PETICE proti demolici Jiránkovy vily a developingu v přírodním parku Smetanka

PETICE proti demolici Jiránkovy vily a developingu v přírodním parku Smetanka

Autor: Andrea Halamová | vloženo: 03.02.2020 | 408 podpisů
Sdílejte s přáteli

PETICE proti demolici Jiránkovy vily a developingu v přírodním parku Smetanka (Hrdlořezy, Praha 9)

My,

níže podepsaní občané, prostřednictvím této petice konstatujeme, že

- Jiránkova vila (1678) přestavěná v roce 1850 a přilehlá továrna na cukrovinky z 20. let minulého století tvoří důležitou a nedílnou část historie městské části Praha 9, která si zaslouží být zachována pro další generace;

- jsme maximálně znepokojeni platným rozhodnutím na demolici vily i industriálního objeku, stejně jako záměrem developera na tomto místě vybudovat naprosto předimenzovaný rezidenční projekt, neodpovídající charakteru místa či existující místní skromné bytové zástavbě reflektující genius loci této unikátní lokality;

- historické objekty i místo chystané výstavby se nachází na území přírodního parku Smetanka, resp.ho park obklopuje ze tří stran. Ochranu cenné lokality doplňuje i sousední funkční lokální biocentrum;

- se o záměru demolice objektů i chystaném developingu nebyla informována  veřejnost, místní obyvatelé ani volení zastupitelé.

a žádáme proto, aby:

- byla chystaná demolice historicky cenné Jiránkovy vily (1678) a přilehlého industriálního areálu továrny na cukrovinky z 20. let minulého století zastavena;

- byl řádně a s účastí dotčené, široké i odborné veřejnosti záměr na megalomanský developerský projekt firmy Áté Property s.r.o. v této lokalitě projednán ve všech příslušných výborech a komisích MČ Praha 9 (především komise územního rozvoje a životního prostředí), městské radě a v městském zastupitelstvu;

- byla zadána a vypracována nezávislá studie dopadů na dopravu v klidu a vzhledem k umístění chystané výstavby uprostřed přírodního parku chráněného dle (§ 12 zák. 114/1992 Sb.) realizována i studie vlivů dopadů na životní prostředí, tzv. malá EIA;

- zvážit volenými orgány města možnost, aby historické objekty i příslušné pozemky byly vykoupeny, zachovány či uzpůsobeny vhodným způsobem pro využití občany MČ Praha 9 (funkce sociální, zdravotní apod.).

Za petiční výbor:

Tomáš Cvikr, Pavel Halama, Pavel Drábek, Ivetta Hlubůčková, Andrea Halamová

V Praze 3.2.2020

Komu bude petice předána: ZMČ Praha 9

Podpis pod petici je nutné potvrdit v následně doručeném mailu.

Sdílejte s přáteli a známými

Vzkazy | 45

04. 04. 2020 | Jiří Vohlídal | Praha
Vtipná je "fotodokumentace budovy" na stránkách developera, kde ukazuje především fotky černých skládek na svém pozemku, ale ze stávající budovy tam mnoho nevidíte...
24. 02. 2020 | Jana Šreinová | Praha 9
Ano , je to část historie . Bydlím tady skoro 50 let a nelíbí se mi jak se zde nakládá s původní zástavbou . Zastavuje se nesmyslně každý kousek , na kterém se ani dříve stavět nesmělo . Určitě jsem pro zachování , žádná demolice !
18. 02. 2020 | Vera Svobodová | Praha 9
To, co tu stojí víc jak 300 let si zaslouží aby tu stálo i nadále. Kdo nestavěl ať nebourá.
18. 02. 2020 | Iveta Reberniggová | Praha 9
Bydlím v Praze 9 přes 20let,ale co se děje v poslední době to je na hlavu postavený. Údajně se má z části zastavět i park OSN!
18. 02. 2020 | Lukas Lengyel | Praha
Nedavno som robil preklad vedeckej prace ktorej pointou bolo, ze developer na ludi, prirodu, kulturu a vibe miesta v 99% pripadov kasle. Toto je jeden z tych 99%. Dufam, ze sa mu to nepodari

Podepsat tuto petici

Podpisy | 408 (+22 nepotvrzených)