Petice proti zničení údolí Zdobnice přehradou Pěčín 1107 podpisů

Petice proti zničení údolí Zdobnice přehradou Pěčín

Hlavním cílem této petice je vyjádření nesouhlasu s další přípravou nebo snad samotnou realizací vodního díla Pěčín na řece Zdobnici v první zóně CHKO Orlické hory a Evropsky významné lokalitě CZ0520604 - Zdobnice – Říčka a podnět k vyřazení lokality z Generelu území chráněných pro akumulaci povrchových vod.

Proto my, níže podepsaní:
nesouhlasíme s další přípravou a výstavbou vodní nádrže Zdobnice, Pěčín na řece Zdobnici
vyzýváme Vládu ČR, Ministerstvo zemědělství a Povodí Labe, aby zastavily projekční práce a jinou přípravu vodního díla Pěčín
• vyzýváme Vládu ČR, aby ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem zemědělství vyřadila lokalitu Pěčín z Generelu území chráněných pro akumulaci povrchových vod

vyzýváme příslušné instituce, aby v boji se suchem a povodněmi začaly připravovat a hlavně realizovat přírodě blízká opatření (např. revitalizace toků, obnova mokřadů, péče o zemědělskou půdu) a k přírodě citlivá technická opatření (např. podpora vodovodní infrastruktury)

Důvody našeho nesouhlasu:
a) realizace vodní nádrže Pěčín by představovala devastaci přírodně cenného území národního a evropského významu. Dané území je natolik cenné, že by mělo být jednoznačně předem vyloučeno z úvah o stavbě přehrady.
b) příslušné instituce zcela ignorují jiné technické alternativy, které respektují ochranu přírody a krajiny, a neověřily ani přírodě blízká opatření, která podpoří zadržování vody v krajině a zlepšení stavu vodních zdrojů. Před uvažováním nad stavbou přehrad by měla být zrealizována všechna možná přírodně citlivá opatření.
c) nesmyslnost stavby vodní nádrže pro pitnou vodu dokonce odmítají sami vodohospodáři, kteří spravují zdroje pitné vody (např. sdružení SOVAK – vyzvalo k podpoře investic do infrastruktury vodovodů, které umožní přečerpávat vodu mezi různými zdroji pitné vody a zlepšit tak odolnost území proti suchu a případnému výpadku jednotlivých zdrojů).

Více na http://stoppecin.cz/
Facebook: Přehradu v Pěčíně nechceme!
www.facebook.com/groups/1097807136917724

Autor: Martin Hanousek | 1107 podpisů

Proti bourání mostu v Habrové 555 podpisů

Proti bourání mostu v Habrové

Jsme proti bourání posledního kamenného mostu v katastru obce Habrová.

Je to jediná hodnotná věřejná stavba v Habrové, která vytváří jedinečnost a identitu daného místa a je připomínkou umu našich předků. Tato místní část navíc postrádá přirozené centrum typu návsi, či kostel – kamenný most je tedy obzvláště cenný.

Ikdyž stávající most není v dobrém technickém stavu (díky nevhodné opravě a dlouhodobě zanedbané péči), jeho původní část byla zjevně navržena a postavena velmi kvalitně: most navzdory

poškození více jak sto let odolává zvýšené zátěži i povodním. Z technického hlediska tedy není důvod most bourat, zničit.

Bouráním se má řešit dopravní situace. Avšak navrhovaný betonový most - esteticky hluboko pod úrovní současného mostu - tuto dopravní situaci také nevyřeší, protože je obtížné jej kvůli návaznosti na okolní křižovatky narovnat. Řeší se tak pouze jeho rozšíření.

Občané Habrové ani nemají zájem o to, aby dopravní situace nahrávala těžké dopravě, která by si pak mnohem častěji zkracovala cestu mezi Kvasinami a Rychnovem právě tudy.

Pokud měl návrh zajistit vyšší bezpečnost při průjezdu, neprokázalo by stejnou službu například upozornění na zúženou vozovku nebo omezení rychlosti?

