PETICE ZA ZÁCHRANU HISTORICKÉHO A PLNĚ FUNKČNÍHO SPORTOVIŠTĚ 1301 podpisů chybí 199

PETICE ZA ZÁCHRANU HISTORICKÉHO A PLNĚ FUNKČNÍHO SPORTOVIŠTĚ

Petice za záchranu historického a plně funkčního sportoviště

- tenisových kurtů v Italské 41 (23N), Praha 2 (TO Centrum Italská), které chce Praha 2 zastavět

My, níže podepsaní, žádáme o zachování tenisových kurtů v Italské ulici 23, Praha 2 a to z těchto důvodů:

TRADICE A GENIUS LOCI

Jde o starý oddíl vzniklý v roce 1935 s prvorepublikovou tradicí, kde hrával již československý prezident Edvard Beneš.
Oddíl si za téměř 85 let vytvořil pevné místo v rámci sportovního vyžití na Vinohradech.
Místo, kde se kurty nachází, nabízí působivý výhled na budovy hlavního nádraží v pozadí s centrem Prahy a Pražským hradem.
Současná nízká dřevěná budova vytváří dojem zachovalého prvorepublikového prostředí a zpestřuje tak ráz okolní moderní zástavby.

OTEVŘENOST PRO VEŘEJNOST A SOBĚSTAČNOST

Klub je otevřený široké veřejnosti, dospělým i dětem se třemi plnohodnotnými kurty a čtvrtým tréninkovým.
Kurty jsou hojně navštěvovány zaměstnanci okolních firem a kanceláří a obyvateli Prahy 2, kteří tak mají možnost sportovat za velmi lidové ceny.
Na Praze 2 jde o vzácné sportoviště - podobné veřejné venkovní kurty na Praze 2 jsou jen TK Vyšehrad.
Sportovní klub je součástí širšího sportovního zázemí, které je složeno ze dvou oddílů tenisových (Italská a Na Strži) a dalších oddílů - šachového, basketbalového, stolního tenisu, minigolfu, nohejbalového.
Klub pořádá každoročně pro své členy, včetně dětí a mládeže, turnaje dvouher, čtyřher, smíšených dvojic a čtyřher veteránů.
Tenisové kurty jsou ekonomicky soběstačné a nikdy nevyžadovaly podporu od státních institucí.

PÉČE O DĚTI

Mimoškolní aktivity pro děti a dorost zajišťuje od roku 2003 tenisová školička, vedená profesionálními trenéry s  licencí Českého tenisového svazu. Výuka tenisu ve školičce probíhá celoročně od pondělí do pátku odpoledne. Hlavním cílem tréninků je hravou formou podchytit zájem žáků a zejména klást důraz na všestrannost v pohybové přípravě a naučit děti základní tenisovou techniku a taktiku. Pokročilost ani věk nerozhoduje. V současné době navštěvuje školičku cca 50 žáků převážně z Prahy 2 a 3.

Tenisová škola vychovává dětské hráče v přirozeném venkovním prostředí a působí tak pozitivně na tělesnou zdatnost dětí žijících převážně na Praze 2 a navíc bez nákladů pro Prahu 2.

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Na městském pozemku, převážně travnaté ploše se nachází vedle keřů také 30 zdravých vzrostlých stromů, hlavně jírovců, převážně desítky let starých.

KOMERČNÍ ZAJÍMAVOST POZEMKU

Záměr Městské části Prahy 2 postavit na místě současných kurtů Nový domov, specializovaný pobytový dům pro seniory s předpokládanou kapacitou až 120 lůžek, je jistě chvályhodný z hlediska stárnoucí populace, domníváme se však, že výběr lokality je motivován její komerčně mimořádně zajímavou polohou (prostor mezi ulicemi Italská, Španělská, Kunětická a Lichnická) – a víme také, že Praha 2 disponujeme možností výstavby v jiných místech.
Praha 2 má přitom (zjištěno v listopadu 2019) záměr odprodat cca 130 domů a další domy po bytech, mezi nimi by se jistě našly objekty vhodné k rekonstrukci na dům sociální péče.

