STOP vysílání neetických záběrů dětí s postižením! 971 podpisů

STOP vysílání neetických záběrů dětí s postižením!

STOP Vysílání neetických záběrů dětí s postižením, pořízených skrytou kamerou v pořadu ČT bez vědomí jejich rodičů!

Nedopusťme zveřejňování záběrů nezletilých dětí ve veřejnoprávní televizi a jejich další šíření bez vědomí a souhlasu jejich rodičů.

Česká televize pod velkým tlakem stížností rodičů, organizací a dalších protestujících, zatím jen ODLOŽILA vysílání pořadu z cyklu ČT Infiltrace pod názvem „Obchod s nadějí“.

Česká televize nadále TRVÁ na odvysílání pořadu později.

Česká televize nadále pokračuje v šíření záběrů dětí a poskytuje je cizím osobám navzdory tomu, že k tomu nemá souhlas rodičů.

Již na základě upoutávky je patrné, že jsou v něm použity záznamy dětí s postižením v choulostivých situacích, pořízené skrytou kamerou, aniž by jejich rodiče byli o natáčení informováni, aniž by dali k jejich natáčení nebo zveřejnění záběrů s nimi souhlas. Navíc děti na vysílaných záběrech v České televizi poznali nejenom jejich rodiče, ale i další osoby jako např. jejich známí a sousedé.

Rodiče dotčených dětí protestovali proti odvysílání pořadu prostřednictvím Výzvy adresované vedení ČT. Dosud neobdrželi odpověď.

Ze strany ČT, potažmo tvůrců pořadu, se jedná o neoprávněný zásah do osobnostních práv nezletilých dětí, který je může poznamenat na celý život. Příznivý vývoj každého jedince je možný, jen pokud není nepřiměřeně narušována integrita jeho vnitřní sféry. Příznivý vývoj postižených dětí je extrémně křehký. Nedopusťme ničím neodčinitelný zásah spočívající v odvysílání záběrů atakujících lidskou důstojnost dětí s postižením.

Pokud si také myslíte, že i v dnešní době existují etické hranice, které nelze překročit, podpořte prosím výzvu České televizi, aby takovéto záběry nezveřejňovala.

Děti, a zejména potom děti s postižením, potřebují ochranu rodičů a celé společnosti.

Představte si, že byste to mohli být vy, kdo z upoutávky ve veřejnoprávní televizi pozná svoje dítě v citlivé situaci s nepravdivými a zavádějícími komentáři.

Pomozte hájit práva bezbranných dětí podpisem výzvy, jejím sdílením.

Děkujeme.

Organizátor petice Martin Zach

Patron Caballinus hipoterapie z.s., reprezentant ČR v para atletice

Na vědomí:

Ing. Petr Dvořák, MBA – Generální ředitel ČT

Milan Fridrich – ředitel programu ČT

Jan Maxa – ředitel divize Vývoj a nová média ČT

Vít Kolář – ředitel korporátních vztahů, komunikace a obchodu ČT

JUDr. Markéta Havlová – vedoucí právního úseku ČT

Andrea Lukasíková – vedoucí interního auditu ČT

Čestmír Franěk – ombudsman ČT

prof. JUDr. Helena Válková, CSc. – vládní zmocněnkyně pro lidská práva

JUDr. Stanislav Křeček – Veřejný ochránce práv

Mgr. Monika Šimůnková – zástupkyně Veřejného ochránce práv

Mgr. Klára Šimáčková Laurenčíková – předsedkyně Vládního výboru pro práva dítěte

JUDr. Natálie Illková – tajemnice Výboru pro práva dítěte

Miroslava Němcová – místopředsedkyně Stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky

prof. Ing. Jiří Drahoš, DrSc. – předseda Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu Parlamentu České republiky

Mgr. Jiří Kaucký – předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů

Mgr. Pavel Matocha – předseda Rady České televize

Bc. Ivan Krejčí – předseda Rady pro televizní a rozhlasové vysílání

Liga lidských práv

Autor: Martin Zach | 971 podpisů

Požadavek, aby vláda Fialy kladla na první místo zájmy svých občanů 6 podpisů chybí 994

Požadavek, aby vláda Fialy kladla na první místo zájmy svých občanů

Nejen, že vláda Fialy neplní své předvolební sliby, ale stále více dává najevo, že zájmy občanů České republiky pro ni rozhodně nejsou na prvním místě. Podpora Ukrajiny je klíčová pro bezpečnost celé Evropy. Středobodem české vlády však musí být občan. Požadujeme, aby vláda Petra Fialy přijala okamžitá opatření v následujících oblastech:

1. Trestat korupci a zajistit finanční transparentnost. Například potrestat zkorumpované úředníky, jako je náměstek pražského primátora Petr Hlubuček.
2. Zvýšit minimální mzdu a zvýšit dotace na zaměstnání. Například vyjednávat s odbory o minimální mzdě a zvýšit příjmy a dotace pro skupiny, jako jsou řidiči a poštovní zaměstnanci.
3. Zajistit dodávky energie a snížit ceny ropy, elektřiny a plynu. Například zakázat prodej levné elektřiny mimo Českou republiku.
4. pečlivě provádět diplomatické činnosti tak, aby hospodářské oživení nebylo brzděno. Buďte například opatrní, aby zbrojní pomoc Ukrajině nevyvolala energetickou odvetu ze strany Ruska, protože mír nedělají dodávky zbraní. Je také důležité zabránit tomu, aby opuštění od čínské iniciativy 16+1 vyvolalo hospodářskou odvetu ze strany Číny, neboť si nemůžeme dovolit hněv dvou velkých mocností současně.

