Petice za zachování rodinného centra a žádost o jeho podporu ze strany vedení města Kopřivnice 179 signatures

Od roku 2016 fungovalo v Kopřivnici na adrese Česká 684/31 Heidi rodinné centrum jako místo, kde byly všem obyvatelům Kopřivnice i přilehlých obcí poskytovány komplexní služby v oblasti rodiny a všeho, co s ní souvisí. Vyžití zde našli již naše nejmenší děti, dospívající, těhotné ženy a vlastně všechny generace. Dozvěděli jsme se, že počátkem roku 2021 Heidi rodinné centrum z rodinných důvodů a vzhledem k nepříznivé ekonomické situaci související s pandemií Covid19 svoji činnost ukončí.

Tato skutečnost nás velmi zaskočila a zarmoutila. Chtěli bychom tedy požádat vedení města o podporu skupiny nadšenců, kteří by rádi na činnost Heidi rodinného centra navázali a pokračovali v jeho smysluplných aktivitách. Domníváme se, že toto je nejen v zájmu nás – dětí, rodičů, prarodičů, cvičenců nebo jen příležitostných návštěvníků herny, ale také v zájmu města Kopřivnice a jeho vedení.

To zejména z těchto důvodů:

1, rodinné centrum nabízí řadu kurzů pro různé věkové skupiny, a tím podporuje fyzický a kognitivní vývoj a také emoční pohodu všech účastníků těchto aktivit (batolátek, starších dětí, těhotných žen, maminek na mateřské dovolené, dospělých žen i mužů, prarodičů,…)

2, hlídáček nabízí program pro děti od 18-ti měsíců, a tak mj. umožňuje snazší harmonizaci práci a rodiny dle individuálních požadavků konkrétních rodin. Oceňujeme, že díky této možnosti se můžeme my, maminky a tatínci nejmenších dětí, dříve zapojit do pracovního procesu a nemít přitom obavy o naše nejmenší

3, herna rodinného centra je využívána zejména jako místo pro setkávání a seznamování mladých rodin, vnímáme to jako skvělý prostor pro podporu komunitního i rodinného života občanů Kopřivnice

4, v období školních prázdnin jsou centrem organizovány dětské tábory, což oceňujeme jako pracující rodiče, kteří jsou vděční za to, že jejich děti stráví zajímavý čas se svými vrstevníky

5, v rodinném centru jsou pořádány vzdělávací akce (kurzy, semináře) i společenské události (Mikuláš, divadlo, dětský den), které nám umožňují trávit smysluplný čas s našimi rodinami, s rodinami spřátelenými a vytvářet také přátelství nová

6, v neposlední řadě velmi oceňujeme, že prostory centra, které jsou zařízeny a uzpůsobeny pro pobyt dětí, mohou být využívány také pro dětské oslavy a semináře pro rodiče za přítomnosti našich nejmenších.

My, níže podepsaní, souhlasíme s tvrzením, že činnost rodinného centra na území města je důležitá, a žádáme vedení našeho města, aby podpořilo jeho zachování (např. i stanovením přijatelné finanční částky za nájem pronajatých prostor) a i nadále umožnilo smysluplné trávení volného času všem generacím našich občanů.

Mgr. Hana Sokolová, K. Čapka 933/7, Kopřivnice 74221

Author: Hana Sokolová | 179 signatures

Chceme skatepark v Bohnicích 258 signatures

Chceme skatepark v Bohnicích

Bohnice spolu s Trojou a Čimicemi mají skoro 30 000 obyvatel a velkou část tvoří děti a mládež. Pro ty starší tu chybí místo, kde by se mohli věnovat sportům jako je skatebording, scootering (koloběžky), inline brusle či freesteyle BMX kola.

Pro bezpečné provozování těchto populárních sportů je skatepark podmínkou.

Chtěli bychom vybudovat skatepark v místě, kde nebude oběžovat místní obyvatele, ale bude dostupný pro fandy tohoto atraktivního sportu.

Proč tu stále není?

Co jsme pro to už udělali?

* V rámci vyhlášení participativního rozpočtu Prahy 8 v roce 2017 jsme navrhli skatepark a s tímto nápadem jsme ve veřejném hlasování získali druhý nejvyšší počet hlasů. Byly nám slíbeny I finanční prostředky z rozpočtu MČ Praha 8 a byl nám doporučen vhodný pozemek pro stavbu.