ROZPOR S PROGRAMOVÝM PROHLÁŠENÍM PRAHY 2

Sama Praha 2 přitom ve svém programovém prohlášení uvádí, že „Budeme podporovat pohybové aktivity dětí a rozvíjení zdravého životního stylu … budeme přitom respektovat bohaté kulturní a historické dědictví Prahy 2, dlouhodobé tradice … podporovat sportovní aktivity nejen zaměřené na děti a školní mládež, uvedené v kapitole Školství, ale aktivity pro všechny věkové kategorie … Budeme pokračovat v budování sportovišť dostupných pro veřejnost v rámci našich škol i v parcích … Poskytneme vybraná veřejná prostranství pro sportovní aktivity a budeme pomáhat pořadatelům i s propagací … propagovat sportování a zdravý životní styl vč. možnosti zapojení občanů do některé ze sportovních organizací působících v Praze 2“. Zastavení sportoviště je tedy v rozporu s programovým prohlášením Prahy 2.

Za organizátory petice:

doc. PhDr. Marek Preiss, PhD.

psycholog

Ing. Ondřej Krutský

programátor

Ing. Pavel Nejedlý

projektant

Autor: Marek Preiss | 1301 podpisů

Petice za zastavení realizace dětského dopravního hřiště před Novou Mosilanou 34 podpisů

Petice za zastavení realizace dětského dopravního hřiště před Novou Mosilanou

My, níže podepsaní občané, prostřednictvím této petice žádáme o revokaci usnesení Zastupitelstva města Brna č. Z8/33 ze dne 9. 11. 2021 ve věcí použití zdrojů z Fondu mobility ve výši 10 000 tis. Kč na akci ORG 2140 „Dětské dopravní hřiště Černovice“ na rok 2022 o zastavení veškerých činností souvisejících s výše uvedenou akcí.

Odůvodnění naší žádosti:

Zastupitelstvo města Brna rozhodlo na svém zasedání č. Z8/33 v listopadu 2021 o finanční podpoře projektu dopravního hřiště před areálem Nové Mosilany.

K podání naší žádosti nás vedou mimo jiné následující důvody:

Jedná se o velkou rozvojovou plochu mezi Starými a Novými Černovicemi, jejíž využití by se mělo dobře naplánovat a prodiskutovat s občany. To vše i s ohledem na budoucí rozvojové plány, včetně plánované výstavby v lokalitě Kaménky.
Je to jedno z posledních míst v Černovicích, kde lze umístit třeba velké sportovní hřiště (na ragby nebo fotbal) nebo veřejnou vybavenost.
Projekt dopravního hřiště nebyl diskutován s občany ani zastupiteli. Tak zvaná vyhledávací studie neřešila jiné varianty.
Dopravní hřiště v navrhované variantě bude oplocené a nebude primárně sloužit občanům Černovic. Pro černovické občany si umíme představit menší otevřené dopravní hřiště na betonových plochách v nedalekém lesoparku.

Z výše uvedených důvodů Vás žádáme o přehodnocení tohoto záměru.

Autor: Ladislav Kotík Kotík | 34 podpisů

Petice za vyhlášení válečné neutrality a znovuobnovení soběstačnosti naší České země. 34 podpisů chybí 999966

Jsme srdcem Evropy, vždycky jsme byli. Naše země je na správném místě a náš lid by měl udělat akci ve správný čas a ten, cítím, je právě teď. Takzvaně za 5 minut 12. Doufám, že tato petice nepřichází takzvaně s křížkem po funusu.To co je u této petice nejdůležitější, je šířit ji, jakkoliv se to dá. Zlo může vyhrát jen tehdy, když dobří lidé nebudou dělat nic. Ano, měli bychom nechat věci plynout a nezasahovat do konfliktů cizích. Tedy podle pořekadla: "Nehas, co Tě nepálí" . Mně osobně je jedno, kolik je v místě, kde se možná schyluje k válce, zlata, ropy, lithia, či čehokoliv jiného.

