NEzadlužujme město Roudnice nad Labem

Autor: Marie Krejcova | vloženo: 14.05.2017 | 18 podpisů
Sdílejte s přáteli

Vážená Rado města, vážené Zastupitelstvo,

my, níže podepsaní, důrazně nesouhlasíme s dalším výrazným zadlužováním města. Jsme přesvědčeni, že částka 61 000 000,- Kč, jež má být investována do opravy a přestavby KD Říp, je nad rámec městského rozpočtu. Splácení takto vysoké půjčky by bylo na úkor jiných, pro město i pro občany potřebných, projektů a obáváme se, aby nedošlo ke stejnému zvýšení nákladů, jako při rekonstrukci plaveckého areálu, jenž se prodražil o více než 100%.

Navrhovanou přestavbu kulturního domu na multifunkční prostor, kde vznikne kinosál a současně i kulturní sál, považujeme za nevhodné řešení. Zvuk v takto otevřeném prostoru nebude dosahovat takové kvality, abychom si, jako diváci, vychutnali promítaný film, či poslech koncertu.

V našem městě je přece budova kina, která byla koncipována našimi předky jako divadelní prostor a biograf. Toto kino má tradici, má akustiku, má všechny předpoklady pro to, aby bylo využíváno k pořádání koncertů, divadelních představení i promítání filmů. Není veřejně známo, kolik má mít nový kinosál míst k sezení. Hlediště stávajícího kina má kapacitu 390 sedadel, v přední části jsou místa pro vozíčkáře a buduje se bezbariérový přístup. Pokud pozveme významné interprety do našeho města, cena za jejich vystoupení je stejná, ať přijde 100 nebo 380 diváků, cena za vstupenku se však násobí, aby se uhradily vstupní náklady.

Kulturní dům využívá mnoho organizací našeho města k pořádání plesů menšího rozsahu, tanečních kurzů, výstav, prodejních, reklamních a charitativních akcí, ale i různých sešlostí a rodinných oslav. Nyní stojí pronájem sálu v KD Říp 300,- nebo 600,- Kč za hodinu. Je známo, že dobře investované peníze jsou ty, které se do deseti let vrátí. Pokud bychom chtěli zajistit návratnost vložených prostředků v dohledné době, musela by se cena pronájmu razantně zvýšit, sál by se stal drahým prostorem a kulturní dům by přestal být pro mnohé zajímavým a finančně dostupným.

Ve městě je rovněž funkční kuželkárna a my nesouhlasíme se stavbou nové. Z důvodu úspory nákladů, investujte raději do oprav, zvelebení a zefektivnění stávajících zařízení. Budovy kina, kulturního domu i kuželkárny vyžadují rekonstrukci, aby splňovaly současný standart kladený na objekty těchto charakterů.  Rozpočet na opravu Kina Sokol činí 5 500 000,- Kč. Jsme si jisti, že částka výrazně nižší, než výše zmiňovaných 61 000 000,- Kč, umožňuje zrekonstruovat kino i zvětšit kulturní dům tak, aby se v něm mohly odehrávat maturitní plesy či větší společenské akce, aniž by muselo dojít ke skokovému navýšení nájemného. Kuželkárna by nabízela rovněž dostupnou možnost aktivního odpočinku.

Jelikož neproběhla veřejná diskuse a mnozí občané města o plánované investici vůbec netuší, nesouhlasíme, aby se na schválení úvěru spěchalo.

Dále nesouhlasíme s opravou budovy KD, která je v památkové zóně města, aniž by se požádalo o finanční podporu z evropských fondů či dotace ministerstva kultury.

Dosažení dohody mezi představiteli města a zástupci České obce sokolské nebude podle dostupných informací snadné, leč pro další rozvoj města nezbytné. Apelujeme na obě strany, aby dosáhly rozhodnutí ku prospěchu občanů.

Komu bude petice předána: Zastupitelstvo a Rada města Roudnice nad Labem

Podpis pod petici je nutné potvrdit v následně doručeném mailu.

Sdílejte s přáteli a známými

Vzkazy

Diskuze byla z důvodů většího množství nevhodných příspěvků zastavena.

Podepsat tuto petici

Podpisy | 18

Podpisový arch v PDF
  • Údaje podepisujícího nezveřejněny
  • Michal Černý | Roudnice n.L.
  • Alena Jampílková | Roudnice nad Labem
  • Michaela Říhová | Ledčice