Navrhovaný nový betonový most nemá žádné estetické kvality, okolí nepřinese vůbec žádnou hodnotu.

Autor: Bohumila Fritzlová Frecerová | 555 podpisů

Zákaz vjezdu nákladních automobilů nad 12 tun 13 podpisů chybí 137

Zákaz vjezdu nákladních automobilů nad 12 tun

PETICE

dle čl. 18 Listiny základních svobod a zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním

Petice za zklidnění provozu, bezpečnost chodců a omezení nákladní automobilové dopravy nad 12 tun ve městě Lázně Bělohrad.

Příjemce: Městský úřad Lázně Bělohrad

Tvůrce: Alena Timková, Kotykova alej 205, Lázně Bělohrad

Vážený pane starosto,

Obracíme se na Vás jako obyvatelé města Lázně Bělohrad, především ulic Lázeňská, T. G. Masaryka a Kotykova alej s otevřeným dopisem – peticí, ve kterém sdělujeme naše obavy nad dopravní situací ve městě po zavedení zpoplatnění silnic I.třídy.

V posledních dvou měsících jsme zaznamenali zhoršení dopravní situace v našem městě. Týká se to zejména ulic Lázeňská, T. G. Masaryka a Kotykova alej.

Zhoršení situace spočívá v několika aspektech :
- silnice 2. třídy je využívána nadměrnou kamionovou a nákladní dopravou. Hlavním problémem je, že silnice 2. a 3. třídy nejsou ze své povahy určeny pro provoz kamionů a těžkých nákladních vozidel. Závažnějším problémem je, že silnice č. 284 prochází lázeňským územím, kamiony projíždí přímo pod okny lázeňských domů (hotel Grand, hotel Janeček, vila Karluška, vila Stefanie, penzion Věžička a hotel Bohumilka);
- kamiony jezdí zároveň přes železniční přejezd a po nově zrekonstuované silnici v ulici Kotykova alej;
- kamiony projíždí pod okny blízko stojící mateřské školy.

V důsledku toho dochází zejména k ohrožení zdraví a bezpečí všech, kteří se pohybují kolem komunikace a to zejména z důvodu hlučnosti a kouřivosti kamionů. Dále dochází ke znehodnocení technického stavu okolních domů, neboť těžká kamionová doprava a nákladní vozidla způsobují otřesy a chvění, které není absorbováno podkladem vozovky a je tedy přenášeno na okolní budovy. V důsledku toho dochází ke znehodnocení majetku, neboť se objevují praskliny a trhliny v omítkách a zdech! Snížení kvality života všech, zejména pak v ulicích Lázeňská, T. G. Masaryka a Kotykova alej není také zanedbatelné.

Vzhledem k výše uvedenému Vás proto vyzýváme, abyste situaci začali řešit. Dle našeho názoru existuje několik efektivních způsobů řešení, které by měly vést k zákazu a omezení vjezdu těžkých nákladních vozidel do města:
- umístění dopravního značení „Zákaz vjezdu NA nad 12 tun“ na trase Miletín – Lázně Bělohrad (část úseku silnice II. třídy číslo 284) a na trase Lázně Bělohrad – Jičín (celý úsek silnice II. třídy číslo 501),
- častější kontrola orgánů Policie ČR v našem městě ohledně dodržování zákazu vjezdu NA nad 12 tun.

Měli bychom začít vyvíjet tlak na Krajský úřad v Hradci Králové, Odbor dopravy v Jičíně a rovněž Policii ČR v Jičíně, která se k návrhu umístit zákazové značky staví odmítavě.

Tento otevřený dopis – petice je adresována zejména panu starostovi a zastupitelům města Lázně Bělohrad.

Očekáváme, že povedete a vyvoláte diskusi na toto téma na některém ze zasedání zastupitelstva. Přílohou tohoto dopisu je seznam všech, kteří s podporou neváhali.

