Petice za zastavení realizace dětského dopravního hřiště před Novou Mosilanou 33 podpisů

Petice za zastavení realizace dětského dopravního hřiště před Novou Mosilanou

My, níže podepsaní občané, prostřednictvím této petice žádáme o revokaci usnesení Zastupitelstva města Brna č. Z8/33 ze dne 9. 11. 2021 ve věcí použití zdrojů z Fondu mobility ve výši 10 000 tis. Kč na akci ORG 2140 „Dětské dopravní hřiště Černovice“ na rok 2022 o zastavení veškerých činností souvisejících s výše uvedenou akcí.

Odůvodnění naší žádosti:

Zastupitelstvo města Brna rozhodlo na svém zasedání č. Z8/33 v listopadu 2021 o finanční podpoře projektu dopravního hřiště před areálem Nové Mosilany.

K podání naší žádosti nás vedou mimo jiné následující důvody:

Jedná se o velkou rozvojovou plochu mezi Starými a Novými Černovicemi, jejíž využití by se mělo dobře naplánovat a prodiskutovat s občany. To vše i s ohledem na budoucí rozvojové plány, včetně plánované výstavby v lokalitě Kaménky.
Je to jedno z posledních míst v Černovicích, kde lze umístit třeba velké sportovní hřiště (na ragby nebo fotbal) nebo veřejnou vybavenost.
Projekt dopravního hřiště nebyl diskutován s občany ani zastupiteli. Tak zvaná vyhledávací studie neřešila jiné varianty.
Dopravní hřiště v navrhované variantě bude oplocené a nebude primárně sloužit občanům Černovic. Pro černovické občany si umíme představit menší otevřené dopravní hřiště na betonových plochách v nedalekém lesoparku.

Z výše uvedených důvodů Vás žádáme o přehodnocení tohoto záměru.

Autor: Ladislav Kotík Kotík | 33 podpisů

Petice proti rušení osobních vlaků ve Středočeském kraji 2851 podpisů

Petice proti rušení osobních vlaků ve Středočeském kraji

My, níže podepsaní, nesouhlasíme se zastavením či značným omezením osobní dopravy na tratích, o které usiluje vedení Středočeského kraje za hnutí STAN.

Aktuálně se to týká těchto tratí či traťových úseků:

Trať / úsek / průměrný počet cestujících 2019 - pracovní den/víkend [os/den] / nový rozsah objednávky 2022

012 Plaňany zast. - Kouřim 169/130 zastavení osobní dopravy
062 Křinec - Městec Králové 170/84 zastavení osobní dopravy
063 Bakov nad Jizerou - Dolní Bousov 21/- zastavení osobní dopravy
064 Mšeno - Mladá Boleslav 212/222* sezónní provoz v 6 a + v období platnosti SELČ
076 Mělník - Mšeno 265/149* sezónní provoz v 6 a + v období platnosti SELČ
094 (Kralupy nad Vltavou) - Vraňany - Lužec nad Vltavou 166/- zastavení osobní dopravy
095 Straškov - Zlonice - (Slaný) 15/- zastavení osobní dopravy
110 Slaný - Louny 317/319 zastavení osobní dopravy
124 Lužná u Rakovníka - Milostín - Žatec n/a pátek - neděle
162 Rakovník - Kralovice 235/171* omezený sezónní provoz v 6 a + v období platnosti SELČ
204 Březnice - Rožmitál pod Třemšínem 71/52 zastavení osobní dopravy
210 Čisovice - Mníšek - Dobříš 390/658 zastavení osobní dopravy
220 Votice - Tábor 372/361 zastavení osobní dopravy
222 Vlašim - Trhový Štěpánov 182/244 zastavení osobní dopravy
233 Čelákovice - Mochov 37/- zastavení osobní dopravy

Děje se tak dokonce v Evropském roce železnice 2021, kdy se v sousedních zemích, zejména v Německu a Polsku, regionální tratě hromadně reaktivují. Ani jiné kraje v ČR vlaky neruší, některé dokonce obnovují.

