Otevřený dopis vedení České pošty k nápravě nedoručení voličských průkazů 1 podpis

Otevřený dopis vedení České pošty k nápravě nedoručení voličských průkazů

Otevřený dopis vedení České pošty

Vážené vedení České pošty,

tímto otevřeným dopisem vás v den zahájení prezidenských voleb vyzývám k okamžité nápravě ve věci nedoručení voličských průkazů. Desítky žadatelů svůj voličský průkaz neobdržely, přestože si zažádaly včas a včas byl průkaz také odeslán příslušným úřadem. Dnes je pátek 13. 1. 2023, první volební den. Česká pošta si je vědoma nedoručení řady volebních průkazů více jak týden po jejich odeslání, přesto dle dostupných informací nepřijala žádná nápravná opatření za způsobená pochybení. Navíc průkazy těch, kteří dnes nebyli zastiženi na adrese např. z důvodu pracovních povinností, odmítají některé pobočky vydat s poukazem na možnost vyzvednutí až následující den. V případě menších poboček tedy v pondělí.

S ohledem na závažnost nedoručení průkazů, a tím faktické znemožnění realizace volebního práva v prezidentských volbách 2023, vás důrazně žádám, abyste učinili veškerá realizovatelná opatření vedoucí k doručení voličských průkazů. K nápravě může dojít pouze dnes či zítra, jen tak umožníte voličům odevzdat svůj hlas. (pozn. po vystavení voličského průkazu není možné volit ani ve svém volebním obvodu bez tohoto průkazu).

Jsem přesvědčena, že ještě existuje možnost nápravy situace – například mimořádné povolání doručovatelů k doručení všech voličských průkazů. Jsem si vědoma, že není možno rozlišit obsah obálek, proto je nezbytné doručení všech obálek s červeným pruhem. Dalším opatřením by mohlo být mimořádné otevření všech poboček v sobotní dopoledne v omezeném režimu pro výdej těchto zásilek. Či předání dopisů větším poštám. V takovém případě by bylo nutné informování prostřednictvím médií a sociálních sítí.

Pevně věřím, že Česká pošta najde adekvátní řešení a přijme plnou odpovědnost za své pochybení. Realizaci tak významného základního lidského práva kterým je právo volit, by neměla znemožnit neochota či neschopnost vedení České pošty. Zajistit doručení voličských průkazů pro volbu hlavy státu mělo být prioritou, vždyť volby jsou svátkem demokracie.

S nadějí, Sandra Pašková

Autor: Sandra Pašková | 1 podpis

Nesouhlas se zrušením třídy dětí 1. C Základní školy Olomouc, Mozartova 48 v polovině školního roku 336 podpisů

Nesouhlas se zrušením třídy dětí 1. C Základní školy Olomouc, Mozartova 48 v polovině školního roku 2022/2023 a zařazením třídní paní učitelky těchto dětí Mgr. Ivany Weissové do tříčlenného seznamu osob, z něhož má 19. 1. 2023 vzejít ta, s níž má být rozvázán pracovní poměr výpovědí pro nadbytečnost.

My, občané České republiky, zejména rodiče, studenti a učitelé Základní školy Olomouc, Mozartova 48, příspěvkové organizace, 779 00 Olomouc nesouhlasíme se zrušením třídy dětí 1. C Základní školy Olomouc, Mozartova 48, v polovině školního roku 2022/2023, jakož i se zařazením třídní paní učitelky těchto dětí Mgr. Ivany Weissové do tříčlenného seznamu osob, z něhož má 19. 1. 2023 vzejít ta, s níž má být rozvázán pracovní poměr výpovědí pro nadbytečnost.

Důvody nesouhlasu:

