Žákům se nelíbí slučování škol

Autor: Sára Forsterová Forsterová | vloženo: 10.11.2017
Sdílejte s přáteli

My žáci Střední průmyslové školy v Lokti jsme byli obeznámeni s touto optimalizací, která dle našeho názoru byla šita horkou jehlou. Optimalizace se týká sjednocování a zřejmě i pomalé likvidace škol v Karlovarském kraji. Dotkne se to nejen Střední průmyslové školy v Lokti, Střední zemědělské školy v Dalovicích, Střední odborné školy a středního odborného učiliště v Nejdku, učiliště v Horním Slavkově, ale také všech nástupnických škol v Sokolově, Ostrově a v Chebu. My jsme si vybrali Střední průmyslovou školu v Lokti kvůli rodinnému prostředí, ve kterém se nejen lépe cítíme, ale i naši učitelé k nám mají individuální přístup, neboť se tu všichni dobře známe. Ale také, protože se zde vyučují pouze středoškolské obory a potkáváme se tu s žáky stejné inteligenční úrovně. Nepotřebujeme nejmodernější technologie a budovy ke studiu, nám stačí přítomnost našich odborných učitelů a průměrné vybavení jako na většině škol.

Loketští studenti nejsou ale jediní, komu se toto sjednocení nelíbí. Studenti ze Střední zemědělské školy v Dalovicích nám také sdělili svůj názor:

„Jsme malá škola naplněna z 80% a jediná v oboru v celém Karlovarském kraji. Tato škola zde funguje řadu let a najednou se má spojit s Integrovanou střední školou v Chebu? To nikdo z nás nechce! Jedním z důvodů, proč chceme, aby to zůstalo tak, jak to bylo doteď, je rodinné prostředí kde se všichni dobře známe, jak studenti, tak učitelé. Žáci, kteří pochází z většiny z okolí Karlových Varů, budou nuceni dojíždět do vzdáleného Chebu nebo využít Domova mládeže v cizím městě.

V pátek 3.11.2017 naši školu v Lokti navštívil pan Ing. Jaroslav Bradáč společně s paní Mgr. Monikou Havlovou a naše pocity z této návštěvy?

Žáci nesouhlasí se sjednocením školy pod Integrovanou střední školu technickou a ekonomickou v Sokolově. Návštěva měla sloužit k objasnění nejasností, co s naší školou bude po rozhodnutí zastupitelů. Z návštěvy jsme si odnesli pouhopouhý výsměch a vlastně jsme se nic nedozvěděli. Proč jsme se nic nedozvěděli? Jakákoliv naše otázka, co s naší školou bude, jak to bude probíhat, co tedy plánují nebyla zodpovězena jednoznačně a zaplácaná řečmi, že je to vlastně na nás a našich učitelích jak se domluvíme s ředitelem Integrované střední školy technické a ekonomické v Sokolově na chodu loketské průmyslovky. Byli jsme informováni, že budeme nadále studovat zde v Lokti ale, že díky tomuto sjednocení budou žáci využívat moderní prostory a vybavení Integrované střední školy technické a ekonomické v Sokolově . Je však skutečně možné studovat v Lokti a zároveň využívat prostory v Sokolově?

Argument pana Ing. Bradáče, že sjednocení je nutné kvůli lepší úrovni vzdělání nepovažujeme za adekvátní, neboť naši žáci mají větší úspěšnost u maturit než žáci těchto nových technických center. Neměl by si naopak zřizovatel a ředitel ISŠTE Sokolov vzít příklad z naší školy, že lze i s málem dosáhnout dobrých výsledků?

Naší škole byl v roce 2016 udělen Asociací studentů a absolventů titul Střední škola roku v Karlovarském kraji. Naši spolužáci úspěšně prezentovali své znalosti a dovednosti na Dnech stavitelství a architektury Karlovarského kraje a absolventi SPŠ Loket jsou velmi ceněni na trhu práce.

