Právo předškoláka kombinovat školku a individuální program

Autor: Šárka Nezhybová | vloženo: 29.12.2016 | 525 podpisů
Sdílejte s přáteli

V Brně, dne 17.12.2016

Vážení, kterých se může tento stav věcí rovněž týkat,

jsem rodičem dítěte navštěvujícího současně lesní klub i klasickou mateřskou školku. Jsem s tímto modelem velmi spokojená, protože každá instituce je jiná a přináší mému dítěti do života v některých směrech odlišné znalosti a dovednosti. Právě tato pestrost je pro jeho další vývoj jednoznačně pozitivním vkladem. Novým školským zákonem se pro mě, mé dítě a také mnoho dalších rodičů situace zcela mění, protože od září 2017 bude předškolákem s povinným předškolním vzděláváním bez možnosti kombinace školky a individuálního programu (tedy např. docházky do lesního klubu).
V současnosti řeší náš lesní klub (lesní MŠ), zda-li vstoupit či nikoliv do rejstříku MŠ. Kdyby tak neučinil, není v našich rodinných finančních možnostech utáhnout docházku dítěte do lesního klubu 5 dní v týdnu jako individuální program. Museli bychom se lesního klubu úplně vzdát.

Volba 5 denního individuálního vzdělávání není vhodným či mnohdy ani možným řešením ať už z důvodu potřeby dítěte být součástí kolektivu či nemožnosti pracujících rodičů zajistit hlídání po celý týden či jen některé dny v týdnu.
Tento problém nemožnosti kombinovat vzdělávání předškolního dítěte se netýká pouze mé situace. Vím, že existuje řada rodin, které si přejí, aby jejich předškolák trávil 1 či 2 dny v týdnu se svým prarodičem, tetou či jiným příbuzným či známým nebo s mámou a svými mladšími sourozenci. Opravdu je v těchto případech pouze školka (školské zařízení) tou jedinou a správnou možností, jak dítě rozvíjet a připravit na vstup do základní školy? Já si to rozhodně nemyslím.

Mohu a jsem schopna zajistit dítěti právě ty 2 dny individuální výuky i jinde a jinak než v klasické školce (třeba právě v lesním klubu) a třeba jít i na přezkoušení. Přeji si, abych tuto možnost nadále měla a nebyla v této volbě omezována.  Navíc dítě je 2 roky zvyklé na jistý režim, který mu náhle rok před zásadní životní změnou, kterou je vstup do základní školy, totálně změním a rozbořím, zbavím ho přátel atd.

Nechci být občansky neposlušná a vzpírat se novému školskému zákonu, jen bych ráda poukázala na záležitosti, které nás rodiče budoucích předškoláků trápí a v podstatě nemožnost volby se svobodně rozhodnout o vzdělávání našich dětí.

Dita Jelínková
Brno – Jehnice
tel: 720 998 102

Děkuji spolku Frank Bold Kids z.s., který pomáhá tento dopis dál distribuovat. V případě potřeby se prosím obracejte na jeho statutární zástupkyni Mgr. Šárku Nezhybovou.
Frank Bold Kids z.s. Rysova 523/2, 62100 Brno
Lesní mateřská školka Sýkorka, Lesní mateřská školka Medlánka
tel.: 734440600, email: sarka.nezhybova@frankbold.org
www.sykorka.frankbold.org
www.medlanka.frankbold.org

Pokud v čemkoli nesouhlasíte s tímto textem, ale rádi byste akci podpořili svým názorem, pošlete prosím dopis nebo napište email na výše uvedený kontakt a my jej přiložíme k této petici.

27.03.2017 15:21

Přátelé,

máme jasno, jak je to s povinným předškolním rokem.

Více na

Šárka Nezhybová

Komu bude petice předána: Paní Anně Šabatové - Veřejný ochránce práv (Ombudsman) a paní Kateřině Valachové - Ministryni školství

Podpis pod petici je nutné potvrdit v následně doručeném mailu.

Sdílejte s přáteli a známými

Vzkazy

Diskuze byla z důvodů většího množství nevhodných příspěvků zastavena.

Podepsat tuto petici

Podpisy | 525 (+20 nepotvrzených)

Podpisový arch v PDF
  • Údaje podepisujícího nezveřejněny