Petice občanů za realizaci komunikace D43 jako plnohodnotného obchvatu celého Brna 521 signatures

Tato petice navazuje na dosud řádně neukončené projednání „Petice občanů proti stavbě rychlostní komunikace R43 po trase tzv. německé dálnice v úseku Kuřim-Bystrc-Troubsko“, kterou podepsalo více než 37 tisíc občanů.

TEXT PETICE:
My, níže podepsaní občané, NESOUHLASÍME s trasováním transevropské komunikace „43“ přes obydlené oblasti Brna a POŽADUJEME, aby tato komunikace byla trasována jako plnohodnotný obchvat CELÉHO Brna.

Odůvodnění:

1. Realizací komunikace R43 jako průtahu přes Brno by došlo k zavlečení další tranzitní transevropské dopravy do města, což je v přímém rozporu s veřejným zájmem.

2. Realizací komunikace 43 jako průtahu přes Brno by došlo ke zvýšení hladiny hluku a vysokým emisím škodlivin v hustě obydlených oblastech.

3. Je nutné dodržovat zákonné hygienické limity, ty však jsou např. v Brně-Bosonohách již dlouhodobě překračovány.

4. Realizací komunikace 43 jako průtahu přes Brno by došlo k nenávratnému znehodnocení rekreační oblasti Brněnské přehrady, která poskytuje široké rekreační možnosti všem obyvatelům Brna a okolí.

5. Jihomoravským krajem zveřejněná „Územní studie nadřazené dálniční a silniční sítě v jádrovém území OB3 metropolitní rozvojové oblasti Brno“, která má sloužit jako legalizační dokument průtahové varianty, je vadná a vzhledem k rozsahu problémů a vad v této studii nemůže sloužit pro účely volby trasování komunikace 43.

6. Existuje k lidem i životnímu prostředí šetrná a přitom dopravně efektivní varianta plnohodnotného obchvatu celého Brna, která by nezatěžovala obydlené oblasti a poskytovala účinné oddělení tranzitní dopravy.

7. Je povinností minimalizovat dopady lidské činnosti na obytné a klidové oblasti v Brněnské aglomeraci. Tyto oblasti je nezbytné chránit pro nás, naše děti a další generace.

Požadujeme proto:
1. Jednoznačné odmítnutí trasování 43 jako průtahu Brnem a neprodlené zastavení a ukončení všech prací na přípravě 43 v této variantě.

2. Zahrnutí plnohodnotného obchvatu celého města Brna do Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje a do Územního plánu města Brna, a to v trase dle aktuální verze „Optimalizované“ varianty, tj. s trasováním v tzv. Boskovické brázdě.

Za petiční výbor Jana Pálková, Opálkova 16, 635 00 Brno

Author: Jana Pálková | 521 signatures

Nesouhlas s dodatkem ke Zřizovací listině ZŠ Leandra Čecha NMnM 425 signatures

Nesouhlas s dodatkem ke Zřizovací listině ZŠ Leandra Čecha NMnM

My, níže podepsaní, vyjadřujeme zásadní nesouhlas s plánovaným schválením dodatku č. 1 ke Zřizovací listině Základní školy Leandra Čecha v Novém Městě na Moravě.

Rada města Nové Město na Moravě na zasedání dne 6.4.2020 rozhodla doporučit zastupitelstvu města schválit Dodatek č.1 ke Zřizovací listině ZŠ Leandra Čecha. Cílem dodatku je VYJMUTÍ TĚLOCVIČNY z majetku​ svěřeného škole a její převedení do správy města.

Tato změna by znamenala, že škola, která se dlouhá léta profiluje jako škola se sportovním zaměřením, by neměla​ jako jediná velká škola v Novém Městě a okolí vlastní tělocvičnu. Veškeré rozhodovací kompetence by přešly do rukou orgánů města a škola by tak ztratila možnost nezávisle organizovat výuku tělesné výchovy a odpolední aktivity Školního sportovního klubu (se 150 dětmi) dle svých potřeb. Jde také o jediný prostor školy pro pořádání větších kulturních či vzdělávacích aktivit a skladové prostory a zázemí Školního sportovního klubu.

