Petice za dobrovolnost očkování proti koronaviru 3661 signatures

Petice za dobrovolnost očkování proti koronaviru

Máme plné pochopení pro snahu státu chránit zdraví obyvatel před nákazou koronavirem SARS-CoV-2 a také pro naději řady lidí, která se upíná k vývoji vakcíny. Trváme ale na tom, aby v budoucnu bylo plně respektováno právo na svobodný a informovaný souhlas a aby očkování nebylo jakkoliv vynucováno.

V reakci na šíření koronaviru byla přijata řada opatření omezujících lidská práva a svobody, přičemž některá z nich nebyla přiměřená a odůvodněná. Nicméně dosud nedocházelo k opatřením zasahujícím do fyzické integrity jednotlivce bez jeho svobodného a informovaného souhlasu a s možnými riziky pro zdraví.

V souvislosti s vývojem vakcíny proti koronaviru se ovšem objevují hlasy volající po tom, aby toto očkování, jakmile bude dostupné, bylo zavedeno jako povinné a aby přístup k některým činnostem či službám byl tímto očkováním podmíněn. To důrazně odmítáme. Nedotknutelnost osoby, svoboda svědomí, právo na svobodný a informovaný souhlas i nadřazenost zájmu a blaha lidské bytosti před zájmy společnosti a vědy jsou hodnoty chráněné na úrovni ústavního pořádku. Také nelze dovozovat, že očkování bude automaticky v zájmu zdraví jednotlivce, a to mimo jiné s ohledem na krátkou dobu testování bezpečnosti a účinnosti a možné nežádoucí účinky. Proto musí být respektováno právo jednotlivce na to, aby si na základě informací sám vyhodnotil přínos očkování a rozhodl se, zda očkování podstoupí, či nikoliv.

Vyzýváme proto zákonodárce, vládu a Ministerstvo zdravotnictví, aby:

-        při přijímání opatření proti šíření koronaviru bylo plně respektováno právo každého jednotlivce na svobodný a informovaný souhlas s očkováním;

-        očkování proti koronaviru nebylo zaváděno jako povinné;

-        tímto očkováním nebyly podmiňovány žádné běžné aktivity, jako je vzdělávání, práce a podnikání, cestování a využívání veřejně nabízených služeb.

Author: Liga lidských práv a Rozalio, z. s. | 3661 signatures

Zachrantevily.cz‌ ‌-‌ za‌ ‌záchranu‌ ‌zdevastovaných‌ ‌vil‌ ‌na ulici Milady Horákové v Praze 6 78 signatures

PETICE

dle čl. 18 listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním

za záchranu zdevastovaných vil - Kočího vily a Roškotovy vily - na ulici Milady Horákové v Praze 6.

Petice je určena členům Rady městské části Praha 6

My, níže podepsaní, sledující postupný dlouholetý rozpad Kočího vily a Roškotovy vily na ulici Milady Horákové v Praze 6, žádáme Radu MČ Prahy 6, aby bezodkladně zesílila kroky vedoucí k záchraně těchto vil a použila k tomu jakékoliv zákonné prostředky. Tyto architektonicky významné vily zasazené ve vilové čtvrti Bubeneč, kterou obdivuje celý svět, koupil před více než 20 lety bezohledný developer se sídlem v daňovém ráji  a nechává je úmyslně chátrat. Opakovaně se snaží tyto vily zbořit a vystavět na jejich místě administrativní centrum, jímž by světově unikátní genius loci čtvrtě Bubeneč zničil.

Chvíle jejich možného zániku se opravdu nebezpečně přiblížila, proto je třeba vytvořit účinný tlak na developera a okamžite s ním vstoupit do jednání, jež by vedlo k záchraně těchto vil a celého Bubenče. Dosud nebylo ani zdaleka využito všech zákonných možností. Smyslem této petice je, aby takové kroky byly učiněny.