* Pro doporučený pozemek jsme ve spolupráci s firmou Mystic Constructions připravili potřebné podklady a návrh skateparku – pro následné vyhlášení výběrového řízení.

* Po volbách v roce 2018 zastavila současná koalice veškeré připravované i rozpracované projekty související s participativním rozpočtem

* Navíc se vyskytl nový záměr s původně navrhovaným pozemkem vhodným pro skatepark v blízkosti polikliniky Mazurská. Pozemek by měl být využit pro koncovou stanici plánované lanovky spojující sídliště Bohnice s Prahou 6 – Podbabou

* Společně s Magistrátem hl.m. Prahy a MČ Praha 8 jsme vytipovali další vhodné pozemky pro sportovní objekty – bývalý atletický areál mezi budovou Sevtu a Čimickým hájem a prostory u bazénu Šutka

* Proběhlo několik jednání (2019) o rozdělení atletického hřiště mezi tři sporty – skatepark, softbalové hřiště a trénkovou plochu pro dobrovolné hasiče.

* Jednání se zastavila kvůli dřívějším plánům na multifunkční halu.

Co chceme?

Chceme ukázat, že tyto sporty mají velké množství aktivních příznivců a skatepark bude plně využit.

Chceme navázat na generace jezdců, kteří v Bohnicích vyrostli a dotáhli to „dost daleko“ - např.

Petr Komárek – plnil svými fotkami titulky a magazíny Boardmag a Freemag, byl sponzorován a pravidelně se umisťoval na předních místech jak na závodech ČSP, tak i zahraničních závodech. Mezi jeho tehdejší sponzory patřila značka Carhartt

Lukáš Daněk – začal být vidět už ve svých patnácti letech, kdy si ho všimla značka Quiksilver, kterou reprezentoval několik let a následně začal jezdit za Nike SB. Pravidelně vyhrával závody ČSP a umisťoval se na předních místech na zahraničních závodech. V roce 2006 například vyhrál best trck contest na mistrovství Evropy a svými fotkami plnil jak tuzemské, tak i zahraniční magazíny. V roce 2010 se stal Mistrem ČR. Patřil k evropské špičce nové generace.

Jan Smékal - plnil svými fotkami magazíny Boardmag a Freemag, byl sponzorován a pravidelně se umisťoval na předních místech, jak na závodech ČSP, tak i zahraničních. Dlouhou dobu reprezentoval skate team úspěšné značky Horsefeathers.

Chceme nabídnout plnohodnotné moderní sportoviště – skatepark, který je nezbytný pro provozování adrenalinových sportů jako je skateboarding, scooter koloběžky, in-line brusle a BMX Freestyle kola.

Chceme, aby MČ Prahy 8 jednoznačně a rozhodně podpořila vznik adekvátního sportoviště a zasadila se o jeho vybudování.

Chceme pomoci najít finanční prostředky na jeho vybudování.

Jak bude skatepark využíván?

- Denodenně v rámci desítek aktivních nadšenců skatebordingu, scooter koloběžek, in-line bruslí a BMX freestyle kol

- Vznikne Skateboardový klub pod záštitou ČAS – České asociace skateboardingu

- Vznikne Skate akademie pro začátečníky pod vedením zkušených instruktorů

- Budou se zde organizovat závody a podobné akce

- Během prázdnin se zde budou konat příměstské skateboardové tábory

Děkujeme, že nás v tomto snažení svým podpisem podpoříte.

Jaroslav Kučera, Blanka Rošická

Petici připravil v srpnu 2020 Jaroslav Kučera, který bude zastupovat veřejnost pro jednání s  úřady.

Author: Blanka Rošická | 258 signatures

Petice občanů za realizaci komunikace D43 jako plnohodnotného obchvatu celého Brna 598 signatures

Tato petice navazuje na dosud řádně neukončené projednání „Petice občanů proti stavbě rychlostní komunikace R43 po trase tzv. německé dálnice v úseku Kuřim-Bystrc-Troubsko“, kterou podepsalo více než 37 tisíc občanů.