Zároveň bychom rádi upozornili na fakt, že nikdo z vedení města ​nediskutoval tento připravovaný krok s vedením školy ani se školskou radou předem, což vzhledem k jeho závažnosti považujeme za vrcholně nekorektní.

Za petiční výbor

Alena Beranová, školní speciální pedagog

Petr Kadlec, pedagog ZŠ a trenér ŠSK

Ilona Špinarová, pedagog ZŠ a trenér ŠSK

Odkaz na zápis z jednání rady města:

Odkaz na konkrétní usnesení:

Author: Petr Kadlec | 425 signatures

Petice na podporu osvětlení a provozu hřiště ve Zlíně na Pasekách 240 signatures

Petice na podporu osvětlení a provozu hřiště ve Zlíně na Pasekách

Hřiště s umělým povrchem na Pasekách bylo nově osvětleno v listopadu 2019.

Díky světlu může na hřišti v zimním období trénovat cca 120 dětí od 6 do 15 let a 20 dorostenců od 16 do 19 let. Samozřejmě zde máme i celek mužů, jelikož je pro nás důležité, aby měli dorostenci v kritickém věku možnost se sportem pokračovat.

Hřiště je v provozu vždy do 20:30 hodin, následně se světla zhasínají a areál je nejpozději ve 21 hodin prázdný.

Hřiště vzniklo v roce 1931 na louce, kterou nadšencům věnoval pan Antonin Baťa. Klub si v historii prošel spoustou trablů.

Přes mnohé, především finanční potíže se povedlo hřiště zachránit a s pomocí města zmodernizovat.

Za léta, kdy se na hřišti vystřídalo několik generací se v těsné blízkosti vybudovaly rodinné domy.

Některé obyvatele bohužel historicky obtěžují balóny, které často zaletí na jejich pozemky. Aktuálně se situace zhoršila, právě díky světlům. Ta však v zimním období umožňují dětem trénovat a využít hřiště na maximum.

Z naší zkušenosti, dochází právě z důvodu výpadku venkovních tréninků k vystoupení dítěte z klubu a většinou bez toho, že by dané dítě přešlo k jinému sportu. Prostě přestane sportovat.

Z tohoto důvodu žádáme v této petici o vyjádření podpory za zachování režimu fotbalového hřiště s tím, že bude v nedostatečný světelných podmínkách osvíceno již osazenými světly, vždy do maximálně 21 hodin.

Dále tímto vyslovujeme nesouhlas s peticí, která má za cíl omezit  využití hřiště.

Za organizátora petice:

Marek Novák

Author: Marek Novák Novák | 240 signatures

PETICE ZA ZÁCHRANU HISTORICKÉHO A PLNĚ FUNKČNÍHO SPORTOVIŠTĚ 1154 signatures remaining 346

PETICE ZA ZÁCHRANU HISTORICKÉHO A PLNĚ FUNKČNÍHO SPORTOVIŠTĚ

Petice za záchranu historického a plně funkčního sportoviště

- tenisových kurtů v Italské 41 (23N), Praha 2 (TO Centrum Italská), které chce Praha 2 zastavět

My, níže podepsaní, žádáme o zachování tenisových kurtů v Italské ulici, Praha 2 a to z těchto důvodů:

TRADICE A GENIUS LOCI

Jde o starý oddíl vzniklý v roce 1935 s prvorepublikovou tradicí, kde hrával již československý prezident Edvard Beneš.
Oddíl si za téměř 85 let vytvořil pevné místo v rámci sportovního vyžití na Vinohradech.
Místo, kde se kurty nachází, nabízí působivý výhled na budovy hlavního nádraží v pozadí s centrem Prahy a Pražským hradem.
Současná nízká dřevěná budova vytváří dojem zachovalého prvorepublikového prostředí a zpestřuje tak ráz okolní moderní zástavby.

