Petice za odstranění diskriminace dětí v přístupu do kolektivů v rámci povinného očkování 3045 signatures

My, níže podepsaní, žádáme odstranit ze zákona o ochraně veřejného zdraví zjevné absurdity a nesmyslná omezení. Proto požadujeme zastavit diskriminaci dětí :

1)  umožnit přijímání dětí do předškolních zařízení bez omezení očkováním;

2) zrušit podmínku řádného očkování pro účast na školách v přírodě a zotavovacích akcích.

Vláda České republiky předala v červnu 2019 Poslanecké sněmovně novelu zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví. Novela v oblasti očkování opět upřednostňuje represi před komunikací, kvalitními informacemi, nabídkou řešení a individuálním přístupem, i když je zřejmé, že tento tvrdý přístup není funkční a zvyšuje nedůvěru v očkování.

Legislativa v ČR omezuje řádně neočkované děti (tj. neočkované přesně podle nařízeného očkovacího kalendáře) ve vstupu do předškolních zařízení. Toto omezení se vztahuje nejen na zcela neočkované děti, ale i na ty, jimž chybí jen jedno jediné očkování. Nejvýrazněji se tato sankce dotýká dětí, které nejsou doočkovány ze zdravotních důvodů. Pro přijetí do předškolních zařízení se podle zákona vyžaduje trvalá kontraindikace, tu však lékaři takřka nevystavují, v praxi tak téměř neexistuje. Praxe je taková, že se diskriminují děti, které nejsou dostatečně zdravé, aby mohly být očkovány, a zároveň nejsou dostatečně nemocné na to, aby získaly potvrzení o trvalé kontraindikaci. Diskriminovat děti za to, že mají zdravotní problémy a jejich rodiče se o ně obávají, nelze obhájit. Celé toto omezení se děje bez odborné argumentace, pouze s vysvětlením, že stát si represí vynutí poslušnost v očkování a nedoočkované děti představují hrozbu pro své spolužáky.

Ovšem od roku 2017, kdy vstoupila v platnost novelizace školského zákona, musí předškolní zařízení navštěvovat všechny děti starší pěti let v rámci povinné školní docházky a to bez ohledu na to, zda jsou, či nejsou očkované. Jeden den je dítě pro stát potenciálně nebezpečné, druhý den, kdy se dítě stane předškolákem tj. po svých pátých narozeninách, už není. Tato absurdní situace ukazuje, že smyslem opatření je pouze represe, nikoliv ochrana zdraví dětí v předškolních zařízeních a k tomu nejvíce postihuje? dopadá na? zdravotně stigmatizované děti.

Legislativa v ČR také zakazuje řádně neočkovaným dětem účast na zotavovacích akcích (jako tábory či lyžařské výcviky)  a školách v přírodě, ač pro docházku do školního zařízení není očkování vyžadováno. Děti spolu tráví mnoho času po celý školní rok v jedné třídě i při dalších aktivitách. Není opodstatněné, aby děti, které spolu tráví čas ve škole, družině nebo kroužcích, nemohly společně vyjet na několikadenní pobyt.

Nelogičnost právní úpravy se projevuje ještě výrazněji na definici „zotavovací akce" - jedná se o akci trvající déle než 5 dní, které se účastní 30 a více dětí. Nelze rozumným způsobem vysvětlit, proč je požadováno očkování pro tábor čítající více než 30 dětí, zatímco pro tábor pro méně než 30 dětí již očkování potřebné není. Stejně tak proč pro šestidenní pobyt je očkování vyžadováno a pro pětidenní nikoliv. Tato nesmyslná úprava nemůže vést ke zvýšení proočkovanosti, pouze k nedůvěře v český očkovací systém. Opatření navíc ztěžuje práci ředitelům, školám, učitelům, vedoucím oddílů i provozovatelům zotavovacích akcí.

