475 podpisů

Autor: Josef Valihrach | vloženo: 18.09.2014 | 475 podpisů
Sdílejte s přáteli

Petice Vinařské asociace ČR získala během krátké doby dostatek podpisů, aby byla předložena na ministerstvu zemědělství. I díky vám schválila vláda požadavek na zjednodušení průvodních dokladů pro přepravu vín a snížila tak zbytečnou administrativní zátěž českých vinařů. „Jsme rádi, že to proběhlo takovou formou a byli jsme sami překvapeni kolik lidí a vinařů se k ní připojilo. Byla to právě petice, která přispěla k prosazení našich požadavků.“, říká předseda asociace Josef Valihrach.

Dává Vám činnost portálu e-petice.cz smysl?

Podpořte jeho provoz darem, který jste schopni poskytnout.

• Měsíčně
  • Jednorázově

Děkujeme!

Text petice STOP NEPŘIMĚŘENÉ ADMINISTRATIVNÍ ZÁTĚŽI NAŠICH VINAŘŮ !!

STOP NEPŘIMĚŘENÉ ADMINISTRATIVNÍ ZÁTĚŽI NAŠICH VINAŘŮ A OBCHODNÍKŮM S JEJICH VÍNY!!

Jménem vinařů ČR a obchodníků s jejich víny, Vás důrazně žádáme o kroky vedoucí k nápravě následků legislativního úsilí Ministerstva zemědělství ČR, které vyústilo v jejich neúnosné administrativní zatížení při uvádění vlastních produktů na tuzemský trh.

mohlo by vás zajímat

Blog:

Úředníci nestíhají (mne kontrolovat)

Vyžadovaná forma i rozsah povinných informací, které musí obsahovat (od 1.8.2014) tzv. zjednodušené průvodní doklady, stejně tak, jako hrozící sankce za nesprávně vyplněný formulář jsou pro nás neúnosné.

Proto navrhujeme:

1. Uznávat jako průvodní doklad dodací list nebo úplný daňový doklad.

2. Povinným údajem který jasně definuje jakékoliv víno ať je bráno číslo šarže.

3. Vyžadujme přítomnost průvodních dokladů v místě uskladnění.

Nerozumíme proč si Česká Republika nestanovila (jak umožňuje nařízení EK 436/2009) uznávání jiných (jednodušších) průvodních dokladů pro přepravu vinařských produktů výlučně na území daného členského státu. Nerozumíme ani tomu, že toto nedopatření je nyní využíváno k tzv. boji proti černému trhu.

Ne proto, že nechceme omezit černý trh s vínem, který poškozuje každého z nás, ale proto, že taková opatření uvádějí každého poctivého vinaře, obchodníka s jeho víny či dopravce v každodenní právní nejistotu.

Bojujme proti nepoctivcům, ale "nezabíjejme" při tom své poctivé vinaře "z vlastních zbraní"! Pak by se nám totiž mohlo stát, že zůstanou jen "Ti druzí". Nepodléhejme tlaku těch, kteří si boj proti černému trhu s vínem vybrali jako nástroj svého politického růstu a teď rychle potřebují výsledek.

Postupujme rozvážně a pevně, ale tak abychom nepoškodili naše vinaře, kteří mají ve svém vinařském kraji srdce své i srdce svých rodin. Budoucnost našeho vinařství totiž lze stavět právě na takových, kteří mají k našemu oboru dlouholetou vazbu.

Vážený pane řediteli Jílku, žádáme Vás o rychlou nápravu stavu, který doslova dusí producenty domácích vín. Situace je vážná a důkazem její závažnosti muže být i tato iniciativa, která vzniká v období našeho největšího pracovního vytížení, totiž v období vrcholícího a vzhledem ke klimatickým podmínkám i velmi komplikovaného vinobraní ročníku 2014.

V Moravském Žižkově dne 18.9.2014

Josef Valihrach

předseda Vinařské asociace ČR

15.10.2014 06:20

Dne 8. září byla předána na Ministerstvo zemědělství ČR Petice proti neúměrné administrativní zátěži našich vinařů.

Společně s předáním textu petice a podpisových archů s několika stovkami podpisů, byly diskutovány i konkrétní návrhy Vinařské asociace ČR na zjednodušení požadovaných průvodních dokladů při uvádění vinařských produktů na tuzemský trh.

Vrchní ředitel sekce zemědělských komodit pan Ing. Petr Jílek nás ujistil, že se zasadí o zjednodušení rozsahu a formy současných průvodních dokladů v co nejkratším možném termínu.

