Opravdu máme hlas?

Autor: Gianluca Pagliuca | vloženo: 18.04.2014
Sdílejte s přáteli

V poslední době se stále víc zamýšlím, zda je naše společnost v takovém stavu, v jakém je, opravdu jen díky zkorumpovaným úředníkům a politikům, kvůli vzájemné závisti, kvůli přistěhovalcům a vůbec kvůli všemu dalšímu, na co se tak rádi vymlouváme. A čím víc přemýšlím, tím víc se mi do mysli vkrádá myšlenka, proč všichni tak rádi nadávají v hospodě, v práci a vůbec všude, kde jen přilévají olej do vroucího kotle naštvání na všechno a na všechny. Proč svůj hlas nepoužijí někde, kde by to dávalo smysl.

Je to strachem z toho, že by je někdo mohl zaslechnout a začít se ptát, co pro lepší situaci udělali? Nebo jenom pouhá lenost, protože podívejte, byl jsem u voleb, hodil jsem papír do urny a teď se o mě má přece další čtyři roky starat někdo jinej, já svoji povinnost splnil?

Stejné reakce vidím u peticí. Spousta lidí mi říká, proč je podepisovat, proč je psát, když stejně úspěšně skončí jedna z dvaceti?

Nu, možná právě pro tu jednu, která pomůže udělat svět lepším místem. Protože každý krůček se počítá a nadáváním nic nezměníme. A především, začít by měl každý sám od sebe a slovy J.F.Kennedyho, "Neptej se, co může udělat tvá zem pro tebe. Ptej se, co ty můžeš udělat pro svoji zem."

A proto budu dál podepisovat petice, protože pokud lidé pochopí, že i toto je cesta, jak dělat demokracii, možná za chvíli nebude úspěšná jedna z dvaceti, ale jedna z deseti, nebo i méně.

Sdílejte s přáteli a známými

Komentáře | 0

Zatím žádné komentáře.