Podepište prosím tuto petici, protože jedině dostatečně silným občanským tlakem lze dosáhnout zásadní změny politického kurzu.

Autor: Marie Stejskalová | 6 podpisů

Petice za zrušení nesmyslné prohibiční vyhlášky 811 podpisů chybí 189

Petice za zrušení nesmyslné prohibiční vyhlášky

Já, níže podepsaný/á, nesouhlasím s Obecně závaznou vyhláškou č. 9/2022 Sb., účinnou od 1.7.2022, která v Praze prakticky zakazuje na veřejnosti nejen konzumaci nápojů s obsahem alkoholu včetně piva, ale i pobyt s otevřenou lahví či jinou nádobou a zbytečně omezuje svobodu lidí, kteří se ničím neprovinili.

Plošná prohibiční vyhláška sama o sobě nijak neřeší problémy hluku, nepořádku nebo problematického chování jednotlivců ve městě. Navíc je tato vyhláška natolik nepřehledná, že se v ní neorientují místní ani návštěvníci Prahy a její vymáhání policií u cizinců je velmi komplikované. Praha je svobodné město, kde žijí svobodní lidé, a nevidíme jediný důvod, proč by si nemohli udělat po práci piknik v parku na dece s lahví vína. Zákaz otevřených lahví formou vyhlášky je nevhodným plošným zákazem. Jít po ulici s otevřenou plechovkou piva nebo kelímkem burčáku či svařáku přece nemůže být zločin.

Vyhláška selhává i v zamýšleném záměru. Hluk na ulicích většinou dělají lidé, kteří se už napili v hospodě a jenom se přesouvají na jiné místo. Ten kdo bude chtít vyhlášku obejít, si navíc může pořídit lahev s víčkem nebo zátkou. Vyhláška tak dopadne jen na běžné lidi, kteří se ničím neprovinili a nejspíš si ani nebudou vědomi toho, že něco porušují. Tento zbytečný předpis tak jen zatíží státní i městskou policii dohledem nad nesmyslným omezením na úkor jiné smysluplnější služby.

Vyhláška sama je navíc velmi nepřehledná, protože otevřené nádoby s nápojem obsahujícím alkohol jsou zakázány nejenom prakticky ve všech parcích, ale také ve vzdálenosti 100 metrů od jakékoliv lékárny nebo jednotlivé ordinace kteréhokoliv lékaře, o jejímž umístění nemusíte ani vědět. Ve vybraných případech platí zákaz také například do vzdálenosti 65 metrů od označníku zastávky MHD. Dohromady s dalšími omezeními okolo vybraných staveb a jmenným seznamem ulic v příloze vyhlášky se tak zákaz otevřených lahví vína, plechovek piva i kelímků s burčákem či svařákem vztahuje prakticky na celý veřejný prostor v zastavěném území města (s pár výjimkami typu restauračních zahrádek bezprostředním okolím prodejních stánků).

Žádám proto zastupitelstvo hl. m. Prahy o projednání této petice, zrušení vyhlášky 9/2022 Sb. a nalezení řešení, které bude fungovat v praxi a ne jen na papíře, bez zbytečného omezování svobody lidí, kteří se ničím neprovinili.

Autor: Zdeněk Hřib | 811 podpisů

Více parkovacích míst v Jablonci nad Nisou 4 podpisy

Více parkovacích míst v Jablonci nad Nisou

Petice ze dne 8. 7. 2022  za Více parkovacích míst v Jablonci nad Nisou

adresovaná Zastupitelstvu Statutárního města Jablonce nad Nisou

My, níže podepsaní občané Jablonce nad Nisou, požadujeme, aby byl v našem městě rozšířen počet parkovacích míst.

Petiční výbor:

Ondřej Bašus, Boženy Němcové 3656/4, Jablonec nad Nisou

Petr Mikula, Jizerská 3567/8, Jablonec nad Nisou

Jiří Vondráček, Wolkerova 1891/22, Jablonec nad Nisou

Lukáš Pleticha, Průmyslová 1631/4, Jablonec nad Nisou

Členy petičního výboru zastupuje:

Ondřej Bašus, Boženy Němcové 3656/4, Jablonec nad Nisou

Odůvodnění:

Stávající stav parkovacích míst je vzhledem k počtu občanů města Jablonec nad Nisou hluboce podprůměrný.  Lidé občas parkují i na zakázaných místech a mimo jiné ohrožují i volný průjezd vozidel IZS..

Na území města se nachází spousta pozemků soukromých i městských, které by se daly pro tyto účely využít.

Jedním z inspirativních příkladů je nemovitost na území Mšena nad Nisou - budova bývalého Alberta, ve kterém by mohlo vzniknout dvoupatrové parkoviště pro rezidenty. Z poplatků za parkování by bylo možné náklady na rekonstrukci a provoz parkoviště financovat. Nově vzniklé místo nabízí i možnost umístění solárních panelů pro jeho efektivnější provoz.

Další ideálním místem pro výstavbu parkovacích míst je plánovaný dopravní terminál v centru města.

Autor: Ondřej Bašus | 4 podpisy