Vedení Středočeského kraje zcela opomíjí skutečnost, že vlaková doprava je v tarifu PID již 30 let bezprecedentně diskriminována a tunelována uměle výhodnějšími podmínkami jízdného v autobusech integrovaných do PID, jejichž pokrytí postupně dosáhlo většinu území kraje a prostředky z nevybraných tržeb a následně neposkytnutých státních kompenzací pochopitelně nyní kraji chybí.

Výhody vlaků jsou zřejmé, autobus nikdy nemůže plnohodnotně nahradit vlak. Od jízdních vlastností, kdy vlak nepodléhá náhlým změnám směru a rychlosti umožňující klidnější nástup/výstup i pohyb po vozidle během jízdy, WC včetně možnosti umytí a dezinfekce rukou, přeprava většího množství kočárků a jízdních kol, které ani sečteny nejsou. Zvlášť v kopcovitém terénu je možnost jejich přepravy zásadní. Zájem o oblasti neobsluhované vlakovou dopravou pak upadá. Zcela se zapomíná na strategickou úlohu, kterou železnice sehrála během povodní.

Na seznam rozhodně nepatří trať 210, resp. úsek Čisovice-Mníšek-Dobříš, nedávno generálně opravený úsek včetně světelného zabezpečení přejezdů, kde je týdenní frekvence vysoko nad rušitelskou hranicí stanovenou krajem na 2500 cestujících týdně. Tuto frekvenci naopak nesplňuje řada jiných úseků, které ani na seznamu nejsou. Vše je tedy značně pochybné včetně očekávaných úspor, které jsou vzhledem celkovým výdajům kraje zanedbatelné. Evidentně se jedná jen o politický tlak STAN na úhradu ztrát z pandemie po vládním hnutí ANO, prostřednictvím ministra průmyslu, obchodu a dopravy, který bydlí v Mníšku pod Brdy, který po trati též rád jezdí. Kraj např. zcela nevyužívá státní 75% slevy pro vybrané skupiny cestujících v autobusech, což může v součtu představovat i vyšší částku, než očekávaná úspora za neobjednané vlaky. Nechceme, aby vedení kraje směřovalo dopravní obslužnost do služeb typu sdílené taxi, tedy kamsi na dálný jihovýchod, do zemí přeplněných maršutek a dolmuşů, což se nejen v době epidemie jeví jako krajně nevhodné.

Požadujeme:

1) Zachování obsluhy osobní vlakovou dopravou v rozsahu jízdního řádu 2020/2021 i do budoucna.

2) Sjednocení tarifních podmínek v rámci tarifu PID mezi vlaky a autobusy, včetně zavedení 2pásem i pro vlaky a možnosti zakoupit jízdenku dle tarifu PID i ve vlaku.

3) Kvalitní vlakové soupravy, které přesvědčí další cestující k využívání železniční dopravy a díky možnosti odvěšování/přivěšování jednotlivých dílů optimalizují kapacitu a náklady na provoz dle aktuální přepravní poptávky (v ČR je již praktikováno např. na Jizerskohorské železnici).

Autor: Štěpán Hálek | 2851 podpisů

Petice za vyhlášení válečné neutrality a znovuobnovení soběstačnosti naší České země. 34 podpisů chybí 999966

Jsme srdcem Evropy, vždycky jsme byli. Naše země je na správném místě a náš lid by měl udělat akci ve správný čas a ten, cítím, je právě teď. Takzvaně za 5 minut 12. Doufám, že tato petice nepřichází takzvaně s křížkem po funusu.To co je u této petice nejdůležitější, je šířit ji, jakkoliv se to dá. Zlo může vyhrát jen tehdy, když dobří lidé nebudou dělat nic. Ano, měli bychom nechat věci plynout a nezasahovat do konfliktů cizích. Tedy podle pořekadla: "Nehas, co Tě nepálí" . Mně osobně je jedno, kolik je v místě, kde se možná schyluje k válce, zlata, ropy, lithia, či čehokoliv jiného.

