Petice proti odsvěření pozemků na Černovické terase
86 signatures remaining 114

Petice proti odsvěření pozemků na Černovické terase

Author: Jitka Silárszká | Uploaded: 24.08.2021 | 86 signatures
Share it with your friends

Na programu zastupitelstva MČ Brno-Černovice konaném 29. 6. 2021 stávající koalice Černovických patriotů, ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Miroslava Jursy (nezařazený) schválila převedení pozemků na Černovické terase, které jsou v současnosti ve správě MČ Brno-Černovice, na statutární město Brno

Celkem se jedná o 111 pozemků o rozloze 236 000 m² v hodnotě stovek milionů korun, mezi něž patří staré dobývací prostory Pískovny Černovice, které jsou v současnosti hnízdištěm mnoha chráněných druhů ptáků, pole podél ulice Průmyslová, zahrádkářská kolonie Pahrbek nebo bažantnice nad ulicí Vinohradská. Na město Brno by měly být převedeny „za účelem směny či prodeje“. Které pozemky ale budou směněny či prodány, není známo. Černovice za odsvěřené pozemky nedostanou žádnou náhradu či kompenzaci a navíc přijdou o příjmy z pronájmů ve výši několika set tisíc korun ročně.

Plány na případnou výstavbu v této lokalitě poněkud zapomínají na to, že většinu území tvoří zatím nezrekultivovaná bývalá skládka, kde místy leží až 30 metrů navážky nejrůznějších odpadů včetně nebezpečného průmyslového odpadu a čistírenských kalů. Zahájení stavební činnosti na takovém místě s sebou ponese značné komplikace a rizika spojená mimo jiné s nebezpečím kontaminace podzemních vod. Poslední riziková analýza oblasti byla zpracována v roce 2008 a chybí její aktualizace.

Proces schválení materiálu týkajícího se odsvěření pozemků na ZMČ byl uspěchaný, provázelo jej mnoho podivností a chyb:

- plánované zastupitelstvo bylo zrušeno a nové bylo svoláno pouze s týdenním předstihem, dva dny před začátkem prázdnin

- materiál k odsvěření 236 000 m² pozemků čítal pouhé 4 listy formátu A4, zatímco například podklad k prodeji pozemku o rozloze 1 m² měl stran 8 (!)

- materiál nebyl řádně projednán v žádné z příslušných komisí (majetková, životního prostředí), což je jinak běžný postup

Situace na Černovické terase je komplikovaná. Mezi hlavní problémy tohoto území patří jeho roztříštěná majetková struktura, skutečnost, že se zde na jednom místě nacházejí nezrekultivované skládky, cenný ptačí biotop, stabilizované plochy zahrádek, se kterými počítá i nový územní plán a které pod MČ bezproblémově fungují, a v případě budoucí výstavby i hodnotné stavební pozemky. Tyto problémy je třeba řešit, ale ne takto narychlo, bez představy o budoucím využití území, bez patřičné přípravy a projednání s majiteli pozemků a nájemci.

Městská část Brno-Černovice by v případě odsvěření vybraných pozemků měla od města Brna obdržet náhradu v podobě finančního transferu především na revitalizaci parku Řehořova a svěření budovy Staré školy na ul. Charbulova 137, která je jedním z nejdůležitějších historických objektů v MČ (příjmy z jejího pronájmu by mohly zčásti pokrýt ztrátu v příjmech z odsvěřených pozemků a městská část by mohla samostatně rozhodovat o jejím budoucím využití).

Žádáme Zastupitelstvo města Brna, aby

a) nesouhlasilo s odsvěřením pozemků v navrhovaném rozsahu

b) rozsah odsvěření byl redukován na nezbytnou míru

c) z výčtu pozemků byly vyňaty pozemky stabilizovaných zahrádek I (pod zahrádkářskou osadou ZO ČZS Pahrbek)

Žádáme Zastupitelstvo města Brna, aby projednalo poskytnutí náhrady MČ Brno-Černovice za odsvěření vybraných pozemků v podobě finančního transferu na plánovanou revitalizaci parku Řehořova a svěření budovy Staré školy na ul. Charbulova 137 do správy MČ.

Žádáme Radu města Brna, aby co nejdříve zadala zpracování aktualizace rizikové analýzy oblasti černovické skládky pro zmapování současného stavu území.

To whom will the petition be forwarded: Zastupitelstvu města Brna

Petition signature must be confirmed in a subsequent e-mail.

Share it with your friends and acquaintances

Messages | 4

11. 09. 2021 | MP Board Syllabus Class 12 MP Board Syllabus Class 12 | new delhi
Every year, more than 4 to 5 lakhs of students enrol in the Higher Secondary School Certificate Examination (HSSC). The courses offered by the MPBSE are broadly classified under the categories of general, scheme of studies, languages, arts group, science group, commerce group, agriculture group, and so on. MP Board Syllabus Class 12 The MP Board Syllabus Class 12 is important in a student's secondary education since it provides a comprehensive education system based on the syllabus. On our website, you may find detailed and up-to-date syllabuses for many classes and subjects beginning in 12th grade. Students can much more easily download the Syllabus by going to our website.
09. 09. 2021 | JIŘÍ FAZOR | BRNO
Černovice občanům Černovic
26. 08. 2021 | patrick rall | nyc
This web site is really a walk-through for all of the info you wanted about this and didnt know who to ask.
Guías de compra
26. 08. 2021 | NBSE 12th Model Paper Model Paper | new delhi
Nagaland Board of School Education (NBSE) is a Board of School Education in Nagaland, India, that is responsible for conducting the HSSLC examination. The Nagaland Board of Secondary Education (NBSE) is an Indian state organisation that is responsible for the promotion and development of secondary and higher secondary education in Nagaland. NBSE 12th Model Paper The Nagaland Board of School Education (NBSE) has released the 12th Class Final Exam Date Sheet 2022, as well as the Nagaland 10th Class Date Sheet 2022, which can be seen on the official website. The NBSE 10th Final Examination will begin soon..

Sign this petition