Nesouhlasíme s výstabou mělnické cyklostezky 211 signatures remaining 89

Nesouhlasíme s výstabou mělnické cyklostezky

Vážený pane starosto, vážení zastupitelé města Mělníka.

My, níže podepsaní občané města Mělníka a okolí zásadně nesouhlasíme s výstavbou cyklostezky v úseku od Hadíku směrem k bývalým lázním.

Plánovaná trasa nové mělnické cyklostezky vede podél Labe, kde žije několik druhů chráněných živočichů a je i hojně využívána nejen místními, ale i návštěvníky města k procházkám, sportování, rybaření, venčení psů, koupání a spoustě dalších aktivit. Dále stezka má pokračovat strmým kopcem, který zdolá opravdu jen velmi zdatný cyklista (převážná většina z kola sesedá a tlačí) do parku Na Polabí, kde má být svedena na Pražskou ulici. Ovšem co bude bránit cyklistům nepokračovat v jízdě do města příjemným prostředím parku. Z parku Na Polabí se rázem stane neznačená cyklostezka.

Mělničané nejsou turisté, kterým se stačí podívat na řeku z vyhlídky za zámkem. My tu žijeme a chceme žít. Tímto projektem vezmete místním obyvatelům jedno z posledních míst přírody na Mělníku. Nechceme u řeky asfaltovou silnici využívanou cyklisty pouze několik měsíců v roce. Nechceme u Labe asfalt vůbec. Chceme tento úsek využívat všichni bez omezení k trávení volného času v přírodě.

Žádáme Vás proto o zastavení projektu cyklostezky v úseku Hadík – staré lázně.

Author: Pavel Peroutka | 211 signatures

Petice občanů za realizaci komunikace D43 jako plnohodnotného obchvatu celého Brna 407 signatures

Tato petice navazuje na dosud řádně neukončené projednání „Petice občanů proti stavbě rychlostní komunikace R43 po trase tzv. německé dálnice v úseku Kuřim-Bystrc-Troubsko“, kterou podepsalo více než 37 tisíc občanů.

TEXT PETICE:
My, níže podepsaní občané, NESOUHLASÍME s trasováním transevropské komunikace „43“ přes obydlené oblasti Brna a POŽADUJEME, aby tato komunikace byla trasována jako plnohodnotný obchvat CELÉHO Brna.

Odůvodnění:

1. Realizací komunikace R43 jako průtahu přes Brno by došlo k zavlečení další tranzitní transevropské dopravy do města, což je v přímém rozporu s veřejným zájmem.

2. Realizací komunikace 43 jako průtahu přes Brno by došlo ke zvýšení hladiny hluku a vysokým emisím škodlivin v hustě obydlených oblastech.

3. Je nutné dodržovat zákonné hygienické limity, ty však jsou např. v Brně-Bosonohách již dlouhodobě překračovány.

4. Realizací komunikace 43 jako průtahu přes Brno by došlo k nenávratnému znehodnocení rekreační oblasti Brněnské přehrady, která poskytuje široké rekreační možnosti všem obyvatelům Brna a okolí.

5. Jihomoravským krajem zveřejněná „Územní studie nadřazené dálniční a silniční sítě v jádrovém území OB3 metropolitní rozvojové oblasti Brno“, která má sloužit jako legalizační dokument průtahové varianty, je vadná a vzhledem k rozsahu problémů a vad v této studii nemůže sloužit pro účely volby trasování komunikace 43.

6. Existuje k lidem i životnímu prostředí šetrná a přitom dopravně efektivní varianta plnohodnotného obchvatu celého Brna, která by nezatěžovala obydlené oblasti a poskytovala účinné oddělení tranzitní dopravy.

7. Je povinností minimalizovat dopady lidské činnosti na obytné a klidové oblasti v Brněnské aglomeraci. Tyto oblasti je nezbytné chránit pro nás, naše děti a další generace.

Požadujeme proto:
1. Jednoznačné odmítnutí trasování 43 jako průtahu Brnem a neprodlené zastavení a ukončení všech prací na přípravě 43 v této variantě.

