PETICE proti nekoncepčnímu přemostění přírodního parku Smetanka 61 podpisů

PETICE proti nekoncepčnímu přemostění přírodního parku Smetanka

My,

níže podepsaní občané, prostřednictvím této petice konstatujeme, že

v lokalitě jednoho z nejmalebnějších pražských přírodních zákoutí - v zákonem chráněném přírodním parku Smetanka v Praze 9 - vzniká projekt Správy železnic na investiční akci A12 (Modernizace traťového úseku Praha-Libeň - Praha- -Malešice, I. stavba);
součástí projektu je výstavba železničního přemostění dvou existujících železničních mostů ve výšce 40 metrů nad terénem;
 v současné navrhované podobě hrozí nevratná devastace unikátního pražského přírodního parku se zásadním dopadem na obyvatele i životní prostředí;
navrhovaná stavba je v rozporu se zákonem o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb.  a realizací hrozí zničení nejen 400 stromů a tisícovky keřů, ale i ohrožení chráněných druhů zvířat a rostlin;
deklarovaný smysl stavby (odstranění kapacitního hrdla) je neodůvodněný a zcela nekoncepční, protože tento údajný problém bude přesunut pouze o 2km k jednokolejnému tunelu pod Českobrodskou ulicí.  K němu by totiž po vybudování uvedené stavby ústily koleje tři. Pro rozšíření tunelu přitom neexistují dosud žádná řešení ani plány;
vzhledem k výše uvedenému i k tomu, že investor stavby nedisponuje ani žádným aktuálním rozpočtem, se jedná o trestuhodný hazard s veřejnými financemi.

žádáme proto, aby:

byl projekt vzhledem k výše uvedenému projednán ve všech příslušných výborech a komisích MČ Praha 9 (především komise územního rozvoje a životního prostředí), městské radě a v městském zastupitelstvu a také příslušnými odbory MHMP a IPR;
byl projekt v současné podobě všemi dotčenými orgány důrazně odmítnut přinejmenším do vyřešení uvedených nesrovnalostí (především pak nekoncepčnost a nenavazující dopravní řešení, které stavbu dělá zcela zbytečnou, dále pak trestuhodnou absencí rozpočtu stavby i samotné liché zdůvodnění jejího vlastního smyslu).

Za petiční výbor:

Hrdlořezská zvonička, spolek

IČO 28554060

Hrdlořezská 357/16, Praha 9 - Hrdlořezy

v.z. Leona Hornová

Pod Hloubětínskou zastávkou 188/24, Praha 9 – Hrdlořezy

V Praze 15. 6. 2022

Autor: Leona Hornová | 61 podpisů

Petice za zavedení kamerových systémů na všech jatkách v ČR 26571 podpisů

Petice za zavedení kamerových systémů na všech jatkách v ČR

Požadujeme zavedení kamerových systémů na všech jatkách v České republice bez výjimky. Naše požadavky na změnu legislativy se opírají zejména o následující skutečnosti:

Kamerové systémy by mohly odradit od špatného a násilného zacházení se zvířaty, podporovaly snahu dodržovat správné postupy a předešly situacím, kdy se ke konzumentům dostane maso z nemocného zvířete (viz. situace v Polsku). Domníváme se, že spotřebitel by měl vědět, co jí a jakým procesem si zvíře před smrtí prošlo.

Kamery požadujeme na místech vykládání či vyhánění zvířat z transportního vozu, předporážkového ustájení zvířat a na místech usmrcování, vykrvení a následného stahování z kůže, vyvrhování a zbavování se jednotlivých částí těla.

Požadujeme, aby byl celý tento proces živě vysílán na webových stránkách jednotlivých jatek tak, aby se na něj kdokoliv mohl kdykoliv podívat. Vzorem může být např. společnost Hollandia, která pod heslem „jsme průhlední” vysílá online každou z částí svých činností.

Kamerové systémy neukončí utrpení na jatkách, ale budou cenným nástrojem běžným spotřebitelům k tomu, aby věděli, jak je nakládáno se zvířaty, které konzumují. Jatka nedovolují exkurze a jejich budovy jsou uzpůsobeny tak, že se nikdo nemá šanci o jejich činnosti nic dozvědět. Zvířata jsou odkázána na vůli zaměstnanců. Z pořízených záběrů a výpovědí zaměstnanců vyplývá, že jsou v některých případech zvířatům chvíle před smrtí znepříjemňovány.
Inspirací může být Francie a Velká Británie, kde jsou kamerové systémy na jatkách již zavedeny.

My, níže podepsaní, souhlasíme s textem Petice za zavedení kamerových systémů na všech jatkách v ČR.

