Petice proti zákazu veřejné prezentace sokolnictví 1245 signatures

Petice proti zákazu veřejné prezentace sokolnictví

Poslanecká sněmovna České republiky chce prosadit zákon, který by měl zrušit veřejné sokolnické prezentace. Jedna se o zákon omezující účinkování volně žijících druhů zvířat v divadelním a varietním představení, televizním programu a filmu nebo podobném veřejném představení. Vzhledem k formulaci tohoto návrhu zákona se budou omezení týkat i zvířat jako jsou papoušci, psi nebo i koně.

Ukázky a osvětová činnost je nedílnou součástí sokolnictví a kromě toho, že veřejnost by ztratila pojem o sokolnictví, skončily by např. besedy ve školách, ukázky na dětských dnech, v zoologických zahradách, při historických slavnostech i veškerá další osvětová činnost, která se kolem sokolnictví provádí.

Sokolnictví je tradice v lidské společnosti přetrvávající  několik tisíc let a je jako způsob lovu Českou republikou chráněný statek nehmotného kulturního dědictví zapsaný jak na národním seznamu kulturního dědictví, tak na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. V květnu 2020 proběhne na Pražském hradě mezinárodní oslava 10. výročí tohoto významného zapsání naší kulturní památky na seznam UNESCO a my na tuto tradici spolupráce člověka a zvířete můžeme být náležitě hrdí.

Pokud se zakáže osvětová činnost a veřejná prezentace sokolnictví, ztratí se i povědomost o této tradici. A pokud veřejnost nebude moci vyjádřit sokolnictví svou podporu, nezbude nám už moc ochrany před úřednickou byrokracií.

Pokud Vám osud (nejen) sokolnictví není lhostejný, podepište prosím tuto petici.

Author: Karolína Kratochvílová | 1245 signatures

Výzva městu Tišnov k vyhlášení stavu klimatické nouze 11 signatures

Výzva městu Tišnov k vyhlášení stavu klimatické nouze

Vážený pane starosto, vážená rado, vážení zastupitelé,

v roce 2018 vydal Mezivládní panel pro klimatickou změnu při OSN (IPCC) zprávu „Global warming 1,5 °C“. Lze se v ní dočíst, že vývoj změny klimatu postupuje nad očekávání rychle a chceme-li zabránit ekologickému a společenskému rozvratu v tomto století, musíme urychleně a důrazně začít konat teď hned. Urgentnost klimatické změny se v plné míře projevila i na loňském klimatickém summitu v New Yorku, kdy představitelé mnoha států předkládali závazky, které byly mnohdy ambicióznější, než jaké přijali v rámci Pařížské dohody v r. 2015. Vědci i představitelé mnoha států se shodují, že je zapotřebí razantním způsobem omezovat emise CO2 tak, aby do roku 2030 klesly minimálně na polovinu a po roce 2050 byly nulové nebo dokonce negativní (tj. více CO2 odebíráno než vypouštěno). Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i. kupříkladu dochází k závěru, že: „Pokud lidstvo emise skleníkových plynů do roku 2050 zásadně neomezí, ke konci tohoto století pak lze očekávat oteplení o 3 až 6 °C oproti současnosti.“ Takové oteplení by s vysokou pravděpodobností mohlo představovat konec naší společnosti jak ji dnes známe.

Potřebná řešení ale existují. Jejich implementace je bohužel naší politickou reprezentací projednávána jen velmi pomalu, což nás velmi znepokojuje. IPCC totiž zdůrazňuje, že máme jen několik málo let na to, abychom provedli potřebné změny a téměř každý aspekt lidské civilizace transformovali směrem k uhlíkově neutrálním technologiím. Rozhodli jsme se proto konat sami a oslovit v této věci Vás.

Žádáme Vás, aby město Tišnov vyhlásilo stav klimatické nouze a dalo tím veřejnosti najevo nutnost problematiku klimatické změny aktivně řešit a Vaše odhodlání v této věci bezodkladně jednat.

