Magazín
Petice slaví úspěch! České vinaře čeká méně byrokracie

Autor: Vojtěch Ondráček | vloženo: 10.06.2015
Sdílejte s přáteli

Petice proti neúměrné administrativní zátěži našich vinařů dosáhla úspěchu, když její požadavky byly schváleny vládou. Vinařská asociace ČR, která byla iniciátorem petice, v rámci konkrétních řešení navrhovala administrativní zjednodušení průvodních dokladů pro přepravu vín v podobě faktury i dodacího listu.

Dopadlo to jak jsme potřebovali

Autor petice a předseda asociace, Josef Valihrach, je s výslednými právními úpravami spokojený. „Dopadlo to, jak jsme potřebovali, když většina našich požadavků byla splněna. Celý proces sběru podpisů trval zhruba měsíc a sami jsme byli při předávání petičních archů příjemně překvapeni přijetím na ministerstvu.“ V říjnu podané návrhy byly vládou schváleny tento týden v pondělí a vstupují v platnost od začátku příštího měsíce. Předseda Valihrach upozorňuje na zásluhu samotné petice: „Jsme rádi, že to proběhlo takovou formou a byli jsme sami překvapeni kolik lidí a vinařů se k ní připojilo. Byla to právě petice, která přispěla k prosazení našich požadavků.“

Změna zákona do jednoho roku

Vinařská asociace také vyjádřila poděkování všem, kteří připojili svůj podpis pod petici a pomohli tak podpořit její snahu o zmírnění administrativní zátěže vinařů a obchodníků s víny. Do jednoho roku se tak podařilo změnit zákon, kterým ministerstvo zemědělství zbytečně komplikovalo práci vinařů nadbytečnou byrokracií. Petice se ukázala jako fungující nástroj pro prosazení zájmu těch, kterých se dané komplikace týkají.

Případ českých vinařů tak potvrdil, že změna je vždy možná a má význam se prostřednictvím petice o ni snažit.

Sdílejte s přáteli a známými

Komentáře | 313

17. 09. 2019 | Sarah Bennet Bennet | U.A.E
An interesting article, the way change of the law within one year according to Wine Association is described, it increases my knowledge. Regards, writer from Masters thesis writing service
+3 | -2
14. 09. 2019 | Michael Hussey | London
It is not easy to create and make the proper petition for your demand and it looks that whoever makes this petition is done in proper manner and the govgivesent give decision for their favor I didn’t the full information what is petition is all about but get the idea from the above I am from assignment help London and looking for this kind news and information every time.
+1 | -1
27. 08. 2019 | Sami printed labels uk | Manchesteer
Wonderful web journal. I appreciated perusing your articles. This is really an extraordinary read for me. I have bookmarked it and I am anticipating perusing new articles. Keep doing awesome
printed labels uk