Petice na podporu kastelána hradu Kašperku

Rada města Kašperské Hory,

Náměstí 1,

34192 Kašperské Hory

My, občané města Kašperské Hory a ostatní příznivci hradu Kašperku připomínáme, co udělal kastelán Mgr. Zdeněk Svoboda v letech 2000 až 2019 pro rozvoj hradu Kašperku a pro zachování a rozkvět památek Kašperských Hor i pro kulturní klima ve městě. Zároveň podotýkáme, že hrad Kašperk je jako jeden z mála českých hradů finančně naprosto soběstačný a ještě přispívá do pokladny města. Z bezvýznamné památky s podprůměrnou návštěvností dokázal Mgr. Svoboda udělat jeden z nejnavštěvovanějších hradů v Čechách s kulturním programem, který by mu mohly závidět mnohé ze státních hradů a zámků. V poslední době jste vyvolali kompetenční spor, v němž rada města kompletně změnila jak Zřizovací listinu, tak veškeré kompetence, které se hradu týkají. V atmosféře podezíraní a nepřátelství, kdy jste si přisvojili veškeré rozhodování i o běžných provozních záležitostech, které přísluší do pravomoci kastelána a správy hradu, není jakákoliv koncepční, kreativní práce možná. Tím byl Mgr. Svoboda prakticky donucen na svou funkci rezignovat.

Žádáme Vás proto, abyste upustili od změn, které byly správě hradu vnuceny v poslední době nebo, které se mají v nejbližší době uskutečnit a abyste zachovali původní Zřizovací listinu hradu Kašperku jako organizační složky města a vrátili správě hradu kompetence, které si přisvojilo město.

Dále žádáme o stažení výběrového řízení na nového kastelána a o pokus vyřešit tento spor jednáním se stávajícím kastelánem a správou hradu. Máte mezi sebou odborníka s tvůrčí invencí, který vysoce převyšuje běžný průměr, pokuste se proto o dohodu s ním.

Komu bude petice předána: Rada města Kašperské Hory, Náměstí 1, 341 92 Kašperské Hory

Podpis pod petici je nutné potvrdit v následně doručeném mailu.

Sdílejte s přáteli a známými

Vzkazy | 291

07. 08. 2019 | Mgr. Helena Mitwallyová | Praha 11
Navštívila jsem hrad v roce 2012 a byl to úžasný zážitek. Velmi zvažte, ať nezničíte to, co se panu kastelánovi podařilo vybudovat. Místní samospráva je odpovědná svým občanům a vsechny své kroky má konat ve veřejném zájmu, nikoli v zájmu svém.
+1 | -0
doporučit +

Podepsat tuto petici

Petice již byla uzavřena.

Podepsat petici

Podpisy | 1956 (+115 nepotvrzených)

Podpisový arch v PDF
  • Jiří Zevl Zevl | Lišov