Smrt injekcí, jak šlechetné

Autor: Gianluca Pagliuca | vloženo: 29.04.2014
Sdílejte s přáteli

Dnes ráno jsem se dočetl, že v Ohiu zvažují nový druh smrtící injekce pro odsouzené k trestu smrti. Všichni si jistě pamatují nepříliš zdařilou popravu, při které byl poprvé použit nový druh smrtící látky, přičemž výsledkem bylo, že poprava trvala skoro půl hodiny a odsouzený prokazatelně trpěl.

Pánové z Ohia se poučili a přišli s řešením. Smrtící injekce musí být silnější a smrtící látky je třeba přidat o něco více, aby odsouzený netrpěl a poprava byla humánní.

A je po problému. Alepsoň se to tak může jevit. Ale ve mě doutná podezření, že něco tak úplně nesedí. Asi to bude slovní spojení "humánní poprava". Na jednu stranu se se několik lidí v porotě a soudce pasují do role někoho, kdo může rozhodovat o lidksém životě. Určí, kdo si zaslouží žít a kdo zemřít. Proč? Protože odsouzený přeci sám někoho o život připravil. Dobře, proč si tedy ale hrát na humánnost?

Rozhodnu-li, že někdo způsobil smrt jinému člověku a měl by za to sám zemřít, proč brát ohledy na to, aby netrpěl? Ptal se snad on svých obětí, zda je to nebolí? Postaral se o to, aby nic necítily?

Nejsem zastánce poprav, nemyslím si, že má někdo takovou důležitost, aby měl rozhodovat o životě či smrti druhého. Ale nejsem ani jejich horlivým odpůrcem, protože si myslím, že doživotí bez možnosti propuštění je mnohem větším trestem. To co se mi nelíbí je, že se někdo pasuje do pomyslné role Boha, ukáže na někoho prstem, řekne "Ty zemřeš", vzápětí prst vztyčí a dodá "Ale bezbolestně a lidsky". Neříká se tomuto snad s ironickým úšklebkem na rtech politická korektnost?

Sdílejte s přáteli a známými

Komentáře | 0

Zatím žádné komentáře.