Jedná se o děti první třídy, o prvňáčky, v jejichž zájmu není postupováno. Děti mají být násilně odloučeny od svého učitele, k němuž vzhlíží a následují jej, mají být odděleny od svých kamarádů, mají přijít o svou radost z první třídy. Po stránce psychologické      i výchovně vzdělávací utrpí mnohé z nich zbytečný šrám a mohou si vytvořit negativní postoj ke škole. Na návrhy rodičů, zda smí být v této záležitosti nápomocni a mohou-li cokoliv vykonat pro zachování třídy svých dětí a jejího učitele, bylo panem ředitelem školy kategoricky oznámeno, že jeho rozhodnutí je konečné a neměnné.
Paní učitelka Mgr. Ivana Weissová je kvalifikovaným pedagogem s letitou praxí, který na škole pomáhal k rozvoji dalším pedagogům a zanechal po sobě houf šťastných          a veselých dětí, jež docházely do školy rády a měly touhu se vzdělávat. Vraceli se k ní     i studenti z vyšších ročníků. Paní učitelka je nejen odborník v plné své míře, ale i kantor, který dává dětem denně bezpodmínečnou lásku, která jim ukazuje, jak se mají chovat jeden k druhému, jak mohou mít rádi svou školu, třídu, že se lze vzdělávat s radostí, rodičům věnuje svůj soukromý čas, ke každému má zcela osobitý přístup, dětem čte, zpívá, hledá cesty, jak jim učivo přiblížit zábavnou formou plnou fantazie, nepoužívá žádné prázdné obraty, je nadmíru trpělivá, děti se s ní smějí, chodí za nimi i ve chvílích, kdy vykonává zástup v jiné třídě, je člověkem, který na děti myslí i mimo školu a je pro děti darem a vzorem. Paní učitelka se nikdy vůči dětem neprovinila, hájila je a chránila, i ty slabší, které začleňovala a vyzdvihovala jejich silnější stránky, nepotřebovaly žádného psychologa, měly ji, vždy zůstala vůči rodičům i dětem loajální a citlivá a děti o ní doma vypráví s takovým zanícením, že na to není potřeba žádného dokumentu. V neposlední řadě iniciovala a po léta na škole vede sbírky pro onkologicky nemocné děti a lidi zasažené rakovinou. Svým dlouholetým přístupem vytvářela dobré jméno školy pro svou vzdělanost i lidskou výjimečnost.

Autor: pavel nádvorník | 336 podpisů

ZA ZASTAVENÍ BEZOHLEDNÉHO KÁCENÍ V PŘÍRODNÍ REZERVACI VRCH BABA U KOSMONOS 264 podpisů

ZA ZASTAVENÍ BEZOHLEDNÉHO KÁCENÍ V PŘÍRODNÍ REZERVACI VRCH BABA U KOSMONOS

PETICE

dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod
a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním

„ZA ZASTAVENÍ BEZOHLEDNÉHO KÁCENÍ V PŘÍRODNÍ REZERVACI VRCH BABA U KOSMONOS“

Adresát petice: Krajský úřad Středočeského kraje, odbor životního prostředí a zemědělství

Petiční výbor: Ing. Eva Smažíková, Lenka Rybářová, Miroslav Štěpánek

___________________________________________________________________________

Přírodní rezervace Vrch Baba u Kosmonos byla vyhlášena r. 1950. Důvodem ochrany je komplex lesních a nelesních přírodě blízkých ekosystémů s koncentrací významných typů biotopů. Chráněné území je v péči Krajského úřadu Středočeského kraje.

V současné době dochází na Babě k masivnímu kácení v režii soukromé společnosti Forestlaan, která zdejší lesní pozemky v posledních letech získala.

Rozsah tohoto kácení nemá obdoby. S chráněnou lokalitou se zachází jako s hospodářským lesem. K zemi jdou jak mladé, tak vzrostlé, zdravé listnaté stromy. Nespočet dalších stromů je označen k dalšímu pokácení. V mnoha místech zcela zmizelo keřové patro.

Stávající lesní cesty jsou v řadě míst rozježděné a pro chodce neschůdné. Přestože se jedná o přírodní rezervaci, vlivem rozsáhlé těžby jsou navíc vyježděny cesty nové, které ničí rostlinné patro. Přitom se zde vyskytují vzácné druhy, díky kterým bylo toto území vyhlášeno přírodní rezervací.

V posledních letech bylo věnováno velké úsilí popularizaci této lokality a přiblížení jejích krás veřejnosti. Byla vytvořena naučná stezka s informačními tabulemi o chráněných rostlinách a živočiších, kteří se zde vyskytují. Současné nevybíravé kácení se dotýká také - a především - jich.

Aby se tato jedinečná lokalita nestala pouze objektem bezohledné těžby za účelem soukromého zisku, aby zůstal zachován její dosavadní charakter a budoucím generacím nezůstaly z lesa jen prořídlé zbytky.

Žádáme tímto my, níže podepsaní,

Krajský úřad Středočeského kraje, jmenovitě Odbor životního prostředí a zemědělství, o důsledné prošetření přiměřenosti současné těžby a rychlé zastavení další devastace lesa v přírodní rezervaci Vrch Baba u Kosmonos.

Děkujeme.

Za petiční výbor

Ing. Eva Smažíková, Horní Stakory 95, 293 06 Kosmonosy

Lenka Rybářová, Horní Stakory 87, 293 06 Kosmonosy