Petice proti odvolání Ondřeje Šimetky z pozice přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky FNO 2254 podpisů

My, níže podepsaní z řad občanské veřejnosti, vyjadřujeme podporu docentu MUDr. Ondřeji Šimetkovi, Ph.D., MBA, který byl 5. října 2018 odvolán z pozice přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava. Během několika měsíců byli z pochybných důvodů a bez adekvátní náhrady odvoláni již čtyři přednostové klinik a primář této nemocnice. S velkým znepokojením – spolu s odbornou veřejností, Lékařskou fakultou Ostravské univerzity a zaměstnanci FNO – sledujeme tento vývoj, který může mít nevratný negativní dopad na kvalitu zdravotní péče v Ostravě a celém Moravskoslezském kraji.

Viníkem této krizové situace je podle našeho názoru především její ředitel Evžen Machytka, který byl do funkce jmenován v dubnu letošního roku ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Ukončení pracovního poměru přednostů potvrdil akademickým senátem odvolaný děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Pavel Zonča, který z procedurálních důvodů napadl své odvolání a soudně se domohl dočasného návratu do funkce (do konce října). Zonča však nereprezentuje názory fakulty ani univerzity, které naopak opakovaně vyjádřily znepokojení nad situací ve FNO.

Docent Ondřej Šimetka vybudoval v Ostravě špičkové pracoviště, které například jako jediné v celém Moravskoslezském kraji je schopno zachraňovat děti narozené před 30. týdnem těhotenství. Perinatologické centrum FNO patří k nejlepším v Evropě. Tým lékařů pod Šimetkovým vedením spojoval nejvyšší odbornost s empatickým přístupem plným respektu k pacientkám a blízkým rodinným příslušníkům. Nyní hrozí rozpad tohoto týmu.

Vyzýváme ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, aby odvolal Evžena Machytku z pozice ředitele Fakultní nemocnice Ostrava. Dále žádáme, aby byl Ondřej Šimetka přijat zpět do funkce přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky. Současně chceme, aby byla důkladně přezkoumána důvodnost odvolání dalších přednostů a primářů.

Za iniciátory petice Martin a Eliška Packovi

V Ostravě dne 17. 10. 2018

Autor: Martin Packa | 2254 podpisů

STOP OBALOVNĚ 978 podpisů chybí 9022

STOP OBALOVNĚ

P e t i c e
proti výstavbě obalovny živičných směsí, recyklátoru živičných povrchů, recyklační linky stavebních hmot, betonárny a kotlu pro ohřev záměsové vody do betonu.
Dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním

My, níže podepsaní, prostřednictvím této petice žádáme o revizi a znovu otevření veřejného jednání a zároveň prozkoumání udělených povolení ke stavbě recyklační linky a betonárky. Záleží nám, aby byl zachován současný stav přírodního životního prostoru. Stavbou v  k.ú. Chlebovice parc.číslo 783/1 příp. dalších pozemků dojde v okolí k zvýšení hlučnosti, prašnosti, zápachu,  tímto bude výrazně ovlivněna možnost migrace zvěře pro kterou je v blízkosti vybudován koridor, chovný potok Košice bude kontaminován povrchovými vodami které jsou z uvedené plochy drenážemi  odváděny do jeho toku. Dále se neúměrně navýší  nákladní doprava v blízkém okolí.  Pro tuto oblast je typické západní proudění, které bude právě na Zelinkovice, Lysůvky, ale i Chlebovice směřovat veškeré negativní vlivy z provozu zařízení.

Do současné doby nebylo vyřešeno ani odhlučnění rychlostí komunikace R48 v Zelinkovicích a Lysůvkách a opět se má stavět další průmyslový blok, který tuto životní situaci občanů ještě zhorší.

Pro takový typ stavby jsou určitě jiná vhodnější místa, dál od lidských obydlí, která nebudou nikoho obtěžovat.

Osadní výbor Zelinkovice - Lysůvky

Autor: Petr Pokluda | 978 podpisů

PETICE NA PODPORU RODINNÉHO CENTRA PROVÁZEK 382 podpisů chybí 18

PETICE NA PODPORU RODINNÉHO CENTRA PROVÁZEK

PETICE

NA PODPORU RODINNÉHO CENTRA PROVÁZEK

PROFICIO, z.s. provozuje od března 2009 v Novém Jičíně rodinné centrum. Od března 2013 pak v prostorách SOŠ Educa na ul. Bohuslava Martinů pod názvem RC Provázek.