TEXT PETICE:
My, níže podepsaní občané, NESOUHLASÍME s trasováním transevropské komunikace „43“ přes obydlené oblasti Brna a POŽADUJEME, aby tato komunikace byla trasována jako plnohodnotný obchvat CELÉHO Brna.

Odůvodnění:

1. Realizací komunikace R43 jako průtahu přes Brno by došlo k zavlečení další tranzitní transevropské dopravy do města, což je v přímém rozporu s veřejným zájmem.

2. Realizací komunikace 43 jako průtahu přes Brno by došlo ke zvýšení hladiny hluku a vysokým emisím škodlivin v hustě obydlených oblastech.

3. Je nutné dodržovat zákonné hygienické limity, ty však jsou např. v Brně-Bosonohách již dlouhodobě překračovány.

4. Realizací komunikace 43 jako průtahu přes Brno by došlo k nenávratnému znehodnocení rekreační oblasti Brněnské přehrady, která poskytuje široké rekreační možnosti všem obyvatelům Brna a okolí.

5. Jihomoravským krajem zveřejněná „Územní studie nadřazené dálniční a silniční sítě v jádrovém území OB3 metropolitní rozvojové oblasti Brno“, která má sloužit jako legalizační dokument průtahové varianty, je vadná a vzhledem k rozsahu problémů a vad v této studii nemůže sloužit pro účely volby trasování komunikace 43.

6. Existuje k lidem i životnímu prostředí šetrná a přitom dopravně efektivní varianta plnohodnotného obchvatu celého Brna, která by nezatěžovala obydlené oblasti a poskytovala účinné oddělení tranzitní dopravy.

7. Je povinností minimalizovat dopady lidské činnosti na obytné a klidové oblasti v Brněnské aglomeraci. Tyto oblasti je nezbytné chránit pro nás, naše děti a další generace.

Požadujeme proto:
1. Jednoznačné odmítnutí trasování 43 jako průtahu Brnem a neprodlené zastavení a ukončení všech prací na přípravě 43 v této variantě.

2. Zahrnutí plnohodnotného obchvatu celého města Brna do Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje a do Územního plánu města Brna, a to v trase dle aktuální verze „Optimalizované“ varianty, tj. s trasováním v tzv. Boskovické brázdě.

Za petiční výbor Jana Pálková, Opálkova 16, 635 00 Brno

Author: Jana Pálková | 598 signatures

Petice za údržbu skimagistrály Klínovec - Horní Halže 524 signatures

Petice za údržbu skimagistrály Klínovec - Horní Halže

Po několik zimních sezón byla strojově udržována skimagistrála v úseku mezi chatou Nástup pod Klínovcem a Horní Halží v Krušných horách. Skimagistrála v tomto úseku je rovněž vyznačena v zimní mapě na stránkách www.mapy.cz.

Tato část skimagistrály byla využívána širokou sportovní veřejností nejen z okolních obcí, ale i z městkých aglomerací Klášterce nad Ohří, Kadaně, Chomutova a Žatce.

Provoz této skimagistrály výraznou měrou přispíval ke kapacitnímu odlehčení Božímu Daru, kde je v exponovaných termínech problém zaparkovat a tamní běžecké trasy jsou pak značně přelidněné.

V nadcházející zimní sezóně se s údržbou skimagistrály ve výše uvedeném úseku bohužel nepočítá, což mi potvrdila paní starostka Loučné pod Klínovcem.

Domnívám se, že tento krok zákonitě povede k omezení možností pro běžecké lyžování v této části Krušných hor.

Podpisy pod touto peticí potvrzují naléhavou žádost široké sportovní veřejnosti o opětovnou údržbu skimagistrály v úseku chata Nástup pod Klínovcem a Horní Halží. A to nejen v zimní sezóně 2020/2021, ale i v příštích letech!

MY, NÍŽE PODEPSANÍ, ŽÁDÁME O ÚDRŽBU BĚŽECKÉ SKIMAGISTRÁLY V ÚSEKU CHATA NÁSTUP POD KLÍNOVCEM - HORNÍ HALŽE  NEJEN V ZIMNÍ SEZÓNĚ 2020/2021, ALE I V PŘÍŠTÍCH LETECH.

Author: Václav Žatecký | 524 signatures

Select your region