2. Zahrnutí plnohodnotného obchvatu celého města Brna do Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje a do Územního plánu města Brna, a to v trase dle aktuální verze „Optimalizované“ varianty, tj. s trasováním v tzv. Boskovické brázdě.

Za petiční výbor Jana Pálková, Opálkova 16, 635 00 Brno

Author: Jana Pálková | 407 signatures

Iniciativa za zřízení workoutového hřiště ve Velké Bíteši 124 signatures reached

Iniciativa za zřízení workoutového hřiště ve Velké Bíteši

Vážení občané, slovy velkého, velikostí menšího městečka Velké Bíteše, přátelé. Rádi bychom oslovili zastupitele a radní Města Velká Bíteš s žádostí na zřízení venkovního hřiště pro posilování s vlastní vahou.

Město v současné době takovéto hřiště nenabízí a my bychom tento stav rádi změnili.

Proč myslíme, že by bylo hřiště využíváno?

Řada z nás si ještě pamatuje dobu, kdy na základní škole chodívala do takzvaného cvičení. Pod tehdejším vedením pana Tučka, jsme jako děti řádili na bradlech, žebřinách, kurzích a brali všechno jako velkou zábavu. Dnes je situace taková, že člověk odrostl, nemá moc času a nemůže být závislý na volných termínech v tělocvičně. Ve městě fungují posilovny, ale věříme, že doplňková aktivita pod otevřeným nebem může rozšířit a zpříjemnit cvičení i návštěvníkům těchto zařízení. Nejde nám o formu, ale o možnost. Velikost a finanční únosnost hřiště ať zhodnotí pověření. Věříme, že i s minimem financí se dá zpříjemnit život a zkvalitnit volný čas mnoha z nás. Budeme rádi, pokud Vás tento záměr oslovil, aby jste se přidali k nám a podepsali jednoduchou petici za zřízení, kterou následně předáme na MÚ Velká Bíteš.

Pro neznalé - co je workout?

Jedná se o sportovní aktivitu s vlastní vahou těla, která zahrnuje různé cviky na veřejných sportovních hřištích, především na hrazdě, bradlech, žebřinách, horizontálních žebřících, kruzích a jiných konstrukcích, nebo i bez jejich použití (na zemi). Hlavní důraz je kladen na cvičení s vlastní vahou, rozvoj síly a vytrvalosti.

Author: Eduard Rovenský | 124 signatures

Zachraňme Vltavu v centru Prahy 894 signatures remaining 6106

Zachraňme Vltavu v centru Prahy

Nesouhlasíme s výstavbou nové plavební komory, která zničí klidový prostor kolem Střeleckého ostrova, Dětského ostrova a Žofína.
Stavba není v souladu s veřejným zájmem.

Nová plavební komora má být umístěna na východní straně Dětského ostrova, konkrétně mezi Dětským ostrovem a Střeleckým ostrovem.

Nová plavební komora by umožnila velkým lodím a parníkům obsazených převážně zahraničními  turisty proplouvání kolem ostrovů Dětský, Střelecký a Žofín, tedy na místech, kde dnes  jezdí Pražané na lodičkách a využívají centrum Pražské památkové rezervace k rekreačně sportovnímu využití nebo odpočinku.

Tyto ostrovy a okolní vodní plocha slouží k rekreaci a oddechu či sportu  obyvatel nejen Prahy 1 a Prahy 5, ale obyvatel celé Prahy.

Velké lodě, již téměř "ucpaly" Vltavu Pod Karlovým mostem,  po uskutečnění záměru se tato situace bude opakovat i v prostoru Žofína a Střeleckého ostrova.

Rozšíření teritoria plavby na Vltavě pro velké výletní lodě je dobrým byznysem pro loďařské společnosti, neslouží veřejnému zájmu Pražanů !
Nehledě k uvedenému, plavební komora naruší i krajinný a přírodní reliéf Vltavy v samém centru Pražské památkové rezervace, změní průtokové poměry, a okolí bude ještě více zahlceno emisemi ze spalovacích motorů velkých lodí.

