Petice za práva rodiček, zdraví a bezpečí při porodu

Petice za práva rodiček, zdraví a bezpečí při porodu

Autor: Zuzana Candigliota | vloženo: 15.11.2016 | 3647 podpisů
Sdílejte s přáteli

Přejeme si respektující a bezpečnou zdravotní péči v těhotenství, při porodu a v šestinedělí. Jsme nespokojeny s českým systémem péče, který je založen na lékařském intervenčním modelu péče, bez možnosti skutečné volby - poskytovatele péče včetně kontinuální péče porodní asistentky, způsobu péče a místa porodu.

Evropský soud pro lidská práva opakovaně vyzval Českou republiku ke změně systému porodní péče tak, aby byl reflektován právní, medicínský a vědecký vývoj. Výbor OSN pro odstranění diskriminace žen vyjádřil znepokojení nad podmínkami v českém porodnictví, přílišným potlačováním volby žen, včetně bezdůvodného oddělování novorozenců od matek, častého používání zákroků bez medicínského opodstatnění a v rozporu s přáním žen, nepřiměřeného omezování péče porodních asistentek a domácích porodů (http://bit.ly/doporuceni-cedaw).

Proto požadujeme spolu s těmito mezinárodními institucemi po vládě a Ministerstvu zdravotnictví následující kroky:

1. Plnohodnotné zavedení péče porodních asistentek do systému péče o těhotné a rodičky

2. Umožnění vzniku porodních domů

3. Zavedení standardů pro normální porod, monitoring kvality péče a zveřejňování dat

4. Respektování práva rodiček na svobodný a informovaný souhlas a respektování přání rodiček ohledně porodu

5. Zavedení nepřerušovaného kontaktu novorozence s rodiči jako standardu

6. Umožnění svobodné volby místa porodu

Odůvodnění:

1. Plnohodnotné zavedení péče porodních asistentek do systému péče o těhotné a rodičky

V České republice je v těhotenství ženám nabízena a hrazena pouze péče gynekologa a při porodu péče pro ženu neznámého a střídajícího se personálu v nemocnici. V šestinedělí není zajišťována navazující péče. V zahraničí se u zdravých nízkorizikových žen osvědčil model kontinuální péče komunitní porodní asistentky, která ženu doprovází celým průběhem těhotenství, porodem i při návštěvách po porodu. Tato péče je bezpečná, je spojena se srovnatelnou mírou novorozenecké mortality a morbidity jako nemocniční péče, ale s výrazně menší mírou poškození zdraví žen oproti porodům v nemocnici a se značnými finančními úsporami.

Přejeme si, aby si ženy mohly i bez lékařské indikace zvolit hrazenou péči porodní asistentky v těhotenství, při porodu a v šestinedělí, aby si v porodnici mohly zvolit péči porodní asistentky namísto péče lékaře a aby zdravotní pojišťovny zajišťovaly návštěvní službu porodních asistentek v těhotenství a v šestinedělí, která by již nyní měla být zajišťována a hrazena, ale není.

2. Umožnění vzniku porodních domů

Porodní domy jsou zdravotnická zařízení vedená porodními asistentkami, jejichž péče u nízkorizikových rodiček vykazuje srovnatelné nebo lepší výsledky než lékařská péče v nemocnicích (The Birthplace Study). Současná česká legislativa klade na porodní domy nejasné a nesplnitelné podmínky, které znemožňují jejich vznik. Přitom porodní domy by byly vhodným rozšířením možností porodní péče, zejména ve větších městech, kde nemocnice bojují s kapacitními problémy. Porodní domy jsou vhodnou alternativou pro ženy, které zvažují porod doma.

Přejeme si, aby podmínky pro provoz porodních domů byly stejné jako v zahraničí, kde se již osvědčily, a aby péče v porodních domech byla hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Mezi českými porodnicemi panují neodůvodněné obrovské rozdíly v kvalitě péče, v respektování medicíny založené na důkazech a v míře prováděných zásahů do porodů. Někde je prováděn nástřih hráze téměř všem prvorodičkám, zatímco jinde nástřih provedou jen 1 z 5, někde se rodí skoro každé druhé dítě císařským řezem, jinde je to 1 dítě z 10 (www.jaksekderodi.cz). V některých porodnicích se stále provádí tlačení na břicho rodičky, nebezpečná praktika bez důkazů o její účinnosti. V českých podmínkách neexistují standardy pro normální zdravý porod a nejsou respektována ani doporučení Světové zdravotnické organizace založená na vědeckých poznatcích. Statistická data o péči v jednotlivých porodnicích Ministerstvo zdravotnictví utajuje. Výbor pro odstranění diskriminace žen přitom vyžaduje přijetí a prosazování protokolu o normální porodní péči bez zbytečných lékařských zákroků.

