Petice za zákaz používání zábavní pyrotechniky ve statutárním městě Ostrava 96 podpisů chybí 904

Petice za zákaz používání zábavní pyrotechniky ve statutárním městě Ostrava

My, níže podepsaní, prostřednictvím této petice žádáme o přijetí zákazu používání zábavní pyrotechniky na území města Ostravy.

PROČ TATO PETICE

1) Kvůli ohňostrojům je více nehod na silnicích. Dispečeři mají na Silvestra rušno, protože vyplašená divoká zvěř daleko častěji vběhne pod kola aut.

2) Kvůli ohňostrojům se v prosinci ztratí stovky zvířat. Psy a kočky můžou být hlukem z ohňostrojů vyděšeni natolik, že přeskočí plot, který nikdy dřív nepřeskočili, a zaběhnou se. V panice také často vběhnou pod auto či se jinak zraní. (Z dat, která nám poskytla společnost "Psí detektiv", víme, že za období od 29.12. 2020-3.1. 2021 se v MS kraji následkem leknutí z ohňostroje ztratilo 17 psů a 4 kočky-z toho byli 2 psi smrtelně zraněni; v období od 29.12. 2021-3.1. 2022 se zaběhlo 17 psů a 6 koček).

3) Kvůli zábavní pyrotechnice jsou v ČR raněny desítky lidí. K nejčastějším úrazům patří popáleniny a fatální poranění končetin a očí. Někteří lidé zraněním podlehnou.

4) V důsledku používání zábavní pyrotechniky vyjíždějí hasiči v prosinci ke stovkám požárů. Konkrétně na přelomu roku 2020/2021 vzniklo takto 431 požárů. Při těchto požárech bylo 5 osob usmrceno a 26 zraněno.

5) Ohňostroje způsobují škodu na majetku. Jen za 431 požárů, které se udály na přelomu let 2020/2021, vznikly škody na majetku za více než 68 milionů korun.

6) Ohňostroje stojí obrovské peníze. Jeden novoroční ohňostroj vyjde radnici na statisíce korun. Dle nás by tyto finance mohly být investovány do potřebnějších odvětví.

7) Zvířata mají mnohem citlivější sluch než lidé. Divoce žijící ptáci vylekaní hlukem prchají v panice ze svých nocovišť. Nárazy do překážek ve vysoké rychlosti pro ně pak bývají smrtelné.

Navrhovaná řešení:
-Celoroční zákaz používání zábavní pyrotechniky na území města Ostravy.

-Alternativou můžou být např. laser show se scénickou hudbou nebo dronové show, které jsou menší hrozbou pro zvířata a životní prostředí.

Za organizaci:
OBRAZ – Obránci zvířat

Barbora Majíčková

Autor: Barbora Majíčková | 96 podpisů

Za zachování budovy vlakového nádraží Dėtřichov nad Bystřicí 20 podpisů

Za zachování budovy vlakového nádraží Dėtřichov nad Bystřicí

My, níže, podepsaní, žádáme a apelujeme na předsedu vlády a rovněž na ministra dopravy, a Správu železnic, aby zabránili a ihned zastavili demolici historické budovy vlakového nádraží v Dětřichově nad Bystřicí. Jde o unikátní odkaz předků a součást života naší vesnice po dlouhá staletí. V dávných dobách byla tato stanice pýchou Ferdinandovy Císařsko-královské severní železniční dráhy a vždy byla nejvyšším bodem z hlediska nadmořské výšky, kdy všechny vlakové soupravy celou trať stoupají do kopce až k budově stanice Dėtřichov, kde se vlaky křižují, a poté již vlak pokračuje z kopce dolů pořád níž a níž až do Ostravy. V minulosti na podnět místní občanky Správa železnic investovala a zbudovala zde nové vyšší perony, z důvodu podnětu občanky, kde písemně adresovala Správě železnic žádost o zvýšení peronu, protože zdejší lidé nemohli vystupovat z vlaku, protože to bylo vysoko ke schodům vagónů a lidé každodenně dojíždějící z práce unavení měly obtíže vystoupit. Tudíž pokud Správa železnic tehdy žádosti občanky vyhověla nepochybně rozuměla, že zdejší nádraží má velký význam pro zdejší obyvatele a také pro turisty, kteři ji využívají, když sem cestují za cyklostezkami, houbařením a lyžováním na běžkách a výlety do přírody pod zdejší nejvyšší horou Nízkých Jeseníků Slunečná. Náklady demolice činí cca 26 milionů korun. Myslíme si, že rozumnější by bylo budovu zachovat, přestože její stavební stav odpovídá zubu času a chátrajícím stavem. Myslíme si veřejný zájem občanů, například převod budovy do vlastnictví Hnutí Duha Jeseníky, které již o koupi stavby požádalo, či převod do vlastnictví spolku, s tím že budova by byla využita například jako sociální podnik, obdobně jako na Osoblažsku nebo Náměšť na Hané, a dala zde práci a zaměstnání místním lidem dlouhodobě nezaměstnaným, a zároveň dimenzi budovy využít pro komunitní centrum, klubovnu pro mládež na seniory, železniční muzeum, výstavy, koncerty, expozice, projekce,a zábavný program pro děti a turistický ruch, výletní parní vlaky, na gastrofestivaly, a využít potenciál budovy v souladu s koncepcí Moravskoslezského kraje rozvoje turismu a přeshraniční česko-polské spolupráce. Apelujeme proto na vás, aby se budova zachovala a došlo k její opravě, aby mohla najít své využiti pro obyvatele.