Petiční výbor občanské iniciativy “zachrantevily.cz”:

Ondřej Chrást, Praha 6, Rooseveltova 29, 160 00, Praha 6 - Bubeneč

Aneta Heidlová, Praha 9, Bratří Dohalských 140/7, 190 00

Vojtěch Tatra, Praha 6, Fajmanové 1732/1, 162 00, Praha 6 - Břevnov

Miloš Vlach, Praha 6, Na Dionysce 1758/14, Praha 6 - Dejvice

Za petiční výbor mohou jednat všichni jeho členové.

Author: Vojtěch Tatra | 78 signatures

Chceme skatepark v Bohnicích 57 signatures

Chceme skatepark v Bohnicích

Bohnice spolu s Trojou a Čimicemi mají skoro 30 000 obyvatel a velkou část tvoří děti a mládež. Pro ty starší tu chybí místo, kde by se mohli věnovat sportům jako je skatebording, scootering (koloběžky), inline brusle či freesteyle BMX kola.

Pro bezpečné provozování těchto populárních sportů je skatepark podmínkou.

Chtěli bychom vybudovat skatepark v místě, kde nebude oběžovat místní obyvatele, ale bude dostupný pro fandy tohoto atraktivního sportu.

Proč tu stále není?

Co jsme pro to už udělali?

* V rámci vyhlášení participativního rozpočtu Prahy 8 v roce 2017 jsme navrhli skatepark a s tímto nápadem jsme ve veřejném hlasování získali druhý nejvyšší počet hlasů. Byly nám slíbeny I finanční prostředky z rozpočtu MČ Praha 8 a byl nám doporučen vhodný pozemek pro stavbu.

* Pro doporučený pozemek jsme ve spolupráci s firmou Mystic Constructions připravili potřebné podklady a návrh skateparku – pro následné vyhlášení výběrového řízení.

* Po volbách v roce 2018 zastavila současná koalice veškeré připravované i rozpracované projekty související s participativním rozpočtem

* Navíc se vyskytl nový záměr s původně navrhovaným pozemkem vhodným pro skatepark v blízkosti polikliniky Mazurská. Pozemek by měl být využit pro koncovou stanici plánované lanovky spojující sídliště Bohnice s Prahou 6 – Podbabou

* Společně s Magistrátem hl.m. Prahy a MČ Praha 8 jsme vytipovali další vhodné pozemky pro sportovní objekty – bývalý atletický areál mezi budovou Sevtu a Čimickým hájem a prostory u bazénu Šutka

* Proběhlo několik jednání (2019) o rozdělení atletického hřiště mezi tři sporty – skatepark, softbalové hřiště a trénkovou plochu pro dobrovolné hasiče.

* Jednání se zastavila kvůli dřívějším plánům na multifunkční halu.

Co chceme?

Chceme ukázat, že tyto sporty mají velké množství aktivních příznivců a skatepark bude plně využit.

Chceme navázat na generace jezdců, kteří v Bohnicích vyrostli a dotáhli to „dost daleko“ - např.

Petr Komárek – plnil svými fotkami titulky a magazíny Boardmag a Freemag, byl sponzorován a pravidelně se umisťoval na předních místech jak na závodech ČSP, tak i zahraničních závodech. Mezi jeho tehdejší sponzory patřila značka Carhartt

Lukáš Daněk – začal být vidět už ve svých patnácti letech, kdy si ho všimla značka Quiksilver, kterou reprezentoval několik let a následně začal jezdit za Nike SB. Pravidelně vyhrával závody ČSP a umisťoval se na předních místech na zahraničních závodech. V roce 2006 například vyhrál best trck contest na mistrovství Evropy a svými fotkami plnil jak tuzemské, tak i zahraniční magazíny. V roce 2010 se stal Mistrem ČR. Patřil k evropské špičce nové generace.

Jan Smékal - plnil svými fotkami magazíny Boardmag a Freemag, byl sponzorován a pravidelně se umisťoval na předních místech, jak na závodech ČSP, tak i zahraničních. Dlouhou dobu reprezentoval skate team úspěšné značky Horsefeathers.

Chceme nabídnout plnohodnotné moderní sportoviště – skatepark, který je nezbytný pro provozování adrenalinových sportů jako je skateboarding, scooter koloběžky, in-line brusle a BMX Freestyle kola.

