Přejmenuj most!

Přejmenuj most!

Autor: David Lebeda | vloženo: 15.05.2014 | 325 podpisů
Sdílejte s přáteli

Občanské sdružení Imperativ, o. s. v rámci projektu pod názvem 'Přejmenuj most!' usiluje o oficiální přejmenování Branického mostu v Praze na 'Most Inteligence'.

Navrhovaný název není novou myšlenkou. Již v minulosti most získal lidové označení 'Most Inteligence' proto, že na jeho stavbě pracovala řada příslušníků takzvané inteligence (právníků, filosofů, lékařů a dalších vzdělanců), kteří byli v 50. letech nuceni nastoupit do dělnických a pomocných profesí. Ve skutečnosti se však jednalo  o politickou čistku. Kdo neodešel dobrovolně, byl propuštěn a zařazen do továrny.

V roce 1969 most byl, jako jeden z mála pražských železničních mostů, oficiálně pojmenován - a to jako Branický most. Účelem celé akce je tak mimo jiné připomenout občanům, za jakých okolností byla stavba postavena a rovněž poukázat na tehdy nesmyslný plánovaný přesun desetitisíců zaměstnanců státní správy do výroby.

V dnešní době je velmi důležité události, které ovlivnily životy mnoha lidí za minulého režimu, připomínat. Občané naší země si neuvědomují sílu demokracie - a to i se svými chybami. Málokdo staví svobodu na nejvyšší patra svého žebříčku hodnot. Vzhledem ke skutečnosti, že most je v havarijním stavu, nemůže být takřka využíván pro účely, pro které byl postaven. Je tedy také na místě se zamyslet nad jeho dalším využitím. Autor projektu David Strnad má zajímavý nápad. Například v Paříži jsou tyto stavby využívány pro setkávání lidí, trhy a další zajímavé akce. To je však běh na dlouhou cestu.

Na stránkách Imperativ, o. s. se objeví krátká videa zajímavých osobností s názory na přejmenování tohoto mostu. Dne 30. 5. 2014 se na Branickém mostě ze Smíchovské strany uskuteční malá vzpomínková akce, kde bude možnost rovněž petici podepsat. O rok později k 60 výročí dokončení stavby by se uskutečnil rockový koncert. Ze známých osobností projekt podpoří zpěvák a skladatel David Koller.

Projekt 'Přejmenuj most' bude oficiálně zahájen dne 30.5.2014. Informace o průběhu celé akce najdete na stránkách www.imperativ.cz, na sociálních sítích a v pražském metru. V současné době probíhají přípravy.

David Lebeda, předseda Imperativ, o. s.

David Strnad, autor projektu

Komu bude petice předána: Magistrát hl. m. Prahy

Podpis pod petici je nutné potvrdit v následně doručeném mailu.

Sdílejte s přáteli a známými

Vzkazy

Diskuze byla z důvodů většího množství nevhodných příspěvků zastavena.

Podepsat tuto petici

Podpisy | 325 (+19 nepotvrzených)

Podpisový arch v PDF
  • Vít Macháček | Hlavní město Praha