chotýšany