Ponechání Mgr. Milana Frice ve funkci ředitele ZŠ a MŠ Všeň 483 signatures remaining 17

Ponechání Mgr. Milana Frice ve funkci ředitele ZŠ a MŠ Všeň

PETICE

Pro ponechání Mgr. Milana Frice ve funkci ředitele ZŠ a MŠ Všeň

My, níže podepsaní občané, dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod  a zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním, vyzýváme zastupitele a radní obce Všeň.

Obecní úřad Všeň

Zastupitelstvo obce Všeň

Obecní rada obce Všeň

Všeň 10

512 65 Všeň

Vážení zastupitelé a radní obce Všeň,

my, níže podepsaní občané, Vás žádáme o přijetí odvolání vzdání se funkce Mgr. Milana Frice z postu ředitele základní a mateřské školy Všeň a jeho ponechání na uvedené pozici.

Jsme znepokojeni kroky vedení obce a z důvodů popsaných níže vyzýváme zastupitele a radní obce Všeň, aby zabránili postupné likvidaci školy Všeň.

K připojení podpisu pod výše uvedený požadavek nás vedou přinejmenším některé z následujících důvodů:

- V roce 2009 převzal pan ředitel Mgr. Fric místní školu se čtyřmi dětmi. V té době byla škola vysoce ztrátová a dotovaná obcí.  Panu řediteli se podařilo během osmi let počet žáků navýšit na současných 80 dětí a tato škola se tak stala jednou z největších vesnických škol v regionu.  Škola nejen že přestala být ztrátová, ale stala se i významným zdrojem příjmů do obecního rozpočtu.

- Koncepce školy je důvodem přílivu dětí ze širokého okolí a v posledních letech k ní nachází cestu čím dál více místních. V letošním roce navštěvuje první třídu 7 dětí z obce Všeň, což je 70 % všeňských dětí,  prvňáků. Pro příští ročník je zde též příslib většiny rodičů MŠ Všeň, že své dítě umístí ve zdejší škole.  Výuka v MŠ a ZŠ probíhá ve stejném pojetí a vzájemně na sebe navazuje, což bylo též oceněno Českou školní inspekcí.

- Škola je základním pilířem budoucnosti každé moderní obce. Je symbolem života a zpestřením kulturního života v obci.

Pokud k dohodě mezi zřizovatelem a ředitelem školy nedojde, nastane tato situace:

- Naprostá většina dětí nenastoupí do dalšího ročníku ve školním roce 2018/19. Pokud ve škole zůstanou jen místní děti (aktuálně 13 žáků), stabilita školy bude ohrožena a obec bude muset školu výrazně dotovat ze svého rozpočtu.

- Hrozí odchod drtivé většiny pedagogů ze ZŠ

- Může dojít k rozpadu a zavření školy

Vzhledem k výše uvedenému je zřejmé, že se jedná o vážnou situaci, která si žádá zodpovědný přístup a urychlené řešení.

Proto Vás žádáme, abyste své rozhodnutí pečlivě zvážili a rozhodli se ve prospěch své obce i školy.

dne 16.1.2018, Všeň

Za petiční výbor:

Jiří Hovorka, Pohoří 31, 511 01 Turnov

Jana Kelíšková, Koněvova 1004, 511 01Turnov

Author: Jana Kelíšková Kelíšková | 483 signatures

Oprava silnic Frýdlantska srdcem i rozumem 89 signatures

Oprava silnic Frýdlantska srdcem i rozumem

My, níže podepsaní občané žádáme prostřednictvím této petice zástupce Libereckého kraje, místních samospráv a orgánů státní správy, aby se při plánované rozsáhlé opravě silnic na Frýdlantsku v rámci projektu „Od zámku Frýdlant k zámku Czocha“ řídili následujícími prioritami:

1) opravy nebo rozšíření silnic musí být provedeny kvalitně tak, aby nemusely být každoročně znovu opravovány,

2) opravy nebo rozšíření silnic musí odpovídat požadavkům na bezpečnost silničního provozu,

3) opravy nebo rozšíření silnic musí zohledňovat nárůst nákladní a osobní automobilové dopravy včetně šetrného cestovního ruchu, zejména v oblasti cykloturistiky,

4) opravy nebo rozšíření silnic musí chránit stávající stromořadí, není-li tím vyloučena některá z předchozích priorit,

5) opravy nebo rozšíření silnic musí být doplněny o nová stromořadí, nepodaří-li se uchránit stávající stromořadí,

6) opravy nebo rozšíření silnic musí zahrnovat opatření na podporu cestovního ruchu, bezpečnosti všech účastníků silničního provozu včetně cyklistů a chodců, například odpočívadla.

Chceme na Frýdlantsku uchránit přírodní a kulurní dědictví všude tam, kde je to možné, kde to slouží k duševnímu i hmotnému obohacení nás i příštích generací. Takovým dědictvím jsou i stromořadí, která byla vysázena před zhruba 100 lety.

Chceme omezit potenciální ohrožení v dopravě, které sebou nesou úzké silnice, špatný stav jejich povrchu, stromy, které do silnic zasahují. Silnice využíváme k přepravě za svou obživou, naše děti jsou po nich přepravovány do škol a mimoškolních aktivit, vozíme po nich staré lidi do zdravotnických zařízení a v neposlední řadě je využívají turisté, kteří navštěvují náš region.

Jsme pro modernizaci silniční sítě na Frýdlantsku.

Jsme pro zachování a/nebo vysázení nových stromořadí v rámci modernizace silniční sítě na Frýdlantsku.

Author: Petr Pávek | 89 signatures

Zachraňme aleje 1135 signatures

Zachraňme aleje

My, níže podepsaní občané, prostřednictvím této petice žádáme, aby Liberecký kraj, Krajská správa silnic, starostové dotčených obcí a poskytovatelé dotací respektovali náš požadavek na to, aby při rekonstrukcích a opravách silnic v našem kraji, aktuálně zejména ve Frýdlantském výběžku, bylo bráno v úvahu, že aleje jsou nedílnou součástí našeho domova a krajiny, kde žijeme. Chceme, aby veškeré záměry na kácení alejí a stromořadí byly předem a dostatečně projednány s odbornou i laickou veřejností a aby byla hledána technická řešení, která aleje zachrání před zbytečným kácením.

Zejména požadujeme:

1. aby žádost o dotace z fondů EU na rekonstrukce silnic ve Frýdlantském výběžku nebyla podána dříve, než bude vyřešena problematika místních alejí,
2.  aby byl v rámci projektu rekonstrukce silnic „Od zámku Frýdlant k zámku Czocha“ přehodnocen záměr vykácet cca 950 vzrostlých stromů, jež tyto aleje tvoří,
3. aby byly v souvislosti s projektem a jeho udržitelností vyčleněny finanční prostředky na ošetření a údržbu alejí,
4. aby bylo zváženo, zda je vzhledem k intenzitě dopravy efektivní rozšiřovat komunikace II. a III. třídy na úkor alejí, či zda by stačilo jen opravit jejich v některých případech katastrofální povrch,
5. aby bylo hledáno technické řešení, které dovolí v maximální míře zachovat současné aleje,
6. aby i v budoucnu Liberecký kraj a Krajská správa silnic své záměry dopředu včas projednávaly s veřejností a místními spolky.

Za petiční výbor:
Ing. Zbyněk Vlk, autor a provozovatel Žijícího skanzenu, Jindřichovice pod Smrkem
Mgr. Monika Tomašáková, OSVČ, Raspenava
Mgr. Kryštof  Špidla, Ph.D., učitel a zastupitel, Hejnice