Petice za uvržení sankcí vůči režimu prezidenta Erdogana

Autor: Veronika Murzynová | vloženo: 22.10.2019 | 112 podpisů
Sdílejte s přáteli

Adresát: Vláda České republiky

My, níže podepsaní, požadujeme, aby vláda České republiky okamžitě uvalila přísné ekonomické sankce na tureckou republiku do doby, než bude zastavena turecká agrese vůči severní Sýrii a turecká vojska se stáhnou zpět na území Turecka.

9. října 2019 turecká armáda a Tureckem podporované milice zaútočily na autonomní Rojavu. Během několika dní donutily statisíce lidí dát se útěk, zemřela řada civilistů a došlo mimo jiné i k brutálnímu znásilnění a ukamenování kurdské političky Hevrin Khalaf. Drtivá většina světa tuto agresi odsoudila, naši spojenci v Evropské unii i mimo ní již vůči Turecku podnikli jasné ekonomické kroky. Bohužel, byl to premiér Andrej Babiš, který ještě v září plán prezidenta Erdogana veřejně podporoval - a jeho obhajoba na zasedání Sněmovny dne 15.10. 2019 nic nevysvětlila a pouze ukázala hloubku nepochopení zahraniční politiky. Zároveň velmi oceňujeme zastavení vývozu zbraní do Turecka, ale i to se stalo až na základě politického tlaku na vládu.

Samotné omezení vývozu zbraní považujeme za důležité gesto, ale je nutné jít dál. Turecký režim je životně závislý na evropských investicích a obchodu. Pokud prezident Erdogan uvidí, že jeho ofenziva je dále neudržitelná, můžeme předejít krveprolití a další eskalaci bojů a zapojení velmocí. Jasný postoj teď nám nejen umožní pouze nepřihlížet porušování lidských práv a zabíjení lidí, ale jedná se i o krok, který jasně přispěje k bezpečnosti České republiky.

Komu bude petice předána: Vláda České republiky

Podpis pod petici je nutné potvrdit v následně doručeném mailu.

Sdílejte s přáteli a známými

Vzkazy

Diskuze byla z důvodů většího množství nevhodných příspěvků zastavena.

Podepsat tuto petici

Podpisy | 112 (+13 nepotvrzených)

Podpisový arch v PDF
  • Daniela Šmidrkalová Šmidrkalová | Horní Počernice