Žádáme Vás, aby město urychleně podniklo veškeré kroky vedoucí k omezování emisí skleníkových plynů na svém území tak, aby tyto kroky byly v souladu s celosvětovou snahou udržet globální oteplování pod hranicí 2°C. Žádáme Vás o vypracování a implementaci akčního plánu, který zajistí splnění tohoto cíle. V příloze č. 1 podrobněji rozebíráme, jaké všechny aspekty by takový plán měl zahrnovat.

Žádáme Vás, abyste občany města začali o klimatické krizi pravdivě, v souladu s nejnovějším vědeckým poznáním a s naléhavostí, kterou si tato situace zaslouží, informovat a v této oblasti je vzdělávat.

Jsme si vědomi, že jde o ambiciózní cíle, jejichž realizace bude velmi náročná. Přesto se na Vás s naší výzvou obracíme, neboť vědecké zprávy a varování jsou čím dál víc znepokojující. Je nám též jasné, že Tišnov celý svět nezachrání. Chceme ale, aby odvedl svůj díl práce. Byli bychom dokonce rádi, pokud by Tišnov šel ostatním městům příkladem a zařadil se mezi první města vyhlašující klimatickou nouzi v naší republice. (Ostatně Tišnov a jeho obyvatelé vždy měli a mají k přírodě velmi blízko a je zřejmé, že klima se stane jedním z hlavních témat voleb.) Tišnov nebude osamocen, na celém světě již stovky měst vyhlásily stav klimatické nouze2 . Chápeme, že kroky směřující k řešení klimatické krize mohou být u části obyvatel nepopulární. Nabízíme Vám proto svou podporu a pomoc s vysvětlováním jejich nutnosti. Také se s Vámi rádi osobně sejdeme a prodiskutujeme případné nejasnosti k naší výzvě. Stejně tak Vám nabízíme naši součinnost a pomoc při projednávání těchto otázek.

Věříme, že i Vy chcete přispívat k tomu, aby se v Tišnově dobře žilo nám i našim dětem v dlouhodobém výhledu. Je ale nutné začít bezodkladně jednat, k čemuž jako naši volení představitelé máte nejen mandát, ale i povinnost. Pojďme dát tedy sobě i našim dětem naději na budoucnost, kterou stojí za to žít.

Naši výzvu podpořila řada dalších tišnovských institucí. Seznam signatářů této výzvy naleznete v příloze č. 2 tohoto dopisu. Ve sběru dalších podpisů k této výzvě budeme pokračovat i nadále a o skutečném počtu podpisů Vás budeme informovat.

V Tišnově dne 5.2.2020, za neformální skupinu Na to přijdem!,
     Jan Bílek,
     Lucie Martínková,
     Michal Rezek,
     Katka Rezková,
     Zuzana Kostřicová,
     Tomáš Dvořák.

Author: Jan Bílek | 11 signatures

PETICE proti demolici Jiránkovy vily a developingu v přírodním parku Smetanka 248 signatures

PETICE proti demolici Jiránkovy vily a developingu v přírodním parku Smetanka

PETICE proti demolici Jiránkovy vily a developingu v přírodním parku Smetanka (Hrdlořezy, Praha 9)

My,

níže podepsaní občané, prostřednictvím této petice konstatujeme, že

- Jiránkova vila (1678) přestavěná v roce 1850 a přilehlá továrna na cukrovinky z 20. let minulého století tvoří důležitou a nedílnou část historie městské části Praha 9, která si zaslouží být zachována pro další generace;

- jsme maximálně znepokojeni platným rozhodnutím na demolici vily i industriálního objeku, stejně jako záměrem developera na tomto místě vybudovat naprosto předimenzovaný rezidenční projekt, neodpovídající charakteru místa či existující místní skromné bytové zástavbě reflektující genius loci této unikátní lokality;

- historické objekty i místo chystané výstavby se nachází na území přírodního parku Smetanka, resp.ho park obklopuje ze tří stran. Ochranu cenné lokality doplňuje i sousední funkční lokální biocentrum;