Author: Jana Voříšková | 894 signatures

Krasobruslení v Šumperku Chceme 128 signatures

Krasobruslení v Šumperku Chceme

Na podzim roku 2015 jsem přišla na šumperský zimní stadion s myšlenkou založení krasobruslařského oddílu. Oslovila jsem tehdejší vedení Hokejového Klubu Mladí Draci, které souhlasilo a dohoda zněla tak, že se navzájem podpoříme. Ano, tak by to mohlo nejspíš dobře fungovat, ale... ochota z mojí strany se podílet na trénování i jiných oddílů HKMD a bruslení pro školky, byla odměněna pouze tím, že se krasobruslařky 3 roky přezouvaly v zimě na strídačce, přístup měly jen na 1/3 plochy mezi hokejisty, po dvou letech jsme dostali konečně 1 hodinu ledu v 6 ráno... všechno jsme překonali a podařilo se nám vytvořit tým více než 20 holčiček, které se nedaly (ani jejich rodiče) odradit a i v těchto podmínkách se jim podařilo účastnit se soutěží a udělat velké pokroky. Tuto sezonu jsme konečně dostali 4 hodiny ledu a dětí bylo opravdu hodně, podařilo se i zapojit další trenérky a asistentky, zorganizovat soustředění a celorepublikový závod. Bohužel na všechny naše návrhy činnosti buď vedení HKMD nereaguje vůbec, nebo reaguje pouze Ne, Nebude, Nemůžete, Nechceme... ale my chceme, chceme, aby děti měly možnost sportovat a měly k tomu důstojné podmínky. Ale nastaly další problémy. Byť HKMD dostává dotace od města, kraje i MŠMT, vybralo příspěvky od sportujících dětí, podpořili nás i sponzoři z řad místních firem, všechny tyto peníze šly prý pouze na ledovou plochu, veškerou činnost provozovali na své náklady trenérky a rodiče dětí, včetně paní trenérky, která na své vlastní náklady jezdila z Olomouce a rodičů, kteří za své vlastní peníze kupovali odměny dětem do soutěže... Jak byly vynaloženy prostředky, které klub získal, se bohužel nedovíme, protože HKMD své členy o svém hospodaření neinformuje, dokonce porušuje i zákon o veřejných rejstřících a své hospodaření tam nezveřejňuje. Čtvrtým rokem nám došla trpělivost a rozhodli jsme se, že za těchto podmínek s HKMD spolupracovat nebudeme. Požádali jsme tedy TJ Šumperk, kteří nás mezi sebe rádi připojí, ovšem nemají led, tedy jediné, co potřebujeme, je získat od města příslib ledové plochy a dotace na ni. A co jsme se dozvěděli od vedení města? Že si máme požádat ŠSA, jestli bude mít ledy a že finančně je vše vyčerpáno a město nás nepodpoří a možná až od roku 2020... a že je taky dost možné, že vlastně nebudeme mít kde trénovat... Firma Šumperské sportovní areály je dceřinnou společností Podniků města Šumperka, kde je shodou náhod předsedou správní rady p. Cekr, který je také předsedou Mladých Draků a z nějakého důvodu zasedá i v komisi, která měla schválit podporu krasobruslení městem Šumperk. Takže přeloženo do srozumitelného jazyka - majetek města Šumperka využívá určitá skupina, která si sama schválí dotace na svůj provoz a ostatním zabrání v jakékoliv činnosti. Takto se v Šumperku nakládá s majetkem města a penězi z veřejných zdrojů. Jinde to jde normálně, na sportovišti spolupracuje více subjektů a město sportování mládeže podpoří, jen v Šumperku jsou si asi někteří rovnější.

Naším požadavkem je získat přístup na led 4 hodiny týdně a dostat dotaci na ledovou plochu, jako dostává mládežnický (i mužský) hokej

Proto Vás tímto jako občany města Šumperka nebo jiné příznivce sportu či krasobruslení prosím o podpis této petice.

