Proč nechceme za rektora prof. Nečase

Autor: Zlata Hošková | vloženo: 14.10.2017
Sdílejte s přáteli

Ve čtvrtek 19. 10. 2017 se budou konat volby rektora na Veterinární a farmaceutické univerzitě. Jedním z kandidátů je také současný děkan fakulty veterinárního lékařství prof. Alois Nečas, který během svého funkčního období (2009-2017) uvedl fakultu do stavu podobajícího se předrevoluční éře. Fakulta je pod rouškou strachu a jakýkoliv demokratický pokus, něco se stávající situací udělat, je tvrdě potlačen a rádoby viníci potrestáni podle postavení - studenti vyhozeni z banální zkoušky a zaměstnancům nejsou prodlužovány pracovní smlouvy nebo se jim vytvoří takové pracovní podmínky, že raději odejdou sami.

Zásahy v řadách vyučujících mají neblahý vliv na kvalitu výuky, kdy studenti jsou učeni studenty nebo čerstvými absolventy, kterým sice nemusí chybět znalosti a zápal, ale často jim chybí praxe tak důležitá pro náš obor. Současně se stává, že některé disciplíny téměř nemá kdo učit nebo je zkouší odborníci ze zcela jiného odvětví (mikrobiolog choroby prasat, zoohygienik farmakologii, aj.).

Otevřený dopis

Otevřený dopis děkanovi

Přestože studenti vnímají zhoršující se kvalitu výuky a někteří z nich se nebáli svůj názor vyjádřit při poslední kontrole Národního akreditačního úřadu, jsou v lepším případě jejich námitky tzv. zameteny pod koberec, v horším případě je jim znepříjemněno studium (či dokonce ukončeno). Atmosféra strachu je na fakultě téměř hmatatelná a o demokracii se již nedá mluvit vůbec. Současný děkan zneužívá monopolního postavení veterinární fakulty v České republice, a pokud se studenti chtějí stát veterinárními lékaři, často jim nezbývá nic jiného než sklopit hlavu a držet krok, protože nemají kde jinde v republice studium dokončit.

Současně velmi pokulhává spolupráce s navazujícími stavovskými organizacemi – Komorou veterinárních lékařů ČR (KVL ČR) a Českou asociací veterinárních lékařů malých zvířat (ČAVLMZ). Mezi fakultou a těmito orgány by měla být úzká spolupráce, aby bylo zajištěno kvalitní postgraduální vzdělání, ale současný děkan nejenže nezabránil sekretariátu KVL ČR opustit prostor univerzity, ale také zamezil konání seminářů a vzdělávacích akcí v prostorách fakulty. A to nemluvíme o seminářích, které neodsouhlasil některým firmám nebo dokonce studentské organizaci IVSA, které se nestyděl přednáškovou místnost nabídnout za 25 000 Kč.

Situace na naší alma mater již není jen interním problémem, ale odráží se i venku. Kdysi velmi dobré jméno a kvalita služeb na fakultních klinikách ztrácí svůj lesk a pověst referenčního pracoviště nejen mezi terénními veterináři, ale také mezi laickou veřejností. Proto jsme se rozhodli situaci řešit. Jedním z našich kroků je otevřený dopis panu děkanovi, který mu bude předán na konci protestního pochodu studentů a veterinárních lékařů ve středu 18. 10. 2017. Pokud budete chtít svým podpisem podpořit tento názor, dopis najdete jak na stránkách www.e-petice.cz tak na http://www.veterina-beze-strachu.estranky.cz/.

Sdílejte s přáteli a známými

Komentáře | 1

25. 10. 2017 | Jaromír Flegel | Praha 8
Co je všem lidem v republice po tom, kdo bude rektorem? Nic. Takže tato petice je hovadina. Přestaňte s tím.
+0 | -0
doporučit +