Magazín
Drogy za volantem přijdou draho

Autor: Petr Sedláček | vloženo: 16.06.2014
Sdílejte s přáteli

O postizích za překročení povoleného množství alkoholu v zemích Evropy jsme už psali. Dalším velkým problémem je řízení pod vlivem drog. Počet zadržených řidičů kvůli tomuto nešvaru neustále roste.

V roce 2011 policie v České republice zadržela 1717 takovýchto motoristů, o rok později 2195 a v loňském roce už 2785. Postihy jsou přísné. Za požití malého množství před jízdou hrozí pokuta 2500 až 20000 korun, ztráta sedmi bodů a zákaz řízení od 6 do 12 měsíců. Větší množství, vylučující způsobilost bezpečného řízení, je trestáno pokutou 25000 až 50000 tisíc korun a zákazem řízení až na dva roky.
S drogami za volantem bojují policisté i v jiných zemích. Na Slovensku je požití malého množství kvalifikováno jako přestupek, požití většího množství jako trestný čin. A trest? Až dva roky vězení pokuta 200 až 1000 eur, zákaz řízení až na pět let.

V Německu je požití drog před jízdou trestným činem, pokuta činí 500 až 3000 eur, hrozí vězení na 6 měsíců až jeden rok. Trestným činem je jízda zdrogovaného řidiče také v Rakousku. Tam jsou pokuty od 300 do 5900 eur, následovat může zabavení auta a řidičského oprávnění.  V Polsku je takové jednání ohodnoceno pokutou 5000 zlotých, až dvouletým odnětím svobody a odebráním řidičského průkazu až na deset let. V Chorvatsku se pokuta pohybuje mezi 18500 a 55500 Kč, ve Slovinsku od 180 do 950 eur. Švýcarská policie trestá řidiče pod vlivem drog zpravidla 700 švýcarskými franky, v Itálii takový hazardér zaplatí 1500 až 6000 eur a přijde o řidičský průkaz na jeden až dva roky.

Sdílejte s přáteli a známými

Komentáře | 2

12. 06. 2019 | tushar kanta | Delhi
Get list of top 3 packers and movers from Gurgaon to other cities:
Packers and movers Gurgaon to Pune
Packers and movers Gurgaon to Mumbai
Packers and movers Gurgaon to Bangalore
Packers and movers Gurgaon to Hyderabad
Packers and movers Gurgaon to Delhi
Packers and movers Gurgaon to Chennai
+0 | -0
doporučit +