Za obyvatele města Lázně Bělohrad

Alena Timková, Kotykova alej 205, Lázně Bělohrad

Autor: Alena Timková | 13 podpisů

Petice proti kácení stromů na Husově náměstí v České Skalici 327 podpisů

Petice proti kácení stromů na Husově náměstí v České Skalici

Petice občanů proti plánovanému nadbytečnému kácení vzrostlé zeleně v rámci revitalizace Husova náměstí v České Skalici Roku 2016 bylo vydáno rozhodnutí o povolení kácení dřevin na náměstí v České Skalici. Jeho rozsah byl ještě rozšířen v červnu 2019. Kromě jiného by mělo být pokáceno 9 vzrostlých stromů v centrální části náměstí, vč. 2 stoletých lip u pomníku Boženy Němcové (tzv. Stromů svobody vysazených sokoly v r. 1919 u příležitosti založení Československa). Žádáme o odpovědné přehodnocení těchto rozhodnutí. Důvodem naší naléhavé žádosti jsou stále rychleji postupující klimatické změny a rostoucí význam zeleně ve městě, zvl. té vzrostlé. Kromě toho má řada z nás hluboký citový vztah k těmto živoucím pamětníkům historie České Skalice, které jsou dle dendrologického posudku většinou v dobrém zdravotním stavu. Vzhledem k tomu, že se tato problematika týká všech občanů České Skalice (zvl. pak jejich potomků, včetně těch dosud nenarozených), chceme, aby tato iniciativa zůstala přísně nadstranická. Nesmí být tudíž zneužita žádnou politickou stranou ani hnutím k vlastním politickým cílům. Za petiční výbor: MUDr. Ivana Správková, Ing. Jan Fetter, Jarmila Středová, Blanka Štěpánová, Šárka Fetterová Za petiční výbor je oprávněnou osobou k jednání MUDr. Ivana Správková, Zdeňka Štěpánka 29, Česká Skalice V České Skalici 27.8.2019

Autor: Blanka Štěpánová | 327 podpisů

Zachraňme cyklověž u nádraží v Hradci Králové 958 podpisů chybí 4042

Zachraňme cyklověž u nádraží v Hradci Králové

Cyklověž BIKETOWER je taková moderní kolárna budoucnosti. Jde o unikátní automatický samoobslužný skladovací systém pro kola. Uvnitř cyklověže cyklisté mohou uskladnit kola v bezpečném a suchém prostředíbez přístupu jiných osob. Na kolo neprší ani se na něj nepráší a je celou dobu monitorováno kamerovým systémem.

V Hradci u hlavního nádraží vyrostla jedna vůbec z prvních v Česká republice. Za 5 let nepřetržitého provozu, už zde svoje kolo ustájilo VÍCE NEŽ 140 000 CYKLISTŮ.

Věž má ideální pozici, kdy se cestou vlakem domů nemusíte strachovat, že vám kolo zamčené před nádražímdo stojanu někdo odcizil, poškodil nebo minimálně vypustil duši. V cyklověži je kolo v naprostém bezpečípo celou dobu vašeho výletování. Tahle cyklostáj má navíc nepřetržitý provoz a stojí pouze 5 korun na den.  Pro Hradec, ráj cyklistů, si snad nic lepšího nejde ani přát.

My, níže podepsaní, tak vyjadřujeme podporu dalšímu fungování věže, bez které si mnozí z nás již neumí svůj cyklistický život ve městě ani představit. Souhlasíme s tím, že naše podpisy budou využity jako argument pro městské zastupitele, že o cyklověž je mezi občany opravdu velký zájem. Žádáme tedy tímto zastupitele města, aby zajistilo pokračování této služby pro hradecké cyklisty a návštěvníky města, a to jak provoz současné cyklověže na Riegrově náměstí, tak i její návaznost pro případ rekonstrukce hotelu Černigov.

V Hradci Králové už na jednu věž hrdí jsme, pojďme se spojit, aby mohl tento unikátní projekt i nadále sloužit lidem a podporovat tak čilý cyklistický ruch města.

Autor: Jakub Lupoměský | 958 podpisů

Petice za odstoupení Mgr. Roberta Nováka, ředitele Gymnázia J. K. Tyla 283 podpisů

Petice za odstoupení Mgr. Roberta Nováka, ředitele Gymnázia J. K. Tyla

My, níže podepsaní, prostřednictvím této petice žádáme odstoupení Mgr. Roberta Nováka, ředitele Gymnázia J. K. Tyla.