Přejeme si, aby vznikly standardy pro normální porod založené na vědeckých poznatcích, aby Ministerstvo zdravotnictví monitorovalo a pravidelně vyhodnocovalo kvalitu péče v porodnicích a přijalo opatření, která povedou k jejímu zlepšování (zejména zveřejňování dat porodnic, způsob financování péče, který motivuje poskytovat bezpečnou a zdravou péči, a vzdělávání zdravotníků).

Ženy se v porodnicích běžně setkávají se zákroky bez svobodného a informovaného souhlasu, a dokonce někdy i proti své vůli. Zdaleka přitom nejde jen o postupy prospěšné pro ženy a děti, jak by se mohlo zdát. Jde velmi často o problematické postupy, které Světová zdravotnická organizace považuje za škodlivé, neefektivní, neprověřené nebo nevhodně používané (http://bit.ly/doporuceni-who; http://bit.ly/problematicke-postupy). Výbor OSN pro odstranění diskriminace žen například poukazuje na časté provádění nástřihu hráze bez medicínského opodstatnění a v rozporu s přáním ženy. Výbor požaduje po státu, aby zajistil, že všechny zákroky budou prováděny pouze s předchozím svobodným a informovaným souhlasem ženy. Kromě toho v porodnicích dochází k tomu, že nejsou respektována legitimní přání ženy, její volba doprovodu u porodu a dochází k narušování soukromí přítomností nadbytečného personálu u porodu.

Přejeme si, aby bylo naplněno doporučení Výboru a aby byl respektován svobodný a informovaný souhlas ženy se všemi vyšetřeními a zákroky v průběhu těhotenství a porodu a aby byla respektována přání ženy v souvislosti s porodem a její právo na soukromí. Přejeme si, aby docházelo ke vzdělávání zdravotníků o právech žen na informovaný souhlas a soukromí a aby nerespektování těchto práv bylo sankcionováno.

5. Zavedení nepřerušovaného kontaktu novorozence s rodiči jako standardu

V porodnicích je stále ještě běžné oddělování dětí od matek a otců, a to nejen na pár minut, ale i na dlouhé hodiny i dny. Přitom právem dítěte a jeho přirozenou potřebou je být v nepřerušovaném kontaktu se svými rodiči, zejména s matkou kvůli kojení a pocitu bezpečí. Výbor pro odstranění diskriminace žen kritizuje bezdůvodné oddělování novorozenců od matek a požaduje přijetí jasných metodických pokynů k zajištění toho, aby oddělení novorozence od matek podléhalo požadavku medicínské nezbytnosti.

Přejeme si naplnění tohoto doporučení Výboru a také to, aby věcné a technické požadavky na vybavení porodnic reflektovaly potřebu na zachování nepřerušovaného kontaktu matky a dítěte, a to i v situacích, kdy nejde o fyziologického novorozence.

6. Umožnění svobodné volby místa porodu

Stát uznává, že žena má právo si zvolit porod mimo nemocnici, v domácím prostředí. Problém je v tom, že stát brání tomu, aby u takového porodu byla poskytována potřebná péče porodní asistentky. Ze strany státu je to „motivace“ ženy, aby si místo porodu doma zvolila porod v nemocnici. Ve skutečnosti je to ohrožování zdraví a života ženy i dítěte, neboť část žen z různých důvodů plánovaně rodí a bude rodit doma. Na nepřiměřené omezování domácích porodů poukazuje i Výbor pro odstranění diskriminace žen a požaduje po České republice přijetí kroků včetně legislativních kroků k umožnění bezpečného a dostupné možnosti zvolit si porod s porodní asistentkou mimo nemocnici.

Přejeme si, aby bylo naplněno doporučení Výboru a existovala možnost zajistit si porodní asistentku k porodu doma a aby stát přestal odrazovat porodní asistentky od poskytování péče ženám.

Komu bude petice předána: Vláda ČR, Ministerstvo zdravotnictví

Podpis pod petici je nutné potvrdit v následně doručeném mailu.

