669 podpisů

Autor: Dagmar Edith Holá | vloženo: 07.04.2017 | 669 podpisů
Sdílejte s přáteli

Vážený pane ministře, pane předsedo ČPS, pane prezidente ČLK,

obracíme se na Vás v záležitosti, která se bezprostředně dotýká jak dětí a jedinců s PAS, tak jejich rodičů a blízkých.

MUDr. Jaroslav Matýs – místopředseda sekce dětské a dorostové psychiatrie České psychiatrické společnosti a předseda Asociace dětské a dorostové psychiatrie, člen pracovní skupiny pro reformu pedopsychiatrické péče na Ministerstvu zdravotnictví – poskytl rozhovor, který publikoval Reflex dne 30. 3. 2017 pod názvem “Autismus je šlágr“.

V článku MUDr. Matýs například uvádí: „rodiče autistů jsou vysoce postavení a vzdělání lidé, kteří navíc podléhají módním trendům. S ADHD nebo úzkostnou poruchou svého dítěte k psychiatrovi nepůjdou. Autismus je šlágr.“ „Mít dneska dítě s diagnózou autismus je cesta k penězům a výhodám.“

Jsme přesvědčeni, že jako čelný představitel profesní odborné společnosti by pan doktor měl přinejmenším ctít etický přístup ke svým klientům a jejich rodičům, které místo toho ale naprosto neomaleně uráží. Řada rodin se výchovou dítěte s autismem ocitá na okraji společnosti, v izolaci, ekonomické nouzi, vyčerpanosti a frustraci kolotoče odvolávání z důvodů nepřiznání stupně příspěvků na péči, obav o budoucnost dítěte. Takto necitlivý přístup k pacientům a jejich rodinám je zcela nepřijatelný a porušující etický kodex lékaře.

Z profesního hlediska by pan doktor měl sledovat a naplňovat světové trendy v přístupu k lidem s PAS. Na rozdíl od doporučení zahraničních odborných společností však pan doktor stále setrvává v prioritě farmakoterapie u dětí s PAS. Data, která MUDr. Matýs uvádí nebo nijak z úst redaktora nekomentuje, jako například, že autistických dětí je dvacet tisíc, nejsou nijak podložena. Diagnóza F84 se dosud statisticky nesledovala, požadavek zjistit relevantní hrubá data je obsažen v Podnětu vlády č. 111 - oblast Statistiky.

Obracíme se na Vás s žádostí o Vaše stanoviska k vyjádřením MUDr. Matýse. Vážený pane ministře, jste si jistý, zda odborník, který napadá rodiče dětí na autistickém spektru a mluví o PAS jako o šlágru, je tou pravou osobou, která by měla určovat směr transformace psychiatrické péče o děti a dospívající v této zemi?

Jako šéfredaktorka ATYP magazínu, který spolupracuje s autisty, rodiči autistů a mnoha organizacemi i jako matka dítěte s Aspergerovým syndromem bych ráda uveřejnila Vaše stanoviska k výše uvedenému. Děkujeme, že tuto vzniklou a velmi nepříjemnou situaci napravíte.

K naší redakci se připojují i další rodiče dětí s PAS i lidé mimo tuto komunitu. Všem děkujeme.

Za petiční výbor:

Dagmar Edith Holá

Michaela Hošková

Hana Brodníčková

Sudheer A. Magage

Ivan Jandek

Eva Veselá

Jaroslava Starková

Petra Jungmannová

Foto Vladimíra Šubertová na březnové konferenci "Každý den s autismem", který pořádal v Ostravě spolek Mikasa

Komu bude petice předána: ministru zdravotnictví JUDr. Ing. Miloslavu Ludvíkovi, MBA, předsedovi České psychiatrické společnosti ČLS JEP doc. MUDr. Martinu Andersovi, Ph.D., prezidentovi České lékařské komory MUDr. Milanu Kubkovi

Podpis pod petici je nutné potvrdit v následně doručeném mailu.

Sdílejte s přáteli a známými

Vzkazy | 96

08. 04. 2017 | Andy Janys |
Je to vytržené z kontextu, doporučuji přečíst celý článek
+1 | -0
doporučit +

Podepsat tuto petici

Podpis je nutné potvrdit v doručeném mailu

Podpisy | 669 (+41 nepotvrzených)

Podpisový arch v PDF
  • Vladimíra Kostlivá | Praha
  • Hedvika Vavřínová | Votice
  • Michaela Podlenová | Plzeň
  • Údaje podepisujícího nezveřejněny
  • Jorgos Sekros | Dětmarovice
  • Eva Kolářová | Brno
  • Alena Kratochvílová | Havířov
  • Stanislav Vajda | Janovice nad Úhlavou
  • Milan Pečínka | Nemochovice
  • Jan Paleček | Praha

Vítáte úplný zákaz kouření v restauracích?