Zlato máme každý v sobě, je to zlato, co se netřpytí, je v místě našeho solar plexu, jako slunce v duši, je to naše srdce, které bije pro život neustále, nebere si volno, neříká, že dnes tlouct nebude. Tedy dokud naše srdce tluče a dokážeme provést nádech a výdech, máme sílu změnit okolnosti událostí. Tato změna se dělá velmi snadno, ale musíte věřit, věřit v sebe a své neomezené možnosti potenciálu každého jednotlivého člověka. Všichni lidé dohromady v jedné myšlence a v jedné víře se rovná vzniku nové éry lidství a tou je HUMANITA. Cokoliv vám přijde nehumánní, nebojujte s tím ani s nikým jiným. Vytvořte opačnou stránku. Nelíbí se Vám válka? Vytvořte neválečné prostředí. Nelíbí se Vám nenávist? Vytvořte láskyplné prostředí. Nelíbí se Vám korupce? Vytvořte prostředí, kde se korupci nebude dařit, čili prostředí, kde nebude korupce mít z čeho žít. A u všech těchto otázek a jim podobných, si musí každý z nás položit tu jednu otázku pro sebe? Jsem to já, kdo má čisté svědomí a tedy i já mohu něco změnit ve světě? Pokud odpovíte sobě ANO, přiložte svůj hlas. Pokud v těch otázkách nemůžete odpovědět ANO, tak  můžete cokoliv změnit, aby Vaše svědomí bylo čisté a mohli jste také tento svět měnit na lepší místo.

Věřím, že války se budou vyhrávat na olympiádách a mistrovstvích v různých odvětvích sportů, že lze válčit pomocí počítačových her nebo airsoftových zbraní. Věřím, že válkám se dá vyhnout lecjakým způsobem. Nejlepší bojovník, mistr boje, najde vždy cestu bez boje a válčení, neb ví, že to je ta poslední možnost, jak dosáhnout kompromisu, nebo lépe konsenzu.

Cítím se být tímto bojovníkem, cítím se být předurčen k tomu, co nyní dělám, protože dělám, co cítím, že bych dělat měl, jinak toho moc nevím, ale mé srdce mi našeptává, věřím, že správně.

S klidem k lidem

Petr Šinták

tel: 792768365

mail: tvoje.rodina1@gmail.com

PS: technologie i prostředky k soběstačnosti tu dávno byly a jsou nadále, jen jsme na ně zapomněli, protože jsme je používali nevědomě a přežití lidstva už mělo namále.

Autor: Petr Šinták Šinták | 34 podpisů

Za výstavbu nového sportovního areálu pro softball a baseball na sportovišti u Stříbrného jezera 9 podpisů

Podnět k projednání záležitosti zastupitelstvem obce dle  § 16 odst. 2 písm. f) zákona o obcích

„Za výstavbu nového sportovního areálu pro softball a baseball na sportovišti u Stříbrného jezera“

My, níže podepsaní, občané města Opavy, hráči, rodiče a přátelé pálkovacích sportů se prostřednictvím této petice obracíme na zastupitelstvo města Opavy, aby na svém zasedání nejpozději do 90 dnů v souladu s § 16 odst. 2 písm. f) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích projednalo následující záležitost náležející do oblasti samostatné působnosti města Opavy:
    a) výstavba nového sportovního areálu, který bude svými parametry vyhovovat předepsaným požadavkům na baseballové a softballové hřiště, tak aby děti, dorostenci a dospělí hrající softball a baseball v Opavě měli vyhovující prostor k provozování své zájmové činnosti.
    b) umístění nového areálu dle písm. a) do plánovaného sportoviště u Stříbrného jezera (viz. obr.)