Sdílejte s přáteli a známými

Vzkazy | 235

28. 09. 2017 | myy myy | myy
16. 08. 2017 | Nikol Bukvova | Brno
Pri porodu mi byla provedena dirupce vaku a nastrih hraze bez souhlasu a upozorneni na mozna rizika. Arogantni pristup personalu, hruza..
24. 06. 2017 | Jana Krausová | Zeleneč
Hodně síly přeju, fandím Vám a podporuju...Jana Krausová, bývalá sestřička na novorozenecké JIP , dvě děti...
20. 06. 2017 | Jitka Stiessová | Olomouc
Děkuju za tuto aktivitu.
16. 06. 2017 | Eva Šnevajsová | Olomouc
jsem pro svobodnou volbu ženy bezpečného místa porodu, zřízení porodních domů... <br />šnevajsová eva, matka 5 dětí
15. 06. 2017 | Lenka Navrátilová | Přerov
Moc Vám fandím!
14. 06. 2017 | Lucie Jeřábková | Praha
Nechť nový život vznikne v klidu a lásce. Děkuji Vám za tento úchvatný nápad!
13. 06. 2017 | ROBERT KUBINSKÝ | Horní Věstonice
Kdybych potkal zodpovědné a tak setkání ve zdraví nepřežijiu....
13. 06. 2017 | Monika Kalusová | Ostrava
Chtěla jsem podepsat, ale po přečtení článku vlastně tato petice neobsahuje pro mě zásadní požadavky, ale musím reagovat.....Chlapi a kdo nezažil asi nepochopí, jaké to je, když se během jedné směny ve vás "hrabou"různí lékaři, které vidíte poprvé v životě - proč? Proč mám mít po zavedení pilulky pocit znásilnění při provedení Hamiltonova hmatu bez mého souhlasu předem? (mám porovnání jak vypadá jen zavedení pilulky a ja vypadá zavedení pilulky a HH z vlasntí zkušenosti). Proč je na porodním sále gauč pro tatínka, který stejně sedí na židli u křesla nebo asistuje rodičce, ale není tam kousek místa na zemi, kde by si žena mohla kleknout nebo lehnout na bok, popř. do jiné pozice? Proč se vyčerpávat a v bolestech škrábat na křeslo? Proč doktor neposlouchá, co říkám, jak se cítím, když rodím 3.dítě, že vím, že není něco v pořádku, když on jen vidí zvenku a místo toho vezme kus drátu s jehlou, před kterou by každý chlap utekl a bez řečí píchne vodu, když by měl vědět, že velkým dětem je lepší porod v obalech nebo s prasknutím vody, než tzv. nasucho.A je toho spousta a nehorší je, když se na vás doktor ani nepodívá, jen udělá co má a odejde a na vaše otázky ani neodpoví, dělá že je neslyšel. Že u třetího porodu budu mít porodní trauma a zmrzačené dítě jsem nikdy netušila a přesto jsem vděčná za to, že jsme to oba přežili a že ochrnutý "jen" na jednu ruku. Ale není to trochu málo? Ve mě to byl zdravý človíček a já máma dvou dětí a tohle jsme si ani jeden nezasloužili. Jsem odpůrce porodů doma, ale než znovu zažít to, co u třetího porodu, tak pokud bych ještě někdy byla těhotná, tak musím přiznat, že nad porodem doma budu vážně uvažovat. A už nikdy nikomu nedovolím porod vyvolávat mě, ani jednou mé dceři. Píši to tady proto, aby jste věděli, že není porod jako porod, doktor jako doktor, atd. Já teď opravdu vím, že doktoři vlastně rodit neumí a na mimču jim v té chvíli vůbec nezáleží, jejich úkolem je ho z ženy dostat ven a ženu zahránit. Pak je to totiž na pediatrovi, neurologovi, a nekonečných bolestivých rehabilitacích a kdo ví co ještě. Ve finále jsme měli štěstí v neštěstí.Ale to neštěstí způsobili lékaři od vyvolání porodu, zbytečných zákrocích, spěchu, a tahání za hlavu miminka. Ale na jejich obranu -oni to jinak neumí, a to je kámen úrazu. Změnit učebnice, začít respektovat porodní asistentky/duly.Navázat spolupráci, vyhodit křesla a dát žíněnky na porodní sály a půjde to i v nemocnici, kde je backup v případě, že i tak to dopadne ne úplně dobře.
13. 06. 2017 | Marcela Rieglová | Zhoř
Absolutně souhlasím a děkuji.

Podepsat tuto petici

Podpis je nutné potvrdit v doručeném mailu

Podpisy | 3647 (+187 nepotvrzených)

Podpisový arch v PDF
  • Nikola Siebertová | Trutnov
  • Olga Tvrďochová | Opava
  • Údaje podepisujícího nezveřejněny
  • Lenka Möller | Kvasiny
  • Jitka Pávová | Kožlí
  • kristina korecová | Praha
  • Tomáš Zeman | Ochoz u Brna
  • Údaje podepisujícího nezveřejněny
  • Tereza Balbinderova | břeclav

Vítáte úplný zákaz kouření v restauracích?