Autor: Mgr. Karol Volf | 20 podpisů

ODSTRANĚNÍ ODCHYTOVÝCH KLECÍ NA PTÁKY  Z AREÁLU ŽELEZNIČNÍ STANICE V ČESKÉM TĚŠÍNĚ 73 podpisů chybí 27

ODSTRANĚNÍ ODCHYTOVÝCH KLECÍ NA PTÁKY Z AREÁLU ŽELEZNIČNÍ STANICE V ČESKÉM TĚŠÍNĚ

Petice dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a § 1 zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním

My, níže podepsaní občané, se prostřednictvím této petice obracíme na Městský úřad v Českém Těšíně, náměstí ČSA 1, 737 01 Český Těšín, se žádostí, aby se zasadil při jednání se Správou železnic, státní organizací, se sídlem Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1, o

Odůvodnění: Nepřejeme si, aby v našem městě byli v tomto areálu odchytáváni holubi do odchytových klecí a následně usmrcováni. Odchyt holubů (a přitom nezřídka i jiných zdravých ptáků) do odchytových klecí a jejich následné usmrcování považujeme za neetické a nehumánní – a navíc naprosto zbytečné, protože neřeší problém znečišťování nástupišť a nezamezuje ani poškozování nádražní budovy, jelikož tyto nejsou dostatečně zabezpečeny (např. účinnými sítěmi) proti usedání a hnízdění holubů.
Děkujeme.

V Českém Těšíně dne 27. srpna 2020

Za petiční výbor:
Mgr. Bc. Ladislav Hess, Štefánikova 124/20, 737 01 Český Těšín (sestavitel petice)
Miroslava Hessová, Štefánikova 124/20, 737 01 Český Těšín
PhDr. Alena Hasáková, Štefánikova 21/26, 737 01 Český Těšín

Zastupovat petiční výbor při jednáních se státními orgány je oprávněn kterýkoli člen petičního výboru (dle § 5, písm. 1 zák. č. 85/1990 Sb., o právu petičním)

Autor: Ladislav Hess | 73 podpisů

Odstranění odchytových klecí na holuby z nádražní budovy v Českém Těšíně 43 podpisů chybí 57

Odstranění odchytových klecí na holuby z nádražní budovy v Českém Těšíně

Petice podle § 1 zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním

Vznik petice: 19.7.2020

My, podepsaní v této petici, žádáme o odstranění odchytových klecí na holuby, které jsou umístěné na budově Správy železnic na ul. Nádražní v Českém Těšíně, s parcelním číslem 3335/4 katastrálního území Český Těšín, a žádáme o řešení situace jiným způsobem, např. síťováním nebo umístěním ultrazvukových plašičů ptactva. Odchyt ptactva do odchytových klecí, které jsou navíc přikryté černou fólií, na střeše budovy exponované přímému slunečnímu záření vyžaduje jejich častou kontrolu (při dnešních teplotách pokládáme i hodinové intervaly za nedostatečné) kvůli možnému nezákonnému úhynu a trpění odchycených holubů nebo jiného ptactva. Dále z důvodu, že na střechu budovy je přímý výhled z obytné části, pokládáme za neetické, aby lidé s výhledem na tuto budovu museli být nechtěnými účastníky trýznění ptáků a svědky jejich odchytu.