OTEVŘENOST PRO VEŘEJNOST A SOBĚSTAČNOST

Klub je otevřený široké veřejnosti, dospělým i dětem se třemi plnohodnotnými kurty a čtvrtým tréninkovým.
Kurty jsou hojně navštěvovány zaměstnanci okolních firem a kanceláří a obyvateli Prahy 2, kteří tak mají možnost sportovat za velmi lidové ceny.
Na Praze 2 jde o vzácné sportoviště - podobné veřejné venkovní kurty na Praze 2 jsou jen TK Vyšehrad.
Sportovní klub je součástí širšího sportovního zázemí, které je složeno ze dvou oddílů tenisových (Italská a Na Strži) a dalších oddílů - šachového, basketbalového, stolního tenisu, minigolfu, nohejbalového.
Klub pořádá každoročně pro své členy, včetně dětí a mládeže, turnaje dvouher, čtyřher, smíšených dvojic a čtyřher veteránů.
Tenisové kurty jsou ekonomicky soběstačné a nikdy nevyžadovaly podporu od státních institucí.

PÉČE O DĚTI

Mimoškolní aktivity pro děti a dorost zajišťuje od roku 2003 tenisová školička, vedená profesionálními trenéry s  licencí Českého tenisového svazu. Výuka tenisu ve školičce probíhá celoročně od pondělí do pátku odpoledne. Hlavním cílem tréninků je hravou formou podchytit zájem žáků a zejména klást důraz na všestrannost v pohybové přípravě a naučit děti základní tenisovou techniku a taktiku. Pokročilost ani věk nerozhoduje. V současné době navštěvuje školičku cca 50 žáků převážně z Prahy 2 a 3.

Tenisová škola vychovává dětské hráče v přirozeném venkovním prostředí a působí tak pozitivně na tělesnou zdatnost dětí žijících převážně na Praze 2 a navíc bez nákladů pro Prahu 2.

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Na městském pozemku, převážně travnaté ploše se nachází vedle keřů také 30 zdravých vzrostlých stromů, hlavně jírovců, převážně desítky let starých.

KOMERČNÍ ZAJÍMAVOST POZEMKU

Záměr Městské části Prahy 2 postavit na místě současných kurtů Nový domov, specializovaný pobytový dům pro seniory s předpokládanou kapacitou až 120 lůžek, je jistě chvályhodný z hlediska stárnoucí populace, domníváme se však, že výběr lokality je motivován její komerčně mimořádně zajímavou polohou (prostor mezi ulicemi Italská, Španělská, Kunětická a Lichnická) – a víme také, že Praha 2 disponujeme možností výstavby v jiných místech.
Praha 2 má přitom (zjištěno v listopadu 2019) záměr odprodat cca 130 domů a další domy po bytech, mezi nimi by se jistě našly objekty vhodné k rekonstrukci na dům sociální péče.

ROZPOR S PROGRAMOVÝM PROHLÁŠENÍM PRAHY 2

Sama Praha 2 přitom ve svém programovém prohlášení uvádí, že „Budeme podporovat pohybové aktivity dětí a rozvíjení zdravého životního stylu … budeme přitom respektovat bohaté kulturní a historické dědictví Prahy 2, dlouhodobé tradice … podporovat sportovní aktivity nejen zaměřené na děti a školní mládež, uvedené v kapitole Školství, ale aktivity pro všechny věkové kategorie … Budeme pokračovat v budování sportovišť dostupných pro veřejnost v rámci našich škol i v parcích … Poskytneme vybraná veřejná prostranství pro sportovní aktivity a budeme pomáhat pořadatelům i s propagací … propagovat sportování a zdravý životní styl vč. možnosti zapojení občanů do některé ze sportovních organizací působících v Praze 2“. Zastavení sportoviště je tedy v rozporu s programovým prohlášením Prahy 2.

Za organizátory petice:

doc. PhDr. Marek Preiss, PhD.

psycholog

Ing. Ondřej Krutský