Zlato máme každý v sobě, je to zlato, co se netřpytí, je v místě našeho solar plexu, jako slunce v duši, je to naše srdce, které bije pro život neustále, nebere si volno, neříká, že dnes tlouct nebude. Tedy dokud naše srdce tluče a dokážeme provést nádech a výdech, máme sílu změnit okolnosti událostí. Tato změna se dělá velmi snadno, ale musíte věřit, věřit v sebe a své neomezené možnosti potenciálu každého jednotlivého člověka. Všichni lidé dohromady v jedné myšlence a v jedné víře se rovná vzniku nové éry lidství a tou je HUMANITA. Cokoliv vám přijde nehumánní, nebojujte s tím ani s nikým jiným. Vytvořte opačnou stránku. Nelíbí se Vám válka? Vytvořte neválečné prostředí. Nelíbí se Vám nenávist? Vytvořte láskyplné prostředí. Nelíbí se Vám korupce? Vytvořte prostředí, kde se korupci nebude dařit, čili prostředí, kde nebude korupce mít z čeho žít. A u všech těchto otázek a jim podobných, si musí každý z nás položit tu jednu otázku pro sebe? Jsem to já, kdo má čisté svědomí a tedy i já mohu něco změnit ve světě? Pokud odpovíte sobě ANO, přiložte svůj hlas. Pokud v těch otázkách nemůžete odpovědět ANO, tak  můžete cokoliv změnit, aby Vaše svědomí bylo čisté a mohli jste také tento svět měnit na lepší místo.

Věřím, že války se budou vyhrávat na olympiádách a mistrovstvích v různých odvětvích sportů, že lze válčit pomocí počítačových her nebo airsoftových zbraní. Věřím, že válkám se dá vyhnout lecjakým způsobem. Nejlepší bojovník, mistr boje, najde vždy cestu bez boje a válčení, neb ví, že to je ta poslední možnost, jak dosáhnout kompromisu, nebo lépe konsenzu.

Cítím se být tímto bojovníkem, cítím se být předurčen k tomu, co nyní dělám, protože dělám, co cítím, že bych dělat měl, jinak toho moc nevím, ale mé srdce mi našeptává, věřím, že správně.

S klidem k lidem

Petr Šinták

tel: 792768365

mail: tvoje.rodina1@gmail.com

PS: technologie i prostředky k soběstačnosti tu dávno byly a jsou nadále, jen jsme na ně zapomněli, protože jsme je používali nevědomě a přežití lidstva už mělo namále.

Autor: Petr Šinták Šinták | 34 podpisů

Za výstavbu nového sportovního areálu pro softball a baseball na sportovišti u Stříbrného jezera 9 podpisů

Podnět k projednání záležitosti zastupitelstvem obce dle  § 16 odst. 2 písm. f) zákona o obcích

„Za výstavbu nového sportovního areálu pro softball a baseball na sportovišti u Stříbrného jezera“

My, níže podepsaní, občané města Opavy, hráči, rodiče a přátelé pálkovacích sportů se prostřednictvím této petice obracíme na zastupitelstvo města Opavy, aby na svém zasedání nejpozději do 90 dnů v souladu s § 16 odst. 2 písm. f) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích projednalo následující záležitost náležející do oblasti samostatné působnosti města Opavy:
    a) výstavba nového sportovního areálu, který bude svými parametry vyhovovat předepsaným požadavkům na baseballové a softballové hřiště, tak aby děti, dorostenci a dospělí hrající softball a baseball v Opavě měli vyhovující prostor k provozování své zájmové činnosti.
    b) umístění nového areálu dle písm. a) do plánovaného sportoviště u Stříbrného jezera (viz. obr.)