Chceme, aby MČ Prahy 8 jednoznačně a rozhodně podpořila vznik adekvátního sportoviště a zasadila se o jeho vybudování.

Chceme pomoci najít finanční prostředky na jeho vybudování.

Jak bude skatepark využíván?

- Denodenně v rámci desítek aktivních nadšenců skatebordingu, scooter koloběžek, in-line bruslí a BMX freestyle kol

- Vznikne Skateboardový klub pod záštitou ČAS – České asociace skateboardingu

- Vznikne Skate akademie pro začátečníky pod vedením zkušených instruktorů

- Budou se zde organizovat závody a podobné akce

- Během prázdnin se zde budou konat příměstské skateboardové tábory

Děkujeme, že nás v tomto snažení svým podpisem podpoříte.

Jaroslav Kučera, Blanka Rošická

Petici připravil v srpnu 2020 Jaroslav Kučera, který bude zastupovat veřejnost pro jednání s  úřady.

Author: Blanka Rošická | 57 signatures

Petice za zachování Dvořákovy stezky 267 signatures

Petice za zachování Dvořákovy stezky

My, níže podepsaní, prostřednictvím této petice žádáme, aby Správa železnic, státní organizace, přehodnotila rozsáhlou rekonstrukci železniční trati mezi Kralupy nad Vltavou a Nelahozevsí (akce se nazývá Rekonstrukce nelahozeveských tunelů) tak, aby nebyla narušena Dvořákova stezka ve své krajinné ani obytné části.

Důrazně nesouhlasíme s rozsáhlým kácením stromů a bouráním budov v ulici Dvořákova stezka.

Žádáme, aby Správa železnic, s. o., zohlednila environmentální hledisko, zcela opustila plán na vykácení 3 000 stromů a bourání staveb a zachovala současnou Dvořákovu stezku. Zároveň žádáme zachování panoramatu Nelahozevsi.

Není ve veřejném zájmu řešit plánovanou rekonstrukci trati tak zásadním zásahem do životního prostředí.

Nesouhlasíme s tím, aby se železniční trať posouvala blíže k řece kvůli teoretickým pár vteřinám úspory jízdní doby.

Stezka by byla ve své části prakticky zlikvidována a posunula by se těsně k Vltavě, od níž by ji dělilo jen zábradlí.

Stejně tak nevidíme důvod pro zvyšování trati nad současný terén, což by vizuálně poškodilo pohled na zámek Nelahozeves a na kostel.

Tento projekt, který bude stát několik miliard Kč, nezvratným a devastujícím způsobem zasáhne přírodu, ekosystém, krajinný ráz Dvořákovy stezky a jejího blízkého okolí, naruší stabilitu obytného a historicky významného území v obci Nelahozeves.

Nejsme proti modernizaci železnice a dopravy v ČR, chceme ale především docílit toho, aby projekt byl realizován racionálním způsobem respektujícím širší vztahy v území. Žádáme, aby trať byla nadále vedena v původní, v území stabilizované poloze. Jsme přesvědčeni, že toto řešení je dostačující a značně levnější než řešení navrhované.

Více informací naleznete na webové stránce spolku Dvořákova stezka – www.dvorakovastezka.cz.

Děkujeme.

Petice ke stažení: https://www.dvorakovastezka.cz/petice.pdf

Author: Dvořákova stezka z. s. | 267 signatures

Petice proti množírnám psů 16890 signatures

Petice proti množírnám psů

Důrazně žádáme o legislativní změnu, která by zamezila, aby v České republice trpěly tisíce zvířat v množírnách ve kterých se ze psů stává pouhé zboží.

Nejcharakterističtějším znakem těchto prostorů jsou otřesné podmínky, zvířata žijí většinou v těsných klecích, nemají žádný pohyb, pořádnou stravu a v některých případech jsou nechávány v nevytápěných prostorech i v zimě, protože jejich zdraví a spokojenost jsou tím posledním, o co obchodníkům s takto chovanými psy jde.