- se o záměru demolice objektů i chystaném developingu nebyla informována  veřejnost, místní obyvatelé ani volení zastupitelé.

a žádáme proto, aby:

- byla chystaná demolice historicky cenné Jiránkovy vily (1678) a přilehlého industriálního areálu továrny na cukrovinky z 20. let minulého století zastavena;

- byl řádně a s účastí dotčené, široké i odborné veřejnosti záměr na megalomanský developerský projekt firmy Áté Property s.r.o. v této lokalitě projednán ve všech příslušných výborech a komisích MČ Praha 9 (především komise územního rozvoje a životního prostředí), městské radě a v městském zastupitelstvu;

- byla zadána a vypracována nezávislá studie dopadů na dopravu v klidu a vzhledem k umístění chystané výstavby uprostřed přírodního parku chráněného dle (§ 12 zák. 114/1992 Sb.) realizována i studie vlivů dopadů na životní prostředí, tzv. malá EIA;

- zvážit volenými orgány města možnost, aby historické objekty i příslušné pozemky byly vykoupeny, zachovány či uzpůsobeny vhodným způsobem pro využití občany MČ Praha 9 (funkce sociální, zdravotní apod.).

Za petiční výbor:

Tomáš Cvikr, Pavel Halama, Pavel Drábek, Ivetta Hlubůčková, Andrea Halamová

V Praze 3.2.2020

Author: Andrea Halamová | 248 signatures

Petice proti vybudování velké dálniční odpočívky Staré Město (D35) 144 signatures remaining 456

Petice proti vybudování velké dálniční odpočívky Staré Město (D35)

Petice podle § 1 zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním.

My, níže podepsaní,

nesouhlasíme se záměrem na výstavbu odpočívky Staré Město na dálnici D35 mezi obcemi Dětřichov a Maletín, která je popsána níže v odstavci, a žádáme příslušné orgány, aby bylo od realizace předmětné stavby ustoupeno a záměry na budování dalších objektů mezi obcemi Dětřichov a Maletín zrušeny. Stavba se dotýká obyvatel Starého Města, Bíle Studně, Radišova, Třebářova, Dětřichova u Moravské Třebové,  Petrušova a Moravské Třebové.

Předmětem petice je záměr na výstavbu odpočívky Staré Město na dálnici D35 úseku Opatovice – Staré Město, jehož investorem je Ředitelství silnic a dálnic ČR. Záměr spočívá v těchto základních rysech:

a) Zábor 112 tisíc m2 zemědělské půdy nejvyšší kvality (I. třída ochrany zemědělského půdního fondu) v blízkosti Starého Města.

b) Výstavba velké odpočívky po obou stranách dálnice D35 s celkovou kapacitou 348 míst, kde většina parkovacích míst (200) je určena pro nákladní vozidla.

Nesouhlasíme se záměrem výstavby odpočívky z následujících důvodů:

a) Negativní dopad na kvalitu života v obci a přilehlých vesnicích.
b) Předložená studie posouzení vlivů na životní prostředí (EIA) zlehčuje vlivy na životní prostředí, na faunu, která v této lokalitě žije a neuvádí aktuální informace.
c) Zábor velké plochy pozemků v I. třídě ochrany, které jsou pro svou vysokou kvalitu využívány zemědělsky.
d) Snížení množství vody v krajině z důvodu velké vyasfaltované plochy odpočívky, která nedovolí vsakování vody.
e) Zvýšení hlukové zátěže způsobené odpočívkou.
f) Zvýšení světelného smogu způsobené odpočívkou.
g) Zánik ploch pro výsadbu zeleně podél D35.

