Petice na podporu připomínek HPP11 k územní studii okolí stanice metra Roztyly 183 signatures remaining 217

Petice na podporu připomínek HPP11 k územní studii okolí stanice metra Roztyly

Já níže podepsaný se připojuji k připomínkám Hnutí pro Prahu 11 k územní studii (ÚS) okolí stanice metra Roztyly, která bude veřejně projednávána 9.10. od 18 hod v KC Zahrada a 10.10. na zastupitelstvu Prahy 11 (více níže).

Plné znění připomínek Hnutí pro Prahu 11 (v editovatelné podobě) je ke stažení na tomto odkazu:

Stále sbíráme podpisy pod E-petici proti této studii (tj. proti nerozšiřování zástavby jižně od stanice metra) a zahušťování sídliště Roztyly:

Návrh územní studie je představuje hazard se zdravím stávajících i potenciálně nových obyvatel. Zatímco majitelům pozemků v řešeném území přináší díky navrhovaným změnám územního plánu obrovský potenciální zisk, stávajícím obyvatelům přináší prakticky pouze další dopravní zátěž a zátěž životního prostředí. Díky navrhovanému rozsáhlému rozšiřování zastavitelného území na úkor nezastavitelného v předpolí Michelského lesa dojde k negativnímu vlivu na životní prostředí (hluk, ovzduší, tepelný ostrov, odvodnění lokality a blízkého lesa, likvidace rozsáhlých ploch zeleně, atd. atd.). Studie redukuje rekreační potenciál lokality akcentovaný stávajícím územním plánem na minimum.

Navrhovaná intenzivní a výšková zástavba povede k dramatickému zhoršení životního prostředí a kvality bydlení v okolí lokality. Jen doprava na ul. Ryšavého se má v důsledku plánované zástavby zdvojnásobit!

Požaduji zásadní přepracování územní studie a zohlednění uvedených limitů životního prostředí a reálných potřeb místních obyvatel. Odmítám použít tento návrh studie jako podklad pro připravovaný Metropolitní plán.

Zde uvádím výčet hlavních problematických bodů územní studie:

- Navrhovaný nárůst počtu obyvatel (2528), pracovních míst (až 6000) a vázaných parkovacích stání (3950) významně ovlivní zátěže dopravy na okolních komunikacích, zátěž již dnes vytížené linky C metra, ale i sociální a školská zařízení. Studie nenavrhuje adekvátní veřejnou vybavenost v území, ani nepočítá, že by do území byla zavedena MHD (autobusy). Naopak, posunuje i druhou zastávku od metra Roztyly na ul. Ryšavého.

- V celé řadě bodů ignoruje své vlastní zadání, a to např:

Studie navrhne přírodní a rekreační využití jižních a jihozápadních partií řešeného území při Michelském lese. Výšková hladina zástavby má klesat od komunikace 5. května směrem k Michelskému lesu.

- Studie nerespektuje zamítnutí předchozích snah developerů o změny územního plánu v území (změny Velké Roztyly v r. 2012, změny v okolí restaurace Koliba, atd.)

- Pozemky určené pro sport a rekreaci jižně od tubusu metra by neměly být měněny na zastavitelné – mají důležitý ochranný charakter pro Michelský les.

- Studie nerespektuje zásadní připomínky MČ Praha 11 k návrhu Metropolitního plánu týkající se lokality, a to zejména:

vymístění P+R a autobusového terminálu z území, zachování přírodního rázu území v okolí restaurace Koliba, odmítnutí výškových budov v území (věží).

- Navržené změny nezastavitelného území (vč. důležité izolační zeleně při ul. 5. května) a s tím související nová intenzivní zástavba a vyvolaná automobilová doprava jsou v příkrém rozporu s principy územního plánování i usneseními ZMČ Praha 11 o veřejném zájmu na ochraně životního prostředí a zdraví obyvatel (č.u. 0011/1/Z/2014) a č.u. 0005/2/Z/2018 deklarující zájem o ochranu stávající vzrostlé zeleně na Praze 11.

- Plánovaná intenzivní zástavba v okolí rest. Koliba má být napojena pouze na úzkou komunikaci Gregorova.

