Petice za záchranu Jánských Koupelí

Petice za záchranu Jánských Koupelí

Autor: Marek Aulehla | vloženo: 07.05.2017 | 386 podpisů
Sdílejte s přáteli

My níže podepsaní protestujeme proti likvidaci lázeňského komplexu areálu Jánských Koupelí na Vítkovsku, 20 km od  Opavy.

V současné době je areál ve vlastnictví Tomáše Berdycha a Petra Lexe, kteří žádají o výjmutí komplexu z památkové ochrany.

Lázně Jánské Koupele měly dlouholetou tradici a vysokou úroveň danou svým ojedinělým umístěním s výjimečně kvalitními prameny minerálních vod srovnatelnými s lázněmi v Karlově Studánce. Místo toho má zde vzniknout sportoviště s tenisovými kurty.

Lázeňské budovy jsou v současné době v dezolátním stavu a hrozí jejich úplné zničení, pokud nebude provedena včasná sanace.

Majitelům jde zřejmě o to, aby postupující zchátralost staveb byla důvodem pro jejich stržení a realizaci jejich stavebního záměru.
V Moravskoslezském kraji se jedná o ojedinělou památku, proto se obracíme na všechny, kterým není kulturní dědictví naší minulosti lhostejné, aby podpořili tuto petici, která bude posléze předána Ministerstvu kultury ČR, svým podpisem.

Reportáž ČT: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/1713664-zpustle-janske-koupele-koupil-tenista-berdych-neni-jasne-co-s-nimi-bude

15.08.2017 07:20

Děkujeme všem, kterým záleží na našem kulturním dědictví a kteří se připojili a stále připojují k této petici. Protože žádost majitelů je v současnosti v řízení na ministerstvu, nečekali jsme na další podpisy a včera 14.8.2017 jsme odeslali dopis p. ministru Hermanovi s odkazem na tuto petici a s fotografiemi staveb. K přečtení je na této adr: http://LeteckaPosta.cz/849287935

15.08.2017 18:26

Přidávám přístupnější a stálejší odkaz na dopis panu ministru Hermanovi:

05.10.2017 19:14

Odpověď z ministersva kultury: https://s26.postimg.org/7zhvb18kp/Obr_zek_6.jpg

Komu bude petice předána: Ministerstvo kultury

Podpis pod petici je nutné potvrdit v následně doručeném mailu.

Sdílejte s přáteli a známými

Vzkazy

Diskuze byla z důvodů většího množství nevhodných příspěvků zastavena.

Podepsat tuto petici

Podpisy | 386 (+37 nepotvrzených)

Podpisový arch v PDF
  • Údaje podepisujícího nezveřejněny