Dotazů bylo mnoho z toho žádný plně zodpovězen a po necelé půl hodině nás pan radní opustil se slovy, že na nás bohužel nemá více času. Opravdu existuje někdo, kdo věří tomu, že se nic nezmění? Argument lepší vybavenosti jiných škol je spíše otázkou, proč do některých škol se investují peníze a do některých ne? Zmenšení počtu ředitelů škol nám připadá jako selhání krajského školství, které není schopno komunikovat s větším počtem ředitelů, vyhovět jejich požadavkům a zajistit dobrou vybavenost v každé škole. Místo toho dávají takřka absolutní moc do rukou jednotlivců, kteří mají takto řídit školství v celém kraji. Opravdu zvládne jeden ředitel efektivně řídit 4 školy z různých částí kraje? Přikládáme tedy názory žáků naší školy v tomto článku, protože se cítíme ukřivděni a nevyslyšeni, tam, kde jsme vyslyšeni být měli.

„Jak to probíhalo? Komedie, naučné fráze jako při zasedání zastupitelstva Karlovarského kraje nebo při rozhovoru na Čt1, nic nového jsme se nedozvěděli, na otázky typu zda se budou nabírat první ročníky na naší školu, nám pan Ing. Bradáč nedokázal odpovědět. Prý nám bude poskytnuto nové vybavení, které je mimochodem na Integrované střední škole technické a ekonomické v Sokolově, které se samozřejmě nedá přesunout, takže nám bylo sděleno, že školních autobusů mají dost! „– Toto je názor naší žákyně čtvrtého ročníku.

„Mám zkušenosti, které většina žáků na škole nemá, protože byli moudřejší než jsem byl já a ptáte se v čem? V tom, že si jako školu vybrali Střední průmyslovou školu v Lokti. Já jsem si jako školu vybral Integrovanou střední školu technickou a ekonomickou v Sokolově, kde jsem strávil tři roky na učebním oboru a úspěšně jej ukončil. Roky, co jsem na té škole strávil byly plné hromadných nadávek ze strany učitelů a vyučování probíhalo ve stylu, kdy vám učitel promítl prezentaci a nic vám k tomu neřekl. Opravdu si někdo myslí, že je to ten správný kolektiv pro kvalitní výuku? Během těch pár měsíců, co studuji na Střední průmyslové škole v Lokti, na mě nikdo z učitelů nezvýšil hlas a neřekl nic urážlivého. „– A toto byl názor bývalého žáka ISŠTE a zároveň současného žáka SPŠ Loket.

Ptali jsme se samozřejmě i rodičů žáků. Nezapomněli jsme se zeptat na názor ani studentů, kterých se toto slučování netýká.

„ Chování některých lidí je až zarážející. Pojem jako asertivní chování, je mu evidentně zcela cizí, to co předvedl pan Bradáč, je ostuda. Loketskou průmyslovku jsme si vybrali záměrně, je to elita v Karlovarském kraji. Nechápu, proč nikdo neinformoval rodiče, nikdo do dnešního dne nechtěl znát ani jejich názor! Setkal se s žáky, ale jejich zákonné zástupce si nepozval, ptám se proč ne? Čeho se bojí? „ To je názor jedné maminky, jejíž dcera chodí na naší školu.

„ Tak to, že nacpali spousty peněz do Integrované střední školy technické a ekonomické v Sokolově a teď nemají žáky, je jejich chyba, tak nevím, proč by teď za to měli pykat žáci. Tohle rozhodnutí podpoří akorát migraci žáků z Karlovarského kraje.“ – Sdělila nám žákyně Střední pedagogické školy, gymnázia a vyšší odborné školy v Karlových Varech.

A na závěr bychom chtěli poděkovat panu Mgr. Petru Zahradníčkovi, který jako jediný nesouhlasil s tímto usnesením na zastupitelstvu Karlovarského kraje. Dále všem zastupitelům dotčených měst a obcí, kteří vyvíjejí kroky proti tomuto usnesení. V neposlední řadě musíme poděkovat občanům Karlovarského kraje, kteří nás byť jen tiše podporují, ale každá podpora a pozitivní reakce nám dává naději  v tom, že škola s velkou tradicí a se zájmem ze strany žáků nezanikne na základě jednoho unáhleného rozhodnutí.

Sdílejte s přáteli a známými

Komentáře | 0

Zatím žádné komentáře.