Zdůvodnění:
Pálkovací sporty (baseball a softball) se těší oblibě Opavanů již od roku 1994, kdy byl založen sportovní klub HIT Opava, mají tedy v našem městě dlouholetou tradici.

Významné úspěchy oddílu a jeho odchovanců:
    • 2 hráčky oddílu jsou členkami střediska talentované mládeže ČSA a širší reprezentace ČR 2022 U15
    • r. 2021 Opava získala status regionálního centra sportovně talentované mládeže ČSA
    • 2. místo na Mistrovství ČR žákyně U13 a 2. místo na Open poháru ČSA žákyně U13 r. 2021
    • účast odchovankyně oddílu na ME U12 v baseballu r. 2021
    • odchovanec oddílu je mistr Evropy v softballu 2008, mistr ČR v softballu 2006, účast na MS v softballu 2009

V současnosti slouží pálkovacím sportům sportovní areál Hliník (za Magistrátem), na kterém se nachází jedno softballové hřiště. Stávající areál již bohužel nestačí vzrůstajícím potřebám rozvíjejícího se klubu. Jmenovitě:
    a) V aktuálním územním plánu města jsou parcely areálu Hliník určeny pro smíšenou městskou zástavbu, nikoliv sportoviště. Navíc plánovaná výstavba silniční komunikace, která má ústit na Starou silnici a propojovat vnitřní městský okruh, znemožňuje rozšíření stávajícího hracího prostoru o baseballové hřiště.
    b) Absence baseballového hřiště vylučuje pořádání turnajů pro kategorie U15 a výše, opavští dorostenci jsou nuceni neustále dojíždět na cizí hřiště.
    c) Žádáme proto pana primátora, Radu i Zastupitele města Opavy o laskavé schválení nového rozměrově vyhovujícího sportovního areálu pro baseball a softball v nové lokalitě, jmenovitě v plánovaném sportovišti u Stříbrného jezera.
    d) Je vysoce pravděpodobné, že výstavba plnohodnotného areálu pro baseball a softball přispěje k větší pestrosti v nabídce kolektivních sportů v Opavě, což přivede ke sportování ještě více dětí a dorostenců než dosud. Nelze opomenout ani pozitivní výchovně - vzdělávací aspekt organizovaného sportu a jeho zásadní vliv na prevenci kriminality a dalších nežádoucích společenských jevů u dospívající mládeže.
    e) Výstavbou takového areálu se zvýší atraktivita města Opavy pro pořádání celostátních i mezinárodních turnajů v softballu a baseballu.
    f) Výstavbu areálu lze až ze 70% financovat z dotačních programů Národní sportovní agentury, takže celková investice města bude tvořit jen malý zlomek investičního plánu (odhadem 3%) a nebude tudíž nijak zásadně zatížen investiční rozpočet města. Zároveň deklarujeme, že členové SK HIT Opava se hodlají aktivně podílet na přípravě, výstavbě i údržbě nového sportovního areálu.

Petiční výbor ve složení:

1) Ing. Michal Sobotík, nar. 20. 5. 1978
Osvobození 681/20, Opava, 747 06

2) Mgr. Milada Hejtmanová, nar. 31. 12. 1982
Stará silnice 150/23, Opava, 747 07

3) Mgr. Zuzana Světlíková, nar. 10. 12. 1982
Palackého 2654/10, Opava, 746 01

4) MUDr. Alexandra Mateřanková, nar. 6. 12. 1979
Mírová 819/31, Opava, 746 01

5) Mgr. Petr Poledňák, nar. 23. 1. 1977
Uhlířov 109, Uhlířov, 747 84

Zastupovat petiční výbor při jednání s orgány města je oprávněn kterýkoliv z členů petičního výboru.

Petici možno  podepsat i elektronicky - https://portal.gov.cz/e-petice/38-petice-za-vystavbu-noveho-sportovniho-arealu-pro-softball-a-baseball-na-sportovisti-u-stribrneho-jezera

Autor: Jiří Zavadil | 9 podpisů