Petiční výbor ve složení:

Ing. Josef Gečnuk, nar. 9. 6. 1992, Moravská Třebová, Tovární 20, 57101

Bc. Ladislav Krejzek, Staré Město 303, 569 32

Dis. Sandra Sedláková, Staré Město 239, 569 32

Petiční výbor zastupuje Ing. Josef Gečnuk, Moravská Třebová, Tovární 20

Author: Josef Gečnuk | 144 signatures

Cyklostezka  Nymburk-Lysá nad Labem-Čelakovice 31 signatures remaining 169

Cyklostezka Nymburk-Lysá nad Labem-Čelakovice

P E T I C E

dle čl. 1   8 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním, v plném znění

My, níže podepsaní, majitelé a uživatelé nemovitostí v rekreační chatové oblasti Buda nacházející se v katastrálním území Ostrá, prostřednictvím této petice nesouhlasíme s realizací „Cyklostezky Nymburk – Lysá nad Labem – Čelákovice“ a s vybudováním asfaltové/betonové cyklostezky skrze tuto rekreační oblast a žádáme o jeho přehodnocení.

Důvody nesouhlasu:

Záměr vybudování cyklostezky je v současné době situován do přírodní rezervace Mydlovarský luh rozprostírající se mj. na Katastrálním území Ostrá. Jedná se o oblast spadající do ochranného pásma zvláště chráněného území, která je zařazena mezi evropsky významné lokality soustavy Natura 2000. Samotné vybudování asfaltové/betonové cyklostezky skrze tuto oblast a její následné vytížení by tak nevratným způsobem narušilo tento významný a chráněný ekosystém. Jsme toho názoru, že zachování tohoto ekosystému a jeho udržování pro další generace by mělo být primárním veřejným zájmem upřednostněným nad zájmem vybudování cyklostezky vedoucí touto chatovou lokalitou.

Dalším významným aspektem, který je nutno zohlednit, je skutečnost, že vybudováním rušné asfaltové/betonové cyklostezky v místě stávající cesty lemující Labe a vedoucí skrze chatovou oblast Buda, by došlo k podstatnému zásahu do ústavně garantovaných vlastnických práv vlastníků zde se nacházejících rekreačních objektů, neboť se jedná o jedinou přístupovou cestu k jejich nemovitostem.

Vlastníci a uživatelé 79 chat by tak byli nejen zásadním způsobem omezeni v možnosti fakticky užívat své nemovitosti, ale zároveň omezeni na svých právech ztrátou klidu, soukromí a zvýšením nebezpečí zejména pro malé děti (v tomto směru čerpáme ze zkušeností a vážných příkladů nehod již realizovaných cyklostezek).

Tato rekreační chatová oblast zde existuje již více než 80 let a lze si jen stěží představit, že by se lidé, kteří zde žijí a mají zde své kořeny, mohli s takovýmto necitlivým zásahem do zdejší přírody smířit. Nelze přitom odhlédnout od toho, že celá situace by na vlastníky nemovitostí měla rovněž negativní ekonomický dopad, neboť by z uvedených důvodů došlo ke snížení hodnoty jejich nemovitostí.

Vzhledem k výše uvedeným důvodům se proto domníváme, že vybudování asfaltové/betonové cyklostezky skrze rekreační chatovou oblast Buda v katastrálním území Ostrá, v těsné blízkosti rekreačních objektů včetně necitlivého přemostění Hronětíckého náhonu lávkou, není ve stávající podobě záměru žádoucí.

V tomto směru se proto vlastníci a uživatelé nemovitostí nacházejících se v chatové oblasti Buda přiklánějí k návrhům alternativ vedení trasy cyklostezky (např. za pomoci přemostění a využití stávajících místních komunikací) – prezentovaných místním Obecním úřadem Ostrá, jež se jeví jako finančně méně náročné a schůdnější.

Děkujeme.

Za petiční výbor:

Miloš Šafránek – nám. T.G.M. 711/20, Poděbrady 290 01, e-mail: mil.safranek@tiscali.cz          …………………...