Bylo dohodnuto, že základem budoucí formy průvodních dokladů je úplný daňový doklad spolu s dalšími údaji jako je místo dodání, datum přepravy, registrační značka dopravního prostředku a název s číslem šarže vinařského produktu, nebo dodací list obsahující zejména údaje o dodavateli, odběrateli, dodací adresy, obchodní název produktu doplněný o číslo šarže, údaj o registrační značce dopravního prostředku převážející vinařské produkty a datem přepravy. Návrh Vinařské asociace ČR bude dle slov zástupců MZe předložen k projednání s ostatními vinařskými svazy a spolky a zároveň předložen k posouzení právníkům MZe a zástupcům SZPI a Celní správě.

Věříme, že všechny uvedené instituce tento návrh podpoří v co nejkratší době a zasadí se tak o již několikrát deklarovanou snahu státních institucí snižovat administrativní zátěž našich podnikatelů.

za VA ČR

předseda VA ČR

Josef Valihrach

08.06.2015 22:32

Průvodní dokladem pro přepravu vín může být opět faktura i dodací list

Ministr zemědělství Marián Jurečka předložil dnes Návrh nařízení vlády o náležitostech průvodních dokladů pro přepravu vinařských produktů na území České republiky čj. 534/15. Vláda tento návh schválila a nařízení vlády by mělo vstoupit v platnost 1.7.2015

Vinařská asociace ČR byla iniciátorem této změny!

Děkujeme všem, kteří připojili svůj podpis pod petici, nebo nás veřejně podporovali při naší snaze zmírnit administrativní zátěž vinařů a obchodníků s víny. Výsledek je pro nás povzbuzením do další práce a je důkazem, že změna je možná...

Znení nařízení vlády najdete na www.vinarskaasociace.cz

Komu bude petice předána: Ministerstvo Zemědělství ČR

Podpis pod petici je nutné potvrdit v následně doručeném mailu.

Sdílejte s přáteli a známými

Vzkazy | 45

28. 09. 2017 | myy myy | myy
MYY

09. 06. 2015 | Daniel Lexa | Blatná
Je to dobře, že se sníží administrativa. Na druhou stranu, toto se týkalo hlavně sudových vín a firem, které s ním dělaly veliké objemy a míchalo se co se dalo. Tady bych byl velice přísný a přitvrdil celní dohled. A ještě kontrolní otázka : Kolik těchto firem má své legálně nakoupené sudy? Řekl bych tak 30%, zbytek je stažen z oběhu pivovarům a sodovkářům! Koupený sud za 1000,- zálohy není legální, a tady bych viděl prostor pro velice přísnou kontrolu a postih. Jinak chvála našim vinařům a jejich sqělé práci.
16. 10. 2014 | Josef Padalík | Bořetice
Souhlas s p. Tomanem a p. Beštou je to banda a měli by si zkusit makat ve vinohradě možná by se jim v těch kotrbách rozsvítilo - řešení je žádná evidence ať rozhodne svobodný spotřebitel ušetříme na úřednících a vinaři budou mít více času na svou práci
15. 10. 2014 | Jiří Toman | Ratíškovice
No ono ani navrhované řešení asociací není bez administrativy, takže to bude prašť jako uhoď.., systémové řešení by bylo definovat malovinaře ( cca do 20.000 l / rok ) a těmto zcela jakoukoliv administrativu zrušit včetně tupých evidenčních knih ..
15. 10. 2014 | Rostislav Píbr | České Budějovice
50% zbytečných úředníků=50% zbytečných papírů
03. 10. 2014 | Věra Těthalová | Plzeň
Fandím!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
03. 10. 2014 | Pavel Husák | Nesvačilka
Cink, cink!
03. 10. 2014 | Petr Husák | Těšany
Fandím Vaší iniciativě.
29. 09. 2014 | Michal Pavlík | Brno
Brno
27. 09. 2014 | jan rozek | jezeřany
vydržte nebo nás malé vinaře zničí!
26. 09. 2014 | Václav Bešta | Praha
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá, na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.