Ministerstvo zdravotnictví nedisponuje odbornými stanovisky ani studiemi, které by prokazovaly, že na těchto pobytech může dojít k závažnějšímu ohrožení veřejného zdraví oproti běžnému kontaktu dětí v kolektivu.

Je nepřípustné rodiče trestat za jeden přestupek vícekrát. Rodiče jsou za přestupek pokutováni a zároveň jsou následně potrestáni tím, že jejich dítěti je znemožněn vstup do předškolních zařízení, účast na švp a zotavovacích akcích.

Proto požadujeme provést změny v projednávané novele zákona o ochraně veřejného zdraví tak, aby byla odstraněna diskriminace dětí v přístupu ke vzdělávání a volnočasovým aktivitám.

Author: Martina Suchánková | 3045 signatures

Petice za parkování v Bidlově ulici, HK 9 signatures

Petice za parkování v Bidlově ulici, HK

Vážení spoluparkující,

založila jsem tuto petici v rámci boje za zachování parkování pro naši Bidlovu ulici, a to nejenom z mého přesvědčení, ale i z přesvědčení mnoha mých sousedů.

Abych situaci nastínila, dlouhodobě si ministerstvo vnitra (nějaký sektor PČR, zřejmě logistický - na internetu to není nikde k dohledání) s adresou Bidlova 429/3, HK, uzurpuje 8 parkovacích míst v JEDNOSMĚRNÉ ulici Bidlova v OBYTNÉ zóně Orlická kotlina, a to v jedné polovině ulice (z počtu asi 30 parkovacích míst,) uvádím, že ulice je osídlena oboustranně (tedy spousta bytových jednotek). 1.11.2020 rozšířili toto nesmyslné parkoviště na 10 míst. Chápeme, že PČR potřebuje mít parkovací místa tam, kde musí akutně vyjet k případům, ale nechápeme, proč je musí mít pouze k účelu, aby mohli úředníci přijet a odjet z práce.

Nikdo předem neuvažoval, že zaměstnanci, kteří na inkriminovaných parkovacích místech parkují, mají několik eventualit parkování, které by neobtěžovalo takovým způsobem obyvatele, a to:

1. 300 m vzdálená neplacená parkovací místa za vnějším okruhem.

2. Dále jsou pak velice často volná místa v ulici Bratří Čapků u tělocvičny, kde se dá parkovat na obou stranách,

3.  u obchodní akademie vzdálené asi pouhých 100 m, kde by se dal vytvořit další parkovací pruh na už tak široké komunikaci, popř.  zabrat pár parkovacích míst studentům obchodní akademie, kteří jak často vidím, tato místa plně nevyužívají.

Dále bych chtěla zmínit, že těch 10 míst obyvatelé Bidlovy ulice nemohou využívat ani mimopracovní dobu pracovníků PČR, tzn. víkendy, svátky nebo po 18. hodině. Proto je tristní situace, kdy nemůžete zaparkovat a vidíte pruh 10 volných míst, které jsou nevyužity!!!! (viz foto)

Připomínám, že těch 10 míst je placeno ze státních peněz, to znamená z peněz nás, daňových poplatníků, proto bychom měli hlavně MY rozhodovat, jakým způsobem se bude tato situace řešit.

Mým cílem je sepsání online petice a striktní požadování řešení situace uvolnit tolik potřebná parkovací místa. Ten, kdo toto schválil neuvažoval racionálně a prakticky. Při nejmenším bychom měli mít všichni stejná pravidla, a to kdo dřív přijde, ten parkuje.

Petice slouží k účelu odstranění těchto 10 parkovacích míst.

Vás prosím o to, abyste petici šířili co nejvíce ne jenom lidem, kteří zde bydlí, ale i všem ostatním, kdo mají zájem na efektivním řešení parkovacích míst v ČR, protože to, co se stalo v naší ulici, se za chvíli může stát i v jiných.

Martina Kohoutová, místopředseda SVJ Bidlova 793, Hradec Králové

Author: Martina Kohoutová | 9 signatures