Novojičíňákům nabízíme:

- pravidelné i jednorázové aktivity pro děti i rodiče s dětmi (hudební, výtvarné, pohybové) některé zcela jedinečné (parkour, aktivity pro rodiny s děmi s PAS apd.)
- aktivity pro dospělé (zdravotní cvičení, vzdělávání včetně „dovozu“ odborníků typu manželé Kopřivovi, Zerzán a Strnadelová, Margit Slimáková aj.) i těhotné (předporodní kurzy, laktační poradna)
- individuální poradenství v oblasti zdraví, mezilidských vztahů, výchovy apod.
- hernu s minikavárnou
- službu krátkodobého hlídání dětí
- celou řadu další aktivit nad rámec RC – Restaurant Day apod.

PROVÁZEK V ČÍSLECH ZA ROK 2015:

- 300 m2 plochy, kterou plně využíváme (+ pronájem tělocvičny a auly)

- provoz PO – ČT 9 – 20, PÁ 9 -12 + víkendové aktivity
- 9 zaměstnanců (ženy s malými dětmi), 16 pravidelných lektorů a 15 dobrovolnic (pracují zdarma) a desítky spolupracujících externistů
75 pravidelných týdenních kroužků /aktivit  (37 pro děti (a rodiče), 27 pro dospělé, 11 pro těhotné) pro 410 klientů ve věku od narození po seniory
57 jednorázových akcí - 20 pro rodiče s dětmi a 37 pro dospělé pro celkem 734 registrovaných klientů + další desítky neregistrovaných
- 2 příměstské tábory pro 42 dětí

- cca 180.000 Kč měsíční náklady na provoz rodinného centra
- náklady jsou vedle příjmů od klientů financovány prostřednictvím projektů ESF, MPSV, Moravskoslezského kraje, soukromých subjektů apod.
- podíl spolufinancování města se pohybuje v rozmezí 0,7- 3,5 % rozpočtu spolku

V letošním roce došlo k výpadku možnosti spolufinancování ze zdrojů mimo město tak, jak tomu bylo doposud. V loňském roce nebyly v dostatečném předstihu vyhlášeny výzvy, které by byly určeny pro organizace našeho typu.

Cca polovinu nákladů jsme schopni pokrýt vlastními příjmy – platbami od klientů.

Výpadek příjmů však nemůžeme plně kompenzovat z jiných zdrojů - jsou buď marginální (soukromí dárci, nadace) a nebo jsou nejisté.

Posledním střípkem této nepříjemné mozaiky je to, že jsme byli vyřazeni z možnosti žádat o řádné dotace města, protože naše sídlo není v Novém Jičíně, ale sousední obci Rybí.

Proto jsme se obrátili na město s žádostí o pomoc při řešení této kritické situace. Neoficiálně máme potvrzeno získání několika desítek tisíc, které situaci neřeší.

Pokud se nám nepodaří provoz dofinancovat tak, abychom mohli pokračovat, budeme nuceni provoz centra ukončit, dramaticky zredukovat nebo přesunout do jiné vstřícnější obce.

Nemůžeme tvořit dluhy a nemáme aktuálně jiný zdroj (pracujeme dlouhodobě za podprůměrnou mzdu či zdarma, zdvojnásobit vstupné pro klienty nepovažujeme za řešení).

Stovky rodin pak přijdou o aktivity pro nejmenší děti, které jsou kvitovány nejen rodiči, ale i lékaři a dalšími odborníky z celé republiky. Ve městě neexistuje organizace, která by byla schopna tyto klienty v takovém počtu obsloužit.

My níže podepsaní souhlasíme s tvrzením, že činnost RC Provázek na území města je důležitá a žádoucí. Vyzýváme zástupce města Nový Jičín, aby zcela jasně deklarovali svůj postoj k aktivitám RC Provázek a finančně podpořili PROFICIO, z.s. tak, aby mohlo udržet RC Provázek ve stávající dostupnosti i stávající kvalitě.

Petiční výbor:

Ing. Michaela Holišová, 742 65 Rybí 231

Žaneta Konopáčová, Květná 693, 742 72 Mořkov

Ing. Martina Paličková, Slezská 31, 741 01 Nový Jičín

Zastupovat petiční výbor při jednání se státními orgány je oprávněn: Ing. Michaela Holišová, 742 65 Rybí 231

Autor: Michaela Holišová | 382 podpisů

Moravskoslezský x celá ČR