PETICE za uvolnění Pražského hradu pro občanské účely
372 signatures

PETICE za uvolnění Pražského hradu pro občanské účely

Author: Radim Špaček | Uploaded: 03.02.2019 | 372 signatures
Share it with your friends

Využívajíce svého práva obracet se peticí se žádostmi nebo návrhy na příslušné státní orgány, vyzýváme vládu a Parlament, aby společným úsilím nalezli důstojné sídlo pro prezidenta republiky jinde než na Pražském hradě.

Umístěním sídla prezidenta a jeho kanceláře na Pražský hrad je již více než 100 let narušován aktuální republikánský charakter státu - Pražský hrad byl budován jako sídlo panovníka z Boží milosti a svým umístěním, okázalou krásou i těsným sousedstvím se sídelní katedrálou pražského arcibiskupa symbolizoval zvláštní postavení panovníka vůči jeho poddaným. K Hradu vždy neoddělitelně patřil příslušný majestát. Byl sídlem toho, kdo maje stát, měl i Hrad a byl formálním a mnohdy i skutečným vlastníkem státu i Hradu.

Postavení prezidenta však má mít zcela jiný charakter - podle T.G.Masaryka má být prezident primus inter pares, republikánská forma státu má zahrnovat i demokratizaci, tj. zrovnoprávnění všech účastníků republikánského života, včetně předsedy státu.

Přítomnost sídla prezidenta na Hradě přináší řadu zcela konkrétních problémů a komplikací, mj. pro obyvatele Prahy velmi znesnadňuje jinak zcela běžné propojení mezi Klárovem, Pohořelcem, Bruskou a Úvozem, protože při snaze o zcela běžný průchod je občan vystaven komplikované osobní prohlídce, která je nejenom časově velmi náročná, hlavně ale je krajně nedůstojná.

Naprosto zásadní problémy vyvolává toto umístění sídla na Pražském hradě pro všechny, kdo se chtějí účastnit duchovního života v pražské katedrále, ať už jako aktivní účastníci mše svaté, nebo jako obdivovatelé symbolů české státnosti.

Není žádný důvod, aby Pražský hrad nemohl fungovat jako kterýkoli jiný český hrad, tj. umožňovat prohlídky po různě rozsáhlých a tím i různě honorovaných okruzích, aniž by přitom vyvolával potřebu prohledávat každého návštěvníka.

Z výše uvedených důvodů proto požadujeme, aby zákon č. 114/1993 Sb., o Kanceláři presidenta republiky, byl v § 3 upraven tak, že prezident sídlí v jiných prostorách, než je Pražský hrad.

Za petiční výbor je oprávněn jednat:

RNDr. Radim Špaček, Šumberova 48, Praha 6, korespondenční adresa: Dobrovolného 699, 25263 Roztoky. e-mail radim.spacek@korunaceska.cz, tel. 603 778 312

To whom will the petition be forwarded: Předsedům komor Parlamentu, předsedovi vlády

Petition signature must be confirmed in a subsequent e-mail.

Share it with your friends and acquaintances

Messages | 92

17. 08. 2019 | Jiří Ocelka | Hukvaldy
Miloš Zeman svým sobeckým a ješitným charakterem poškozuje význam sídla Pražského Hradu. Ne blahu přispívà i spolupůsobení hradního kancléře Mynáře. Naprosto souhlasím s e zakladatelem petice.Černokněžnïla z Hradu vystěhovat včetně jeho přïsluhovačů.

+2 | -0
doporučit +

Podpoření příspěvku je možné pouze po přihlášení. Přihlásit se nebo zaregistrovat

29. 08. 2019 | Eva Zýmová | Praha-Újezd nad Lesy
Je neuvěřitelné, co se nyní děje. Pražský hrad nesmí být zabírán jen kvůli jednomu sobeckému člověku a jeho rudé gardě!

03. 02. 2019 | Emil Adamec | Sedliště
Pražský hrad je právoplatným sídlem a úřadem českého krále. Proto tento úřad má být vrácen králi a obnovena monarchie v Zemích Koruny české - naše jediné legitimní státní uspořádání. Deus*Rex*Patria

03. 02. 2019 | P.ThMgr.Karel Jan Arnošt Macků de Parma | Rychnov na Moravě
Pražský Hrad je majestátním a důstojným sídlem českých králů a římských císařů. Rozhodně není sídlem různých proletářských, nemravných šmejdů a jejich zločinných a směšných poskoků.

03. 02. 2019 | Emil Adamec | Sedliště

Sign this petition

Podpis je nutné potvrdit v doručeném mailu

Podepsat petici