Velice nás, jako absolventy, mrzí, že musíme přihlížet dlouhodobé šikaně učitelů a studentů, která se na Gymnáziu odehrává. Máme velký zájem na tom, aby se Gymnázium J. K. Tyla opět stalo prestižní školou, jako tomu bylo dříve.

Nelíbí se nám, že studenti ani učitelé nemohou projevit svůj vlastní názor. Když tak učiní, jsou ze školy vyhozeni a nahrazeni mladšími, méně zkušenějšími nebo jinak potrestáni. Myslíme si, že si zaslouží, aby se s nimi jednalo důstojně a aby v čele Gymnázia stál morální člověk, který bude ctít svobodu, bude chovat toleranci a úctu k ostatním a bude podporovat rozvoj studentů, učitelů, a tím i celé školy.

Dlouhodobě jsme mlčky přihlíželi dění na gymnáziu. Poslední události (pokračující odcházení kvalitních učitelů či anonymní dopisy sepsané současnými studenty GJKT vyvěšené na půdě školy) nás donutily učinit tento krok.

Domníváme se, že zacházení stávajícího ředitele GJKT s učiteli a studenty velmi poškodilo pověst Gymnázia. Žádáme proto jeho odstoupení. Pro studenty a učitele požadujeme ředitele, který s nimi bude jednat důstojně, bude respektovat jejich názory a opět pozvedne pověst Gymnázia.

Děkujeme.

Za absolventy Gymnázia J. K. Tyla

Lucie Hofmanová, Barbora Kunešová, Adéla Joštová

Autor: Adéla Joštová | 283 podpisů

Chceme Velké náměstí, ne Velké parkoviště 432 podpisů chybí 1068

Chceme Velké náměstí, ne Velké parkoviště

My, obyvatelé Hradce Králové, žádáme své volené zástupce, aby odolali tlaku jedné zájmové skupiny, a nezvyšovali množství plánovaných parkovacích míst na Velkém náměstí.  Rádi bychom, aby se největší a nejvýznamnější otevřený prostor v historickém jádru našeho města upravil tak, jak bylo v původní verzi vítězného návrhu, který počítal s počtem cca 60 parkovacích míst při straně vozovky směrem ke středu náměstí. Náměstí má sloužit pro setkávání lidí, jakož i pro prezentaci města a jeho významu. V posledních desetiletích se ovšem celý prostor přeměnil v obří parkoviště pro 260 aut.

Pohled dolů z Bílé věže nabízí dnes groteskní situace, kdy se nejen chodci, ale i svatebčané doslova prodírají mezi zaparkovanými auty. Podívejme se do jiných měst, kde parkoviště redukují a náměstí začínají být doopravdy prostorem pro setkávání lidí, místem, na které jsou obyvatelé hrdí viz. náměstí T. G. Masaryka ve Frýdlantu či Malostranské náměstí v Praze.

Plánovaná rekonstrukce je mimořádnou příležitostí pro město, kdy výsledkem může být příjemný, pohledný a reprezentativní prostor pro všechny obyvatele a lákavý cíl turistů. Hradec Králové si zaslouží Velké náměstí, ne Velké parkoviště.

Děkujeme.

Za petiční výbor:

Ing. Tomáš Štayr, Zámostí 85/13, 500 09 Hradec Králové- Malšovice, info@ecoinstitut.cz, 608 913 562

Ing. Jan Zídek, K Hvězdárně 704/67, 500 08 Hradec Králové- Nový Hradec Králové

Ing. Matěj Fuchs, Selicharova 1420, 500 12 Hradec Králové

Ing. Zbyněk Sperat, Ph.D., Říčařova 38/16, PSČ 503 01Hradec Králové - Plotiště nad Labem,

Ing. Jiří Štrupl, Gočárova třída 760, 500 02 Hradec Králové

Ing. Pavel Řehák, Labská kotlina 990, 500 02 Hradec Králové