Zastavme útok potravinářských lobbistů na zdraví dětí v českých školách
6120 signatures

Zastavme útok potravinářských lobbistů na zdraví dětí v českých školách

Author: Margit Slimáková | Uploaded: 22.05.2018 | 6120 signatures
Share it with your friends

Bez většího zájmu a s vyloučením veřejnosti se nyní v tichosti připravuje úprava pamlskové vyhlášky – která od 1. ledna 2017 mezitím úspěšně vytlačila mnohá nezdravá jídla ze školních automatů a bufetů.

S tím se ovšem nesmířili producenti nezdravých potravinářských produktů. Jejich tlak je pochopitelný: byznys je byznys. Přichází totiž o své zisky.

Lobbisté potravinářského průmyslu proto šíří o vyhlášce nesmysly, zaklínají se svobodou dětí a rodičů a systematicky tlačí na Ministerstvo školství a Ministerstvo zdravotnictví, aby vyhlášku „aktualizovalo“ – jinými slovy, aby dětem ve školách mohli opět prodávat více sladkostí a slazených nápojů.

Pravidelná konzumace těchto produktů v dětském věku má tragické následky na zdraví v dospělosti: cukrovka, obezita, srdeční onemocnění, rakovina... O epidemii těchto civilizačních nemocí existuje celosvětově už nespočet přesvědčivých lékařských studií.

Každoroční daň za tento nezdravý životní styl vyčíslil Státní zdravotní ústav na neuvěřitelných 520 miliard korun – tolik unikne každý rok ze státního rozpočtu ČR. Jde o výdaje na léčbu chronických nemocí a další ztráty způsobené pracovní neschopností nemocných.

Nep(r)odávat dětem nezdravé jídlo ve školních jídelnách, bufetech a automatech by tak mělo být jasným zájmem nás všech.

Touto peticí proto požadujeme:

1. Okamžité zastavení „tichých“ úprav pamlskové vyhlášky na Ministerstvu zdravotnictví. Příprava pravidel pro výživu ve školách musí probíhat transparentně s přístupem veřejnosti.

2. Usnadnění přípravy čerstvých svačin ze skutečných potravin – namísto podpory prodeje hotových potravinářských produktů, zejména těch s cukry.

3. A především: systematické řešení celého stravování ve školách a školkách, včetně tzv. Spotřebního koše či programů jako Mléko do škol apod.

Co jsou to skutečné potraviny?

Ty, které lidé jedí už stovky let. Skutečné potraviny nejsou vysoce průmyslově zpracované a nejlépe naplňují výživové potřeby. Patří mezi ně třeba neochucené plnotučné mléčné výrobky, máslo, vajíčka, maso, ryby, kváskové pečivo, luštěniny, obiloviny, čerstvá zelenina i ovoce či ořechy.

Současná pamlsková vyhláška funguje

Není sice dokonalá, má dílčí nedostatky – ty ale vyřeší další zpřesnění, nikoli zmírnění limitů na cukry.

Pamlsková vyhláška neomezuje svobodu rodičů a dětí kupovat si cokoli mimo prostory vzdělávacích organizací – včetně nezdravých potravinářských produktů.

Tato vyhláška podporuje výuku ke zdraví ve školách a tím inspiruje i zdravou výchovu rodičů doma. Abychom děti nekrmili náhražkami potravin, kterými nás denně a na každém kroku krmí potravinářský marketing.

Potvrďte svým podpisem, prosím, že vám není jedno, co jedí naše děti.

Za celý think-tank Globopol.cz vám děkuje

PharmDr. Margit Slimáková, globopol.cz

CO ŘÍKAJÍ K TÉMATU

„Nárůst dětské obezity v ČR představuje jedno z nejzávažnějších zdravotních rizik současnosti – i ve vztahu k duševním poruchám, z nichž některé přímo souvisejí s metabolickými poruchami jako je diabetes II. typu.“

prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc., ředitel Národního ústavu duševního zdraví

„Cukry jsou obsaženy ve velké většině potravin. Naší povinností není zkoumat a lustrovat každý kousek jídla, ale povinností veřejných a státních organizací je chránit zdraví občanů. Školy jsou rozhodně institucí, kde si děti a mládež mohou již od mládí pěstovat návyk, že pokrmy bez přílišného obsahu cukrů jsou kvalitní, výživné a chutné.“

PhDr. Pavel Maurer, gastronomický publicista a zakladatel Prague Food Festivalu

29.05.2018 13:31

Pamlsková připomínkové řízení: "Předkládaný návrh aktualizace vyhlášky považujeme za nevhodný a doporučujeme jeho zamítnutí. Původní vyhláška měla být doplněna metodikou s praktickými tipy na vhodný sortiment a zdravé svačiny, po které bylo od začátku voláno, protože z čísel se nikdo nenají. Místo toho byl předložen návrh s upravenými číselnými limity ve prospěch výrobců a v neprospěch zdraví školáků, který vrací do školních automatů a bufetů více cukru."

13.07.2018 20:31

Pamlsková vyhláška - reakce na připomínky a náš návrh

Do školních automatů a bufetů se vrátí sladkosti. Aktualizace pamlskové vyhlášky proběhla urychleně a v utajení. Nebyla předložena žádná slibovaná analýza stavu a kdo prosadil více nezdravostí do škol - tedy složení pracovní skupiny, která aktualizaci navrhovala je stále neznámé.

Po medializaci a rozjetí této petice bylo Globopolu nabídnuto zůčastnit se připomínkového řízení. Neproběhlo žádné přímé jednání. Všechny naše písemné připomínky byly zamítnuty a náš návrh aktualizace ignorován.  Zde najdete detailnější vysvětlení, které změny aktualizace prosadila, naše zhodnocení aktualizace a náš vlastní návrh, který podporuje a usnadňuje přípravu čerstvých svačinek ze skutečných potravin a omezuje vysoce průmyslově upravované produkty. http://bit.ly/PVnavrhGlobopol

To whom will the petition be forwarded: Ministr zdravotnictví

Petition signature must be confirmed in a subsequent e-mail.

Share it with your friends and acquaintances

Messages

Discussion was stopped because of many unsuitable contributions.

Sign this petition

Signatures | 6120 (+282 not confirmed)

• Veronika Brodská | Tábor
  • Data of the signer not published