Zdůvodnění:
Pálkovací sporty (baseball a softball) se těší oblibě Opavanů již od roku 1994, kdy byl založen sportovní klub HIT Opava, mají tedy v našem městě dlouholetou tradici.

Významné úspěchy oddílu a jeho odchovanců:
    • 2 hráčky oddílu jsou členkami střediska talentované mládeže ČSA a širší reprezentace ČR 2022 U15
    • r. 2021 Opava získala status regionálního centra sportovně talentované mládeže ČSA
    • 2. místo na Mistrovství ČR žákyně U13 a 2. místo na Open poháru ČSA žákyně U13 r. 2021
    • účast odchovankyně oddílu na ME U12 v baseballu r. 2021
    • odchovanec oddílu je mistr Evropy v softballu 2008, mistr ČR v softballu 2006, účast na MS v softballu 2009

V současnosti slouží pálkovacím sportům sportovní areál Hliník (za Magistrátem), na kterém se nachází jedno softballové hřiště. Stávající areál již bohužel nestačí vzrůstajícím potřebám rozvíjejícího se klubu. Jmenovitě:
    a) V aktuálním územním plánu města jsou parcely areálu Hliník určeny pro smíšenou městskou zástavbu, nikoliv sportoviště. Navíc plánovaná výstavba silniční komunikace, která má ústit na Starou silnici a propojovat vnitřní městský okruh, znemožňuje rozšíření stávajícího hracího prostoru o baseballové hřiště.
    b) Absence baseballového hřiště vylučuje pořádání turnajů pro kategorie U15 a výše, opavští dorostenci jsou nuceni neustále dojíždět na cizí hřiště.
    c) Žádáme proto pana primátora, Radu i Zastupitele města Opavy o laskavé schválení nového rozměrově vyhovujícího sportovního areálu pro baseball a softball v nové lokalitě, jmenovitě v plánovaném sportovišti u Stříbrného jezera.
    d) Je vysoce pravděpodobné, že výstavba plnohodnotného areálu pro baseball a softball přispěje k větší pestrosti v nabídce kolektivních sportů v Opavě, což přivede ke sportování ještě více dětí a dorostenců než dosud. Nelze opomenout ani pozitivní výchovně - vzdělávací aspekt organizovaného sportu a jeho zásadní vliv na prevenci kriminality a dalších nežádoucích společenských jevů u dospívající mládeže.
    e) Výstavbou takového areálu se zvýší atraktivita města Opavy pro pořádání celostátních i mezinárodních turnajů v softballu a baseballu.
    f) Výstavbu areálu lze až ze 70% financovat z dotačních programů Národní sportovní agentury, takže celková investice města bude tvořit jen malý zlomek investičního plánu (odhadem 3%) a nebude tudíž nijak zásadně zatížen investiční rozpočet města. Zároveň deklarujeme, že členové SK HIT Opava se hodlají aktivně podílet na přípravě, výstavbě i údržbě nového sportovního areálu.

Petiční výbor ve složení:

1) Ing. Michal Sobotík, nar. 20. 5. 1978
Osvobození 681/20, Opava, 747 06

2) Mgr. Milada Hejtmanová, nar. 31. 12. 1982
Stará silnice 150/23, Opava, 747 07

3) Mgr. Zuzana Světlíková, nar. 10. 12. 1982
Palackého 2654/10, Opava, 746 01

4) MUDr. Alexandra Mateřanková, nar. 6. 12. 1979
Mírová 819/31, Opava, 746 01

5) Mgr. Petr Poledňák, nar. 23. 1. 1977
Uhlířov 109, Uhlířov, 747 84

Zastupovat petiční výbor při jednání s orgány města je oprávněn kterýkoliv z členů petičního výboru.

Petici možno  podepsat i elektronicky - https://portal.gov.cz/e-petice/38-petice-za-vystavbu-noveho-sportovniho-arealu-pro-softball-a-baseball-na-sportovisti-u-stribrneho-jezera

Autor: Jiří Zavadil | 9 podpisů