Petice proti asfaltovému povrchu cyklostezky přírodou Ladova kraje
170 signatures

Petice proti asfaltovému povrchu cyklostezky přírodou Ladova kraje

Author: Zbyněk Havlíček | Uploaded: 29.05.2019 | 170 signatures
Share it with your friends

Přes čtyři sta stromů a patnáct tisíc metrů čtverečních keřů padlo za cyklostezku „Do Prahy na kole“ z Kolovrat do Mnichovic. Z důvodu zásahu do kořenové zóny stávajících stromů lze očekávat chřadnutí a úhyn dalších jedinců.

Z  odborného pohledu arboristy lze potvrdit, že šlo o zdravé stromy a řadě z nich bylo možné se vyhnout.

Jsme spolek, který má mimo jiné za cíl ochranu přírody a krajiny. Projekt chystaný několik let nám ukázali těsně před odevzdáním na dotace. Nebylo už možné do něj příliš zasahovat. Docílili jsme odstranění veřejného osvětlení navrhovaného po celé délce říčanského úseku.

Pokácené stromy a narušení mizejících biotopů již nezachráníme, můžeme ale usilovat o změnu povrchu.

Nevýhody asfaltu, na které hlavně chceme upozornit, jsou značné ohřívání povrchu i okolí, zhoršená orientace ve tmě, zatížení krajiny, větší náročnost na prostor pro pohyb strojů při realizaci, zasypání kořenových systémů stromů okolo cesty neprodyšným a nepropustným povrchem. Nevhodně mění ráz krajiny. Řada cyklistů považuje asfalt za nudný povrch a pro běžce i chodce nepřináší relaxační účinek.

Jakmile jej jednou do krajiny dáte, už tam zůstane. Stezka, která bude vypadat jako další silnice, ráz krajiny Ladova kraje změní. Vadí nám ignorování toho, že existuje mnohem ekologičtější, venkovu bližší a k přírodě šetrnější varianta, a to povrch z mlatu.

Tento úsek je prvním úsekem plánované cyklostezky Praha – Vídeň, a to, jak se k němu vyjádříme, může mít vliv na její podobu po celou její cestu.

To whom will the petition be forwarded: zástupcům města Říčany

Petition signature must be confirmed in a subsequent e-mail.

Share it with your friends and acquaintances

Messages | 47

24. 12. 2019 | Saud Shahzad | Dubai
Some cyclists want asphalt but some says it is boring and for the reason, it does not make any difference.
Luxury Car Rental Dubai
13. 06. 2019 | Jiří Pižla | Říčany
V přírodě jsem rád, v okolí Říčan trávím na procházkách hodně času a raději bych tam vídal lidi na pohodové procházce než urputně spurtující cyklisty. využívající maximální rychlost, co asfalt dá. Příroda je k procházkám, ne na spěch.
03. 06. 2019 | Jaroslav Jonáš | Vyšší Brod
Veřejným zájmem obcí a měst na březích našich řek není budování asfaltových páteřních cyklostezek pro kola šlapací či brusle kolečkové, ale zachování říční krajiny se všemi jejími nezastupitelnými a životně důležitými funkcemi!

Sign this petition

Signatures | 170 (+13 not confirmed)

• john wick | delhi
  • Josef Kamhuber Kamhuber | Platt