Petice ke stažení: https://bit.ly/2SWyymf

Autor: Zvířata Nejíme | 26571 podpisů

Petice proti klamavé reklamě v oblasti živočišných výrobků 412 podpisů chybí 49588

Petice proti klamavé reklamě v oblasti živočišných výrobků

Klamavá reklama je popsána v § 2977 Občanského zákoníku, a to jako něco uvádějící zákazníka v omyl. Tento omyl vede k tomu, že si zákazník může zboží koupit pod vlivem takovéto reklamy, a pokud by klamán nebyl, zboží by si možná nekoupil.

Potravinářský průmysl, a to především živočišná produkce se vyznačuje obrovskou mírou zavádějících informací, lživých zobrazení a zakrýváním skutečností, ať jsou to fialové kravičky nebo takzvané veselé krávy, či šťastná prasátka houpající se na stromě zvaný klobásovník. Ve skutečnosti však zvířata v tomto průmyslu neuvěřitelně trpí a žádné z nich není šťastné.
Proto v rámci petice chceme dosáhnout změny § 2977 tak, aby prodejci i výrobci museli ohledně zvířat uvádět a zobrazovat pravdivé údaje a skutečnosti, podobně jako například prodejci a výrobci tabákových výrobků.

Cílem petice je tedy změna § 2977 Občanského zákoníku tak, aby nebylo možné klamat zákazníka o podmínkách chovu a zacházení se zvířaty v jakékoliv fázi jejich života nebo ohledně smrti. Žádná forma nadsázky, přehánění nebo nepravdivého zobrazení by neměla být přípustná v reklamě, která se týká produktů získávaných z živých bytostí.

Vyzýváme zákonodárce, aby se tímto paragrafem zabývali a také aby začali postihovat společnosti, které se zmiňovaného klamavého jednání dopouští.

Níže podepsané osoby souhlasí se zněním této petice, tedy požadují v jejím smyslu uváděnou změnu zmíněného paragrafu Občanského zákoníku.

Autor: Josef Němec | 412 podpisů

STOP vysílání neetických záběrů dětí s postižením! 971 podpisů

STOP vysílání neetických záběrů dětí s postižením!

STOP Vysílání neetických záběrů dětí s postižením, pořízených skrytou kamerou v pořadu ČT bez vědomí jejich rodičů!

Nedopusťme zveřejňování záběrů nezletilých dětí ve veřejnoprávní televizi a jejich další šíření bez vědomí a souhlasu jejich rodičů.

Česká televize pod velkým tlakem stížností rodičů, organizací a dalších protestujících, zatím jen ODLOŽILA vysílání pořadu z cyklu ČT Infiltrace pod názvem „Obchod s nadějí“.

Česká televize nadále TRVÁ na odvysílání pořadu později.

Česká televize nadále pokračuje v šíření záběrů dětí a poskytuje je cizím osobám navzdory tomu, že k tomu nemá souhlas rodičů.

Již na základě upoutávky je patrné, že jsou v něm použity záznamy dětí s postižením v choulostivých situacích, pořízené skrytou kamerou, aniž by jejich rodiče byli o natáčení informováni, aniž by dali k jejich natáčení nebo zveřejnění záběrů s nimi souhlas. Navíc děti na vysílaných záběrech v České televizi poznali nejenom jejich rodiče, ale i další osoby jako např. jejich známí a sousedé.

Rodiče dotčených dětí protestovali proti odvysílání pořadu prostřednictvím Výzvy adresované vedení ČT. Dosud neobdrželi odpověď.

Ze strany ČT, potažmo tvůrců pořadu, se jedná o neoprávněný zásah do osobnostních práv nezletilých dětí, který je může poznamenat na celý život. Příznivý vývoj každého jedince je možný, jen pokud není nepřiměřeně narušována integrita jeho vnitřní sféry. Příznivý vývoj postižených dětí je extrémně křehký. Nedopusťme ničím neodčinitelný zásah spočívající v odvysílání záběrů atakujících lidskou důstojnost dětí s postižením.

Pokud si také myslíte, že i v dnešní době existují etické hranice, které nelze překročit, podpořte prosím výzvu České televizi, aby takovéto záběry nezveřejňovala.

Děti, a zejména potom děti s postižením, potřebují ochranu rodičů a celé společnosti.

Představte si, že byste to mohli být vy, kdo z upoutávky ve veřejnoprávní televizi pozná svoje dítě v citlivé situaci s nepravdivými a zavádějícími komentáři.

Pomozte hájit práva bezbranných dětí podpisem výzvy, jejím sdílením.

Děkujeme.

