NE dalšímu zatížení dopravy - centrum Říčan
23 signatures reached

NE dalšímu zatížení dopravy - centrum Říčan

Author: Andrea Hlubučková | Uploaded: 29.05.2019 | 23 signatures
Share it with your friends

Nesouhlasíme s neuváženým řešením dopravy kvůli plánované nové škole na Komenského náměstí v Říčanech. Zablokuje dopravu v centru města.

- Město si nechalo zpracovat dopravní průzkum (zveřejněno 28.5. 2019). Vyplývá z něj mimo jiné, že ulice Olivova je v jižní části města aktuálně nejzatíženější.

- Přesto město k obsluze nové školy plánuje využít ulici Olivovu jako hlavní dopravní tepnu. V praxi to bude znamenat zatížit tuto již tak exponovanou ulici a totálně zablokovat dopravu v centru města.

-  Plánuje se v zatáčce pod přejezdem krátkodobé parkoviště K+R a dopravní obslužnost ke škole také Olivovou event. Melantrichova a cestička Chelčického.

- V praxi tedy desítky až stovky aut postávající a blokující komunikaci. Před 8:00 ráno dovážení dětí (krátké parkování), rodiče logicky budou na Prahu pokračovat centrem města! Odpoledne vyzvedávání (čekání rodičů v autě na dítě). Matematická třída (nyní) sdružuje děti nejen z centra Říčan. Tělocvična bude hostit kroužky, kam dojíždějí autem děti ze vzdálenějších míst (na některé kroužky i děti z Ondřejova a dál.) až do večerních hodin. Třídní schůzky. Jídelna dováží / vyváží suroviny  a jídla. Učitelé a lektoři kroužků jezdí autem. Tudíž není pravda, že do školy chodí jen místní děti pěšky!!!! Velké dopravní zátěži se nevyhneme.

- Olivova už nyní trpí obrovským dopravním zatížením. Studie ukazuje 1300 aut /24 hodin jedním směrem. Jsou na ní 3 školy: Slunečnice, Škola u lesa a gymnázium. Doprava není plynulá - často přejíždí vlak za šraňky. Ulice nemá dostatečnou šířku 3,5m vedle zaparkovaného auta. Zatáčka je nepřehledná. Drobné rozšíření formou záboru pruhu trávy nepomůže. Asfalt se záplatuje 2x ročně.

- Jako obyvatelé okolí vnímáme nemožnost vyjet ze vrat a garáží, naše návštěvy nemají kde zaparkovat, nemůžeme vynosit nákup a parkovat před svými domy (městská policie toto pokutuje kvůli blokování dopravy). Jde o centrum města, kde bydlí rodiny.

- Požadujeme vyřešit dopravní obsluhu nové školy, gymnázia a úřadu města ulicí U Mostu. Požadujeme komunikovat celé řešení s obyvateli. Pokud  to nepůjde, STAVBU NOVÉ ŠKOLY ZRUŠIT a vybrat vhodnější lokalitu.

To whom will the petition be forwarded: zástupcům města Říčany

Petition signature must be confirmed in a subsequent e-mail.

Share it with your friends and acquaintances

Messages | 5

01. 06. 2019 | Václav Dvorský Dvorský | Říčany u Prahy
Hodně štěstí k této petici aby prošla
29. 05. 2019 | Alexandra Pflimpflová | Praha 6
Jezdím a parkuju v Olivově ulici deset let. Tak velký nárůst dopravy za tu dobu jako tady nemáme snad ani v Praze na Evropské k letišti. Přitom je to místo, kde žije spoustu dětí. Jde o jejich bezpečí a životní prostředí!!!
29. 05. 2019 | Kateřina Strnadová | Říčany
Velkokapacitní podzemní parkoviště, které mělo absorbovat auta u tělocvičny, školy, úřadů, obchodu, policie apod. bude nahrazeno 5 parkováními K+R? Hluchá zóna v oblasti ulic 5.května, Plynární,U Mostu (úřad, stará kotelna, kanceláře) zůstane tak a doprava se zhustí na Olivovu přes přejezd? Nebylo by rozumnější táhnout dopravu z Olivovy po 5. května a na náměstí to upravit, a u 5. května zbudovat pořádné parkoviště (max 1h)? Už teď je tam zmatek: parkoviště cikcak, chodníky žádné (bude tam škola!) parčík jenom ke kouření gympláků - vnést systém a jednosměrky a vyvést dopravu zpět na 5. května nebo pak kolem školky na hlavní... Asi se ozývají taky lidi ze sídliště - ale z bytovek mají klidovou zónu s hřištěm na druhou stranu a z věžáku věděli, že bydlí na náměstí (doposud nepostaveném) a v původním plánu tam byly obchody, do kterých by se taky nechodilo pěšky.
+2 | -0
29. 05. 2019 | Jana Chobotská | Říčany
Dopravní situace v celém centru je strašná. Bohužel bych povolila ojediněle stavět jen RD, nic jiného.
29. 05. 2019 | Eva Lapešová | Všestary
V této lokalitě již existuje mnoho institucí (úřady, policie, gymnázium, potraviny,...). Již nyní je to v podstatě nemožné zaparkovat! Projekt je nerealizovatelný, pokud městský úřad nejprve nevyřeší parking a tím plynulost dopravy.

Sign this petition

Signatures | 23