Petice za úpravu projektu náměstí Míru ve Zlíně 81 signatures remaining 319

Petice za úpravu projektu náměstí Míru ve Zlíně

Petice za úpravu projektu rekonstrukce náměstí Míru ve Zlíně

(petice podle zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním)

Na základě informací získaných na veřejném projednání my, níže podepsaní občané, žádáme

o úpravu projektu rekonstrukce náměstí Míru ve Zlíně v těchto  bodech:

1) Zachování čtyř vzrostlých lip v centru náměstí Míru ve Zlíně. Nový projekt rekonstrukce náměstí nerespektuje trvale se zvyšující průměrné teploty v intravilánu města. Mikrolima otevřeného vydlážděného prostoru náměstí znepříjemní a některým občanům znemožní účast na veřejných akcích konaných na náměstí. Již nyní je stín tvořený lípami pro mnohé jediným místem, kde v letních dnech mohou na náměstí být. Finanční náklady na udržení jakýchkoliv nově vysazených dřevin budou několikanásobně vyšší, než náklady na údržbu stávajících vzrostlých lip.

2) Z poskytnutých informací k projektu vyplývá, že není vyřešena otázka nakládání s odpady pro místní obyvatele a podnikatelský sektor.

3) Stejně tak není vyřešena obslužnost veřejných akcí vyžadujících těžkou techniku - přemísťování například modulových staveb při filmovém festivalu.

4) Nové pódium neodpovídá potřebám akcí s většími prostorovými nároky nebo větším počtem vystupujících (Městské divadlo, folklórní festivaly a jiné).

5) Vytvoření několika menších vodních prvků zpříjemňujících pobyt na náměstí
v teplém období roku (v současnosti duben až září).

Author: Světlana Holešovská | 81 signatures

Petice na podporu zachování stávajícího rozsahu lékařské péče v Kroměřížské nemocnici a.s. 792 signatures

My, níže podepsaní občané, jsme silně znepokojeni děním kolem "nové koncepce" nemocnic ve Zlínském kraji, která má podstatně ovlivnit poskytování péče v Kroměřížské nemocnici a.s.

Vážíme si toho, že máme v Kroměříži zajištěnu komplexní a dobře dostupnou zdravotní péči pro asi 110 000 obyvatel Kroměřížska. Naši předkové vybudovali nemocnici před více než 100 lety, mnozí z nás se zde narodili, přicházejí zde na svět další a další generace. Zde se s důvěrou obracíme na zdravotníky ve chvílích těžkých i nejtěžších.

Nechápeme důvody, které by měly vést k omezení rozsahu péče v Kroměřížské nemocnici, obzvláště v situaci, kdy je poslední čtyři roky ekonomicky a personálně stabilizovaná.

Žádáme zodpovědné zastupitele Zlínského kraje, aby nepřipustili ukvapené rozhodnutí o nové koncepci nemocnic.  Apelujeme, aby vzali na vědomí požadavek starostů obcí Kroměřížska v dopise adresovaném krajským zastupitelům, kterým žádají, aby zásadním změnám ve zdravotnických zařízeních Zlínského kraje předcházela podrobná odborná diskuze za účasti zástupců dotčených obcí.

Žádáme, aby všechny větší organizační změny v provozu, jako jsou rušení, přesuny a slučování oddělení, změny rozsahu a místa poskytování pohotovostních služeb, byly činěny až po projednání a schválení v krajském zastupitelstvu, a s vědomím a schválením samospráv dotčeného regionu.

Žádáme, aby Zastupitelstvo Zlínského kraje petici projednalo na svém nejbližším zasedání.

Petiční výbor:

Jiří Žárský, Lubná 24, 767 01 Kroměříž

Helena Žitná, Pravčice 138, 76824 Hulín

Kontakt: petice-nemocnice@seznam.cz

Author: Jiří Žárský | 792 signatures

Zachraňte historický meteosloupek v centru Vsetína 74 signatures

Zachraňte historický meteosloupek v centru Vsetína

Před vsetínskou sokolovnou stojí historická stavba meteorologického sloupku. Byl sem přemístěn v roce 2002 a od té doby chátrá. Sloupek postavil v roce 1925 tehdejší vsetínský Okrašlovací spolek, později se o něj dlouhodobě starala vsetínská hvězdárna.

Vsetín není příliš historické město a uplynulá desetiletí se do jeho architektonické tváře podepsala spíše negativně. Meteosloupek je jedním z mála drobných historických prvků v centru města, které dělají naše prostředí příjemnější a odkazuje na tradice našich předků, kteří chtěli své okolí "okrášlit". Bylo by ostudou, pokud bychom se nyní nedokázali o jejich dědictví odpovídajícím způsobem postarat.

Sloupek už neobsahuje staré meteopřístroje. Jeho vitríny ale mohou mít nové využití: svá díla v něm mohou prezentovat mladí i starší vsetínští umělci - básníci, spisovatelé či kreslíři. Nebo v něm svoji činnost mohou prezentovat nejrůznější spolky nebo sportovní a kulturní organizace.