MY NÍŽE PODEPSANÍ ŽÁDÁME VEDENÍ MĚSTA ŠUMPERKA O PODPORU ODDÍLU KRASOBRUSLENÍ, CHCEME, ABY BYL TENTO SPORT PROVOZOVÁN NA ŠUMPERSKÉM ZIMNÍM STADIONU A ABY MĚSTO PODPOŘILO SPORT MLÁDEŽE DOTACÍ NA LEDOVOU PLOCHU.

Author: Helena Šimková | 128 signatures

Petice za znovuzavedení rezidentní zóny placeného stání (ZPS) na území Prahy 3 během celého víkendu 4 signatures remaining 9996

Zóna placeného stání (ZPS) na území MČ Praha 3 byla s platností od 1. 2. 2018 bohužel náhle a nepříznivě upravena tak, že provozní doba „modré“ rezidentní zóny byla zkrácena o období celého víkendu, tj. od pátku 18:00 až do neděle 0:00 hod. byla zcela deaktivována (a zaveden tak režim parkování zdarma pro všechny), "papírové" parkovací karty byly od 1. února 2018 automaticky nahrazeny elektronickým parkovacím oprávněním (na ulici tak dnes nelze rozpoznat, na základě jakého oprávnění vůz parkuje a virtuální kontrola je přinejmenším diskutabilní).

Dopadem této změny do praxe je skutečnost, že na většině území Prahy 3 má "platící" rezident potíže najít volné parkovací místo. O víkendu na území Prahy 3 může parkovat kdokoli bez omezení zcela zdarma a rezident s platným a uhrazeným oprávněním často místo vůbec nenajde. Až čtvrtinu míst dále denně blokují „černí pasažéři“ a vymáhání práva v praxi dosud příliš nefunguje. V některých jiných MČ (Praha 1, 2, 7) přitom zóny fungují po celý týden včetně víkendu a vymáhání práva probíhá kontinuálně a systematicky.

STÁVAJÍCÍ STAV, KDY O VÍKENDU NENÍ ZÓNA VŮBEC REGULOVÁNA, PŘIVÁDÍ DO ULIC PRAHY 3 AKTIVNĚ ZDARMA PARKUJÍCÍ AUTA PRO CENTRUM PRAHY, TJ. NADBYTEČNOU DOPRAVU, ZÁCPY, EMISE A HLUK, NENÍ POCHOPITELNÁ Z POHLEDU EKOLOGICKÉHO, EKONOMICKÉHO, ZKUŠENOSTÍ Z JINÝCH VELKOMĚST A PŘEDEVŠÍM ZDRAVÉHO ROZUMU.

Jsme přesvědčeni, že je nutné opět okamžitě aktivovat provozní dobu „modré" rezidentní zóny během celého víkendu, přičemž návštěvníci si budou moci nadále zaplatit časově omezené stání i o víkendu (výši poplatku může regulovat MČ Praha 3).

JE NAPROSTÝM EKONOMICKÝM NONSENSEM NABÍZET TENTO VZÁCNÝ STATEK (PARKOVACÍ MÍSTO, JEHOŽ JE NEDOSTATEK) O VÍKENDU ZCELA ZDARMA.

Parkovací oprávnění pro veřejně prospěšné organizace či pro pečovatele v zóně ZPS lze jednoduše zřídit i v rámci stávající metodiky. Je nutné urychleně provést analýzu stávajícího nežádoucího stavu a revizi rozmístění jednotlivých druhů zón. Dále je nutné provést revizi průnikových zón pro parkování v „modré“ zóně i na území sousedních MČ, které nejsou nyní z pohledu Prahy 3 vyvážené.

PETENTI TÍMTO ZDVOŘILE ŽÁDAJÍ STAROSTU MČ PRAHA 3 O OKAMŽITÉ ZNOVUZAVEDENÍ PLATNOSTI REZIDENTNÍ ("MODRÉ") ZÓNY PLACENÉHO STÁNÍ NA ÚZEMÍ MČ PRAHA 3 BĚHEM CELÉHO VÍKENDU.

Děkujeme předem!

Zapni Žižkov