Dále je známo, že odchyt pomocí odchytových klecí nezajistí vyhubení populace. To znamená, že prováděný odchyt holubů nezajistí nemožnost jejich pohybu po nástupištích a znečišťování. Dále snížením populace holubů v této lokalitě může dojít ke zvýšení výskytu ptáků jiných druhů, kteří budou taktéž prostory nástupišť znečišťovat. Důkladným zasíťováním, vhodným umístěním ultrazvukových plašičů a také častějším a důkladnějším úklidem nástupišť by nádraží v Českém Těšíně jistě dosáhlo spokojenějších cestujících bez nutnosti odchytu tímto neetickým způsobem.

Obsah petice s podpisy bude zároveň odeslán na Správu železnic, státní organizaci, se sídlem Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1, jakožto žádost o odstranění odchytových klecí.

Autor: Ladislav Hess | 43 podpisů

Legalizace Mariuhany 15 podpisů chybí 29985

Legalizace Mariuhany

Zkusme si prosadit svoje ne? O kolik starostí by jsme přišli, kdyby byla Mariuhana legální i v našem státě. Tak jako v Amsterdamu, a podobných státech. Martiuhanu kouří zhruba  39% dnešní generace, což by znamenalo míň nelegálních činností,  lidé by utráceli za MARIUHANU v obchodě, ( coffeshop) a pod. Polovina lidí, ani pěstovat mariuhanu nechce, proto kupují tyto rostlinky od tkz. dealeru, jsou to částky které se pohybují od 200 kč až po desítky tísíc korun. Průměrný člověk, který požívá mariuhanu pro zlepšení a zpestření dne, vykouří gram až tři denně. To je nějakých 800 kč, takových lidí jsou stovky, tak jako kuřáku.  Mariuhana léčí, a mnohým lidem pomáhá ve stabilitě života. Mariuhana není těžká droga, je skoro tak nebezpečná jako alkohol, a také je legální. Je to přírodní látka, žádné chemikálie. Nechceme aby začli kouřit ganju všichni., ale proč omezovat ty co jí kouří?  Po pití alkoholu, jsou lidé většinou agresivní, nekomukativní a většinou si nepamatují co dělají, u mariuhany to tak není,. Ba naopak, citíme lásku, zpestří se nám chutě, pamatujeme si všechno, a navíc, se pořád smějem kdy někomu smích ublížil? Ne jen to, Maruška, má spoustů poziziva. Spojuje lidi, kde je mariuhana tam je láska, a kde je láska tam je život.  Dopřejte i nám, trošku více volností.

Autor: Kristyna Tatarkova Tatarkova | 15 podpisů

Zákaz používání ohňostrojů v Kunčicích pod Ondřejníkem 60 podpisů chybí 940

Zákaz používání ohňostrojů v Kunčicích pod Ondřejníkem

P E T I C E

Zastupitelstvu obce Kunčice pod Ondřejníkem (dále i Kunčice p.O.)
Občané ČR – obyvatelé, chataři a rekreanti obce Kunčice p.O.
Zastupitelstvu obce Kunčice p.O.
Kunčice pod Ondřejníkem 569, PSČ 739 13

V Kunčicích pod Ondřejníkem 15.8.2017

Petice dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod
a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním.

Věc: Zákaz používání ohňostrojů

My, níže podepsaní občané žádáme prostřednictvím této petice zastupitelstvo obce Kunčice pod Ondřejníkem, aby přistoupili pomocí obecně závazné vyhlášky k regulaci/zákazu užívání zábavní pyrotechniky, a sice v  bodech:
užívání a provozování zábavní pyrotechniky
provádění pyrotechnických efektů
odpalování ohňostrojů,