Zároveň nesouhlasím s prodejem dalšího rozsáhlého pozemku (p.č. 3276/4) u metra Roztyly společnosti Passerinvest. Praha by si tento pozemek měla ponechat ve svém vlastnictví.

Odkaz na web HPP11 a Prahy 11 (informace o ÚS + odkaz ke stažení studie):

Podpis pod petici je nutné potvrdit v následně doručeném mailu. Vaše e-mailová adresa bude před odevzdáním petice vymazána.

Můžete si rovněž stáhnout text petice s podpisovým archem a sbírat podpisy i fyzicky. Petici lze např. vyvěsit na nástěnku u vás ve vchodech. Vyplněné archy vhoďte do schránky na adrese Zuzana Malá, Hrdličkova 2 do 13.10.

Na Magistrát můžete také zaslat Vaše připomínky k územní studii. Nezapomeňte připojit datum, vaše jméno a příjmení, datum narození, bydliště a podpis. Připomínky může podat každý, a to poštou na Odbor územního rozvoje Magistrátu hl. m. Prahy (Jungmannova 35/29, 110 00 Praha 1) do 15.10. Připomínky lze rovněž zanést do podatelny Magistrátu v Jungmannově ulici, anebo zaslat datovou schránkou na adresu: 48ia97h.

Kopii připomínek zašlete prosím na MČ Praha 11 (podatelna@praha11.cz) a na náš email: zeleneroztyly@email.cz

Děkujeme za podporu.

za Hnutí pro Prahu 11

Ing. Aleš Kulhánek, Ph.D.

zeleneroztyly@email.cz

www.hpp11.cz

P.S. ÚS Roztyly je na programu zastupitelstva Prahy 11 dne 10.10. v KC Zahrada, nicméně BEZ PROJEDNÁNÍ! Doražte prosím na 9:00, kdy se bude schvalovat program jednání a požadujte její projednání – aby se k ní mohli vyjádřit jak vaši zastupitelé, tak veřejnost.

P.P.S. Odkaz na další petice proti předimenzovaným stavebním projektům na Roztylech a přemístění autobusové zastávky od metra Roztyly:

Author: Aleš Kulhánek | 183 signatures

Petice proti ukončení nájemního vztahu s paní MUDr. Evou Matolínovou 37 signatures

Petice proti ukončení nájemního vztahu s paní MUDr. Evou Matolínovou

My, níže podepsaní občané, prostřednictvím této petice žádáme, aby bylo odloženo či zrušeno ukončení nájemního vztahu založeného "Smlouvou o nájmu nebytových prostorů č. 6/3140/2006", mezi Servisním střediskem pro správu svěřeného majetku Městské části Praha 8, jako  "pronajímatelem", a paní MUDr. Evou Matolínovou, praktickou zubní lékařkou (IČO: 750 76 322) jako "nájemcem".
Požadavek na ukončení nájemního vztahu vyplývá z usnesení Rady MČ P8 č. Usn RMC 0123/2019 ze dne 20.3.2019.
Požadujeme nejdříve nalézt společné řešení nájemce a pronajímatele pro zajištění pokračování provozu zubní ordinace MUDr. Evy Matolínové, ať už v areálu ZŠ a MŠ Petra Strozziho, případně v rámci k.ú. Karlín.
Jedná se o dlouholetou fungující praxi, která poskytuje profesionální péči velké řadě dětských pacientů z Karlína. Ztráta této služby by znamenala zhoršení podmínek pro život místních rodin s dětmi, neboť stávající ordinace zajišťuje velmi kvalitní služby v docházkové vzdálenosti bydliště, výhodou je i blízkost školských zařízení (ZŠ a MŠ Petra Strozziho, ZŠ a MŠ Lyčkovo nám.). Provozování této praxe při současných cenách pronájmu komerčních prostor v Karlíně je jen stěží představitelné, přitom zajištění dostupné a zároveň profesionální lékařské péče je jednou ze zásadních podmínek kvality života.

Petice dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a § 1 zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním.

Členové petičního výboru:
Ing. Kateřina Vrbová, Ph.D., Pernerova 559/44a, Praha 8 – Karlín, 186 00
MgA. Edita Jamais Marholtová, Šaldova 10, Praha 8 – Karlín, 186 00

Zastupovat petiční výbor při jednání se státními orgány je oprávněn kterýkoliv člen petičního výboru.