Organizátor petice Martin Zach

Patron Caballinus hipoterapie z.s., reprezentant ČR v para atletice

Na vědomí:

Ing. Petr Dvořák, MBA – Generální ředitel ČT

Milan Fridrich – ředitel programu ČT

Jan Maxa – ředitel divize Vývoj a nová média ČT

Vít Kolář – ředitel korporátních vztahů, komunikace a obchodu ČT

JUDr. Markéta Havlová – vedoucí právního úseku ČT

Andrea Lukasíková – vedoucí interního auditu ČT

Čestmír Franěk – ombudsman ČT

prof. JUDr. Helena Válková, CSc. – vládní zmocněnkyně pro lidská práva

JUDr. Stanislav Křeček – Veřejný ochránce práv

Mgr. Monika Šimůnková – zástupkyně Veřejného ochránce práv

Mgr. Klára Šimáčková Laurenčíková – předsedkyně Vládního výboru pro práva dítěte

JUDr. Natálie Illková – tajemnice Výboru pro práva dítěte

Miroslava Němcová – místopředsedkyně Stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky

prof. Ing. Jiří Drahoš, DrSc. – předseda Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu Parlamentu České republiky

Mgr. Jiří Kaucký – předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů

Mgr. Pavel Matocha – předseda Rady České televize

Bc. Ivan Krejčí – předseda Rady pro televizní a rozhlasové vysílání

Liga lidských práv

Autor: Martin Zach | 971 podpisů

Petice za otevření Generálního konzulátu ve Vancouveru 500 podpisů

Petice za otevření Generálního konzulátu ve Vancouveru

Vážený pane ministře Petříčku, Vážené Ministerstvo zahraničních věcí,

Čeští občané žijící na severozápadě Kanady a USA mají velmi složitý přístup k českých úřadům. Vše se navíc ještě více zkomplikovalo zavřením Honorárního konzulátu ve Vancouveru ke dni 1. ledna 2020.

Nejbližší Generální konzulát ČR se nachází v Los Angeles, které je vzdáleno 2100 kilometrů. Dále máme možnost jet do GK Chicago, který je 3500 km daleko. Tyto GK jsou ovšem v USA, což znamená, že pro některé žadatele jsou nedosažitelné, jelikož jim například brzy končí platnost pasu, případně z jiných důvodů nemohou nebo nechtějí přes státní hranice.

V Kanadě je nejbližší konzulát pro západní pobřeží v Torontu, které je 4300 km daleko. Český zastupitelský úřad (ZÚ) v Ottawě je dokonce vzdálen 4400 km od Vancouveru.

Zavření HK Vancouver vnímame jako příležitost pro MZV otevřít GK ve Vancouveru, který by mohl pomoci občanům ČR žijícím nejen v tomto městě a dalších částech Britské Kolumbie ale i občanům ČR pobývajících na Yukonu, v Albertě, Severozápadních teritoriích a Saskatchewanu. Dále by spádová oblast konzulátu obsahovala i Seattle, celý stát Washington, Aljašku, Oregon, Idaho, Montanu a Wyoming ve Spojených státech amerických.

Ve výše jmenovaných oblastech žíjí tisíce českých občanů, kteří nemají skoro žádný nebo velmi těžký přístup k českým úřadům.

I tak jednoduchý úkon jako získat výpis z rejstříku trestů nebo kopii rodného listu je velmi zdlouhavý a složitý. Ztráta nebo expirace pasu je velmi těžce řešitelný problém, kdy běžná cena zpáteční letenky z Vancouveru do Ottawy je přes 500 CAD (cca 8500 kč). Dále se samozřejmě musí započítat náklady na ubytování, stravu, a další výdaje včetně správních poplatků. Tím, že teď nově i zavřený HK Vancouver, tak se musí počítat  i s náklady na cestu zpět do Ottawy pro pas nebo dokument, případně cesty na nejbližší HK ve Victorii nebo Calgary.

Otevřením GK ve Vancouveru by se tyto problémy eliminovaly a zvýšil by se komfort českých občanů žijících ve výše zmíněných oblastech. Region severozápadní Kanady a USA vnímáme jako velmi zanedbaný českými úřady, a to zejména s ohledem na to, kolik českých občanů zde žije a studuje.

Dále věříme, že by mnoho občanů ČR žíjících v této oblasti velmi ocenilo, kdyby mělo možnost naplnit své právo volby. Vzhledem k enormním vzdálenostem do nebližších GK a ZÚ je toto momentálně pro nás téměř nemožné.

Proto prosíme vládu České republiky, Ministerstvo zahraničních věcí a ministra Petříčka, aby urychleně otevřeli generální konzulát ve Vancouveru. Krajanská komunita v západní Kanadě a USA vám bude vděčná.

S pozdravem,

Signatáři petice niže podepsáni