26. 09. 2014 | Václav Polách | Prušánky
Koho to vlastně stát podporuje?
Dovozy, nebo domácí producenty?
26. 09. 2014 | Petr Ilgner | Nový Šaldorf-Sedlešovice
naši úředníci zase chtějí více než po nás chce EU.
měli by se snažit vymyslet to co nejjednodušeji, ne nejsložitěji. myslet taky na malé vinaře(ne mikro) tak jak to dělají třeba v Rakousku.
25. 09. 2014 | Milan Vala | Znojmo
...ve volbach vsichni slibovali snizeni byrokracie...!?!? Nejak se nedari...
25. 09. 2014 | Michal Nemec | Ostrava
To je bordel u Nas au au
25. 09. 2014 | Martin Pobucký | Praha
Díky za skvělá vína, připojuji svůj podpis.
25. 09. 2014 | karel kovář | Jablonec nad Nisou
použijte selský rozum
25. 09. 2014 | Milan Bukovský | Velké Bílovice
PIČOVINA
24. 09. 2014 | Martin Šabata | Šitbořice
Za Malé vinařství z Velkých Němčic s.r.o.
24. 09. 2014 | Jaroslav Košut | Prušánky
Pochybuji, že tohle administrativní nařízení bude mít požadovaný účinek.
24. 09. 2014 | Petr Tichý | Znojmo
Dobře Ty, Jožko ;-)
24. 09. 2014 | Rudolf Tesařík | Prušánky
Za Morávia víno, spol. s r.o. Prušánky
24. 09. 2014 | František Hrdlička | Břeclav
Není dobrá ta vláda,která si neváží poctivé práce svých občanů
23. 09. 2014 | Josef Padalík | Bořetice
Bůh nás ochraňuj před MZE,
smrt byrokracii!!!!!
Vinaři všech zemí spojme sa
23. 09. 2014 | Josef Beneš | Brumovice
Nepodporujme nesmyslnou administrativu.
23. 09. 2014 | Luděk Košut | Prušánky
Opět úřednický šiml, na co nám bude jeden papír, když jich můžeme mít pět
23. 09. 2014 | Olga Moravcová | Velké Pavlovice
Za Vinotéku "pod lampou", Lidická 5, Břeclav
23. 09. 2014 | Ondřej Brdečko | Kobylí
Za Rodinné vinařství Ondřej Brdečko
22. 09. 2014 | Milan Houšť | Luhačovice
Ať se To podaří
22. 09. 2014 | Antonín Suchánek | Praha
Za Champagnier.cz. Naprosto nesmyslné nařízení! Díky za petici.
22. 09. 2014 | Petr Mühlbergr | Jaroslavice
Za Vinařství Mühlberger.
22. 09. 2014 | Dana Čevelová | Strážovice
Za RODINNÉ VINAŘSTVÍ STANISLAV ČEVELA STRÁŽOVICE
22. 09. 2014 | Walter Schrott | Polešovice
Za Vinařství U Kostela Polešovice
22. 09. 2014 | Michal Plešingr | Rohatec
Vinařství Plešingr
22. 09. 2014 | Petr Líbal | Horní Dunajovice 85
Za Vinařství Líbal
22. 09. 2014 | Veronika Warciaková | Dubňany
Za vinařství LIVI Dubňany
22. 09. 2014 | Marek Líbal | Horní Dunajovice 81
Za Vinařství Líbal
22. 09. 2014 | Jan Matoušek | Perná 116
Je dobré se postavit proti nesmyslné admimnistrativě.
22. 09. 2014 | Vladislav Duda | Dolní Dunajovice
Hodně štěstí při boji už to není normální co s námi dělají měli by se zamyslet kdo pro koho tu je.
21. 09. 2014 | dalibor lukš | třebič
21. 09. 2014 | Aleš Přepechal | Znojmo
...za Rodinné vinařství Dalivin (Znojmo - Načeratice) souhlasím a podepisuji v plném rozsahu!
21. 09. 2014 | Bogdan Trojak | Praha
Skvělá iniciativa! Budeme petici šířit dál.
21. 09. 2014 | radek botur | straznice
Je to opravdu blbost a buzerace
21. 09. 2014 | René Vrátil | Znojmo
za Arte Vini
19. 09. 2014 | Petr Čása | Jihlava
Boj s byrokracií nemá nikdy konec, ale to už všichni dobře známe.
Ale boj s "dobrými úmysly", to je něco, co si zaslouží pozornost. Přeji Vám pevné nervy a vydržte.
+1 | -0

Podepsat tuto petici

Petice již byla uzavřena.

Podpisy | 475 (+32 nepotvrzených)

Podpisový arch v PDF
  • Leoš Horák | Vrbice 422
  • Pavel Ludva Ing. | Vsetín
  • Údaje podepisujícího nezveřejněny
  • Stanislav Vyskočil | Blatnice pod Sv. Ant.
  • Milan Houšť | Luhačovice
  • Jan Matoušek | Perná 116
  • Tomáš Lunga | Milotice
  • Vladislav Duda | Dolní Dunajovice