Fantazii se meze nekladou - pokud bude sloupek na dostupném místě a bude opraven, jistě o něj bude zájem. Prosíme vás o podpis petice, která vedení města ukáže váš zájem o záchranu a nové využití vsetínského meteosloupku.

Touto peticí vyzýváme vedení města Vsetína, aby:

1) Vykonalo všechny možné kroky pro zajištění právního stavu meteosloupku a jeho převedení do majetku města Vsetína

2) Vyčlenilo dostatek peněz v rozpočtu na jeho opravu. V případě, že nebude možné peníze na jeho opravu najít, vedení města může vyhlásit veřejnou sbírku na jeho opravu.

3) Nepřesouvalo meteosloupek mimo centrum města Vsetína

Author: Michal Berg | 74 signatures

Za zrušení památkové zóny Zlín - Letná 80 signatures remaining 920

Za zrušení památkové zóny Zlín - Letná

ŽÁDOST

dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod

a zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním

My, níže podepsaní občané Statutárního města Zlína, prostřednictvím této petice žádáme zastupitelstvo, aby respektovalo naše společné přání a zmenšilo území Městské památkové zóny Zlín vytýčené vyhláškou Jihomoravského KNV ze dne 20.11.1990, o prohlášení území historických jader měst za památkové zóny, na jednu „hlavní“ či „páteřní“ ulici“ dané čtvrti (např. na Letné pouze na ulici Mostní).

Důvody našeho rozhodnutí jsou v hrubých rysech tyto:

Městská památková zóna Zlín zahrnuje téměř celé území Velkého Zlína, tj. převážnou část průmyslového zahradního města  vybudovaného z velké části firmou Baťa v 1. třetině 20. století. Rozloha území Městské památkové zóny činí 430 ha.  Statutární město Zlín stanovilo hlavní zásady památkové péče v Městské památkové zóně Zlín, které však nelze v současné době dodržet. Ačkoliv hlavní a obslužné komunikace protínající památkovou zónu svou velikostí neodpovídají současnému provozu a obyvatelé či návštěvníci rodinných domků nemají kde zaparkovat vozidla  - pokud parkují na komunikaci, brání mnohdy průjezdu jiným vozidlům (což zejména u vozidel záchranné služby či hasičů může mít fatální následky), nelze na pozemku přináležejícím k objektu baťovského domku umisťovat kromě přístavby žádné další stavby jako např. volně stojící garáže, přístřešky, zpevněná parkovací stání atd. Stávající nepovolené dřevěné přístavby je nutno údajně chápat jako dočasnou a nezbytnou podmínku asanace nejpozději během realizace přístavby domku s tím, že pokud se občan rozhodne pro rekonstrukci domku, je součástí podmínek památkové péče i podmínka odstranění provizorní stavby. Obyvatelé se tak dostávají do neřešitelné situace – buď domek neopraví a nechají u svého jednodomku, půldomku či čtvrtdomku nevzhlednou stavbu, kterou mohou využívat jako příslušenství k svému obydlí nebo se pokusí domek opravit a dostanou se do situace, kdy budou stavět bez řádného povolení, neboť stavba nebude povolena a bude jim hrozit sankce v podobě odstranění nepovolené stavby.

Již dávno nelze říci, že by v památkové zóně byl zachován jednotný „vzhled“ domků.  Původní urbanistické pojetí výstavby baťovských dělnických koloniích bylo dáno záměrem vytvořit město v zahradách. Architektonický záměr však začal brát za své v průběhu 2. světové války, kdy se začalo okolí domků využívat zemědělsky a došlo k narušení jednolitého rázu. V dnešní době je památková zóna plná stávajících a nově postavených staveb s tím, že některé stavby jsou trpěny a jiné ne – občan nemá jistotu, zda mu bude měřeno stejným metrem jako ostatním a jeho stavba bude trpěna či bude označena za stavbu v rozporu s veřejným zájmem. Město nezvládá řešit stávající problémy, a tak dochází ke sporům ohledně „černých staveb“ a často i k sousedským sporům. Co je či bylo umožněno jednomu, je zakázáno druhému. Chybí předvídatelnost a transparentnost postupu veřejných orgánů.

S ohledem na výše uvedené navrhujeme, aby byla Městské památková zóna zmenšena -  zúžena na jednu „hlavní“ či „páteřní“ ulici“ dané čtvrti (např. na Letné pouze na ulici Mostní), které budou opraveny za finanční pomoci města tak, aby bylo pro budoucí generace zachováno „baťovské bydlení“ v původním duchu, kde se všem občanům bude žít dobře, nikoliv chátrající skanzen. Pevně doufáme, že jako naši volení zastupitelé budete respektovat naše přání a zasadíte se o zmenšení území Městské památkové zóny Zlín vytýčené vyhláškou Jihomoravského KNV ze dne 20.11.1990, o prohlášení území historických jader měst za památkové zóny, na jednu „hlavní“ či „páteřní“ ulici dané čtvrti (např. na Letné pouze na ulici Mostní)  a pomůžete tak ke zkvalitnění života občanů svého města. Děkujeme.

Author: Petr Říha | 80 signatures

Select your region