Author: Kateřina Vrbová | 37 signatures

K rozšíření prostor ZŠ Strozziho, Praha 8 22 signatures

K rozšíření prostor ZŠ Strozziho, Praha 8

V Praze dne 11. 3. 2019

Radě městské části Praha 8

prostřednictvím Mgr. Tomáše Tatranského,

radního pro školství, evropské fondy, sociální intervence a prevence

K využití prostor ZŠ Strozziho

Vážení radní,

obracíme se na Vás ve věci, která se týká aktuální otázky využití prostor základní školy v rámci Základní a mateřské školy Petra Strozziho, se sídlem Za Invalidovnou 579/3, 186 00 Praha 8 – Karlín.

U zrodu myšlenky Vás oslovit stáli převážně rodiče dětí, které na ZŠ Strozziho chodí nebo v následujících letech půjdou k zápisu.

Jako ti, co se zajímají o chod školy, vnímáme napjatou kapacitu učeben. Proto jsme přivítali informaci, že městská část připravila ukončení nájmu zubní ordinace v areálu školy a že v návaznosti na to vedení školy plánuje rozšíření prostor pro výuku. To má ve výsledku znamenat, že již v příštím školním roce má být otevřena jedna bilingvní třída navíc oproti tomu, co jinak umožňuje stávající kapacita školy.

Na konci minulého týdne jsme se však dozvěděli, že existuje iniciativa, aby byl zubní ordinaci zachován nájem. To nás přimělo, abychom se na Vás, jako na radu městské části Praha 8, které byla svěřena správa nemovitostí tvořících školní areál ZŠ Strozziho, obrátili s prosbou, abyste při svém případném rozhodování ve věci pokračování nájmu zubní ordinace, vzali v úvahu náš následující pohled na tuto záležitost:

ZŠ Strozziho, jako státní škola s bilingvní výukou, je výjimečná nejen na Praze 8, ale vyčnívá z obvyklého rámce státních škol i v celé Praze. Svou výuku poskytuje na vysoké úrovni, mj. i se zapojením rodilých mluvčích již od prvního ročníku. Úroveň školy a zájem o studium na ní dokládá i každoroční zápis do prvních tříd a přetlak uchazečů oproti kapacitě školy, zejména v letech, kdy se otevírají jen dvě první třídy (tj. pouze jedna bilingvní a jedna klasická). Jsme přesvědčeni, že je v zájmu samotné školy, ale i v zájmu budování prestiže školství na Praze 8, aby ZŠ Strozziho měla co nejširší podporu městské části.

Pokud nyní existuje příležitost, aby škola získala další prostory a mj. umožnila bilingvní výuku pro širší okruh nejmenších školáků, považovali bychom za neuvážené, kdyby případně měla rada městské části rozhodnout tak, že upřednostní setrvání zubní ordinace před využitím prostor ve školním areálu pro účely výuky.

Nezpochybňujeme zájem obyvatel Prahy 8 na kvalitní a dostupné zubní péči, ale jsme toho názoru, že zájem na vzdělávání nejmladších žáků by měl být v daném případě přednější, tím spíše, že jde o vzdělávání v rámci unikátního bilingvního programu. Zároveň je evidentně snadnější najít nebytové prostory, které lze adaptovat na zubní ordinaci, než rozšířit kapacitu ve stávajícím areálu školy. Proto by zájmy školy a jejích žáků měly podle našeho přesvědčení dostat přednost a existující záměr uvolnit místnosti pro potřeby výuky by měl být naplněn.

V neposlední řadě bychom chtěli dát ke zvážení i to, že po ukončení provozu zubní ordinace lze předpokládat, že ve vyhrazeném areálu školy se budou nadále oprávněny pohybovat jen osoby, u nichž bude jistota, že mají co do činění s jejím provozem. Věříme, že to dále přispěje k vnímání ZŠ Strozziho jako bezpečného a příjemného místa pro naše děti.

Předem Vám děkujeme, že při svém rozhodování tento náš podnět vezmete v úvahu.

Author: Martin Kubík | 22 signatures

Select your region