Petice proti návrhu EU komise - zákaz užívání přírodního extraktu z technického konopí CBD 341 signatures remaining 99999659

Nesouhlasíme s návrhem Evropské Komise týkající se výtažků z technického konopí. Podle předběžného stanoviska mají být přírodní extrakty z technického konopí považovány za drogu/omamnou psychotropní látku ( tzv. „OPL“) a nebude tedy možné je volně dostupné užívat, přestože obsahují pouze povolené kanabinoidy včetně CBD a naopak neobsahují nepovolenou látku THC.

Jedná se o čistě politické předběžné stanovisko Evropské Komise, tyto produkty v podobě výtažků a macerátů a jiných výluhů používaly už naše babičky a v současnosti  využívají přírodní výtažky z konopí v podobě potravinových doplňků spotřebitelé v různém věku pro regeneraci i prevenci vzniku různých obtíží,  a často tím předcházejí nutnosti užívání komerčně využívaných léků. Bezpečnost obsažených látek i jejich blahodárny vliv na organismus je prokázána řadou studií včetně referenční denní dávky příjmu stanovené Evropskou asociací pro bezpečnost potravin a potvrzenou Českým Státním zdravotním ústavem.

Zde několik bodů k petici:

1. Studie v rozsahu klinických zpracovávané pro účely nových potravin tzv. Novel food (ačkoliv se technické konopí řešilo již v roce 1961, nemůže tedy logicky být Novel Food aplikovanou po roce 1997) včetně Evropské asociace pro bezpečnost potravin EFSA potvrzují, že se jedná o látky bezpečné. Na úrovni ČR je od Státního zdravotního ústavu SZÚ  stanoveno množství/obsah látky CBD v potravinách, aby se jednalo o bezpečnou (zdraví neškodlivou) potravinu.

2. Omezení v podobě označení za drogu se týká pouze přírodních výtažků, na chemicky/synteticky vyrobené látky se stejným účinkem i chemickým složením se stanovisko o OPL nevztahuje

3. Pokud rozhodnutí projde v platnost, znamená to - propagaci syntetických produktů na úkor přírodních extraktů připraví zemědělce a provozovatele potravinářských podniků o tržní příležitost, která je v těchto časech krize schopna generovat významný příjem.

4. Pokud se z konopných extraktů stane droga, nebude konopí a konopné produkty záležitostí  farmářů a provozovatelů malých a středních potravinářských podniků, ale pouze chemických (nadnárodních) korporací, které si mohou dovolit syntetickou výrobu těchto látek.

5. Ve zbytku světa, konkrétně v USA, Kanadě, Velké Británii i Číně jdou přesně opačným, liberalizačním směrem.

6. WHO dokonce zvažuje změkčení pravidel pro konopí a látku THC, v některých zemích je otevřenou otázkou úplná liberalizace trhu.

Jedná se diskriminaci -  omezení volby spotřebitele – právo na konkurenci ( v rámci DG Competition) je jedno z nejsilnějším v rámci principů Smlouvy o fungování EU, kdy takováto omezení přírodních produktů oproti syntetickým, připravují zemědělce a provozovatele potravinářských podniků o tržní příležitost, ale zejména omezují konkurenci a tedy i svobodnou volbu spotřebitele v podobě přírodních produktů/extraktů volně dostupných na trhu jako potravinových doplňků.

Touto  peticí tak nesouhlasíme s označením výtažků z průmyslového konopí (tzv. kanabinoidů vč. CBD) jako drogy/omamných a psychotropních látek. Naopak přírodní konopné produkty by měly být v podobě volně prodejných potravinových doplňků dostupné na trhu EU s tím, že bezpečnost potraviny a ochrana spotřebitele je již nyní dostatečně zajištěna na úrovni národních autorit a tyto produkty jsou pravidelně kontrolovány.

Author: Ondřej Šťovíček | 341 signatures

Odstranění odchytových klecí na holuby z nádražní budovy v Českém Těšíně 41 signatures remaining 59

Odstranění odchytových klecí na holuby z nádražní budovy v Českém Těšíně

Petice podle § 1 zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním

Vznik petice: 19.7.2020

My, podepsaní v této petici, žádáme o odstranění odchytových klecí na holuby, které jsou umístěné na budově Správy železnic na ul. Nádražní v Českém Těšíně, s parcelním číslem 3335/4 katastrálního území Český Těšín, a žádáme o řešení situace jiným způsobem, např. síťováním nebo umístěním ultrazvukových plašičů ptactva. Odchyt ptactva do odchytových klecí, které jsou navíc přikryté černou fólií, na střeše budovy exponované přímému slunečnímu záření vyžaduje jejich častou kontrolu (při dnešních teplotách pokládáme i hodinové intervaly za nedostatečné) kvůli možnému nezákonnému úhynu a trpění odchycených holubů nebo jiného ptactva. Dále z důvodu, že na střechu budovy je přímý výhled z obytné části, pokládáme za neetické, aby lidé s výhledem na tuto budovu museli být nechtěnými účastníky trýznění ptáků a svědky jejich odchytu.