K úplnému zákazu používání zábavní pyrotechniky by se mělo přistoupit - bez jakékoliv možnosti výjimek, snad kromě silvestrovských oslav - především v té části obce, která se nachází na chráněném území CHKO Beskydy.
    Odůvodnění: zóna 3 CHKO Beskydy je v poslední době silně zasažena hlukem z pravidelně konaných ohňostrojů a petard. Nachází se navíc v bezprostřední blízkosti zóny 2 (území „pod Stolovou“) – tj. oblasti, které náleží poměrně vysoký stupeň ochrany.
Celé toto území CHKO, jak zóna 3, tak zóna 2, je zároveň součástí soustavy Natura 2000, přičemž není jen domovem divokých zvířat, ale také zvláštním zákonem chráněných druhů ptactva – jedná se o území, které bylo vyhlášeno za ptačí rezervaci.
Ze všech těchto důvodů je zřejmé, že se jedná o přírodní lokalitu zcela nevhodnou pro realizaci jakéhokoliv druhu tohoto typu turistické/rekreační zábavy.
  Dovolujeme si vás také upozornit, že nejen v některých takto přísně zákonem chráněných míst (KRNAP), ale např. i na území hl. m. Prahy bylo již odpalování ohňostrojů zakázáno. Na území hl. m. Prahy se k tomuto zákazu přistoupilo právě z důvodu ochrany ptactva (riziko úhynu a narušení hnízdění vodního ptactva  - Reflex, 15.8.2016). Zákaz byl původně omezen na oblasti v bezprostřední blízkosti řeky, od dubna letošního roku byl však významným způsobem rozšířen i na další oblasti (iDnes, 23.2.2017).
Co se týče omezení tohoto typu agresivní zábavy, která škodí nejen zvířatům, ale také lidem, lze se inspirovat přístupem i některých dalších, menších obcí.
Zastupitelstvo obce Hodonín vyřešilo např. problematiku ohňostrojů zákazem formulovaným v obecně závazné vyhlášce (č.5/2015). Čl. 2 této vyhlášky definuje užívání pyrotechniky jako:
„činnost, která by mohla narušit veřejný pořádek v obci nebo být v rozporu s dobrými mravy, ochranou bezpečnosti, zdraví a majetku.“ (www.hodonin.eu).
Domníváme se, že pozitivních příkladů pro inspiraci k řešení této obtěžující, nevhodné formy zábavy, která výrazným způsobem zatěžuje život místních obyvatel a ohrožuje život fauny v přísně chráněné oblasti CHKO, lze v dnešní době nalézt mnoho.
Děkujeme,
Za petiční výbor: Petr Míček, Marek Šašma, Petr Tichý
Za petiční výbor je oprávněn jednat:
Petr Míček, Verdunská 21, 720 00, Ostrava 1;( Kunčice p. O., č. p. 0276)
Marek Šašma, Kunčice p. O., č. p. 205

Podpisový arch k petici
Věc: Zákaz používání ohňostrojů
Za petiční výbor: Petr Míček, bytem Ostrava 1, Verdunská 21 a Marek Šašma, bytem Kunčice p.O., č.p. 205, jako osoby oprávněné jednat za petiční výbor ve styku s příslušnými orgány.

Autor: Marek Šašma | 60 podpisů

STOP OBALOVNĚ 978 podpisů chybí 9022

STOP OBALOVNĚ

P e t i c e
proti výstavbě obalovny živičných směsí, recyklátoru živičných povrchů, recyklační linky stavebních hmot, betonárny a kotlu pro ohřev záměsové vody do betonu.
Dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním

My, níže podepsaní, prostřednictvím této petice žádáme o revizi a znovu otevření veřejného jednání a zároveň prozkoumání udělených povolení ke stavbě recyklační linky a betonárky. Záleží nám, aby byl zachován současný stav přírodního životního prostoru. Stavbou v  k.ú. Chlebovice parc.číslo 783/1 příp. dalších pozemků dojde v okolí k zvýšení hlučnosti, prašnosti, zápachu,  tímto bude výrazně ovlivněna možnost migrace zvěře pro kterou je v blízkosti vybudován koridor, chovný potok Košice bude kontaminován povrchovými vodami které jsou z uvedené plochy drenážemi  odváděny do jeho toku. Dále se neúměrně navýší  nákladní doprava v blízkém okolí.  Pro tuto oblast je typické západní proudění, které bude právě na Zelinkovice, Lysůvky, ale i Chlebovice směřovat veškeré negativní vlivy z provozu zařízení.

Do současné doby nebylo vyřešeno ani odhlučnění rychlostí komunikace R48 v Zelinkovicích a Lysůvkách a opět se má stavět další průmyslový blok, který tuto životní situaci občanů ještě zhorší.

Pro takový typ stavby jsou určitě jiná vhodnější místa, dál od lidských obydlí, která nebudou nikoho obtěžovat.

Osadní výbor Zelinkovice - Lysůvky

Autor: Petr Pokluda | 978 podpisů