BÍDA PROTIKUŘÁCKÉHO ZÁKONA

Autor: Petr Sedláček | vloženo: 27.06.2017
Sdílejte s přáteli

Od 31. května letošního roku platí tzv. protikuřácký zákon, v plném znění Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Zákon je to – ostatně jako většina nově přijatých zákonů – značně nedokonalý a přináší řadu problémů.

Jistě je rozumné zakázat kouření v restauracích, kde se podává jídlo. Proč ale v pivnicích a barech, kam se chodí hosté jen napít, popovídat si a přitom si zapálit cigaretu? V praxi to dnes vypadá tak, že hospody zejí prázdnotou a před nimi se shromažďují hosté, kteří si chtějí zakouřit. Paradoxně mezi ně chodí nekuřáci, protože by se v prázdné hospodě sami nudili. Legrační je i to, že děti a mladiství, kteří do pivnic a barů nechodí, vidí hloučky kuřáků na ulici a ve snaze podobat se dospělým mají k touze zapálit si blíž než dřív.

Vítáte úplný zákaz kouření v restauracích?

Obyvatelé domů, v nichž pivnice či bary jsou, musí snášet tabákový kouř a hluk z chodníků před hospodami. Pokud by vláda a parlament měly skutečně zájem o ochraně zdraví, zakázaly by výrobu a prodej cigaret úplně. To ale nemohou udělat, protože by státní rozpočet přišel o nemalé příjmy. A to přece nejde.

Pivnice jsou dnes poloprázdné, tržby se výrazně snižují a řada hostinských uvažuje o tom, že provozovnu zavřou. Skutečně výrazná pomoc malému a střednímu podnikání, kterou se vláda tak holedbá. To ale není zdaleka všechno. Kdo podle tohoto zákona prodá či podá alkohol osobě, o níž lze předpokládat, že pak bude vykonávat činnost, při níž by opilostí mohla ohrozit zdraví či poškodit majetek, riskuje pokutu 10 tisíc korun a zákaz činnosti až na jeden rok. Jak má hospodský poznat, zda host, který vypije v lokále dvě piva, nepotká cestou domů někoho, kdo ho pořádně naštve, a nevrazí mu pár facek? Jak známo, alkohol působí na každého jinak. Někdo vypije dvě piva a už blábolí, někdo je schopen vypít mnohem víc a chová se normálně. To aby měla obsluha psychologický kurz… Z čepování piva se tak pomalu stává riziková činnost.

Tvrzení politiků, že zákaz kouření platí téměř ve všech zemích Evropské unie, nemůže obstát. V řadě těchto zemí jsou oddělené místnosti pro kuřáky či kuřácké koutky. My opět musíme být papežštější než papež. A tak už se pomalu někde stává to, že si někdo pořídí výčepní zařízení, dá si ho do garáže, kam za ním přijdou kamarádi, budou pít a kouřit tam, a stát přijde o další peníze.

Je asi předčasné dopady tohoto zákona seriózně hodnotit. Nicméně už dnes se ukazuje, jak je nedokonalý a přináší spoustu otazníků. Většina kuřáků kouřit nepřestane. Jen jim vláda tímto zásahem do svobod znepříjemňuje život. Ti nahoře přece musí vědět líp než normální občan, co je pro lidi prospěšnější. A tak možná není daleko doba, kdy nám zakáží cukr, bůček a jiné laskominy. Takže buďme vlastně rádi, že nám zakázali jen to kouření v hospodách.

Sdílejte s přáteli a známými

Komentáře | 2

27. 07. 2017 | Ivana Tomancová | Železný Brod
Klidně ať si kouří v hospodách či barech. Když si chci jít na jídlo tak si vyberu restauraci, tam bych to kouření zakázala. Ale chlapi v hospodě na vesnici musí chodit kouřit ven?To je na hlavu. Protože když jdu kolem tak musím procházet tím smradem já a to mi vadí...! A navíc musí sousedé poslouchat ty kecy, které je určitě nezajímají ale nesou se po okolí!!! Je to opravdu na palici!
+0 | -0
doporučit +
07. 07. 2017 | Petr Kusák | Mladá Boleslav
Ano, pro-nekuřácký zákon je nedokonalý. Je třeba zakázat fetování všude na veřejných místech. Na ulici, v parcích, před restauracemi. Proč musí normální člověk bez závislosti to svinstvo dýchat???
+0 | -0
doporučit +