Dále je známo, že odchyt pomocí odchytových klecí nezajistí vyhubení populace. To znamená, že prováděný odchyt holubů nezajistí nemožnost jejich pohybu po nástupištích a znečišťování. Dále snížením populace holubů v této lokalitě může dojít ke zvýšení výskytu ptáků jiných druhů, kteří budou taktéž prostory nástupišť znečišťovat. Důkladným zasíťováním, vhodným umístěním ultrazvukových plašičů a také častějším a důkladnějším úklidem nástupišť by nádraží v Českém Těšíně jistě dosáhlo spokojenějších cestujících bez nutnosti odchytu tímto neetickým způsobem.

Obsah petice s podpisy bude zároveň odeslán na Správu železnic, státní organizaci, se sídlem Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1, jakožto žádost o odstranění odchytových klecí.

Author: Ladislav Hess | 41 signatures

Přezkoumání činnosti ředitele ZŠ Albrechtická 81 signatures remaining 119

Přezkoumání činnosti ředitele ZŠ Albrechtická

Vážený pane starosto Žďárský, vážená paní místostarostko Šestáková,

vážená Rado městské části Prahy 19,

obracíme se na Vás touto peticí, abychom upozornili na práci současného ředitele Základní školy Albrechtická ve Kbelích, jmenovitě na Mgr. Bc. Květoslava Přibila, MBA. Důvodem této stížnosti je:

nedostatky shledány ve zprávě ČŠI se více prohlubují

odchod kvalifikovaných, oblíbených, nepostradatelných, pro kbelskou komunitu naprosto nenahraditelných a pro svou práci nadšených pedagogů,

další nárůst nekvalifikovaných pedagogů,

selhání organizace distanční výuky, selhání pana ředitele jako manažera, který měl v době korona krize učitele vést, neschopnost vedení předat rodičům řádný manuál k systému Bakaláři.

Rozpad programu Začít spolu na 2. stupni, který byl p.ředitelem garantován a o který má kbelská komunita enormní zájem

nedostatky v komunikaci školy směrem k veřejnosti - na webových stránkách nejsou zveřejněny kontakty na školskou radu, není přístupný školní řád, školní vzdělávací program, ani výroční zprávy školy

nedostatky v komunikaci, nulová e-mailová komunikace směrem k jednotlivcům i třídám.

Neschopnost a nezájem vedení školy na udržení žákovského parlamentu, který je nezbytným prostředkem k demokratické výchově dětí a prostředníkem mezi žáky a vedením  .

Snaha o zajištění materiálního vybavení potlačuje snahu o zajištění příznivého klimatu jak v pedagogickém sboru, tak mezi žáky

pověření vedením školy Mgr.Květoslav Přibila bez řádného výběrového řízení dle Vyhlášky č. 54/2005 Sb., Vyhláška o náležitostech konkursního řízení a konkursních komisí.

Žádáme Vás tímto (jakožto zřizovatele) o projednání této stížnosti a vyvození zásadních kroků, které povedou k nápravě.

Author: Adéla Novotná | 81 signatures

Žádost o prověření postupu Cermatu 86 signatures reached

Žádost o prověření postupu Cermatu

Petice – Žádost o prověření postupu Cermatu

​My níže podepsaní rodiče žádáme o prověření postupu firmy Cermat. Tato firma nejen zpracovává a hodnotí nesmyslné didaktické testy, které nikdy nemohou ověřit úroveň znalostí a připravenosti našich dětí, které ukončují střední vzdělávání a zapojují se do pracovního procesu, nebo pokračují ve studiu na vysokých školách.

​Nestandardním chováním společnosti Cermat se naše děti dostaly do tíživé psychické situace, do stavu nesoustředěnosti z důvodu přítomnosti stresujících prvků.

​Přítomnost cizích osob – Česká školní inspekce a školní maturitní komisařka, která se obzvláště chovala neprofesionálně -přebíhala ze třídy do třídy a rušila klid, naše děti vnímaly její chování jako neprofesionální, rušivé a stresující. Jejich poznatky a postřehy již vyjádřily ve svém odvolání proti výsledkům didaktických testů směřované k ministru školství.

​Kdo stál v pozadí za tím, že ředitelka společnosti Cermat poslala do školy na didaktické testy Českou školní inspekci?

​Již sama situace, ve které se děti musely od 12. března připravovat doma, bez možnosti konzultací a osobního setkávání, je silně stresující. Kdo a proč je ještě více vystavil působení stresu, i když v médiích byly ubezpečovány, že všichni lidé kolem školství si jsou vědomi náročnosti konce jejich studia a prokazování znalostí.

​Sice mohly od 12. 5. 2020 chodit do školy na konzultace. Tuto možnost ale nemohly využít všechny děti. Dalším problémem byla skutečnost, že čas, který jim byl poskytnut na konzultace, byl strašně krátký – didaktické testy byly již 1. a 2. června.

​Povinností nás rodičů je chránit zdraví našich děti. Proto chceme vědět, kdo stojí v pozadí, a jaká budou přijata opatření, aby se podobná situace již v budoucnosti nemohla opakovat, a aby ten, kdo stojí v pozadí této nepříjemné, stresující situace byl potrestán, protože ublížil našim dětem.

Author: Gabriela Znamenáčková | 86 signatures

Select your region