Feny žijí jen proto, aby rodily a jakmile toho již nejsou schopny, jsou nemilosrdně utráceny. Štěňata jsou odebírána od psů v nejútlejším věku, díky čemuž dochází k jejich častému úmrtí, neboť ještě nejsou schopny samostatného přežití. I v případě, že jsou se štěňata dostatečně životaschopná a přežijí, provází je od mládí zdravotní a psychické problémy, které zcela korespondují s hrůznými podmínkami, ve kterých jsou psi vychováváni. Nejedná se pouze o růstové problémy, díky absolutnímu nedostatku socializace nejsou psi zvyklí nejen na lidi, ale ani na ostatní psy či jiná zvířata, v extrémních případech dokonce ani na denní světlo.

„V množírnách zvířata žijí ve vlastních výkalech na malém prostoru jako ve vězení, nemají dostatek krmení ani vody. Ta, která mají více štěstí, jsou určena na prodej, pokud přežijí transport narvaná do malých přepravek na ovoce a zeleninu bez vody a krmení, na místo určení," říká veterinářka Martina Načeradská.

Problém je zcela nevhodně řešený legislativě, po právní stránce se jedná pouze o obecné formulace, které není sebemenší problém obejít, veterinární zpráva poté nemá právo na kontrolu bez předchozího oznámení, což dává množitelům dostatek času vše na oko zakrýt či uvést do vyhovující stavu, který samozřejmě trvá jen po dobu nezbytně nutnou. Navíc veterinární zpráva operuje vždy v daném regionu, není tedy pro množitele nic jednoduššího, než problematickou množírnu přesunout do jiného kraje.

Vše je podpořeno stále častějším prodejem přes internet, neboť dochází k takřka minimální kontrole před nákupem.

Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská doufá ve změnu legislativy za dva roky, což nám přijde jako zcela neadekvátně dlouhá doba. Apelujeme proto na ministerstvo zemědělství a spravedlnosti, aby neprodleně zakročily.

Author: Petra Kociánová | 16890 signatures

Petice proti návrhu EU komise - zákaz užívání přírodního extraktu z technického konopí CBD 2328 signatures remaining 99997672

Nesouhlasíme s návrhem Evropské Komise týkající se výtažků z technického konopí. Podle předběžného stanoviska mají být přírodní extrakty z technického konopí považovány za drogu/omamnou psychotropní látku ( tzv. „OPL“) a nebude tedy možné je volně dostupné užívat, přestože obsahují pouze povolené kanabinoidy včetně CBD a naopak neobsahují nepovolenou látku THC.

Jedná se o čistě politické předběžné stanovisko Evropské Komise, tyto produkty v podobě výtažků a macerátů a jiných výluhů používaly už naše babičky a v současnosti  využívají přírodní výtažky z konopí v podobě potravinových doplňků spotřebitelé v různém věku pro regeneraci i prevenci vzniku různých obtíží,  a často tím předcházejí nutnosti užívání komerčně využívaných léků. Bezpečnost obsažených látek i jejich blahodárny vliv na organismus je prokázána řadou studií včetně referenční denní dávky příjmu stanovené Evropskou asociací pro bezpečnost potravin a potvrzenou Českým Státním zdravotním ústavem.

Zde několik bodů k petici:

1. Studie v rozsahu klinických zpracovávané pro účely nových potravin tzv. Novel food (ačkoliv se technické konopí řešilo již v roce 1961, nemůže tedy logicky být Novel Food aplikovanou po roce 1997) včetně Evropské asociace pro bezpečnost potravin EFSA potvrzují, že se jedná o látky bezpečné. Na úrovni ČR je od Státního zdravotního ústavu SZÚ  stanoveno množství/obsah látky CBD v potravinách, aby se jednalo o bezpečnou (zdraví neškodlivou) potravinu.

2. Omezení v podobě označení za drogu se týká pouze přírodních výtažků, na chemicky/synteticky vyrobené látky se stejným účinkem i chemickým složením se stanovisko o OPL nevztahuje

3. Pokud rozhodnutí projde v platnost, znamená to - propagaci syntetických produktů na úkor přírodních extraktů připraví zemědělce a provozovatele potravinářských podniků o tržní příležitost, která je v těchto časech krize schopna generovat významný příjem.