Roman Zápotocký – Buda 440, Ostrá 289 22                                                                                ……………………

Jana Šťastná – Verdunská 710/3, Praha 6 – Bubeneč 160 00                                                      ……………………

Za petiční výbor je oprávněn jednat:

předseda - Miloš Šafránek – nám. T.G.M. 711/20, Poděbrady 290 01, e-mail: mil.safranek@tiscali.cz

Originály petičních archů jsou uloženy u předsedy petičního výboru, pana Miloše Šafránka.

Nedílnou přílohu petice tvoří 6 stran petičního archu (strana 1-4 – obsahuje podpisy vlastníků nemovitostí zapsaných v katastru nemovitostí, str. 5-6 – obsahuje podpisy uživatelů nemovitostí (přímí příbuzní vlastníků nemovitostí).

Zasláno (předáno):

Author: Miloš Šafránek | 31 signatures

HALY NA MACKOVĚ HOŘE NECHCEME 425 signatures remaining 575

HALY NA MACKOVĚ HOŘE NECHCEME

V listopadu 2019 se mezi občany Nového Strašecí objevila vizualizace návrhu plánované výstavby průmyslových hal v lokalitě Mackovy hory, zpracovaná konkrétní developerskou společností.

Taková potenciální výstavba průmyslových hal je podle našeho názoru velmi nešťastná a našemu městu Nové Strašecí by přinesla (jistě, či s velkou pravděpodobností) spoustu negativních dopadů:

Zvýšení hladiny smogu (včetně světelného) ve městě, zvýšená hlučnost. Naprosto nevhodné umístění průmyslové zóny na návrší na návětrné straně města.

Zahuštění dopravy v oblasti kruhového objezdu, snížení bezpečnosti.

Další negativní zatížení vzhledu města a jeho okolí. Nekoncepční vytváření další oblasti s nevzhlednými průmyslovými halami v okolí města (ČLUZ, Průmyslová zóna SV, areál Hamiro, knižní velkoobchod), v situaci, kdy tyto oblasti nejsou plně využity.

Negativa spojená s využíváním agenturních pracovníků. Ze zkušeností jiných měst s takovými halami je možné, či dokonce pravděpodobné, že by došlo k najímání levné pracovní síly, tzv. agenturních pracovníků, většinou z chudších regionů Evropy. S tímto faktem pak mohou být spojeny komplikace jako rušení nočního klidu, konzumace alkoholu na veřejnosti a další.

Negativní dopady na životní prostředí. Zastavěná půda ztrácí schopnost zadržovat vodu a tato situace zhoršuje problémy se suchem.

Ztráta možnosti lepšího využití této lokality v budoucnosti.

Dědictví budoucím generacím. Vybudování nevzhledné „levné montovny“ se všemi jejími negativy nelze vzít jednoduše zpět. Jedná se o naprosto zásadní strategické rozhodnutí, které ovlivní vzhled našeho města a život v něm na desítky, ne-li stovky let.

Více informací na:

Svým podpisem se připojuji k petici „HALY NA MACKOVĚ HOŘE NECHCEME“ a s ní spojené výzvě zastupitelům našeho města, aby podnikli takové kroky a opatření, které výstavbu hal v této lokalitě neumožní.

Petiční výbor:

Šárka Skálová, Nádražní 289, Nové Strašecí

Ivana Haunerová, Zahradní 577, Nové Strašecí

Kamila Šandová, Nad Přejezdem 66, Nové Strašecí

Žofie Kabelková, Nad Tratí 681, Nové Strašecí

Hedvika Satranská, Lesní 911, Nové Strašecí

Luboš Horák, U Stadionu 562, Nové Strašecí

Petr Janouš, U Rybníka 602, Nové Strašecí

Podatel : Šárka Skálová Nádražní 289 271 01 Nové Strašecí

Adresát: Zastupitelstvo města Nové Strašecí

Petice podle § 1 zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním.

Tato on-line petice je doplňková forma k vytištěné petici stejného obsahu. Pokud jste již podepsali vytištěnou petici, tak tuto on-line formu již prosím nepodepisujte.

Author: Petr Janouš | 425 signatures

Select your region