BÍDA PROTIKUŘÁCKÉHO ZÁKONA

Autor: Petr Sedláček | vloženo: 27.06.2017
Sdílejte s přáteli

Od 31. května letošního roku platí tzv. protikuřácký zákon, v plném znění Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Zákon je to – ostatně jako většina nově přijatých zákonů – značně nedokonalý a přináší řadu problémů.

Jistě je rozumné zakázat kouření v restauracích, kde se podává jídlo. Proč ale v pivnicích a barech, kam se chodí hosté jen napít, popovídat si a přitom si zapálit cigaretu? V praxi to dnes vypadá tak, že hospody zejí prázdnotou a před nimi se shromažďují hosté, kteří si chtějí zakouřit. Paradoxně mezi ně chodí nekuřáci, protože by se v prázdné hospodě sami nudili. Legrační je i to, že děti a mladiství, kteří do pivnic a barů nechodí, vidí hloučky kuřáků na ulici a ve snaze podobat se dospělým mají k touze zapálit si blíž než dřív.

Vítáte úplný zákaz kouření v restauracích?

Obyvatelé domů, v nichž pivnice či bary jsou, musí snášet tabákový kouř a hluk z chodníků před hospodami. Pokud by vláda a parlament měly skutečně zájem o ochraně zdraví, zakázaly by výrobu a prodej cigaret úplně. To ale nemohou udělat, protože by státní rozpočet přišel o nemalé příjmy. A to přece nejde.

Pivnice jsou dnes poloprázdné, tržby se výrazně snižují a řada hostinských uvažuje o tom, že provozovnu zavřou. Skutečně výrazná pomoc malému a střednímu podnikání, kterou se vláda tak holedbá. To ale není zdaleka všechno. Kdo podle tohoto zákona prodá či podá alkohol osobě, o níž lze předpokládat, že pak bude vykonávat činnost, při níž by opilostí mohla ohrozit zdraví či poškodit majetek, riskuje pokutu 10 tisíc korun a zákaz činnosti až na jeden rok. Jak má hospodský poznat, zda host, který vypije v lokále dvě piva, nepotká cestou domů někoho, kdo ho pořádně naštve, a nevrazí mu pár facek? Jak známo, alkohol působí na každého jinak. Někdo vypije dvě piva a už blábolí, někdo je schopen vypít mnohem víc a chová se normálně. To aby měla obsluha psychologický kurz… Z čepování piva se tak pomalu stává riziková činnost.

Tvrzení politiků, že zákaz kouření platí téměř ve všech zemích Evropské unie, nemůže obstát. V řadě těchto zemí jsou oddělené místnosti pro kuřáky či kuřácké koutky. My opět musíme být papežštější než papež. A tak už se pomalu někde stává to, že si někdo pořídí výčepní zařízení, dá si ho do garáže, kam za ním přijdou kamarádi, budou pít a kouřit tam, a stát přijde o další peníze.

Je asi předčasné dopady tohoto zákona seriózně hodnotit. Nicméně už dnes se ukazuje, jak je nedokonalý a přináší spoustu otazníků. Většina kuřáků kouřit nepřestane. Jen jim vláda tímto zásahem do svobod znepříjemňuje život. Ti nahoře přece musí vědět líp než normální občan, co je pro lidi prospěšnější. A tak možná není daleko doba, kdy nám zakáží cukr, bůček a jiné laskominy. Takže buďme vlastně rádi, že nám zakázali jen to kouření v hospodách.

Sdílejte s přáteli a známými

Komentáře | 227

14. 04. 2020 | zair khan | montgomery
Clear Nails Plus could be your exceptionally advocated merchandise. When obviously full of ingredients togo in the bloodstream, it also really helps clean and moisturizes those persons. These parts come with each other to battle the key catalyst of their own body, also having its own constant use, it helps to regenerate the outside and onto surface. Additionally, it functioned one to resolve those claws, arms, and toes due to their bodily well being. It might also function like a nutritional supplement supplement for hunting for greater security against ordinary everyday environmental harmful toxins. This could be the completely free investment as the nutritional supplement comprises the 100% money-back guarantee.

18. 03. 2020 | techmartin martin | hyd
We have sell some products of different custom boxes.it is very useful and very low price please visits this site thanks and please share this post with your friends. cheapest smm panel list
07. 02. 2020 | jeniferd rusterd rusterd | switzland
Norton is the best anti-virus that protects from various viruses, worms, and online threats in this way it keep our system safe and secure to know more follow this link norton.com/setup you want to download, install and activate this antivirus click here www.norton.com/setup http://www.norton-set-up.com
16. 12. 2019 | Florah Melda | Nairobi
Our Case Study Writing Service firm is affordable and we assure high quality Custom Case Study Writing Service and Online Case Study Writing Help.

O autorovi

Petr Sedláček