4. Pokud se z konopných extraktů stane droga, nebude konopí a konopné produkty záležitostí  farmářů a provozovatelů malých a středních potravinářských podniků, ale pouze chemických (nadnárodních) korporací, které si mohou dovolit syntetickou výrobu těchto látek.

5. Ve zbytku světa, konkrétně v USA, Kanadě, Velké Británii i Číně jdou přesně opačným, liberalizačním směrem.

6. WHO dokonce zvažuje změkčení pravidel pro konopí a látku THC, v některých zemích je otevřenou otázkou úplná liberalizace trhu.

Jedná se diskriminaci -  omezení volby spotřebitele – právo na konkurenci ( v rámci DG Competition) je jedno z nejsilnějším v rámci principů Smlouvy o fungování EU, kdy takováto omezení přírodních produktů oproti syntetickým, připravují zemědělce a provozovatele potravinářských podniků o tržní příležitost, ale zejména omezují konkurenci a tedy i svobodnou volbu spotřebitele v podobě přírodních produktů/extraktů volně dostupných na trhu jako potravinových doplňků.

Touto  peticí tak nesouhlasíme s označením výtažků z průmyslového konopí (tzv. kanabinoidů vč. CBD) jako drogy/omamných a psychotropních látek. Naopak přírodní konopné produkty by měly být v podobě volně prodejných potravinových doplňků dostupné na trhu EU s tím, že bezpečnost potraviny a ochrana spotřebitele je již nyní dostatečně zajištěna na úrovni národních autorit a tyto produkty jsou pravidelně kontrolovány.

Author: Ondřej Šťovíček | 2328 signatures

„Za zachování kočárové dopravy v Praze“ 54 signatures

„Za zachování kočárové dopravy v Praze“

My, přátelé historické Prahy a hlavně koní, níže podepsaní, jsme silně znepokojeni snahami aktivistů z organizace Hlas zvířat o zákaz fiakrové dopravy v Praze v rámci kampaně Kůň není stroj. Většina hesel těchto aktivistů se nezakládá na pravdě. Posudky několika odborníků k doměnkám aktivistů existují a již byly zveřejněny. V kampani zveřejněné fotografie a videa jsou z velké části zahraniční a mnohé z nich s kočárovou dopravou s největší pravděpodobnostní ani nesouvisí. Jediná fotografie z Prahy zobrazuje klisnu, která se jen kousla do jazyka. Nehod, kde byl účastníkem kočár tažený koňmi, se aktivistům podařilo v médiích dohledat jen několik v době 20let. Navíc se ani jedna z nich nestala v Praze.

Pražští kočároví koně přitom mají jedny z nejlepších podmínek na světě. Pracují maximálně šest hodin denně, chodí téměř výhradně v kroku a pouze po rovině. Nakováni jsou speciálními podkovami, které tlumí nárazy. Počet lidí v lehkém kočáru je limitován. Zátěž koní je kvalifikována jako lehký tah. Na upraveném stanovišti mají koně k pití a chlazení vodu z hydrantu. Úpravy stanoviště, hydrant a vodu financují sami fiakristé.

Zdravotní stav koní je kontrolován veterináři pravidelně každé dva měsíce i namátkově na stanovišti koní v centru Prahy. Koně zvládají v plném zdraví pracovat do vysokého věku a obvykle si pak ještě dlouho užívají aktivní důchod. Pro práci jsou vybíráni koně klidných povah a pokud se v průběhu jejich pečlivého výcviku ukáže, že jim ruch města nedělá dobře, nikdo po nich práci v Praze nevyžaduje. O týrání se u dobře živených, v dobré fyzické a psychické kondici fiakrových koní nedá mluvit, natož na tom stavět celou kampaň!

Prostřednictvím této petice Vás tedy žádáme, abyste krásné kočárové koně z centra Prahy nevyháněli. Při případném rozhodování o budoucnosti fiakrové dopravy v Praze se raději než ničím nepodloženými či nepravdivými hesly aktivistů řídili názory odborníků či provozovatelů fiakrů, kteří legálně podnikají v historickém centru Prahy na základě živnostenských oprávnění a řádně uzavřených smluv.

Author: Miluše Vetráková | 54 signatures

Select your region