Tleskám panu Lažanskému

Autor: Lars Larsen | vloženo: 25.04.2014
Sdílejte s přáteli

Týden po zveřejnění petice proti zbourání staré hasičské zbrojnice v Kyselce na Karlovarsku se objevila na iDnes.cz zpráva, která mně, proč to nepřiznat, udělala radost. Díky iniciativě předsedy správní rady obecně prospěšné společnosti Lázně Kyselka Vladimíra Lažanského se bourat nebude.

Chtěl bych ocenit jeho statečný postoj. Na vyhrocené jednání o osudu budovy s jejím majitelem, Karlovarskými minerálními vodami, přišel s ultimátem: Buď já, nebo demolice zbrojnice. Dodal, že kdyby kolem zbrojnice eskalovalo napětí, končící zbouráním, nemohl by si dál představit své další působení v čele obecně prospěšné společnosti.

V současné době jsme svědky mnoha (a bohužel často úspěšných) snah zbourat objekty, které vybudovaly předchozí generace a které nám připomínají život našich předků. Často tak přicházíme o nenahraditelné hodnoty.

Připomeňme si namátkou nádraží v Havířově, zámeček Schlaraffia v Jablonci nad Nisou nebo historickou budovu Ostravica v Ostravě. Možná, že kdyby bylo víc takových lidí, jako je Vladimír Lažanský, měli bychom u nás památek na nedávnou historii mnohem víc.

Sdílejte s přáteli a známými

Komentáře | 0

Zatím žádné komentáře.