Zachraňme Dřevěnku!
241 signatures remaining 759

Zachraňme Dřevěnku!

Author: Václav Hájek | Uploaded: 11.04.2016 | 241 signatures
Share it with your friends

Vážené zastupitelky, vážení zastupitelé,

obracíme se na Vás ve věci dřevěné haly, lidově zvané Dřevěnka, v parku za Kulturním domem Střelnice v Hradci Králové, kterou chce majitel zbourat a nahradit prozatím blíže neurčeným projektem. Dřevěnka je cenná stavba postavená v roce 1924 tesařským mistrem Janem Krámem ve stylu rondokubismu, jak je pro tehdejší Hradec Králové příznačné. Jedná se o ojediněle zachovanou dřevěnou halu z meziválečného období s novátorským konstrukčním řešením. Byla by škoda, kdyby Hradec přišel o kvalitní stavbu, která je s historií a obrazem města spjatá přes devadesát let.

Pražské Předměstí bohužel trpí mnohdy nešťastnými soukromými i veřejnými investicemi. Sociální a další problémy jsou přímo provázané s prostředím, a cílem radnice by mělo být lokalitu zpříjemnit a povzbudit městský život. Dát občanům důvod, proč se v lokalitě na chvíli zastavit, pohodlně nakoupit jiným způsobem než v supermarketu, vypít kafe v kavárně nebo si jen sednout v parku na lavičku. To vše na rozdíl od řady pompézních investic může Dřevěnka a přilehlý park po rekonstrukci nabídnout.

Vyzýváme tímto město Hradec Králové, aby se zasadilo o zachování Dřevěnky a pomohlo pro ni najít nové využití, vhodné pro danou lokalitu. Může se jednat například o odkup budovy a následnou rekonstrukci v režii radnice, dlouhodobý pronájem nebo pomoc majiteli objektu při hledání soukromého investora.

Historickou halu lze například přestavět na plnohodnotnou městskou tržnici, jak je navrhováno v přiložené koncepční studii. Objekt Dřevěnky považujeme pro tyto účely za ideální, nachází se v centru města na místě s výbornou dopravnou obslužností a zároveň vysokou frekvencí chodců. V západních velkoměstech jsou tržnice často provozovány veřejným sektorem. V Hradci Králové je po podobné službě citelná poptávka a radnice by na ni měla reagovat.

Děkujeme, že náš názor vezmete na vědomí.

www.zachranmedrevenku.cz

Petiční výbor:

Václav Hájek, architekt, zakladatel iniciativy, autor koncepční studie přestavby Dřevěnky

Martin Hanousek, krajinný ekolog, opoziční zastupitel města Hradec Králové

Aleš Dohnal, projektový koordinátor, aktivista zabývající se hradeckou architekturou a urbanismem

Osoby oprávněné jednat jménem výboru: Václav Hájek, Aleš Dohna

22.12.2016 11:44

Petice je ukončena. Podařilo se nasbírat celkem 439 podpisů. Všem, kteří svým podpisem podpořili naši snahu o záchranu této unikátní budovy, děkujeme! Podpisové archy jsme již předali zastupitelstvu města Hradce Králové a o dalším vývoji budeme informovat.

03.02.2017 11:27

Petice "Zachraňme Dřevěnku!" byla dne 31. 1. projednána na zasedání Zastupitelstva města Hradce Králové. Zvukový záznam si můžete poslechnout zde: http://web2.mmhk.cz/zm/2017/24/HerSie/HerSieHtml5.html

To whom will the petition be forwarded: Zastupitelstvo města Hradce Králové

Petition signature must be confirmed in a subsequent e-mail.

Share it with your friends and acquaintances

Messages

Discussion was stopped because of many unsuitable contributions.

Sign this petition

Signatures | 241 (+8 not confirmed)

• Lenka Pyšná | Nový Bydžov
  • Jiří Zenkl | Bílá